21 януари – Ден на родилната помощ

Д-р Лидия Попова:

«Най-хубавият момент от самото раждане е да видиш майката усмихната, а бебето да плаче» 

Интервю на Наталия СИМЕОНОВА

 

Денят на родилната помощ е празник на новия живот, защото няма по-щастлив момент за всяко семейство от раждането на детето. Първият светъл лъч на нежността, който озарява новороденото, е усмивката на майката, но първата ръка, която го докосва, е на лекаря или на акушерката. Затова благодарността и почитта към тях са безмерни. 

В навечерието на празника на родилната помощ акушер-гинекологът д-р Лидия Попова се съгласи да сподели пред читателите на «Дръстър ПРЕС» впечатления от работата си, свързани с магията на раждането.
Тя завършва висше медицинско образование във Варна през 1981 г. Професионалният й път като акушер–гинеколог започва в болницата в Тутракан, където работи няколко години, преди да се прехвърли в Силистра. В периода 1991 - 1993 г. е работила по специалността си в Алжир, а от 1995 до 2005 г. – в Тунис. След завръщането си в родината, заедно със съпруга си д-р Попов, работи в АГ-отделението към силистренската болница. С неприкрита радост д-р Попова сподели, че броят на жените, избрали да раждат в Силистра, се увеличава. През изминалата година в ръцете на силистренските лекари са проплакали 612 бебета.
  
- Д-р Попова, как решихте да станете лекар и защо гинеколог?
- Много исках да стана лекар, и то точно тази специалност, макар че още тогава си давах сметка, че това е една изключително тежка професия за жена. Дежурства, работа нощно време, но когато човек е млад, не усеща натоварването така силно. Общо взето акушерството е мъжка професия. От друга страна, много жени предпочитат да бъдат прегледани от жени–специалисти, защото така бариерите в общуването са по малко и те се чувстват разбрани. 

- Помните ли първото бебе, което сте изродила?
- Беше толкова отдавна... Спомням си, че първото раждане беше още от времето като студентка. Но новородените са толкова много, че точно в този момент, не съм в състояние да ви кажа кое беше първото бебе, изплакало в ръцете ми. 

- Един лекар се учи цял живот... На какво Ви научи работата в чужбина?
- Даде ми много опит и по голяма сигурност. Практикувах в големи болници, които се занимаваха предимно с патологична бременност, с много натоварен график и дежурства, с много раждания. Работих със съпруга ми и подкрепата му бе много ценна за мен. Неговата издръжливост е по голяма, но той ми даваше сили и на мен. Опитът идва с годините, затова сега се чувствам много по-уверена. След като си имал какви ли не случаи с пациенти, трудно може да те изненада нещо. 

- В тази връзка ще споделите ли интересен случай от Вашата практика?
- Всяко раждане е различно само по себе си и винаги може да те изненада с нещо. Най–хубавият момент от самото раждане е, когато всичко свърши и видиш майката усмихната, а бебето да плаче. 

- Много жени отлагат първото си раждане и обикновено това се случва след 30-35-годишната им възраст, когато вече са се утвърдили професионално. Това опасно ли е за майката и бебето?
- На различни етапи от живота жената узрява, че трябва да има дете. При всеки е различно. Но рано или късно при жената този момент идва. Желанието да създадеш дете е много лично. Вярно е, че сега има много жени, които раждат след 30 години, но има и много по-млади, които раждат, така че средната възраст е почти еднаква и преди, и сега. 

- Говори се много за подобрените условия и новата, скъпоструваща апаратура в силистренското АГ-отделение. Наблюдава ли се повишаване на раждаемостта и какви са впечатленията от пряката Ви работа?
- Месец януари тръгна повече от добре в АГ-отделението. Само за първите 20 дена имаше над 40 раждания. Разполагаме с възможно най-модерния и скъпоструващ четириизмерен ултразвуков апарат, който прави точна морфология на плода. Закупен е и модерен апарат за колпоскопия, който всеки момент ще бъде доставен в отделението. Той ще се използва за ранно разпознаване на предракови състояния, ракови процеси, както и за установяване рака на шийката на матката при жените. 
Отделението е коренно променено, работи се професионално и резултатите са налице. Екипът е млад и амбициозен, имаме нужната апаратура, базата на отделението е изцяло ремонтирана още преди няколко години. Това води при нас все повече жени от Силистра и областта, дори имаме 10 пациентки от София, които са ползвали професионалните ни услуги през изминалата година. 

- Споменахте рака на маточната шийка, който е много често срещано заболяване напоследък. Имате ли наблюдения на такива случаи във Вашата практика? Какво ефикасно лечение се предлага, освен превенцията?
- Този вид заболяване представлява най-често ранички по маточната шийка, които се изследват с цитонамазка. Именно чрез новия апарат за колпоскопия, тези промени се виждат и могат да се «хванат» още в самото начало. В тази връзка с колегите препоръчваме, особено на по-младите жени, да си направят ваксина срещу рак на маточната шийка. 
В зависимост от стадия, в който е открит ракът на маточната шийка, има различни методи за борба с него. Те включват лечение с медикаменти, лъчетерапия или оперативно отстраняване на части или на целите женски полови органи. За съжаление, в близо 50% от случаите у нас заболяването се открива твърде късно, за да бъдат ефективно приложени, които и да са лечения при тях.

-Работата Ви е доста натоварена. Какво Ви носи успокоение и радост в свободното време?
- Рисувам върху коприна. Имам много мои картини. Обичам да рисувам цветя, пейзажи, деца. Така се разтоварвам, когато ми остава време. 
- Как точно става рисуването на коприна? Ще ни разкриете ли малко повече за това изкуство?
- Рисувам върху бяла коприна, от която се получават чудесни шалове. Това ми е като хоби. Научих техниката в Тунис и дълго време ми служеше като средство за почивка от напрежението в работата. Самото изкуство идва от Китай и най-добре се развива през последните години във Франция. Има много книги, школи и магазини, от където могат да се черпят познания и идеи за рисуването върху коприна. Изработила съм много шалове, но нямам в къщи почти нищо. Подарила съм ги на приятелки. 

- Вашето пожелание за празника?

- Всички млади жени да раждат. Да има все повече и повече бебета, защото, когато има деца, животът е друг. Нека във всяко семейство има поне две деца!





Няма коментари:

Публикуване на коментар