Сабанов:
Къде са парите, които кметът обеща?
Андонов:
Получаваме 15,6 млн.лв. Не са достатъчно, но е по-добре от нищо!

Това попита Александър Сабанов, председател на Общински съвет – Силистра, по повод изявлението на силистренския градоначалник, че се очаква Министерски съвет да гласува 20 милиона лева за реализирането на инфраструктурни проекти и още 5 млн. лв., които да обезпечат част от дефицита на община Силистра. 
Две поредни заседания на Министерски съвет минават, но никъде не става въпрос за пари, които да бъдат отпуснати на Силистра, коментира председателят на Общинския съвет. Само ни лъже кмета и дава обещания за едни милиони, които не е знайно откъде ще дойдат, допълни Сабанов.
В същото време кметът Иво Андонов заяви за в. „Дръстър ПРЕС”, че е разговарял днес /вчера 26 февруари/ със заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев и е потвърдено, че на следващото заседание на правителството ще излезе постановление, което отрежда на Силистренска община 15 600 000 лв. като компенсация за софийския боклук. Решението е било взето при среща на бюджетната комисия с премиера Сергей Станишев. Освен това са проведени разговори с министерствата на околната среда, на регионалното развитие и благоустройството и на извънредните ситуации те да прегледат бюджетите си и да финансират допълнително проекти, представени от общините Силистра и Харманли / решението за тях е да получат 4 400 00 лв./.
Припомняме, че бяха обсъждани три варианта за компенсации- 15 млн. лв., 25 млн.лв. и 35 млн. лева. 
По време на предварителните разговори се бе стигнало до решение Силистра да получи от държавата 25 млн. лв. за софийските бали, явно обаче икономическата криза е довела до намаляване на парите, допълни кметът Иво Андонов.




Преговаряха проблемите на селата 

Проблеми, поставяни от години на вниманието на общинската администрация Силистра, изведоха като неотложни и на днешната си среща с Общинския съвет, кметовете и кметски наместници на седемнайсет от селищата в общината. 
Затлачени и непочистени канали, заплашващи да наводнят села при първия проливен дъжд, течащи покриви на обществени сгради, разбити улици, липса на полицейски патрул и др., бяха само част от проблемите, които кметовете споделиха, а общинските съветници изслушаха с търпение и внимание.
Пред участниците в срещата председателят на общински съвет Александър Сабанов още веднъж изрази намеренията на местните парламентаристи част от най-наболелите и отдавнашните проблеми да намерят място в проекта за бюджет на общината за 2009 година.
Дали обаче това е практически възможно и как точно може да се случи не стана ясно, тъй като не присъстваха нито кметът на общината, нито финансови експерти въпреки отправената официална покана от страна на местните парламентаристи.
За пети март е насрочена и следващата работна среща за обсъждане параметрите на проекта за бюджет за 2009 година с директори на общински училища, учебни звена и детски градини. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар