Съветници не искат да се упражнява натиск 
Силистра ще има служебен бюджет


Заради дефицит от 8 млн. лв. и липса на програма за рестриктивни мерки предложеният проект за Бюджет 2009 е отхвърлен от мнозинството общински съветници. Това обясни в петък на пресконференция председателят на местния парламент Александър Сабанов. Той заяви, че ще сезира и Сметната палата заради касовия отчет за изпълнението на Бюджет 2008 г. Отделно е внесена жалба в прокуратурата срещу кмета Иво Андонов за уронване престижа на Общинския съвет, каза още Сабанов. Става въпрос за въртящия се в публичното пространство сигнал за проява на корупционна практика от съветници спрямо бизнесмена Добромир Гущеров.
В пресконференцията участваха съветници от партиите ГЕРБ, Атака и ДПС, които не подкрепиха проекта за бюджет на Силистренска община.
Предиобед пред журналисти кметът Иво Андонов коментира, че ако общината остане със служебен бюджет, има вероятност да не може да кандидатства с проекти по оперативните програми. 
До приемането на общинския бюджет обаче ще се работи с 1/12 и ще бъде спряно заплащането на председателя на местния парламент и на съветниците.
По време на пресконференцията бе обявено официално и освобождаването от длъжност на двама от заместниците му в политическия кабинет - Пепа Денева от квотата на ДПС и Димчо Кьосев от «Атака”. Уволнените съобщиха, че ще «атакуват” заповедите в Административния съд.
Участниците в пресконференцията коментираха, че тяхната позиция е принципна и че няма политически оттенък, тъй като от само себе си е ясно, че те са представители на партии, които изключват общи действия. Принципна е обаче позицията им, че не може да им бъде оказван натиск от страна на кмета.
Ето и мненията на отделните страни с повече подробности:

Инж. Иво АНДОНОВ:
„Искам да кажа с огромна болка, че се случи нещо много странно. Без никакви дискусии и обсъждания, с проява на пълна апатичност в работата на комисиите бе отхвърлен отчета за касовото изпълнение на бюджет`2008 и бе отложен бюджет`2009. Плод на това бяха и заповедите за освобождаване на двамата заместници – Пепа Денева и Димчо Кьосев. Не може човек да бъде в политическия кабинет на кмета като лице, представляващо партия, която уж ме е подкрепила, а групата съветници да е против общинската администрация. Бях силно учуден, че един традиционно добър коалиционен партньор в лицето на ДПС започна да действа силово без контакт с мен, без диалог и без коментар. Аз научавам постфактум тяхното решение, че те ще се въздържат. Тази санкция не е поради това, че изразявам недоволство от тяхната персонална работа. Но не можеш да бъдеш в управлението като изпълнителна власт и да си против нея в Общинския съвет. 
Вратите са отворени, когато има диалогичност, разбирателство и еднопосочие, а не опити за извиване на ръце и реплики, че ще ме накарат да се моля и да пълзя пред тях. … Аз съм човек, но представлявам институцията кмет и тези дами и господа не могат да се мъчат да ме унижават и да злоупотребяват с моето добро възпитание и добронамереност. Протягал съм ръка за работа в една правилна посока винаги. За мен тези неща са необясними – не искам да тълкувам в каква посока са предизвикани, дали става въпрос за партийни или за лични интереси. Къде е отговорността на тези хора, че да ме плаши председателят на Общинския съвет? Един път не ме е поканил да изпием по кафе, да ме покани при себе си, или да дойде при мен и да разговаряме. С д-р Марин Пейчев бяхме пример за цяла България как се уважават двете институции на местната власт – кметски екип и Общински съвет. А сега днес не можем да се гледаме и каква е причината да не можем да работим заедно?! А в същото време непрекъснато говорим за морал пред избирателя. Ние няма какво да делим, нека да работим заедно. Да си правят политиката, идват парламентарни избори, но нека да покажат отговорност пред своите избиратели, да представят лице!
Засега оставям нещата отворени и няма да променям структурата на община Силистра. … Дали местата на зам.-кметовете ще бъдат заети от същите личности, зависи от партиите. Но това при положение, че желаят да работим заедно в една посока за общото управление на Силистра. Броят на заместник-кметовете не е продиктуван от желанието на кмета, а от формирането на политически кабинет на кмета. 
… Топката остава в председателя на ОбС – Силистра Александър Сабанов, който трябва да възбуди една активна работа на отделните комисии, за да се дебатира бюджетът и до края на февруари да бъде внесен и приет”. 


Руфи МУСТАФА: 
„С отлагането на бюджета ние правим голяма услуга на общината. Така ще се наложи да се правят само корекции по него. В противен случай – ако беше да не го приемем, щеше да се пише наново. Не можем да приемем, че се освобождават заместник-кметове, които са по приходната част. Излиза, че те са по-маловажни от разходната. Едната причина да гласуваме по този начин са именно въпросите, които имаме около разходването на средства и по планирането на други. Другата обаче е, че ние като политическа сила, която направихме Иво Андонов кмет и застанахме зад него, поехме много важен ангажимент. Поехме винаги, когато се разработват сериозни въпроси, да се събираме, да коментираме заедно, всеки да си казва мнението и да няма в последния момент реакции. Искахме да работим в екип с кмета и общината, и политическите сили. Нещата да са ясни, откровени и прозрачни. В началото работехме така, постепенно този механизъм на работа взе да заглъхва до момента, когато ние се превърнахме просто в една машина за гласуване. Гласуваме „за” без значение за какво, кого, къде и как. Последната сесия обаче бе върхът на всичко. Вечерта преди сесията имах обаждане от кмета с репликата „Внимавайте как ще гласувате!”. Не сме виновни, че нещата се развиха така. Самото отлагане на бюджета означава, че ние искаме да работим заедно и да направим нещата по-добри. Всеки обаче очакваше, че бюджетът ще мине без сътресения. Това беше цялата драма. В последния момент се разбра, че нещо не е наред. А ние просто настояваме да няма натиск.
… Ние принципно нямаме нищо против бюджета – ако общината ни убеди, че няма пропуски, че има диалогичност и прозрачност в приходната и разходната част и че всичко е ок – то бюджета няма причини да не бъде приет.”


Пепа ДЕНЕВА: 
„Противопоставих се да бъда употребена. Във връчената ми заповед за уволнение има посочени мотиви – уронване престижа на община Силистра, липса на стремеж за работа в екип и подобряване на работната среда и неосъществяване координация с останалите дирекции в администрацията. Заповедта в този й вид няма да коментирам от правна страна, но възнамерявам да се обърна към Административния съд, който да се произнесе доколко тя е законосъобразна и основателна. Мотивите за мен са неоснователни. Не мисля, че съм допуснала нарушение на трудовата дисциплина от моя страна. На 11 февруари бях предупредена от кмета Андонов да говоря със съветниците на ДПС, които да подкрепят отчета на миналогодишния бюджет и проекта за 2009 година. Ако това не бъде направено, ще бъде уведомена централата на ДПС и аз ще бъда уволнена. Аз изразих съгласие с това да бъда освободена от работа и че няма да проведа разговор с колегите си, за да им окажа натиск върху формата на гласуване. Преди сесията на ОбС последва предупреждение, че трябва да подкрепим бюджета, ако не, отново последва предупреждение за уволнение и за информиране на партийната ни централа. До края на работния ден /четвъртък/ не ми бе съобщено, че има заповед за уволнение – за нея разбрах от медиите след 16 часа на същия ден. В петък сутринта ми бе дадена заповедта, преди пресконференцията на кмета, и от него ми бе обяснено, че това е временно действие, докато минат данданиите, след което ще бъда назначена и да не приемам лично развитието на нещата и че това е просто политическа санкция. Разговорът бе воден насаме. Аз отговорих, че не мога да приема аргументите и че не може да ми бъде налагана политическа санкция. 
… Встъпих в длъжност зам.-кмет „Общинска собственост” на 20 октомври, когато решението на ОбС за съкращаване броя на заместник-кметовете вече бе факт. Рискът бе преценен както от мен, така и от политическото ни ръководство на областно и централно ниво. Мисията бе да се внесе спокойствие в социалното и политическото пространство чрез персонална смяна. За мен не е жизнено важно да съм на този пост и ако ще се боря, то ще е, за да покажа, че съм умеела да работя с екипа на дирекцията, с гражданите и служителите на общината, които са се обърнали към мен за съдействие служебно. 
…Не мисля, че трябва да се налага политическа санкция на мен и на съветниците ни. Опитът бе да се извият моите ръце и аз да извия техните. 
… Няма цена връщането ми на този пост. Въпрос на личен и политически морал беше да отстоя позицията на общинските съветници на ДПС, и на личен морал, да не се моля за този пост. Ние заслужаваме да имаме заместник-кмет и ние сме хората, които трябва да налагаме политически санкции, а не кметът.”


Александър САБАНОВ, председател на ОбС – Силистра:
„Не виждам кой би приел отчета на касовото изпълнение на бюджет с осем милиона лева дефицит. Да са изразходвани повече, отколкото са заложени. С неприемането на отчета ще бъде сезирана Сметната палата да направи проверка как са се случили тези разходи и как в края на годината има едни огромни фактурирани суми. Относно бюджет`2009 – това не е рестриктивен бюджет. Няма заложени мерки за излизане от кризата и за стопяване на дефицита. А тия приказки за 20 милиона лева сме ги слушали. Щяха да бъдат 53 млн. лв., щяхме да правим велики работи и все нищо не става. Когато бюджетът стане наистина рестриктивен, тогава може да говорим за приемането му„.

Димчо КЬОСЕВ:
„В кръга на шегата, но вече съм безработен и си търся работа. Не искам да се изсилвам и да говоря срещу кмета, той ми беше работодател все пак. Но като политическо лице мога да кажа, че според пуснатата ми заповед аз съм едва ли не международен престъпник. Ако съм бил против общината и против населението, аз нямаше да работя, че да се случват хубави работи. Получих договор за производство на екологично електричество тук.
… Не мога да се съглася с една работа ,…аз не съм п….а с две лица. Сутринта преди сесията кмета ми каза: „Ако излезеш пред медиите и се откажеш от съветниците на АТАКА – оставаш в общината.” Година и половина търпях, но рано или късно това трябваше да се случи. Когато имаше важни сесии, той ме пращаше да натискам съветниците. Чашата преля. Свърши се! Аз съм избран от народа, съветниците и те са избрани от народа.Аз да отида и да предам моите съветници – това няма да стане! Преди да подпиша заповедта, кметът ми каза, че ще бъда възстановен до края на месеца, ако мине бюджетът. 
… Не се прие отчетът, тогава влиза в общината Сметна палата, влизат ДАНС, Прокуратурата и съдът. Три пъти ми се обаждаха от ДАНС да питат какви са мотивите да не съм на работа. 
… Заповедта е пълна порнография. Аз няма да предам съветниците си.”



Няма коментари:

Публикуване на коментар