3,7 млн.лв. разкриха силистренските ревизори
3 млн. и 720 хил. лв. са недекларираните, неправилно изчислени, укрити и невнесени данъци и осигуровки, разкрити от служителите от отдел „Контрол” на ТД на НАП – Силистра през първите три месеца на годината.
Допълнителните задължения са установени при над 90% от приключилите за първото тримесечие 43 ревизии. В резултат са издадени същия брой ревизионни актове. 
Анализът на резултатите от приключилите ревизии показва, че продължава и тенденцията да се укрива ДДС. Разкрити са 3 млн. 51 хиляди лева от недеклариран от фирмите и неначислен данък по Закона за ДДС. Недекларираният и дължим корпоративен данък на фирмите е в размер на 521 хил. лв., а 107 хил. лв. са неоповестените дължими други данъци по Закона за корпоративното подоходно облагане. Сравнително висока е стойността на недекларираните, неправилно изчислени и невнесени данъци върху доходите на физически лица - сумата 35 хил.лв. Допълнително разкритите задължения за осигурителни вноски са в размер на 6 хиляди лв.

Хвърлят над Силистра 50 хил. противобесни ваксини

На територия от 2460 квадратни километра (извън населените места) в Силистренска област, в периода от 12 май до 14 май, самолет ще разпръсне 49 320 блокчета противобесни ваксинални примамки за хищници. На всеки 80 метра ще бъде хвърлена по една примамка. Общо четирите самолета на горнооряховска авиационна фирма, която ще извършва облитанията над Силистра, Добрич и Варна, ще излитат от селскостопанското летище в село Победа (област Добрич). Първият полет е предвиден за сутрешните часове в 7,30, а вторият между 16 и 17 часа. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина ще се отбелязва с помощта на GPS система. Това съобщи д-р Александър Тодоров от РВМС - Силистра по време на вчерашното заседание на областната епизоотична комисия.
Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, разработена от Националната ветеринарно-медицинска служба, и ще бъде изпълнена до края на годината. Тя ще обхване около 55 000 кв. км от 18 области в страната, сред които и Силистра Европейската комисия ще подпомогне реализацията на ваксинацията със 790 000 евро. През есента е предвидена още една ваксинация, а след анализ на резултатите ще бъде изготвена и програмата за следващата година.
Уникалната за страната ни авиационна ваксинация се налага заради усложнената обстановка у нас по отношение на беса, заяви д-р Тодоров. Данните сочат, че болестта е разпространена главно в Северна България. Констатираните случаи на бяс за периода 1988-2007 г. са 556 от които 517 в Северна България. Само в Силистренска област за периода 2007-2009 г. са регистрирани 13 случая, като последните два са за 2009 г.
При изяждането на ваксината от хищници – лисици, чакали, вълци, те се ваксинират против бяс. За контрол на извършената ваксинация в примамката е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на ваксинираното животно.
Примамката е с форма на кубче с размери 2/3/2 см и е със специфична миризма. Според д-р Тодоров ваксината не е опасна за домашните животни, но хората не трябва да имат контакт с нея. Според него обаче примамките ще се изхвърлят извън населените места и това означава, че хората няма да имат достъп до тях.
Областният управител Светлана Великова издаде заповед за свикване на общинските епизоотични комисии. На тези заседания членовете им ще бъдат запознати с Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс и ще се изясни по какъв начин ще бъдат разпространявани сред населението в региона специално подготвените листовки даващи повече информация относно процеса на ваксиниране на животните и съответно превантивните мерки.

НАП ще работи с удължено работно време

11 часа ще е работният ден на салона за обслужване на клиенти в ТД на НАП – Силистра днес /30 април/. Денят е последният от месец април и е крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2008 г. Работното време на офиса на НАП в Силистра ще е от 8.00 до 19.00 ч.
Освен на място в салона за обслужване, за улеснение на гражданите НАП поддържа и алтернативни начини за подаване на документи - по пощата с обратна разписка; директно в 10-те пощенски станции в областта, където служителите на „Български пощи” издават входящ номер, както и по интернет, с електронен подпис. Тези клиенти на НАП, които подадат декларациите си по интернет, могат да ползват отстъпка от 5% върху сумата на данъка за довнасяне до 30 април.
Информация за това как се попълва данъчната декларация за доходите се намира в интернет-страницата на НАП www.nap.bg. Консултация за деклариране на доходите може да се получи на цената на градски разговор от цялата страна на телефона на информационния център на НАП – 0700 18 700.

Музеите и галерията остават отворени през празничните дни
През празничните дни Историческият и Природонаучният музеи на Силистра ще работят за гражданите и гостите на града, съобщават от общинската дирекция по хуманитарни дейности.
Музеят в Сребърна ще е отворен през всичките шест почивни дни от 8 до 18 часа. Ще има достъп до уредите за видеоналюдение на пеликанските колонии. Сега защитените птици са в период на мътене на малките си. В резервата гнездят над 100 вида птици, от които 22 вида са редки и застрашени от изчезване. Най-голямата колония е на къдроглавите пеликани.
В Силистра на 2, 4 и 5 май от 9 до 17 часа ще работят археологическата и етнографската секция на Регионалния исторически музей. А от 10 до 16 часа в същите дни ще бъде достъпна за граждани и гости на града Художествената галерия. На втория етаж е разположена постоянна експозиция на български класици, в едното крило на първия етаж са подредени картини на видни силистренски майстори, а в другото е експонирана изложба на художници от групата във Велико Търново.


Община Главиница дари апаратура на Тутраканската болница

Хематологичен анализатор за измерване на кръвната картина получи Клиничната лаборатория на МБАЛ-Тутракан. Медицинският апарат е дарение от общината, за което по-рано бе прието решение на тамошния Общински съвет.
Населението на тази община попада в здравния район на болницата и не за първи път общинската администрация на Главиница се включва с различни дарения.
Анализаторът „Авасия” е модерен, съвременен и два пъти по-бърз от стария наличен в лабораторията, информира инж. Атанас Радев от фирмата-доставчик. Той е по-икономичен откъм реактиви и има вграден принтер с по-бърза разпечатка. Има възможност и за изследвания на урината.
Според старшата лаборантка Виолета Валянова новата придобивка ще е изключително полезна в тяхната работа, защото ще могат да се обслужват повече пациенти. Клиничната лаборатория има нужда и от биохимичен анализатор, тъй като сегашният е стар, дарение от Франция още през 90-те години.


Скаути излизат на палатки за първи път тази година
Двайсет момичета и момчета от скаутския клуб „Дръстър” към Организацията на българските скаути ще построят първия си палатков лагер за тази година в скаутската база на село Ветрен и ще престоят там от 1 до 4 май. Това съобщи ръководителят на клуба Александър Лечев.
Децата ще се занимават с традиционните си дейности – обучение в ориентиране, оцеляване в непозната местност, приготвяне на храна на открито. При хубаво време скаутите имат намерение да направят традиционна оборка на дунавското крайбрежие.
Със съдействието на Силистренската община са осигурени голяма част от провизиите за лагеруването на децата.
Около 50 деца и младежи се обучават и възпитават в сръчност и умения за оцеляване в силистренския скаутски клуб „Дръстър”. През 14 –годишната му история над 300 скаути е подготвила местната организация.


Първите випускници от курса по китайски език получиха дипломите си 
Двама от най-добрите ученици ще посещават лятно училище в Пекин


Връчиха дипломите на първите 10 деца и възрастни за обучението им в курса по китайски език и култура, помещаващ се в детската школа по изкуствата в Силистра. Водещи на обучението бяха учителите Джоу Пън Фей и Том Мо. 
Дипломите са подписани лично от китайския посланик у нас Джоу Ван Сюе. 
Предстои обучение на двама от най-добрите ученици в курса в китайската столица Пекин. Там те ще посещават лятно училище, за да повишат знанията си по езика. 
Припомняме, че езиковият курс по китайски бе организиран в нашия град със съдействието на Народно читалище “Доростол” и Фондация “Ян Бибиян”.  


Деца откриха изложба с избродирани от тях български шевици


Първите деца, завършили кръжока по шевица, бродерия и български фолклор към СОУ “Н. Й. Вапцаров” в Силистра, откриха миниизложба с избродирани от тях салфетки. 
Припомняме, че в началото на учебната година във всички силистренски училища бяха открити кръжоци по шевица, бродерия и български фолклор. Те са продължение на конкурса за детска рисунка “Слънчевите руни в българските национални носии и тъкани”, който се организира от община Силистра, фондациите “Ян Бибиян” и “Азгард”. 
“Идеята ни е децата да реализират българската шевица по свой начин, като изучават бодовете. Да могат да съчетават правилно цветовете и така да се слеят с изкуството на българската бродерия”, сподели художничката Йонка Господинова, която е координатор на проекта. 
В изложбата децата от втори “б” и трети “а” клас на СОУ “Н. Й. Вапцаров” представиха избродирани салфетки с цветя и фигури, в които могат да се видят изучените от тях бодове - кръстат, прав, полегат и рибена кост. Техните красиви творби отразяват наученото в целогодишната им работа в кръжока от учителките им Галина Илчева и Павлина Йорданова. 
Предстоят изложби с бродерии и на всички останали деца от началния курс на училищата в града, включили се в кръжока. За тях е предвидено във втората година от заниманията да изучават начините за изработването на гайтани, които са част от българския национален костюм. 


Деца от Ситово празнуваха в Картал, Истанбул

За трета поредна година ученици от Ситовска община взеха участие в отбелязването на 23 април – Деня на националния суверенитет и празника на детето в Турция.
Всяка година се провеждат детски танцови фестивали.
Празникът е обявен от основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк по повод откриването на Меджлиса. В Турция този празник е отпразнуван за първи път на 23 април 1920 година с откриването на Меджлиса. Празникът има за цел да допринесе за създаването на свят, в който всички деца по света да живеят в мир, развивайки приятелството, братството и чувства на обич.
От 1979 година се чества като Международен детски празник.
Участие в него взеха деца от селата Искра и Любен.
И тази година поканата бе отправена от Съвета на балканската култура и солидарност със седалище община Картал - Истанбул.
Официалната делегация бе в състав: Севджан Мехмед, зам.-кмет „Хуманитарни дейности и общинска собственост” в община Ситово, кмета на село Искра Турхан Мехмед и общински съветници.
Топло и радушно ни посрещнаха, разказа Турхан Мехмед. Лично директорът на Съвета на балканската култура и солидарност Низаметин Юмуртаджъ ни поздрави с добре дошли. Сърдечният прием ни провокира да отправим и ние покана да ни върнат визитата, допълни той.
По време на престоя си в Картал децата разгледаха поредица от исторически, природни и културни забележителности в Истанбул, сред които Синята джамия и църквата “Св.София”.
Изключителен интерес предизвика Музеят на открито, пресъздаващ умален макет на Турция. Там са разположени миниатюри на най-известните исторически забележителности в страната.
Гостите от Ситово получиха като дар плакет на община Картал лично от кмета.

Репертоарната програма на танцьорите от Искра и Любен включваше фолклорен танц от Добруджанския край. Изпълнението му бе посрещнато с бурни аплодисменти.
Децата се завърнаха, изпълнени с впечатления от гостоприемството на домакините си, за историческите, природните и културните забележителности в региона, и с много нови приятели от Истанбул.

Шанс за здраве

С кратка презентация в залата на МИКЦ в Центъра за работа с деца се състои заключителна пресконференция по проект „Шанс за здраве”, финансиран от ДАМС. Негов ръководител бе Веска Иванова, експерт по детско и училищно здравеопазване.
Пряко по проекта работиха повече от 50 ученици от младежки организации от различни училища.
Целите, които бяха поставени - формиране на умения за водене на здравословен начин на живот, стимулирането на младите хора за отговорност към собственото им здраве, дадоха добър резултат
Идеята на проекта бе формиране знания и умения у младите хора за здравословен начин на живот чрез методите на неформалното образование и осигуряване на алтернативна заетост на свободното време - заяви Веска Иванова, експерт по детско и училищно здравеопазване.
По време на реализирането на проекта бяха проведени обучения, екоакции и конкурси, които насърчиха младите хора да участват в обществения живот и да развият уменията си за сътрудничество и ангажираност на свободното им време.
Бяха обучени млади хора за работа по метода “От връстници за връстници.
В подготовка е и помагалото “Здраве за нас”, за удовлетворяване потребността на ученици, учители и родители от актуална информация, което се очаква да намери приложение в здравното образование в и извън училище.
С постери за здравословното хранене участваха в състезание деца от Силистра 

20 деца от различни училища на Силистра се включиха вчера в конкурс за постери на тема “Здраве от природата и за природата”. 
Състезанието бе организирано по проект “Здравословно хранене и спорт. Баланс между психическо и физическо здраве”, финансиран от Държавната агенция за младежта и спорта. Дейностите по проекта се изпълняват от СНЦ “Еврохоризонти” в партньорство с Центъра за ученическо, техническо и научно творчество и Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги “Атанас Буров” в Силистра. 
Седем постера бяха защитени от отборите, участващи в състезанието. Пред публика от техни връстници децата разясниха основните правила за здравословното и балансираното хранене, което ни гарантира дълъг и целесъобразен живот. Жури с председател д-р Антония Христова, началник на Спешния център към МБАЛ – Силистра, оценяваше изявата на всеки отбор. 
Идеята ни е да изградим у децата знания и умения за здравословно хранене и здравословен начин на живот, с акцент върху правилното хранене, приемането на качествени продукти и по-активното движение, казаха организаторите от СНЦ “Еврохоризонти”. 
За всички участници в състезанието учениците от Професионалната гимназия за стопанско управление, администрация и услуги бяха подготвили стилна шведска маса със здравословни храни, приготвени от тях. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар