Най-много харчим за храна,
последни сме по годишен доход в страната 

42 години е възрастта на средностатистическия силистренец, което го прави с 5 месеца по-възрастен от средностатистическия българин. Предпочитанията на силистренеца са да мигрира в големите градове на страната, пред това да мигрира в чужбина. Любопитната информация, позоваваща се на изследвания, предоставиха вчера от Териториалното статистическо бюро в Силистра. 
 Основна причина за смърт на жителите на региона са болестите на органите на кръвообращението, които са и главна причина за умиранията в страната. 
Средностатистическият силистренец разполага с 20 м кв. жилищна площ и обитава жилище, което е негова частна собственост. 
По размер на общ годишен доход средно на лице, силистренецът е в групата на областите Видин, Монтана, Разград и Търговище, които формират последната петица по този показател в страната. 
Най-много разходи силистренецът прави за храна - средно около 40 % от парите, които получава на месец. Друго голямо перо са разходите са поддръжка на жилището, плащането на вода, електроенергия и горива за битови нужди. За това отиват от порядъка на 14 % от бюджет.  
Средната работна заплата, която получава местният жител за последното тримесечие на 2008 г., е в размер на 441 лв., която е със 107 лв. по-малка от средната за страната за същия период.  
Силистренецът няма притеснения за настаняване на децата си в детска градина. Данните сочат, че през 2008 г. местата в детските градини в областта са 4382 и са със 759 повече, отколкото децата, навършили възраст за посещаване на детска градина. 



Швейцарците избрали 6 от 16 предложени проекта


Възможност да избира от 16 предложения за проекти е имал Швейцарският инвестиционен фонд, за да се спре на 6 от тях, съобщи кметът на Силистра Иво Андонов. Предварителните обследвания на експертите от фонда са ги насочили към „темите”, които смятат да реализират с пари от ЕС. Принципът е „директно изпълнение” с последващо осребряване на извършената работа. 
100 млн. лева е общата сума на проектите. В резултат на тях в Силистра ще има завод за преработка на отпадъци, две пречиствателни станции, 60 жилища са социално слаби и др.

Повишена раждаемост, намалена смъртност 
отчете за миналата година Териториалното статистическо бюро 


`Намаляваме с още 20 хиляди души до 2020 г.,
сочат прогнозите на статистиците

`Силистренска област – една от трите в страната, където селското население превишава това в града



Населението на областТА продължава да намалява, но като цяло се наблюдават положителни тенденции в основните показатели за демографското развитие на населението. 
Повишена е раждаемостта за сметка на общата смъртност. По последни данни жителите в Силистренско са 129 121 души. Средната възраст на населението е 42.2 години, а жените продължават да доминират над броя на мъжете. 
Данните бяха оповестени вчера на пресконференция от Стефка Малчева, директор на Териториалното статистическо бюро в Силистра.
Общо 1 191 деца са родени през 2008 г. в Силистренска област, което бележи най-високата раждаемост от 1995 година насам за региона. Най- много деца са родени през месеците юли и октомври. Наблюдава се и намаляване на общата смъртност сред населението на региона спрямо предходната година. 
През 2008 година в областта има 10 столетници. Трима са в Силистра и по един дълголетник живее в гр. Алфатар и селата Черник, Белица, Ирник, Зебил, Ножарево и Попина. 
Силистра е сред трите области в страната, заедно с Кърджали и Разград, където селското население превишава това, което живее в града. 
Броят на населението в нашия регион ще продължи да намалява, прогнозираха статистиците, като се позоваха на формираните тенденции през последните 15 години. Разработената демографска прогноза показва, че населението на областта през 2020 г. ще бъде около 109 829, а през 2030 година – още по-малко – 92 217 души. 


Малчугани нашариха великденски яйца

Под наслова “Баба и внуче” потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция посетиха вчера на Велики четвъртък малките дечица от група “Слънчице” към ЦДГ ”Радост” – Силистра.
Идеята на клиентите на Центъра е децата да се докоснат до традициите на този християнски празник, празник на празниците, и да запазят мили спомени от детството си.
Милите дами бяха подготвили много изненади за дечицата. Баба Величка показа на децата как са играли на “туричка”. Истинска радост бе за децата да се запознаят с игрите, които са играли техните баби.
След това малките дечица заедно с гостите боядисаха яйца от пате, кокошка, пуйка и пъдпъдък и настана истински празник.
Красимира Георгиева, управител на Центъра, сподели радостта си да предадат традицията на най- малките, да покажат тънкоститев боядисването на яйцата и това, да видят радостта в очите на тези деца, прави празниците истински.
“Преди години, седмици преди Великден, тръпнехме в очакване със сестрите ми за този ден, малките ни детски сърчица щяха да изскочат от вълнение само при мисълта, че празникът наближава - така започна разказа си баба Величка.
Тя разказа на малките възпитаници как навремето като деца боядисвали яйца, как са помагали на своята майка..
Малките възпитаници от своя страна подариха на гостите много песнички и стихчета за Великден.
Гостите пожелаха на децата да са здрави и борбени. 
Във всички групи на ЦДГ вчера децата боядисваха яйца.

18 април–Международен ден за опазване паметниците на културата

На фокус: 
Южната крепостна стена, Раннохристиянската базилика и Археологическият музей
Ст.н.с.д.и.н. Георги АТАНАСОВ: 
„Има проблеми и призовавам Общината и Общинския съвет да се намесят при разрешаването им!


Силистра е от малкото градове в България и по света с такова концентрирано културно – историческо наследство и паметници на културата, които са в духа на най-високите достижения на европейската култура и цивилизация. Това заяви началникът на Археологическия музей в Силистра ст.н.с.д.и.н. Георги Атанасов във връзка с отбелязването на 18 април като Международен ден за опазване на паметниците на културата. 
Атанасов разясни, че паметниците на културата се делят на две групи – стационарни и движими. Само в Археологическия музей в Силистра има около 20 хиляди движими паметници на културата, а около 10 хиляди са съхранени в останалите фондове и Етнографския музей на града. 
 В Силистра не можем да говорим за отделни недвижими паметници на културата, защото, както е известно, целият град е обявен за Национален архитектурно – археологичен резерват. С такъв статут, освен Силистра, могат да се гордеят само още 5 града в страната – Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, Пловдив и Несебър. Резерватът "Дуросторум - Дръстър - Силистра" обхваща повече от 2/3 от съвременния град, съдържа уникални реставрирани паметници от римската и средновековната българска епоха.
 Това, че времето и пространството са ни дарили с такова наследство, носи изключително голяма отговорност за неговото опазване. В последните години имаме успехи, а също и проблеми в това отношение, коментира ст.н.с.д.и.н. Атанасов. Положителното, е че почти всички стационарни паметници на културата са консервирани и реставрирани. Става дума за епископската базилика, епископския дворец, патриаршеската базилика, църквата, джамията, крепостта “Меджиди табия”. 
Три наболели проблема във връзка с опазването на безценното ни културно-историческо наследство стоят пред музейните специалисти в Силистра. Става дума за състоянието на Южната крепостна стена, раннохристиянската базилика зад полицията и сградата на Археологическия музей в Силистра. 
По степенуването на Атанасов най-страшно е положението с Археологическия музей, който е своебразен трезор на културно – историческото наследство на града. Сградата е застрашена, а оттам и опазването и съхранението на паметниците в нея. Покривната конструкция се разпада, осветителни тела не работят, фасадите са олющени и като цяло условията за работа на специалистите са непоносими. Най-страшно е застрашаването на паметниците, чиято стойност надхвърля много тези на трезорите на банките в Силистра, каза археологът.  
За сетен път призовавам общината и Общинския съвет да се намесят и вече свалям отговорността от себе си, сподели Георги Атанасов. По негова инициатива са алармирани местни и национални медии, които излязоха с репортажи по темата, както и редица министерства. В качеството му на общински съветник археологът е внесъл три докладни записки за бедственото състояние на музея в местния парламент. Вече не знам кого да ангажирам, за да ни обърнат достатъчно внимание, коментира Атанасов. 
От пет години е оставена на волята на съдбата и раннохристиянската базилика, намираща се зад сградата на полицията в града. В този обект е разкрита най-ранната църква в Силистра, а в момента се е превърнал в сметна яма на квартала, посочи Атанасов. “Не може най-сакралното място на града, където е започнало християнството, където са посичани християнските мъченици на Дуросторум, да бъде в това състояние”.  
По думите на силистренския археолог за разлика от първите два обекта по опазването на Южната крепостна стена се вижда “светлина в тунела”. Тя идва от гласуваните от правителството 1 млн. лв. за реконструкция на южната крепостна стена и отстоящата в близост ул. “Гено Чолаков”. 
“Имам притеснение да не би по-голяма част от средствата да отидат за улицата, а за паметника да не останат достатъчно”, сподели безпокойството си археологът. В тази връзка той ще настоява пред общината да се разделят средствата за двата обекта. Само за реконструкцията и облагородяването на Южната крепостна стена по изчисления на Атанасов ще са нужни към 550 хил. лв. Тези средства ще са нужни за довършване на разкопките, проектиране, реконструкция, консервиране и социализация на археологическия обект. По мнение на специалистите, съоръжението е без аналог в крепостното строителство на антична и средновековна България. 
Визията на един град е неговото културно-историческо наследство. То го легитимира, като град с темели. А Силистра е точно такъв пример. Според Георги Атанасов всяко нещо можем да го построим наново, но загубата на един паметник на културата е безвъзвратна. 


Сагата около изкопите за МОЛ и подходът към него

Южната крепостна стена е без аналог в римската укрепителна система. Това ни прави особено внимателни върху всички интервенции и подхода, който в момента се изгражда заради МОЛ-а върху този обект, каза ст.н.с.д.и.н. Атанасов. 
Крепостната стена датира от късноримската епоха. Построена е от император Юстиниан през 510 г. и е разрушена на 22 април 1810 г., когато силистренската крепост е превзета от руските войски под командването на княз Багратион. 
Значимостта на обекта предполага и много внимателна намеса при изграждането на подхода към МОЛ-а, който се строи в непосредствена близост. По закон подход към МОЛ-а трябва да има и той е разрешен от директора на НИПК още преди две години, коментира археологът. 
Категорично подходът ще бъде само за хора и няма да ползван от автомобили, допълни той. По негово предложение, потвърдено и от специалистите от Националния институт за паметниците на културата, изграждането на подхода към МОЛ-а трябва да тече успоредно с възстановката на крепостната стена и кулата. 
Подходът ще бъде изграден като наклонена рампа, която ще “легне” върху възстановената крепостна стена и кула. Сега те са запазени само в основата си, но след работа на силистренските археолози предстои да се разкрият във височина до 3 метра. Този вариант ще даде възможност впоследствие да бъде изграден летен театър, който да се впише в благоустроената крепостна стена. 


Единствената в Силистра младежка театрална студия играе “Албена” на Йовков в СОУ “Н.Й.Вапцаров”
 
„Жената, момче, е рай, жената е вечна мъка.
Жената е рибя кост. Като ти заседне в гърлото, ще се задавиш.“ 
Йордан Йовков, „Албена“


Легендарните герои от прочутата пиеса „Албена” на Йордан Йовков ще оживеят днес в петък в Силистра. Класическата творба на великия български писател и драматург ще представят момчетата и момичетата от единствената засега в града младежка театрална студия “Малък театър зад чина”, чийто художествен ръководител е актрисата Мира Бонжева. Тя е и постановчик на пиесата, която ентусиазираните самодейци ще изиграят от 19.00 часа в салона на СОУ “Н.Й.Вапцаров”. “На тях се пада нелеката задача да накарат зрителите да си зададат вечния въпрос, докосвайки се до тази велика Йовкова творба - какво мислят другите за Албена, какво мисли тя за себе си, какво мислим за красотата. И съм убедена, че ще се справят много добре”, каза Мира Бонжева. “Йовков ни изправя пред сложността на една роля, която уж играем от раждането, та до смъртта с лекота – ролята на човека. Излиза, че две от основните му потребности – потребността от пребиваване в доброто и потребността от красота – също не подлежат на лесно хармонизиране. Избирайки да удовлетвори едната, човекът се обрича на загуба, на разлъка с другата. Това означава, че тъгата винаги ще е негов спътник, че накърнеността на света е неговия дял, че непълнотата на битието е онова, което му е дадено и аз се радвам, че младите артисти разбраха това, благодарение на което те правят силни роли”, допълни актрисата.
В помощ на младите момчета и момичета Бонжева е повикала двама професионални актьори от Силистренския театър - Мирослав Петров, който ще изиграе Куцар, и Живка Йорданова, на която е поверена ролята на Мита. “Даниела Августинова ще играе Албена, Стелияна Руменова - Савка, Габриела Георгиева - Мариница, Дайана Михайлова - Кераница, Изабел Петрова - Гаврилица, Криста Славова - Няголица, Цветелин Илчев - Нягол, Пламен Калчев - Сенебирски и Тони Валентинов - Гунчо. В пиесата са ангажирани и Митко Димитров, Роси Иванова, Йоанна Ефремова и Деница Димитрова”, допълни Мира Бонжева. Сценограф е Десислав Димитров.
“Искам да изкажа специална благодарност на Ротари клуб, издателство “Ковачев”, “Лесилмаш” и всички приятели, които ни помогнаха, за да осъществим този проект”, допълни Бонжева. “С тази пиеса просто искаме да кажем, че от нас, от нашата студия, Силистра има нужда, но за жалост ни помогнаха изключително малко хора и фирми, пред които се покланяме и им благодарим”, каза в заключение тя.

Юлиян ЖЕЛЕВ
www.paralel44.info



Няма коментари:

Публикуване на коментар