Решават за първите социални помощи от общината

Общественият съвет по социално подпомагане и услуги ще разгледа натрупаните от началото на годината 24 молби на граждани в крайно тежко състояние. Това ще стане по време на съвещание, планирано за днес.  
И през тази бюджетна година се запазва „таванът” от 400 лв. за еднократна финансова помощ. В бюджета е заделен социален фонд от 20 000 лева.
Според предварителния дневен ред по време на заседанието си Съветът ще излезе със становище за социалната услуга „Кризисен център”. Договорът на Сдружението с нестопанска цел „Екатерина Каравелова”, която предоставя услугата от 2006 година от името на общината, изтича на 1 юни. Също ще бъде предложен годишен план за работата на комисията по социални услуги, която функционира в рамките на Обществения съвет към кмета.

НАП направи два пъти повече проверки през април
115 при планирани 50 проверки извършиха през миналия месец инспекторите от екип "Оперативен контрол" в Териториалната дирекция на НАП – Силистра. Четирикратно повече в сравнение с планираното са осъществените планирани проверки и инвентаризации на неизрядни клиенти – вместо 17 по план, са извършени 69 проверки, с 50% повече са и извършените проверки на лица от рискови браншове /земеделски производители/.
166 акта за установяване на административни нарушения съставиха инспекторите по време на проверките. 143 от тях са на общо 7 фирми. Поради установени нарушения на осигурителното законодателство в продължение на повече от 10 месеца има фирми, получили по 38,36,23 акта при съответната проверка.
За неиздаване на касова бележка са санкционирани собствениците на 6 търговски обекта.
През април са издадени 44 наказателни постановления на обща стойност 5790 лв.
Съвместно с Агенция „Митници” инспекторите на НАП са проверили два склада на едро в гр. Дулово, извършена е и една съвместна проверка с контролни органи от Националната служба по зърното и фуражите.


Библиотеката и Филиалът на РУ „Ангел Кънчев” влизат в тесни контакти

Срещата в Регионалната библиотека „Партений Павлович” с представители на филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев” сложи началото на по-тесни контакти между най-голямото библиотечно звено в Силистренския край със студенстката младеж. Идеята е на Лидия Димитрова, директор на библиотеката, а проявата бе вписана в рамките на Националната библиотечна седмица. В срещата участваха три студентки и докторантки от Университета от град Дубна (70-хиляден град в Тверска област) в Русия. Те са изработили социологическа методика за анкетно проучване интереса към Русенския университет от страна на потенциалните кандидат-студенти. Наесен силистренски преподаватели ще гостуват в руския град, за да преподават на тамошните студенти.
„В предишни години сме имали общи допирни точки, но предстои да разширим поводите за контакти”, заяви Димитрова от името на библиотеката. Проведената празнична вечер „Старобългарски четения и песнопения” били доказателство за възможностите в това отношение.
„Имаме възможности за общуване с библиотеката като културен институт и не трябва да ги пропускаме занапред”, заяви доц. д-р Петранка Трендафилова, зам.-директор на Филиал Силистра.


Поканиха ученическия театър на конкурс в Русе

В средата на юни в Русе ще бъде изиграна пиесата „Албена” по Йордан Йовков в рамките на тамошния традиционен Конкурс на ученическите театри, съобщи Мира Бонжева, актриса от ДТ „Сава Доброплодни”, постановчик на творбата. Негови организатори са община Русе, местният театър „Сава Огнянов” и Центърът за работа с деца в града.
9-17 юни е периодът, в който ще се изявят ученически театри от цялата страна. Нашите играят в последния ден на конкурса.
„Малък театър зад чина” се нарича формацията, сбрана от ученици от целия град. Два пъти вече пред препълнени салони в СОУ „Никола Вапцаров” е играна постановката. Следващото изиграване е на 27 май от 20 часа.


Педагози пишат есе и правят постери за конкурс

Тридесет и един педагози от Силистренско участваха в първия областен конкурс за учители „Учителят – между духовното и материалното”.
Конкурсът се провежда в чест на 24 май и е организиран от Регионалния инспекторат по образование в две категории-за есе и за постер.
Според Анета Ненова, старши експерт по български език и литература в Регионалния инспекторат в Силистра, въпреки че участието на педагозите не е масово, достатъчно показателен е фактът, че участниците са от всички етапи, степени и специалности в образованието и така конкурсът изпълнява основната си цел - да предизвика участниците да споделят това, което най - силно ги мотивира, радва и подкрепя в избраната професия.
„Мигът, в който разбрах, че си струва да бъдеш учител”, „Моят звезден миг в професията”, „Три неща, без които не мога в професията” и „Промяната, за която мечтая” – това са тематичните направления в категорията есе. А в категорията за постер участниците показаха картината на своето ежедневие в направленията „Един ден от живота на учителя”, „Един ден в училище”, „Репортаж от мястото на събитието” и „Усмивки от класната стая”.
Мариета Йорданова Нанчева, начален учител в ОУ «Иван Вазов» - Силистра, и Марияна Станчева Маркова – начален учител в ОУ «Отец. Паисий», Силистра, са победителите съответно в категориите есе и постер. И в двете категории са присъдени втори, трети и поощрителни награди.
Всички наградени творби са експонирани в миниизложба във фоайето на Регионалния инспекторат по образование в Силистра. Идеята на организаторите е конкурсът и изложбата да станат традиционни за педагозите в Силистренско.


Областта и общината в Силистра са без отговор в изследване на Фондация „Програма достъп до информация”

Областта и общината в Силистра са сред 233 институции у нас, оставили без отговор анкетьорите в проучване на Фондация ПДИ (сред 399 институции на бюджетна издръжка) във връзка с лицата, оторизирини да отговарят по изпълнението на Закона за достъп до обществена информация, заяви Гергана Жулева, изпълнителен директор на Фондацията, по време на семинар с над 30 журналисти и представители на НПО от Силистра, Тутракан и Дулово, проведен тези дни в комплекс „Данубе”. Не е известна причината, заради която писмото по електронна поща не е било удостоено с отговор. Както е направила община Дулово, например, обяснила кои са юристът и представителят на отдела за „Връзки с обществеността” със задължения по Закона. 
Любопитно е, че едва 1/3 от министрествата са се отзовали на „повикването”, което правело актуален въпроса „Електронно правителство в “България – що е то?”. При положение, че през 2007 година в България 34% от заявленията по ЗДОИ са подадени чрез интернет, а става дума за над 7 000 заявления. Другите полезни данни са, че близо 40% от гражданите вече знаят, че благодарение на този закон имат възможност да атакуват институциите по въпроси от личен и обществен характер. 94% от журналистите също са наясно с този въпрос и те най-често използват възможността, за разлика от бизнеса, който е относително пасивен. (Не е така в САЩ и в други развити страни, където бизнесструктурите са по-активни).
Колко „струва” отговорът по ЗДОИ? Практиката е различна: от „без пари”, през 30 ст. на „страница хартиен носител” в Министерството на културата, до цели 1,59 лева – в община Дряново. 14 от попитаните близо 400 институции стигнали до там, да искат...електронен подпис от заявителя, което е незаконно, според юристите на ПДИ. 
Техен екип (юристите Александър Кашъмов, Кирил Терзиев, Фани Давидова, Дарина Палова, а в Силистра чрез адвокат Даниела Стоянова-юридически консултант на Фондацията) безплатно информира и консултира гражданите, медиите и НПО при подаването на заявленията, както и евентуалните дела в съда, каквато пребогата практика има и в България.
„България е сред отличниците в атакуването на институциите със заявления по ЗДОИ, за разлика от страни като Белгия и Франция, дори и САЩ”, заяви при гостуването си в Силистра Роже Флюгелс, експерт от Холандия, чието правителство чрез програма МАТРА финансира проекта „Свобода на медиите в България”. Той се провежда вече втора година, а Силистра бе 17-ят областен град, в който бяха на обучение представители на медиите и на гражданския сектор.

Силистра с мобилна кримилаборатория
Микробус „Фолксваген Транспортер”, оборудван като криминалистича лаборатория, получи Областната дирекция на МВР в Силистра. Той е един от 29-те специализирани автомобила, осигурени по проекти за обновяване автомобилния парк на вътрешното ведомство в страната.
Мобилната кримилаборатория е снабдена с модерна апаратура за извършване на качествени огледи, намиране и изземане на веществени доказателства от местопрестъпления. Тя разполага с генератор за електрически ток, което позволява да бъдат правени огледи и в тъмната част на денонощието.




Няма коментари:

Публикуване на коментар