Евроизбори`2009

Филиз ХЮСМЕНОВА:
"ДПС има по-дълги либерални традиции, отколкото НДСВ !"

- Г-жо Хюсменова, според социологическите проучвания ДПС със сигурност ще има отново европейски депутати – на високо доверие във Вас и в партията ли отдавате това, или на наличието на твърд електорат, който винаги гласува за партията на изборите? 
- Понятието „твърд електорат” не е просто политически термин. В партийния живот зад него стоят живи хора, които очакват техните интереси да бъдат представени и защитавани от избраниците им. Ако това не се случва, няма да можем да получаваме подкрепата на хората. ДПС успява да ги привлича, защото все още е единствената политическа сила, която в някаква степен ги разбира, адекватна е на нагласите и успява да отговори на очакванията им. 
- Можете ли да опишете основните характеристики на Вашите избиратели – какви идеи споделят те и защо гласуват за ДПС, какво очакват от Вас? 
- Хората са различни. Когато отидем в някое село, се срещаме предимно със земеделски стопани, а в големите градове, например в операта на Варна, с представители на по-едрия бизнес, на интелектуалния труд, културата, присъстват и съвсем обикновени трудови хора. Разковничето на тяхното обединение не е, както мнозина натрапват, принадлежността към един етнос. В това отношение ДПС може да се похвали, че е етнически най-пъстрата и с най-голям процент представени различни етноси в нея, в този смисъл тя е и най-толерантната партия. Подкрепата на нашите избиратели се крие в друго. ДПС се самоактуализира и се развива. Ние естествено прегърнахме идеите на либерализма, защото защитата на човешките права и свободи е основата на либералните идеи. Тази идеология дава възможност към нас да се приобщят и нови хора, либерали. Запазена марка на ДПС е и грижата за младите кадри, то ги подготвя и им дава равен шанс. Това естествено привлича младежи, които имат потенциал и амбиции да се развиват. 
- Какво отличава ДПС от другата либерална формация у нас НДСВ, двете партии в крайна сметка са членски на АЛДЕ? 
- Двете партии възникнаха по различно време и по съвсем различен начин, което обективно предопредели интереса и симпатиите към тях. ДПС има по-дълги либерални традиции, отколкото НДСВ. Ние сме членове на Либералния интернационал и имаме негов зам.-председател много преди да се появи НДСВ. Дори сме лобирали за тяхното приемане в либералното семейство. Днес ние не търсим различия, защото изповядваме едни и същи ценности и принципи. Щом всяка от партиите има своя подкрепа, значи има кого да представлява и това е основание да се работи. Хубавото е, че така се увеличава полето на либерализма в страната ни. 
- Намирате ли за сериозен конкурент водачът на листата на НДСВ – Меглена Кунева? 
- Естествено. Имала съм удоволствието да работя заедно с г-жа Кунева още преди България да стане член на Европейския съюз. Високо оценявам нейните качества и възможности. В нейно лице, независимо в коя европейска институция ще работи, виждам партньора-либерал, с който обезателно ще си сътрудничим. 
- Защо според Вас има политически формации у нас, които застават твърдо против членството на Турция в ЕС? „Атака” заложи точно на това послание на тези избори – „Не на членството на Турция в ЕС”?
- Този въпрос не е толкова актуален за Евросъюза. Първо, трябва да подредим собствената си къщичка. В момента 27 страни и европейските институции си взаимодействат по стари правила, правени за 16 държави-членки. Трябва да се приеме Лисабонският договор, за да се намали бюрокрацията, да се говори разбрано на гражданите и да се слуша тяхното мнение. Такова послание може да бъде издигнато, за да замести липсващата програма и цялостна визия за развитието на Европа, то е опит да се увлече вниманието на избирателите. 
- Не намирате ли, че кампанията за европейските избори протича скучно и ако да – според Вас защо е така? 
- Европейската тематика е все още далече от избирателите в сравнение с националната и интересът към нея е по-малък. От друга страна, хората които са очаквали по време на кампанията да чуят повече за Европейския съюз, не могат да бъдат доволни, защото, за съжаление, такъв дебат отсъства. Мнозина гледат на настоящата кампания като на генерална репетиция за следващите избори за Народно събрание. Тогава страстите ще се засилят. Всичко това прави кампанията безинтересна. За ДПС тя е най-малко скучна. Имаме много работа, интензивна и натоварваща. 
- Вашият лидер Ахмед Доган заяви наскоро, че следващото управление на България отново няма да мине без ДПС. След като в продължение на осем години ДПС е част от управлението – днес има ли какво още ново да покаже? 
- Най-лесно е да Ви отговоря с изключително точния израз, че избирателите ще решат това. Но всъщност истинският въпрос не е коя партия ще бъде в управлението, а от какво има нужда страната ни и как трябва да се управлява към настоящите реалности. След това идва въпросът кой може да го направи. В ДПС считаме, че Европа, както и България, се нуждаят от нова стабилност. Нерешените проблеми са в дневния ни ред. Сега и разумно трябва да се намери изход от тях. Какъв е той за Евросъюза сме изписали в предизборната си платформа. Визията за страната ни ще представим след 7 юни.  
- Защо не успяхте досега да се преборите в ЕП за удължаване срока за изплащане на субсидии (премии) на българските тютюнопроизводители? Както знаем то ще приключи в края на тази година. 
- Точно обратното. Европейският парламент още през май миналата година прие доклад, в който настояваме за продължаване помощите за тютюнопроизводителите до 2013 г. Европарламентът е този, който противно на мнението на Европейската комисия прие специална поправка в края на годината, в която изрично отстоява подпомагането на производителите на суров тютюн да продължи до 2013 г. Държа да отбележа, че проблемът се отнася до всички тютюнопроизводители в Европейския съюз. Общата политика е да се намаляват субсидиите в селското стопанство, като средствата се използват за развитие на селските региони. Вече започнаха преговори между Европарламента и Съвета и аз съм убедена, че категоричното ни мнение ще бъде взето под внимание.


Интервю на Агенция ФОКУС


ОИК в Силистра остави без разглеждане поредния сигнал срещу кмета Андонов

Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Силистра остави без разглеждане сигнал на гражданин с искане за предсрочно прекратяване правомощията на кмета на Силистра Иво Андонов заради участието му във фирма.
Лицето не е правно легитимирано според съществуващата нормативна уредба, каза председателката на комисията Стефка Георгиева.
Силистренецът Явор Драгнев е изпратил сигнал до Общинската избирателна комисия, в който твърди, че през април в Агенцията по вписванията е направена пререгистрация на фирма, в която кметът е собственик на половината от дяловете.
Според Драгнев това е нарушения на Закона за местното самоуправление и местната администрация.
Кметът на Силистра Иво Андонов определи сигнала като поредната провокация срещу него.
През април в Общинската избирателна комисия бе разглеждан и оставен без уважение като неоснователен подобен сигнал срещу Иво Андонов.

Светлана Великова е мажоритарен кандидат на БСП за 41-во НС

Председателят на Областния съвет на БСП в Силистра Светлана Великова на заседание на Областния съвет е избрана за мажоритарен кандидат на партията за изборите за депутати в националния парламент, съобщиха от централата на партията в Силистра.
Великова е областен управител на Силистра.
В пропорционалната листа, водена от секретаря на Националния съвет на БСП Антон Кутев, едно от осемте места е определено за коалиционен партньор.
Предложените кандидати трябва да бъдат утвърдени от Националния съвет на БСП.


Сто и трийсет ученици от България и Румъния участваха в екофорума „Сребърна 2009“

Те представиха двайсет и три проекта.
Журито под председателството на проф. Светослав Герасимов отличи с първа награда във възрастовата група до 15 години разработката на Александрина Александрова и Денислава Николова от пето основно училище „Христо Ботев“ в Кюстендил „Земята и чудовището“.
Във възрастовата група до 19 години първа награда спечели Анна Тодорова от Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Силистра за разработката си „Хидрологични изследвания в Поддържан резерват „Сребърна“.
Като съпътстващи прояви на форума бяха обявени конкурси за творби на изобразителното изкуство и за литературни творби.
Организатори на проявата са Министерството на образованието и науката, Националният дворец на децата, фондация „Еврика“, Регионалният инспекторат по образованието и Центърът за ученическо техническо и научно творчество в Силистра.





Заради националния траур бе отменен финалният сборен спектакъл „Юнакът и Златната ябълка”

Заради националния траур бе отменен сборният спектакъл „Юнакът и Златната ябълка“ с участието на актьори от Албания, Молдова, Норвегия, Румъния, Турция, Франция и силистренския театър, с който трябваше да завърши X международен куклено-театрален фестивал „Ян Бибиян“, съобщиха организаторите.
В рамките на фестивала за седми път работи международна куклено-театрална лаборатория.
Като заключителна проява бе направена дискусия на тема „Пространството на куклата в света на детето“.
Проф. Дойчина Синигерска от НАТФИЗ даде висока оценка на фестивала. Тя определи проявата като уникална не само за България, но и за Европа.
Фестивалът започна с юбилейна ретроспекция за десетте издания, подготвена от силистренския театър „Сава Доброплодни“. Във фестивалната програма бяха включени представления на Националния куклен театър за деца от Тирана /Албания/, куклен театър „Гугуца“ от Кишинев /Молдова/, куклен театър „Колибри“ от Крайова /Румъния/, куклен театър „Летящи ръце“ от Люлебургаз /Турция/, театър „Шоутайм“ от София и три спектакъла на театъра в Силистра.
Организатори на проявата са Силистренска община, театър "Сава Доброплодни" в Силистра и Министерството на културата.
Международният куклено-театрален фестивал за най-малките "Ян Бибиян" бе създаден преди повече от две десетилетия по идея на проф. Николина Георгиева и под ръководството на тогавашния директор на кукления театър Цветан Цветков.


Молитва за дъжд в силистренската джамия
В петък стотици мюсюлмани се стекоха в силистренската джамия, за да отправят молитвите си към Всевишния за дъжд. Молебенът се ръководеше от Мюдессир Мехмед, районен мюфтия за областта, Шефкет Шукри, имамин на Силистра, Касим Ходжа от с. Любен.
Ритуалът бе организиран от общинската организация на ДПС- Силистра.
На молебена присъстваха и зам.-министърът на държавната администрация и административната реформа Гюнер Рамис, инж. Руфи Мустафа, председател на общинската организация ДПС - Силистра, Бирол Мехмед, общински съветник от ДПС, Областният председател на ЖДПС, Юнзюля Чакърова, лидерът на МДПС за региона Орхан Кошуджу и членове на Общинското ръководство на партията в Силистра.
За курбан общинското ръководство дари едно теле, чието месо бе раздадено след молебена. 
Като че ли Аллах чу молитвите и още докато се четеше молитвата, над града се изсипа плодороден дъжд.
Мюсюлманите се помолиха и за душите на трагично загиналите при пътния инцидент край Ямбол. “Изразяваме дълбоко съчувствие и съпричастност към близките и семействата на загиналите в инцидента. Помолихме се за бързото възстановяване и на пострадалите”- каза имаминът на силистренската джамия Шефкет Шукри.
Председателят на ДПС- Силистра инж. Руфи Мустафа и зам.-министърът на държавната администрация и административната реформа Гюнер Рамиз призоваха присъстващите на молебена да бъдат отново единни и да подкрепят листата на ДПС за Европейския парламент. “Ние винаги сме били едно цяло, нека отново да го докажем, ръка за ръка ние може да успеем да направим живота си по-добър, споделяйки идеите и ценности на нашата партия”- допълни Гюнер Рамис. 

Над 1500 татари се веселиха на събора в Добрич

Над 1 500 татари се събраха в добруджанския град Добрич на традиционния татарски събор „Тепреш" 2009.
Историята на събора води началото си точно от Добруджанския край, когато през 1991 година в тервелското село Оногур се провежда първият всенароден татарски събор в България.
Татари от областите Силистра, Русе, Шумен и Варна, както и гости от Румъния, където също живеят представители на татарския етнос, се бяха събрали в Летния театър на Добрич, за да повеселят душата си и да споделят традициите, обединени от идеята да се съхрани татарският род, история и култура.
Организатори на празничното събитие бяха Културно-просветен център "Наврез" и Културно-просветното сдружение на кримските татари в България „Асабай.
Всеки гост на тържеството получи като дар хляб и татарски кюфтета, направени от телешко месо и ароматни подправки. На входа на летния театър бе подредена кулинарна изложба с ястия от татарската кухня като шубюрек, кобете /баница с ориз и птиче месо/, джевай джантък, табак бюрек, кашък бюрек, ашуре и др.
След като прозвучаха българският и европейският химни, известната татарска поетеса от дуловското село Черковна Леман Балбек, която бе и една от водещите на празника, отправи приветствие със стихотворението си “Моят татарския език” и разчувства събралото се множество.
Преди две години домакин на татарския събор бе с. Черковна, община Дулово. Тази година общинското ръководство на ДПС- Дулово също бе отпуснало средства, с които над 50 жители на селото присъстваха на празника. Ашкън Али, секретар на кметство Черковна и организатор, сподели, че от както се празнува този празник, жителите на селото винаги участват. “Този празник за нас е много скъп, има хора от нашето село, живеещи в чужбина, но всяка година идват и вземат участие в него. Ние също имахме честта да бъдем домакини преди две години. Надявам се отново да бъдем. Чувствата и емоциите не могат да се обяснят с думи. Това е един празник на духа, на нашата култура, на нашата история”- допълни Ашкън Али.
Приветствия към присъстващите по време на празника поднесоха вице-премиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем, която е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси (НССЕДВ), кметът на Добрич Детелина Николова, областният управител Ердинч Хаджиев, турският консул в генералното консулство в Бургас Исмаил Юджер Сефа, Нихат Осман, гл. редактор на сп. “Карадениз” - Констанца, Румъния.
Емел Етем сподели пред присъстващите, че наскоро тя самата е установила, че има татарски корени по бащина линия. Нейният пра-пра-дядо е от Кримския край, а информацията за своя произход Етем е научила, по нейните думи, от Държавна сигурност. Според председателя на НССЕДВ всенародния татарски събор е израз на „правото на всеки човек да се чувства такъв, какъвто е”. Емел Етем подчерта, че Националният съвет, който тя ръководи, работи изключително много с неправителствени организации у нас. Силата на духа, трудолюбието, взаимопомощта и гостоприемството са обликът на татарите, запазил се и до днес, каза Емел Етем в приветствието си. По думите й Съветът за сътрудничество подкрепя инициативите на етническите общности да поддържат и да развиват самобитната си култура и изкуство в дух на взаимно уважение и толерантност.
По време на събора през тази година бе организирана и Кръгла маса на тема „Татарите в България – общество, история, култура”. В дискусията участие взеха български и международни учени, преподаватели и общественици.
Гостите на празника имаха възможността да се насладят и на характерни фолклорни танци, а големият акцент в празника бе конкурсът „Мис татарка’2009”.
Танцовият ансамбъл за български народни песни и танци “Добруджанче”- Добрич поздрави всички присъстващи на събора с кръшно българско хоро. Навсякъде кипяха разговори, срещи, спомени. Някъде се чуваше смях, на други места – за загубата на този или онзи роднина.
Роднини и приятели се срещаха след дълга или не толкова дълга раздяла. Завързаха се запознанства, които може би ще останат за цял живот!


Общоградски празник за всички силистренски деца организира вчера фондация АДРА 
по случай 1 юни - Международен ден на детето


Деца и родители се забавляваха заедно на празника вчера в Силистра, организиран от фондация АДРА по случай 1 юни – Международен ден на детето. 
“В света на приключението” се наричаше забавната инициатива в Дунавската градина, където бяха разположени много атракции и интересни игри за силистренските деца. 
На входа на парка ставаше записването на всички малчугани в детския празник. Те получаваха карта на района и сертификат за участие, който в течение на участието можеха да запълнят със заверките от всеки пост. Изпълнилите успешно мисията получаваха на финала лакомство за награда. 
Сред атрактивните прояви, включени в празника, бяха демонстрацията по потушаване на пожар, която направиха силистренските огнеборци. Патрулна кола на полицаите бе отворена за всички малки посетители, които имаха желание да постоят в нея и да разгледат оборудването. В къта по приложно колоездене, разположен на паркинга зад общината, децата имаха възможност да покарат велосипед и да научат нови техники. 
Изключително забавно премина играта семейни ски, където се искаше пълен синхрон за придвижването. В индивидуалната игра “Пъзел на надеждата” малките силистренци трябваше да сглобяват картина с библейски мотиви, за да открият нови герои. 
Въженият лифт и въженият мост допринесоха за вдигането на адреналина на по–големите приключенци. 
Всички дечица – участници в празника, можеха да бъдат разпознати по красивите рисунки на лицата, които доброволците от фондация АДРА им бяха измайсторили. 


Защо Силистра няма летище?!
Галин ГАНЕВ
abcd1@abv.bg 


Няма, защото е продадено!
За колко - знаете ли?
Ще ви кажа – на цената на …един апартамент. И тук въпросът е спорен - дали ще е гарсониера, двустаен или тристаен – и в коя част на града ще е жилището …Но не то е предмет на нашия задочен разговор.
Кой не би си купил летище за 80 хиляди лева, ако му се отдадеше тази възможност?
“Всеки” е отговорът …Защото за тези пари нито земята можеш да си купиш, нито бетона на пистите, да не говорим за сградите и т.н. – но по пазарни цени.
Ако обаче продавач е държавата – няма невъзможни неща.
Излишно е дори да се коментира …. Фактите говорят сами.
Република България в лицето на областния управител по това време Петко Добрев продава на „Р-ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД поземлен имот, право на собственост върху държавен недвижим имот – свободен терен с площ от 290 261 кв.м в с. Ламбриново, имот № 000605, образуван от имот № 000602, друга територия на въздушния транспорт – цена 29 999 лева – цифром и словом.
Датата на вписване е 28 септември 2005 година. Някой ще каже, че той по това време не е бил вече областен управител … И сигурно ще е прав, не помня датите на встъпване в длъжност на новите губернатори след парламентарните избори същата година, но сделката е подготвена доста преди това …Все пак сигурно е проведена необходимата процедура по смяна на собственика. Тепърва ще проверим и тази част от сделката.
Нека продължим нататък – летището е продадено на два тура. Продавач пак е Р България –тук имотът вече се състои от терен с площ 314 357 кв.м, приемна сграда на два етажа и сутерен с площ от 804 кв.м, гаражи – едноетажна масивна сграда с площ 518 кв.м, навес –метало/сглобяемо хале/ с площ от 313кв.м, дървена барака с площ от 127 кв.м, чакалня – едноетажна полумасивна сграда с площ от 173 кв.м, електрокарно помещение с площ от 129 кв.м, асфалтова настилка с площ от 89 548 св.м в землището на с. Ламбриново – имот № 000604 – цена 49 971 лв.
Как ви се струва – добри пари са …?
Интересен е и един друг факт – данъчната оценка за сградите е 9 343 лв., докато впоследствие фирмата регистрира отчетна стойност 113 000 лв. Земята от своя страна е с данъчна оценка от 10 418 лв., а е регистрирана с отчетна стойност от 31 233 лв.
Не е луд обаче, който яде баницата, а този, който я дава.
Не е луд и той – просто добре си е направил сметката, вероятно на друг тефтер, а не на държавния.
Друг въпрос е, че фирмата-купувач от своя страна вече е прехвърлила собствеността на „Първи май”, и то току преди няколко дни на - 22 май 2009 г..
Това обаче вече си е частен бизнес-интерес и нас той не ни интересува. Поне на този етап.

Отзвук от Общински съвет - Силистра
Потвърдиха решението за закриване на Радиоцентъра

С 16 гласа „за“, 9 „против” и четирима „въздържали се” общинските съветници препотвърдиха решението си от миналата сесия за закриването на Радиоцентър-Силистра. Припомняме, че решението бе върнато за повторно обсъждане от кмета на общината инж. Иво Андонов с мотив за незаконосъобразност и нецелесъобразност.
От трибуната на Общинския съвет, вносителят на предложението, съветникът от ГЕРБ Тодора Цонева изрази недоумението си от липсата на конструктивни обсъждания по време на заседанията на комисиите ден преди сесията заради неявяването на представители на общината.
Против решението се обяви общинският съветник от групата на ПД „Социалдемократи” Иванка Ташева, която определи акта като дискриминационен и антихуманен и предложи да бъде възложено на кмета на общината да подготви документи за регистрация на Радиоцентър-Силистра, както и изготвяне на стратегия за неговото развитие. Предложенията на Ташева не бяха приети от общинските съветници.

Разпределиха 16-те милиона от държавата

Местните парламентаристи одобриха с някои поправки разпределението за капиталови разходи на целеви средства от държавата в размер на 16 200 000 лв.
От тях съгласно разпределението 5 милиона лв. ще бъдат вложени за „Доизграждане на канализация и пречиствателна станция, асфалтиране на улици и основен ремонт на природонаучния музей в Сребърна”. На стойност 7 млн.лв. са средствата, определени за благоустрояване на междублокови пространства и асфалтиране на улици в Силистра. Един милион лв. от тях ще са за обект „Реконструкция на ул. “Гено Чолаков“ и археологическите разкопки на южната крепостна стена. Два млн.лева са предвидени за съфинансиране на проекти и по 600 000 лв. за обект „Разширение на гробищен парк и за благоустрояване”. По предложение на вносителите средствата, определени за реконструкция на кръстовище бул. „Македония“ и ул. „Добруджа“в размер на 120 000 лв., бяха пренасочени към обект „Изграждане на изкуствена ледена пързалка” -80 000 лв.;ремонт и реконструкция на междублоковото пространство по ул „Серес” и ул. „Янко Тодоров“-15 000 лв.;изграждане на детска площадка по ул. „Рила“ -7 000 лв., а остатъкът от 18 000 лв. бе пренасочен за частична реконструкция на 800-метров участък от ул. „Харалампи Джамджиев“ до началото на реализацията на цялостен проект за изграждането на улицата.

Нови такси за детските ясли и градини

С пълно единодушие общинските съветници приеха и измененията и допълненията на Наредбата за определяне и администриране на местните данъци и такси и цени на услугите. Съгласно тези изменения за ползване на детски градини и детски ясли родителите или настойниците ще дължат вече месечно такси в размер на 5.00 лв. плюс броя на присъствените дни, умножен по 1.50 вместо досегашните 1.20 лв. за детски ясли и съответно 5.00 лв. такса плюс броя присъствени дни, умножени по 2.00 лв. вместо досегашните 1.50 лв.
С измененията бе въведена и нова такса за ученици за ползване на закрития плувен басейн от 1.00 лв. /час и 10 лв./месец.Такъв е и новият размер на таксите за ученици за ползване на фитнес-зала, сауна и кортовете за тенис.

В Турция глобяват, ако не изхвърлиш боклука си в определен час 

Българи и турци обмениха опит и знания по съвременно отношение към битовите отпадъци в рамките на международния проект „Създаване на регионална система за твърди битови отпадъци за Ялова”. 
Това стана ясно по време на заключителната от българска страна пресконференция в Силистра. 
Проектът обхваща 15 селища от турската община, обединени в неправителствена организация, и Силистренска община, която е партньор, обясни Хасан Сойгюзел – ръководител на проекта. По време на изпълнението му, от месец юли 2008 година досега, двете страни са си разменили няколко визити. Целта е била турските специалисти да изучат опита на Силистра в изграждането, стопанисването и експлоатацията на Регионалното депо за твърди битови отпадъци, изградено по стандартите на ЕС. „Междувременно и ние научихме нещо от турските си партньори”, каза Надежда Бобчева – координатор на българския екип и директор на общинската дирекция „Икономика и международни програми”. В Ялова вече 90 на сто от населението си изхвърлят боклука разделно, като го сортират на четири части, а не на три, както е при нас. Освен това в Турция съществува голяма дисциплина при изхвърляне на отпадъците – това става по определен график. „И който не спазва часа, се наказва”, поясни Метин Даг – кмет на Чифликкьой, втория по големина град в община Ялова.  
Заради големия интерес към силистренското депо и перспективата в Ялова да бъде изграден подобен обект, тези дни в Силистра освен екипа по проекта гостуват кметове от още 10 селища и 8 общински съветници от турската община. Във вторник те се запознаха с колегите си от Силистренска община и решиха, че могат да работят заедно по културни, образователни, спортни-и екопроекти.  

100 българчета, турчета и ромчета пяха на фестивала за руски песни 



Представители на поне три етноса от общините в Силистренска област пяха руски песни във второто издание на единствения в България областен фестивал на руската песен, проведен в Драматичния театър в Силистра под патронажа на областния упрамвител Светлана Великова. Само община Главиница не се представи със своя програма. За сметка на това внушителни групи се изявиха от Тутракан, Дулово и Кайнарджа. 
Специални гости на фестивала бяха консулът на Руската федерация в Русия Михаил Торшин и Боряна Илиева, главен секретар на Федерацията за приятелство с Русия и народите на ОНД, както и Лидия Димитрова, областен координатор на федерацията.
Трябва да се отбележи старанието на децата от училищата в Кайнарджа и Средище, където се учат представители на ромската общност и на турския етнос, в желанието им да пресъздадат на сцената наученото в клас в уроците по руски език. Подобно е положението явно и в училището в Ситово, чиито ученици също се изявиха в максимална степен.
По традиция красиви и всеотдайни на сцената бяха вокална група „Вива тийнс” от ЦРД в Тутракан и от клуб „Звездици” от крайдунавския град. Хорът на учителките от Дулово дори си бе подготвил и малка хумористична сценка, допълнена от мултимедийна презентация. 
На сцената прозвучаха най-атрактивните и запомнящи се руски песни, повечето от които са съхранени в съзнанието на добруджанци от детството. 
Тези дни за Москва заминава състав на ДТ „Сава Доброплодни”, за да участва в театралния фестивал „Славянский венец”. През м. юни в Кайнарджа ще бъде открит паметник на Екатерина Велика, с което продължават проявите в рамките на програмата „Година на България в Русия”, която е продължение на програмата „Година на Русия в България”.



Швейцарски холдинг финансира 6 проекта за 120 млн. лева в Силистра?

На брифинг в комплекс „Дръстър” кметът на Силистра Иво Андонов и двама представители на Швейцарския инвести;ионен фонд „ГРАММИ” представиха параметрите на една грандиозна идея: в рамките на няколко години да бъдат реализирани 6 инфраструктурни и социални проекта на обща стойност 120 млн. лева. Парите са от програмите на ЕС, но няма да „минават” пред държавата и общината, а ще бъдат финансирани, изработени и контролирани от „швейцарците” в Женева.
Кметът Иво Андонов: „Предложихме 15 проекта, но ни бяха одобрени 6 от тях: заводи за преработка на твърди отпадъци и за преработка на автомобилни гуми; пречиствателни станции в Айдемир и Калипетрово; ремонти на двата стадиона и на спортна зала „Дръстър” и реконструкция на ул. „Харалампи Джамджиев” в промишлената зона. Поканихме представители на фирмите от Строителната камара, защото ще бъдат наши партньори. Предстои извънредна сесия на Общинския съвет, за да представим проектите Необходимо е решение на Съвета, защото става дума за терени и за участие с тях в публично-частно партньорство”.
Милко Кирилов, директор по международната дейност в Швейцарския фонд: „От 15 години работя за Фонда, който е частен холдинг. Защо в Силистра? Заради моя приятел Ради, който ме запозна с вашия кмет. Отдавна исках да направим инвестиции в България, каквито по тази схема има в Кипър, Йордания, Бразилия и други страни по света.”
Георги Мумджиев, главен консултант и бъдещ контрольор на проектите: ”Рискът от инвестицията е на холдинга. Работим по програми, някои от които не са популярни в България. Ще работим с основна фирма в Женева, но изпълнителите на строителните работи ще са от Силистра. Принципът на работа ще бъде „местни изпълнители – външни контрольори”. Предстои да дойде финансовият директор на Фонда, за да договаря параметрите”.


Брадвари 
Четирима ходжи отслужиха молебен за дъжд

Четирима ходжи от съседни села отслужиха в Брадвари вчера молебен за дъжд.
Стотици вярващи мюсюлмани се събраха на местното текке, за да отправят молитвите си към Всевишния за берекет.
Ритуалът бе организиран от местната организация на ДПС.
Гости бяха зам.-министърът на държавната администрация и административната реформа Гюнер Рамис, кметът на община Дулово и мажоритарен кандидат на ДПС за Парламентарни избори`2009 д-р Митхат Табаков, Ерол Адем, директор на Областна дирекция „Земеделие и гори”, лидерът на МДПС за региона, Орхан Кошуджу, членове на Общинското ръководство на партията в Силистра.
"Нека Аллах прости греховете ни и ни прати плодороден дъжд" - така започнаха молитвите си ходжите. 
Заради сушата тази година реколтата може да е много слаба. От месец не е капвала капка дъжд, а от жегите може град да ни споходи, изразиха притесненията си участниците в молебена. Принесени в дар на Бога бяха четири овена. 
Курбан бе раздаден на всички присъстващи.
Животните са дарение от ръководството на ДПС, от кмета на селото Ерджан Дурал и местни земеделски производители.
“От ранни зори приготвяме курбана за берекет и плодородие. Дано Аллах се смили над нас и ни даде дъжд. Дадохме над 40 големи софри, нахранихме 400 човека за берекет. Ходжите, да са живи и здрави, прочетоха от Корана много айети” - сподели Пембе Али.
Баба Стояна Касабова, която вече над тридесет години живее в Брадвари, също бе дошла на молебена и разказа, че съседското разбирателство я довело на мястото на молебена. “Бог е един. Дали Аллах или Господ, всички се молим за едно - да има живот и здраве. Не мога да се опала, уважават ме хората, помогат ми и аз им отвръщам със същото. Дано Господ или Аллах чуят молитвите ни”, каза баба Стояна.  
 Д-р Митхат Табаков поздрави присъстващите и им пожела плодороден дъжд да се изсипе над нивята им. Няма безгрешни и ако ние сме Ви обидили и не сме успели да ви помогнем, простете ни и ни се доверете на предстоящите избори. ДПС печели благодарение на вас. Нека това се случи и сега отново, за да можем да продължим да живеем свободно, изповядвайки своите обичаи, следвайки своята си религия. Нека покажем, че сме единни и сплотени и да подарим на нашите деца свободата, която имаме днес, призова д-р Табаков присъстващите на молебена. 
Молебен за дъжд ще бъде отслужен в джамиите днес в Дулово и в петък – в Силистра .

Осемнайсет са вече случаите на морбили в Силистренска област

С два са се увеличили от 24 май случаите на морбили в областта и вече са регистрирани 18 заболели, съобщи д-р Теодора Начева - директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра. 
Заболелите са от Дуловска община - 11 от село Поройно, 3 в общинския център Дулово, и по един случай в селата Боил, Долец, Прохлада и Златоклас. 
Болните са изолирани и са под наблюдение, каза д-р Теодора Начева, определила обстановката в общината като епидемичен взрив. 
В края на миналата седмица завърши имунизация против морбили в цялата Дуловска община. Тя е сред петте общини в Североизточна България, за които бе валидна заповедта на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев за извънредна имунизационна кампания срещу морбили на жители от тринайсетмесечна до трийсетгодишна възраст без данни за имунизация. 
Имунизирани са 4 664 души. Екипите на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ са извършили имунизация на 45 на сто от тях. Във възрастовата група до 18 години са имунизирани 94 на сто от подлежащите 4 940 души. В нея са установени 1 484 души, имунизирани по два пъти. 
Във възрастовата група от 18 до 30 години са имунизирани едва половината от подлежащите 3 014 души. Не са се явили за имунизация 1 314 души, които са отсъствали от населените места. Като трайно отсъстващи са регистрирани 1 390 души, работещи в други селища или в чужбина. 
Увеличава се броят на безработните в областта

Общият брой на регистрираните безработни лица в трите бюра по труда в областта - в Силистра, Дулово и Тутракан през април е 7216, което е с 69 души повече в сравнение с предходния месец, съобщи директорът на Бюро по труда – Силистра Георги Балушев.  
Разпределението по възрастови групи показва, че най-голям е относителният брой на безработните над 50 години – над 42 % от всички регистрирани, тези от 39 до 49 години са 42 %, а младежите до 29 години – 16 %. 
Най-високо е нивото на безработицата в община Кайнарджа – 21 %, а най-ниско в Силистра- 7 %. 
По равнище на безработица област Силистра е на шесто място от общо 28 –те области в страната. Пред нас в класацията са областите Смолян, Търговище, Шумен, Монтана и Разград. 


13 са отказали да положат обществено – полезен труд 
 
362 безработни лица са насочени от регионалната дирекция “Социално подпомагане” да извършат обществено-полезна дейност през април. От тях 341 души са отработили дните, а останалите ще бъдат санкционирани, информира изпълняващият длъжността директор Бехидже Садък.  
13 от лицата са отказали да извършат обществено – полезната дейност, а 8 от тях са представили уважителни причини, за да не сторят това. 
По закон безработните лица, в трудоспособна възраст, получават месечна помощ при условие, че не са отказали да участват в организирани от общинската администрация програми за предоставяне на социални услуги, екологични програми и такива за благоустрояване и хигиенизиране на населените места за не по-малко от пет дни в месеца, обясни Садък.  



“Стройпроект” и “Джени стил” ще повишават квалификацията на свои служители по проект към Агенцията по заетостта
 

В ход е изпълнението на два проекта към Агенцията по заетостта, които целят обучение и повишаване на квалификацията на заетите лица. Информацията сподели Милена Балевска, регионален координатор на дирекция “Европейски фондове и международни програми” към Агенцията по заетостта.  
В силистренската строителна фирма “Стройпроект” ООД ще се обучават 119 служители и работници по шест специалности в бранша. Сред тях са строителство на пътища, кофраж, зидария, поставяне на дограма и други. 
30 са бенефициентите, които дуловската фирма “Джени стил” ще обучи по професията шивач. 
Двата проекта ще приключат в края на годината. Общата им стойност е 110 827 лв., като “Стройпроект” имат и собствено участие. 


Започват технически прегледите на малките плавателни съдове

Започват задължителните технически прегледи на „малките кораби” за тази година, съобщиха от общинския отдел по транспорт.
За собствениците на рибарски лодки, туристически плавателни съдове, яхти, моторни катери, туристически скутери, надувни лодки с извънбордови двигатели и други съдове, предназначени за плаване по р. Дунав, каналите и реките, свързани с нея, прегледите ще се извършват през целия месец юни, от 9 до 16 часа, на Понтон 1 на пристанището в град Силистра.
По селата графикът е следният:
- на 9 юни, от 9 до 11 часа, на лодкостоянката в село Гарван;
- същия ден от 12 до 14 часа са прегледите в с. Попина;
- на 12 юни от 9.00 до 14.00 часа - в с. Ветрен ;
- на 16 юни от 09.00 до 14.00 часа ще се извършат технически прегледи в село Айдемир.
След изтичане на сроковете собствениците, които не са представили малките плавателни съдове на технически преглед за 2009 г. или не са подали заявление за спирането им от експлоатация, подлежат на служебно заличаване от регистъра на корабите, уточняват от силистренското поделение на Морска администрация.
Телефон за повече информация: 086/ 822 – 029 – Валентин Иванов.

С „Усещане за Вселена” ще празнуват децата на Силистра на 1 юни
Детски празник под мотото „Усещане за Вселена” подготвят за 1 юни НАО „Галилео Галилей” и общинският отдел „Образование”. Началото е от 10.00 часа на градския площад „Свобода”. Празникът е посветен на Международния ден на детето. Чрез игри, песни, рисунки и забавно шоу децата на възраст от 5 до 12 години ще имат възможност да покажат своето отношение към красотата и хармонията във Вселената. В програмата са предвидени:
• Демонстрация на космически костюми с подтеми:
- “Двойници на известни учени”
- “Астронавти”
- Костюми, изработени от природни материали.
• Конкурс за детска рисунка върху асфалт “Небесно огледалце” и комикс върху тапет “Космически приключения”.
• Състезателни кръстословици и судоку “Космическа мисия: Познание”.
• Забавни демонстрации “Из интергалактическото меню на “Ресторант на края на Вселената”.
През 2009 година в целия свят се провеждат глобални инициативи с цел да се даде шанс и възможност на всички хора и най-вече на децата и младежите да участват във вълнуващата научна и технологична революция, започната от Галилей; да почувстват вълнение от собственото си откритие чрез наблюдение през телескоп; да изпитат удовлетворение от полученото знание за Вселената. Учени смятат, че приобщаването на хората към астрономията им помага да осъзнаят своето място във Вселената, както и да погледнат с любопитство към науката и работата на изследователите.


130 участници ще посрещне утре в Силистра 
Международният ученически екологичен форум “Сребърна `2009”



Седемнадесетото издание на Международния ученически екологичен форум “Сребърна `2009” започва утре в Силистра. Тази година форумът ще бъде посветен на Световния ден на околната среда. 
28 научни екологични разработки, сред които пет проекта на деца от румънските градове Кълъраш и Констанца, ще се борят за призовите места в екофорума, съобщи вчера Никола Неделчев, директор на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Силистра. 
Тематичните направления, в които ще се състезават ученици от седми до дванайсети клас, са свързани с опазването на защитените природни обекти, биологичното разнообразие, чистотата на въздуха, водите и почвите, възможностите за създаване на алтернативни енергийни източници, съхранението и преработката на битови и промишлени отпадъци.
130 участници са заявили участие в екофорума в Силистра. Разпределени в 2 възрастови групи, те ще имат възможност да защитават в рамките на 15 минути своите научни разработки в следващите 3 дни, обясни Неделчев. Председател на журито, което ще ги оценява, е проф. Светослав Герасимов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на СНЦ “За чиста природа”. 
Наградата за победителя е едногодишна стипендия в размер на минималната работна заплата, осигурена от Министерството на образованието и науката, както и оригинален плакет, добави Неделчев. 
Съпътстващи прояви по време на форума са националните конкурси за рисунка и за литературна творба под наслов “Земята – наш дом”. Техните победители вече са определени и ще бъдат обявени по време на тържественото награждаване на останалите участници, допълни Неделчев. 
Организатори на проявата са Министерството на образованието и науката, Национален дворец на децата –София, фондация “Еврика” и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество в Силистра. 



За Него хората говорят …
Галин ГАНЕВ
abcd1@abv.bg

Да припомним на силистренци още факти от историята на един екс-областен и настоящ зам.-областен управител.
Година след като бе назначено от Симеон Сакскобургготски за губернатор на Силистра /през 2001 г./ лицето Добрев бе на косъм да загуби мястото си, и то след като горе във властта научават за фалшифицираните пълномощни и подписи при прехвърлянето на земи и автомобил. По същото това време депутати от неговата партия – НДСВ, както и колегите им от ДПС, дигат аларма, че на практика жълтата партия няма глас в региона и че всички действия се определят от крилото, под което се е сврял Добрев – това на ПД „Социалдемократи”.
Запознати твърдят, че не един и два са били случаите, в които Добрев се опитвал да потули констатирани ветеринарно-санитарни нарушения на близки до него бизнесмени. 
Други разказват за назначенията на активни участници във възродителния процес в областна администрация, при все, че Силистра е регион със смесено население и подобни акции са фактор, който може да увеличи напрежението.
Говори се още, че къщата в село Ветрен е вече продадена и че е развалил отношенията си с бащата на съпругата си. На последния бил дал 30 000 лева да се грижи за бизнеса с пчелите и меда, но парите потънали незнайно или пък знайно къде.
И нещо извън темата, но пак с въпросителна насоченост – няма ли къде официалната партия на Добрев –НДСВ да си лепи плакатите, че е проявил изобретателност обличайки химически тоалетни с лозунги от типа на „Европа ни Чува!”?!
Чува тя, че и гледа!

Епидемичен взрив от морбили в Дуловската община

Епидемичен взрив от морбили е регистриран в Дуловска община, съобщи д-р Теодора Начева - директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра.
Досега са установени 16 случая.
Осем от тях са регистрирани през почивните дни в с. Поройно. Проучва се дали има връзка между заболелите, кога са заболели и дали са имунизирани.
В края на миналата седмица завърши имунизацията против морбили в цялата Дуловска община. Тя е сред петте общини в Североизточна България, за които бе валидна заповедта на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев за извънредна имунизационна кампания срещу морбили на жители от тринайсетмесечна до трийсетгодишна възраст без данни за имунизация.


Детски празник “В света на приключението” подготвя за 1 юни 
Фондация АДРА в Силистра 


Уникален детски празник подготвя фондация АДРА за всички малчугани от Силистра по случай празника им на 1 юни. 
“В света на приключението” е наслова на празника, който ще дари един незабравим ден на децата от Силистра и техните родители.  
Празникът ще се проведе в Дунавската градина на 31 май. Цял ден ще имат на разположение силистренци, за да се включат в разнообразните детски инициативи. 
На различни места в Дунавската градина ще са разположени няколко къта, в които децата и техните родители ще могат да участват. В началото на “Старт”-а всяко дете ще получи карта на района и сертификат за участие, който в течение на участието ще запълни със заверките от всеки пост. 
На паркинга зад общината ще бъде разположен кът “Приложно колоездене”, където децата ще могат да научат различни техники при управление на велосипед, както и да се опитат да преминат през интересните препятствия, подготвени от техни връстници от клуба по приложно колоездене към Центъра за работа с деца. 
На същото място пътни полицаи от Силистра ще запознаят децата с правилата за пътна безопасност. Всички желаещи дечица ще могат да изживеят радостта да бъдат в полицейски автомобил и мотор. 
С помощта на специални бои за лице всеки ще може да нарисува както себе си, така и своите родители. 
Кратка игра ще отбележи Световния ден за борба с тютюнопушенето- 31 май. 
“Забавни групови ски” се нарича поредното предизвикателство за цялото семейство. 
Над разкопките с помощта на алпийска екипировка ще бъде изграден въжен лифт за децата от 6 до 12 години, по който ще могат да се спуснат. 
Въжен мост ще бъде изграден и в Дунавската градина, по който всяко дете ще усети тръпката да преминеш през люлеещ се мост. 
“Пъзел на надеждата” е друга индивидуална игра, в която силистренчета ще трябва да преминават препятствия и да сглобяват пъзел, за да открият нови герои. 
Една от най-големите атракции за малчуганите ще бъде “противопожарното приключение”. Тук децата ще се запознаят с някои елементи на противопожарната безопасност и справяне при пожар. Силистренски огнеборци ще демонстрират пред тях истинско гасене на пожар. 

В с. Нова Черна
Конни състезания и народни борби за празника

Общинският съвет на ДПС – Тутракан, кметството на с. Нова Черна и местната организация на ДПС в селото организираха конни състезания и народни борби, в които взеха участие местни състезатели, такива от съседни общини и имена от националния спорт. Инициативата бе посветена на празника на селото – 24 май, и предстоящите избори за Европейски парламент.
Гости на новочерненци бяха народният представител Хюсеин Хамди, областният председател на ДПС Гюнай Сефер, председателят на ОбС на ДПС-Тутракан Нехат Кантаров, бизнесмените Николай Николов, Георги Пенев и Ерол Кара. Специални поздрави бяха предадени от кандидата за евродепутат от листата на ДПС Джунейт Кантаров, който по същото време бе в столицата за интервю в Дарик радио.
Кметът на Нова Черна Нехат Ебазер информира, че конни състезания са провеждани преди доста години и сега традицията се възстановява. Край селото коне и жокеи се надпреварваха в няколко гари, а многобройната публика се радваше искрено на бързината, майсторството и красотата на препускащите коне.
Призовата тройка в Първа гара – каруцарски коне, се оформи от победителя от с. Малко Враново и неговите подгласници от селото-домакин.
Във Втора гара се състезаваха на разстояние от 1600 м, като първи е кон Тайфун от с. Чернолик, внос от Гърция. Втори остана Гладиатор от с. Боил, а трети - Диска от с. Искра.
В най-дългата гара – 2 400 м, победи кон Далас, закупен от Германия, бивша собственост на Гриша Ганчев, сега от с. Беленци, Исперихско. На второ място остана кон Ривела - с. Водно, внос от Турция, а на трето – кон Андора от с. Боил.
В следобедните часове на алая на селския стадион публиката аплодира емоционално борците. Сред най-атрактивните бяха националният състезател Драгомир Стойчев, Румен Колев, състезаващ се за Германия, тутраканецът Калоян Красимиров и представителят на домакините Бейхан Кулиш.
В категория до 60 кг победител е Калоян Красимиров, следван от Дженгиз Хикмет и Самет Сали от Нова Черна. До 80-килограмовите победи Румен Колев от Добрич, втори остана Бейхан Кулиш от Нова Черна. В категория до 90 кг първо място завоюва Айлин Кудрет от Русе, а втори – Джейхан Яхя от Кубрат. При най-тежките, над 90 кг, първи е добричлията Драгомир Стойчев, втори е Гюлхан Руфат от Разград, а трети – Светослав Люцканов от Добрич.
Спонсори на двете състезания са Гюнай Сефер – 1500 лв., Николай Николов, Бейхан Сопен, Джунейт Кантаров – по 1000 лв., Хюсеин Хамди и Георги Пенив – по 500 лв.
Коментатор и на двете състезания бе Мустафа Осман, съдия - републиканска категория, който внасяше допълнителен колорит и емоция в празника.

Суша съсипва реколтата в Добруджа

Заради сушата в Крайдунавска Добруджа не са поникнали 4000 декара ечемик и 230 декара рапица, показват данните от последното обследване на засетите с есенници площи. От 95 564 дка ечемични посеви 64 на сто са в добро състояние.
Специалистите прогнозират около 350 кг/дка среден добив през тази година. Малко по-високи са прогнозите за пшеницата – до 410 кг/дка. Засега се очаква да достигне средната продуктивност от тази култура в Силистренско, където са засети 491 682 дка и няма пропаднали площи. Но от засушаването се наблюдава завиване на флаговия лист и изсъхване, „абортиране” на част от цветчетата, което предполага по-ниски добиви.
Сушата започва да се отразява и на пролетните култури. Има забавяне в растежа на царевицата, съобщават още от Областната дирекция по земеделие в Силистра.


30 % от децата в Силистра с гръбначни изкривявания

Всяко седмо дете на възраст от 9 до 14 години в Силистра има проблем с опорно-двигателния апарат. 30 на сто от подрастващите са с деформации на гръбначния стълб. Обезпокоителните данни са резултат от първото по рода си от 20 години насам масово изследване за гръбначни изкривявания сред децата, извършено в крайдунавския град. Профилактичните прегледи обхващат близо 2200 деца от III до IV клас. Безплатният скрининг е по инициатива на Лайънс-клуба в Силистра.
За първи път от началото на здравната реформа у нас той се извършва сред най-рисковата група подрастващи с помощта на специалистите от детско и училищно здравеопазване.

3007 силистренци дариха по лев за детска площадка 

От покупките на 3007 клиенти е отчислен по 1 лв. за обновяване на една от детските площадки в Дунавския парк на Силистра, съобщиха от „дм България” ЕООД.
При откриването на петия филиал у нас на немско-австрийската верига дрогерии бе обявена социалната инициатива на българското представителство на фирмата. Кметът на Силистра Иво Андонов получи символичен чек от 2000 лв. и обещанието, че по лев от всяка покупка в първите 3 дни ще бъдат добавени към първоначалната сума. Фирмата дарява 5007 лева за децата на Силистра, се казва в официално писмо до кмета Андонов. 
Изразява се надежда, че и занапред ще бъдат осъществявани общи проекти с идеята „Да направим Силистра по-хубава”. Волята на дарителя е реновираната площадка да бъде готова до средата на месец юли за радост на силистренските малчугани.  

Пристига делегация от кметове в турската община Ялова

Деветнайсетчленна делегация от община Ялова в Турция пристига на посещение в Силистра, съобщи Надежда Бобчева – координатор на турско-българския проект „Създаване на регионална система за твърди битови отпадъци за Ялова”. Силистренската община е партньор по проекта и това е последната среща на екипите на българска земя. 
Кметове на селища от община Ялова са пожелали да установят подобно партньорство със свои колеги от селата на територията на Силистренска община. Срещата на кметовете ще се започне утре от 10.00 часа. Програмата включва делови разговори и последно посещение на Регионалното депо за твърди битови отпадъци. Предвидена е пресконференция на 28 май за представяне ползите от сътрудничеството. 


И още хората говорят за …
Галин ГАНЕВ
abcd1@abv.bg

Историята е за даскал, недипломиран юрист от години, кметуването му в Окорш и пътя, извървян до областна администрация в Силистра.
Да проследим обаче първо кой е Петко Добрев …
В сайта на областна администрация ще откриете, че той освен там сякаш няма друга професионална кариера, а не е така – вариантите са два – или не иска да си припомня годините кметуване в Дуловско, или супервайзърите са спестили информация.
Освен това се посочва, че е зам.-областен управител от 2005 година, а и това не е така.
В попълнената и предоставената декларация по чл. 12, т. 2 във връзка с чл. 14 от Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси излиза, че е чист като сълзица и че има само два скромни кредита към РайфайзенБанк и Банка ДСК за скромната обща сума от 34 000 лв.
Започваме сега да си задаваме въпросите, на които ще търсим отговорите в следващи публикации.
Къде отидоха пчелинът и собственият бизнес на Петко Добрев, които той развиваше във времето от излизането му през 2005 година от Областна администрация – Силистра и връщането му обратно - но със стъпало, по-ниско в йерархията?
Къде е във времето и пространството участието му в Сдружение „Култура и туризъм на Българския Североизток”, което датира създаването си от 2003 година и участие в него има и областният управител на Варна и кандидат за депутат през 2005 г. от НДСВ от Силистренски избирателен район Яни Янев?
Градският фолклор носи мълвата, че доста пари са били дадени преди време на министъра на държавната администрация Димитър Калчев, за да не изгони Петко Добрев от поста областен управител, включително и за замяната на държавна собственост срещу евтина, струваща 7 000 лева гарсониера – имот, подарен на братовчеда на Калчев от силистренския управник. Хората, говорят и за назначени мъртви души в областната администрация по време на управлението на Добрев.
Пак на разноски на бизнесмена Петко Добрев бе включен като частно лице в група, която посети Китай, а след това счете за необходимо да разкаже пред журналисти с кого се бил срещнал и с кого бил говорил – вече в качеството си на областен управител.
Дадена бе гласност и на командировките му, тъй като бе заел едно от почетните места в класацията на губернаторите по брой пътувания и разходи.
 Въпросите се задават от обикновените хора, от тези, които нямат и представа колко надълбоко може да са скрити отговорите. 


Празниците са и за това – да има повече любов между хората.
За поредна година селото пя и танцува на 24 май


Празник е!.. Макар и традиционен, всяка година хората го очакват с нетърпение. 
 Пролетният ден бе изпъстрен като букет от усмивки и настроение. 
Богата празнична програма бе подготвило кметското ръководство на селото с помощта на Общинската организация на ДПС в Ситово. Танцови и певчески състави към читалище „Бачо Киро” и първокласниците от ОУ”Стефан Караджа” радваха хилядите жители и гости на селото. Музика за душата и разкошно присъствие на сцената бе демонстрирано както от най-малките, така и от Сунай Чалъков, любимеца на всички, който стопли сърцата на млади и стари. През целия ден оркестър от Дулово- студио “НАИМ”, също допринесе за доброто настроение на присъстващите.
Мнозина бяха дошли специално за празника от Турция, където са се установили да живеят.
Гости на тържествата бяха Гюнер Рамис, зам.-министър на държавната администрация и административната реформа, народните представители от ДПС Хюсеин Хамди и Камен Костадинов, Гюнай Сефер, областен председател на ДПС, Орхан Кошуджу, областен председател на МДПС, Джунейт Кантаров, кандидат за евродепутат, кметове на общини и кметства, както и представители от община Картал – Турция- директорът на Съвета на балканската култура и солидарност Низаметин Юмуртаджъ и Зекерия Кахраман. 
Конните надбягвания разпалиха страстите. Мъжете забравиха за студените халби бира, жените придърпваха малчуганите да не попаднат под копитата на жребците ... Професионално жури обявяваше старта и посочваше победителите на финала.
 В надпреварите участваха близо 30 жокеи, като безспорен фаворит и собственик на породисти коне се оказа Мюждат Изет от Искра. Негови коне взеха първите места в следните гари: 800 метра за двугодишни кобили, 1200 метра и 2200 метра. На трета гара за тригодишни жребци от чистокръвна английска порода на първо място се класира „Илиада” от ККС “Севар”, общ. Кубрат. Той получи наградата си лично от народния представител Хюсеин Хамди. а на последната гара - „Ам гъл”, собственост на Мюждат Изет от селото.
 В сенчестата гора празникът продължи до късно вечерта.

Турхан МЕХМЕД, кмет на с. Искра:
“Щастлив съм от факта, че вече за осма поредна година ние организираме този хубав празник, който ни събира днес тук. Ние всички заслужаваме този ден в годината, изпълнен с емоции и много вълнения. За да може да празнуваме, за да сме свободни, основна роля за това има нашата партия - Движението за права и свободи, партия, която ни дава силата и гордостта от това че сме нейни членове и симпатизанти. В идващите месеци ни предстоят избори, в които трябва да подкрепим нашата партия, нашите представители, за да може отново да покажем нашата единност.
Затова призовавам всички да отидат до урните и да послушат сърцето и разума си”.


Ридван КЯЗИМ, председател на ДПС- общ. Ситово:
“Много съм развалнуван днес. Поздравявайки всички с “Добре дошли!” искам да изкажа огромната си радост от това, че днес ние всички заедно празнуваме както светлия празник на нашата писменост, така и празника на селото, който вече е традиционен. Пожелавам на всички да са щастливи, да са горди и нека да се доверим и подкрепим нашата партия ДПС, за да сме сигурни в нашето бъдеще. Нека всеки отруден наш съгражданин да отиде до урните на 7 юни и 5 юли. Така ние отново ще докажем, че сме единни и сплотени”.

Гюнер РАМИС, зам.-министър на държавната администрация: 
“Поздравявам всички жители на община Ситово, на Искра, по случай празника на селото, също така искам да поздравя всички учители, дейци на културата и абитуриентите по случай най- светлия празник - Празника на българската и култура и на славянската писменост. Както абитуриентите тръгват по трънливия път на живота, така и ДПС тръгна преди 20 години по трънливия път на политическия живот на България. За тези години партията ни намери своето достойно място със своето участие в парламента и в политическия живот на страната и в Европа. Цяла България говори за предизборна кампания. ДПС също участва в тази кампания със свои кандидати, кадинадати за евродепутати. Ние имаме достоен водач на листата- Филиз Хюсменова, направила много както за нашия край, така и нашата родина България. Тя е една от представителите ни, която направи така, че нашите ценности да стигнат до Брюксел.
Ние доказахме и ще продължаваме да доказваме, че изповядвайки ценностите на ДПС, уважавайки себе си и бидейки толерантни, избирайки либералните ценности, сме почитани и уважавани от всички”.

Хюсеин ХАМДИ, народен представител в 40-то НС:

“На жителите на село Искра, а и на всички присъстващи, искам да им пожелая да са здрави и щастливи, на учителите да продължават все така да мотивират децата ни за знание и напредък за по доброто ни бъдеще!
Намираме се в предизборна кампания, която ще бъде тежка. Сигурен съм в крайния резултат, тези избори ще бъдат печеливши за нас. Използвам днешния ден и да се преклоня и да възпомена майските събития преди 20 години. Времето лети бързо и си казваме: кога изминаха тези години и какво успяхме да направим?! Преди 20 години бяхме изправени пред една човешка трагедия, една човешка драма, но широтата на нашата душа, нашата търпеливост направиха тази човешка трагедия един модел за етническа търпивост, етническо поведение, което показа на света, че ние сме единни и винаги сме били такива. Днес ние берем плодовете на този модел. 
След близо три седмици ние отново ще направим избор, избор който ще ни накара отново да се гордеем с нашето единство. Нека да сме здрави и да продължаваме да сме единни и толерантни и да се доверим на нашата партия, защото тя ни дава цености, които са нашата основна цел!”.

Камен КОСТАДИНОВ, народен представител в 40-то НС:
Поздравявайки ви за празника, искам да ви кажа една важна причина за това, защо трябва да отидем да гласуваме на тези предстоящи избори. Всички ние сме свидетели последните няколко години на войната, която се води чрез средствата за масова информация от няколко политически партии срещу ДПС, войната, която се води срещу нашият лидер Ахмед Доган. Някои политици си позволяват дори да отричат правото на ДПС да съществува в политическия живот на България. Други стигат още по-напред, които позволяват да казват, че това, което се е случило преди 20 години, е правилно, но е било извършено с неправилни средства. Това е така, защото ДПС за 20 години се изгради като най-стабилната политическа партия в България и това го потвърждават и не могат да отрекат и нашите опоненти. Ахмед Доган се утвърди като най-изявеният политик в България и в Източна Европа и поради това нашата партия пречи на тези хора да постигнат целите си. Именно, за да покажем, че тази кампания не дава плодове, че няма да стане по този начин с компромати, с атаки, с война, затова е изключително важно да покажем по-добър резултат от предходните избори, защото това е единствената гаранция за да разберат нашите недоброжелатели, че ние сме единни. 


Джунейт КАНТАРОВ, 
кандидат за евродепутат от листата на ДПС: 

„Моята цел е младите хора да са в управлението на страната”

Джунейт КАНТАРОВ е роден през 1981 г. в Тутракан. Учил е до VII клас в СОУ „Йордан Йовков”, след което продължава в Икономически техникум – Русе в паралелка с разширено изучаване на английски език. Завършва Стопанска академия – Свищов с две специалности – Международни икономически отношения и Аграрна икономика.
Заминава за Англия, където учи английски език в Дарби колидж, и работи в частна фирма като офис-сътрудник, а после в банка NSBC.
В края на 2007 - началото на 2008 работи в консултантска фирма и се занимава с проекти по Програмата за развитие на селските райони.
Получил е писмо лично от председателя на групата на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Греъм Уотсън за подкрепа на кандидатурата му за председател на следващия Европейски парламент.
Кандидат за депутат на България в Европейския съюз от листата на ДПС.


- Защо се кандидатирате за евродепутат?
- Най-напред искам да кажа, че аз съм горд, че съм в тази листа сред такива имена като Филиз Хюсменова, Четин Казак, проф. Владко Панайотов. Областният съвет на младежката организация на ДПС ме предложи. По начало политиката на ДПС е насочена към това, възможно повече млади хора да участват пряко в политическия живот и затова дадоха шанс на мен, като член на младежката организация на Тутракан да бъда в листата.
- Представете си, че сте избран за евродепутат...
- Това е напълно реално, ако хората оценят ценностите на Либерално-демократичния алианс, които според мен са много добри. Ако стана евродепутат, това означава много отговорности. Основно искам да наблегна на работата с младите. Такава е и политиката на Европейския съюз. Защото ние, либералите, изразяваме своята силна увереност, че една цялостна и дългосрочна младежка политика може и трябва да бъде поле на пълен политически консенсус в страната. Защото участието на младите хора в обществено-политическия и гражданския сектор е неразделна част от цялостното развитие и модернизиране на обществото в условията на ефективно членство в Европейския съюз. Това поставя на дневен ред въпроса за пълноценното упражняване от страна на младите хора на гражданските, политическите, икономическите, социалните и културните им права в една конкурентна, свободно-демократична и мултикултурна среда. Младежките политики, програми и наличието на активно и силно младежко представителство са основни механизими за участие на младите във вземането на решения по проблеми, които пряко ги засягат. 
- В България достатъчен брой млади хора ли са в управлението на страната?
- Мисля, че не. Младите хора са насочени предимно в частния сектор. По-малко са заинтересовани от политическия и социалния живот в страната. Именно това е моята цел, това трябва да се промени. И в Европейския съюз, и в България без заинтригуване на младите няма бъдеще.
- ДПС е член на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Какви са приоритетите на Алианса, приложими и тук в България?
- Особено важен приоритет е опростяване на процедурите за достъп до еврофондовете. По-малко документация, по-лесна достъпност за хората, за фермерите.
Другият приоритет е за подобряване работата на институциите. Толерантност и междукултурен диалог е следващият. Интеграцията е един от най-важните фактори за просперитета в Европа, затова дискриминацията в образованието, в обществения и политическия живот трябва да бъде изкоренена. В модерна Европа всички са различни и равни. Всъщност десет са приоритетите на Алианса, по които е разработена и предизборната програма на ДПС.
- Живели сте в страна със стара демокрация, каквато е Англия. Ще ги стигнем ли англичаните?
- Първо, англичаните не са по-умни от нас, нито по-красиви, нито по-способни. Разликата е там, че както казахте вие, това е стара демокрация. Всичко това се постига трудно и бавно. Те са изработили правила, които всички спазват. Това им е просто навик. Ние сме едва от две години в ЕС. Държави като Полша и Чехия, които влязоха преди нас, все още имат проблеми.
- Помага ли Ви Филиз Хюсменова в кампанията, тя все пак е била досега евродепутат, води отново листата?
- Дава ни много насоки. Основното е - да се борим за това, което ни е необходимо на нас, младите – добро образование, прозрачност, информираност, по-голям достъп до трудовия пазар.
- Какво показват наблюденията Ви в работата по Програмата за развитие на селските райони? Познават ли я хората, знаят ли как да се възползват от нейните възможности?
- Знаят за нея, но малко са стресирани. Не са уверени, че могат да се справят, че това е за тях. А тази програма е точно за райони като Силистренска област и община Тутракан. Програмата „Млад фермер” е много популярна и достъпна до малките ферми и стопанства. Има и други подходящи програми, където е необходим минимален капитал. Забелязвам и страх от кризата, но аз мисля, че България добре я преодолява в сравнение с други страни.
- Какво е Вашето послание към избирателите?
- Движението за права и свободи, първата либерална партия в България, пълноправен член на Европейската либерална и демократична партия и на Либералния интернационал, изповядва фундаментални ценности на Обединена Европа. То споделя принципите на свободата, демокрацията, върховенството на закона, зачитане на човешките права, свободната инициатива и равните възможности. Представителите на ДПС в Европейския парламент като част от Алианса на либералите и демократите за Европа ще работят за реализирането на основните цели на Европейския съюз.
Надявам се Тутраканска община след 5 години да бъде по-развита. Затова без значение на етническа принадлежност, пол, възраст - гласувайте с бюлетина №4!  




Главиница
Сдружението на животновъдите ще стопанисва мерите

22 676,500 декари земеделски земи, общинска собственост, стопанисвани от община Главиница с начин на трайно ползване „Пасища, мери”, бяха предоставени за възмездно общо ползване за отглеждане на селскостопански животни на Сдружението на животновъдите в община Главиница. Въпреки /алословния отчет на председателя на Управителния съвет Седат Муса и недоволството от него, решението бе взето с 14 гласа „за”, 4 – „против” и 1 „въздържал се” на проведената сесия на Общинския съвет на 14 май. Наемът ще е по 3 лв./дка. Само в с. Листец са направили събрание и мерите в землището им ще бъдат стопанисвани от тях.
Сдружението е било единственият наемател на мерите, откакто съществува тази възможност. Според отчета с получените 250 хил.лв. са закупени трактор, офис-техника, офис-оборудване, извършени са и дейности по мерите, които останаха неясни за съветниците, а в края на миналата година в банковата сметка са останали 50 хил.лв.
В това заседание парламентаристите именуваха една улица в с. Зафирово, разделяща стопанския двор с населеното място. Тя ще се нарича „Първи май”, защото както се мотивира общинският съветник Петко Петков, „по тази улица са всички фирми, произвеждащи блага, а и първият камък, поставен на улицата, е от силистренската фирма „Първи май”.
20 ветерани от войните ще получат за следващия отоплителен сезон по 5 куб.м дърва безплатно, като товаро-разтоварните дейности ще бъдат също за сметка на общинската администрация, е следващото решение.
Съветниците дадоха съгласие община Главиница да сключи договор за кредит с Фонд ФЛАГ, по силата, на който да поеме дългосрочен общински дълг от един милион лева, с цел реализацията на проект „Изграждане на канализационна мрежа към ПСОВ в гр. Главиница”. Беше коригирано и решение, отнасящо се до поемане на краткосрочен дълг от 520 хил.лв. за реализацията на проект „Ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на ОУ „Иван Вазов” - с. Зафирово”.
Бе дадено и съгласие за продажба и продажба на имоти - общинска собственост в селата Черногор, Калугерене, Осен и Звенемир.





Пътят на селския даскал …до губернаторския трон
Галин ГАНЕВ
abcd1@abv.bg


Кой е той?
Кмет на село с подкрепата на ДПС, зам.-кмет на община Дулово, областен управител на Силистра от НДСВ, кандидат за кмет от „Коалиция за Силистра” и общински съветник от същата формация, днес зам.-областен управител току преди парламентарните избори – отново от жълтата партия, … автор на книги с историческо съдържание и меценат на археологически разкопки… Да не забравим – Той гласува и единствен „против” приемането на софийския боклук, отявлен противник на кмета Андонов, а преди време май помогна на силистренци да се отърват от летището си?

Отговор:
А: Петко Добрев
В: Някой, на който разтроението на личността не му е чуждо
С: Нов модел дъга на хоризонта

Въпросите пораждат въпроси. Търсят се отговорите!
За какво говорят хората в Силистра и региона …?!
За това, че нямаме летище, че „царски проекти” бяха реализирани срещу комисионни, 
че на една заплата се построи къща във Ветрен …
НЕ са забравени и скритите от Добрев образувани срещу него дела за длъжностни престъпления по време на кметуването му в Окорш. Уличен е във фалшифициране на подписи при прехвърлянето на земеделска земя и на автомобил.
Уж царски човек, а участва в коалиция с муцуни, гравитиращи в синьото пространство, дава пресконференции срещу кмета Иво Андонов с ГЕРБ и т.н.
А дали е форма на корупция покровителството на Стефан Райчев върху личността на Петко Добрев, който забележете, силистренци свързват с членство в Политическо движение „Социалдемократи” и недоумяват връзката му и представянето му в публичното пространство като кадър на НДСВ, та дори и въздигането му като губернатор на Силистра от същата политическа сила. Не е тайна, че семейството на Добрев дълго време, а май и до днес обитава апартамент собственост на същия силистренски бизнесмен. Даром апартамент на висш държавен служител не сме чували да се дава.
Говори се, че лицето ще заеме първото място в листата на НДСВ за предстоящите избори за Народно събрание …
Дали е случаен късметът на даскала станал селски първенец и стигнал почти до министър?!



Отличник с катафалка на бал

По екстравагантен начин отиде на бала си 19-годишният силистренец Цветелин Илчев, избирайки украсена с балони катафалка, за да се придвижи до мястото на събитието. Младежът е отличник на випуска на СОУ „Никола Вапцаров” и вчера бе знаменосец при вдигането на националния флаг по време на ритуала пред общината в чест на 24 май. Учи специалността “музика и рисуване” в паралелка по изкуствата. Майка му е начална учителка в същото училище. Артистичното му чувство избило според негови съученици в черен фетишизъм, но го превърнало в атракция за града. 
„До последния момент не бях решила дали да дам стъклената катафалка и да изпълня молбата на Цветелин, но накрая се предадох и му пратих колата, украсена с балони”, каза за „24 часа” Елена Маринова от частната траурна агенция, собственик на катафалката.
“С катафалката исках да кажа “Сбогом!” на детството и юношеството, защото за мен и моите връстници започва нов живот, а и да стане контрапукт на съвипускниците ми в надпреварата им да се качват в скъпи коли, които не са техни или на семействата им”, обясни приумицата си за часовото издание отличникът. Проявата му не била изненада за родителите му, майка му дори му пратила SMS в подкрепа, ката разбрала за нея.
„Цветелин в продължение на години танцува в балета към училището, солист е във всички песенни концерти, миналата година дори кандидатства за „Мюзик айдъл” и за малко не бе одобрен, а в продължение на години пя в дует с тазгодишната финалистка Ели Раданова, дори имат предложение от кмета на общината Иво Андонов да запишат химна на Силистра”, заявиха негови учители-почитатели, малко смутени от странния му избор. 
Той е изпълнител на главната роля на мелничаря Нягол в преминалата наскоро с успех премиера на пиесата „Гераците” в новосформирания „Малък театър зад чина” в Силистра. С нея младите силистренски артисти ще участват в средата на месец юни на ученически театрален конкурс в Русе и там на Цветелин мнозина предричат награда за мъжка роля. 
Миналата година тогавашният президент на „Интеракт клуба” в Силистра Иван Куцаров, също възпитаник на СОУ „Никола Вапцаров”, скандализира обществеността, наемайки си боклукчийска кола от местна фирма по чистотата, за да отиде на бала си, за което „24 часа” писа. 
Голям парад на скъпи коли и демонстрация на яка гъзария са тазгодишните балове в крайдунавския град, отбелязват възмутено учители и граждани. В новия комплекс „Куин” на дългогодишния президент на ФК „Доростол” Иван Нарлев посрещат като в Кан абитуриентите, а опашката от автомобили се вие поне на три километра, затруднявайки движението по пътя Силистра-Русе в продължение на часове.


Силистра е домакин на X международен куклен фестивал “Ян Бибиян”

В понеделник стартира за десети пореден път Международният куклен фестивал “Ян Бибиян”, чийто традиционен домакин е Силистра,
Актьори от 7 държави участват в тазгодишното издание на куклен фестивала “Ян Бибиян”.
Фестът е съпътстван от традиционната международна куклено-театрална лаборатория.
В нея актьорите сами изработват кукли и сценография, но наблюдавани от художници, за общия спектакъл, с който ще се закрие фестивалът, поясниха организаторите му.
Тази година участниците ще изнесат общ спектакъл върху българската народна приказка “Юнакът и златната ябълка”.
Спектакли за най-малките зрители от своя репертоар ще покажат театрални трупи от България, Турция, Румъния, Молдова и Албания.
Важното за тазгодишното издание е, че в куклено-театралната лаборатория ще се включат артисти от Франция и Норвегия, които няма да представят своя пиеса, но пък ще участват във финалното общо представление.
Фестивалът ще бъде закрит с Кръгла маса, в която ще участват всички актьори и режисьори, както и професори от НАТФИЗ по специалността “Актьорско майсторство за куклен театър”, поясниха още организаторите.
Кръглата маса ще е под наслов “Пространството на куклата в света на детето”.



Всички силистренски училища се включиха в празничното шествие по случай 24 май



С традиционното дефиле на учениците от всички учебни заведения в Силистра стартира честването вчера на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 
Разпределени на лъчове, преподавателите и учениците преминаха по улиците на града, за да се съберат на площад “Свобода” за тържествено посрещане на празника.
Там ги очакваха и приветстваха областният управител Светлана Великова, кметът Иво Андонов, председателят на Общинския съвет Александър Сабанов, началниците на общинския отдел “Култура” Виолета Балева и на отдел “Образование” Мариана Павлова, председателят на постоянната комисия по култура към Общинския съвет Георги Атанасов, зам.-директорът на Филиал Силистра към Русенския университет “Ангел Кънчев” в нашия град Пламен Минков. 
Знамето на Силистра, съпровождано от представителите на Ученическия парламент Вероника Иванова, Даяна Маринова и Николай Неков за втора година бе част от символиката на празника.
Поздравление към всички силистренци по повод 24 май отправи кметът Иво Андонов. От името на силистренските абитуриенти от випуск 2009 година слово – отговор произнесе Сияна Иванова от ПМГ „Св. Климент Охридски”. И тази година сред официалните гости на трибуната бяха и най-малките – бъдещите първокласници от ЦДГ „Иглика ” Симона Георгиева и Светослав Вълчев. 
Отличниците – абитуриенти Цветелин Илчев от СОУ ”Н. Й. Вапцаров”, Мими Великова от ПГСУАУ “Атанас Буров” и Елица Станева от ЕГ „Пейо Яворов” имаха честта да участват в церемонията по вдигане на националния флаг. Тримата абитуриенти са пълни отличници на своите випуски и са носители на награди от национални конкурси и състезания. 
Кулминацията на празника бе празничното дефиле на силистренските училища. Преминаващите скандираха имената на учебните си заведения, махаха с балони. Всяко училище бе водено от знамето и портрет /в някои случаи/ на патрона си. 
Две от училищата в шествието имаха в челото си мажоретки - ОУ “Иван Вазов” и Професионалната гимназия по лека промишленост, а ОУ “Отец Паисий” съпровождаше и детско - юношески оркестър, изпълняващ патриотични мелодии. 
Много от училищата в града представиха своите възпитаници в униформи, което придаваше повече тържественост на случващото се на площада.
Новите републикански шампиони по баскетбол – момчетата от ПМГ “Св. Климент Охридски”, водеха, окичени със златните си медали, колоната на своето училище. Пред силистренци се представиха с екипите си и шампионската купа и момичетата от ОУ “Иван Вазов”, които също преди броени дни станаха републикански шампиони по баскетбол. 
Водещите на тържеството обявяваха имената на преминаващите училища и разказваха накратко историята им и постиженията на техните възпитаници. В мероприятието се включиха стотици учители, родители и приятели на децата.