Бр.17/27 януари 2010 г.

Цистерна пропадна в сервизен канал на силистренския ферибот                   

Инцидент с цистерна с материал на каолинова основа бе регистриран вчера на фериботния терминал в Силистра, но в румънската му част. 35-тонният товарен автомобил пристигнал около 8 часа сутринта на кантара на българската митница, за да оформи документите си, каквато е практиката на товарния граничния пункт при всяка експедиция. Междувременно снегорин почистил района и ламарината на платформата била разместена. При преминаването си цистерната попаднала в неустойчиво място и пропаднала.

“Малшанс за цистерната, която е повредена при пропадането, макар и скоро след инцидента да е изкарана от канала, предстои да възстановим ламариненото покритие”, съобщи Пламен Ангелов, прокурист на „Дунавски индустриален парк”, фирмата концесионер на терминала.

Материалът в цистерната бил предназначен за френския стъкларски завод “Сен Гобен”, в Кълъраш, работещ с български каолин и пясък. В момента българският кораб-превозвач бил в ремонт, поради което работел само румънският.

 

Приятелски запой завърши със строшени ръце и крака  

Дружеска почерпка в алфатарското село Цар Асен завършила с побой, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР в Силистра. Със счупени ръце и крака в силистренската болница е настанен 32-годишен мъж. По първоначални данни стара вражда е станала причина за побоя, нанесен на потърпевшия от домакина му - 43-годишният М.Д.

Няма опасност за пострадалия мъж, но са счупени и четирите му крайника. Дежурна оперативна група от РУМВР - Силистра е извършила оглед на местопроизшествието, образувано е дознание.

 

Потушиха пожар срещу джамията 

Вчера сутринта силистренските пожарникари успяха да потушат пожар избухнал в избено помещение на къща, намираща се по ул. „Н. Вапцаров” – срещу джамията.

Пожарът е започнал в 22,10 предишната вечер. Изгорели са дърва, въглища и друго имущество, намиращи се в помещението.

До сутринта огнеборците са гасили пламъците и не са позволили да засегнат къщата.

Причините за пожара се изясняват.

Още три случая са имали през миналото денонощие в звеното „Пожарна безопасност и спасяване” при ОДМВР – Силистра.

От неизправен комин пламнал покрив на къща в дуловското село Правда около 09.00 ч. в понеделник. Изгорели 60 кв.м от покрива, преди огнеборците да потушат пламъците.

Друг пожар в коминно тяло е гасен и в с.Калипетрово. Предотвратени са материални загуби.

Незагасена жар в казанче за печка на твърдо гориво причинило пожар на терасата на апартамент в кв. „Деленки” на 26 януари около обяд. Спасено е жилището, изгорели са две шкафчета на терасата.

Няма пострадали хора при пожарите.

 

 

От ДНЕС /27 януари/

Възстановяват учебните занятия

По преценка обаче на директорите на училища ще бъде определен началният час на часовете, съобщи Велико Георгиев, началник на РИО на МОМН.

В община Силистра е постигнато споразумение учебните занятия да не бъдат прекъсвани заради края на срока, но да започват в 09,00 часа поради ниските температури рано сутрин.

Всички училища и детски градини, които ползват течно гориво за отопление, са заредени. Очаква се ново зареждане от 142 хил. литра през идната седмица, информират от отдел „Образование” в Силистренска община.

В Дулово обаче със заповед на кмета на общината Гюнер Рамис от 5 феврури включително ще продължи ваканцията в детските градини. Заповедта е базирана на Закона за местно самоуправление и местна администрация и е във връзка с усложнената метереологична обстановка, регистрираните рекордно ниски температури и намалената посещаемост. Сред причините е и желанието на управниците да не се допуснат заболявания при децата.

В ЦДГ ”Щастливо детство” и ОДЗ „Мир” в Дулово ще има дежурни сборни групи.

В 10-те общински училища ще се учи днес и утре. От 29 януари е междусрочната ваканция /по заповед на МОМН/.

Вторият учебен срок започва на 1 февруари.

 

 

Няма  бедстващи животни и птици на територията на РИОСВ  

Няма информация за бедстващи животни и птици на територията, контролирана от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе, показва справка от инспекцията.

Спокойна е и обстановката в резервата “Сребърна”. Езерото е замръзнало – дебелината на леда е около 15 см. Зимуващите в резервата птици ловуват край близките дунавски острови.

 

 

Прасковите с риск от измръзване

В нощта срещу вторник в Алфатар температурата бе – 27,4, в Главиница – 26,6, а в Силистра – 18,4. Абсолютният минимум измерен в региона е от -32 градуса през далечната 1947 г.

Замръзнала през нощта нафта е поводът да не тръгнат автобуси от Силистра за Варна и Шумен, информираха от местната автогара.

Кайсиите и овошките са с риск от измръзване. Ако това се случи, ще е за пръв път през януари, коментира проф. Мария Димитрова, директор на Опитната станция по кайсията в Силистра. Според нея, досега късните студове през март и април нанасяли такива поражения, но във фаза на покой през януари не се било случвало. “Процентът на поражения е в зависимост от поддържането на градините и възрастта на дърветата, допълни проф. Димитрова”. Най-застрашени били прасковите, които имали праг на измръзване от минус 16 градуса.

Според синоптиците от утре започва леко повишение на температурите, което ще се усети най-осезаемо в края на седмицата, когато максималните стойности ще достигнат до 4 градуса. От днес ще започне заоблачаване на времето и през нощта в сряда срещу четвъртък ще превалява сняг. Нова снежна покривка се очаква да се образува през почивните дни.

И вчера раздаваха чай на силистренци в Диагностико-консултативен център /бившата поликлиника/ в Силистра. Подкрепителният пункт се организира от Българския Червен кръст. Шейсет души са получили топли напитки в открития вчера подкрепителен пункт.

 

Миналата година – 27 трудови злополуки, 2 с фатален край

Над 42 700 лв. заплати и обезщетения в  Силистренска област

През последното тримесечие на миналата година в Инспекцията по труда постъпилите жалби от работници и служители за неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения надхвърля 37 броя. Засегнатите лица са от строителството, търговията, хотелиерството, дървообработването и транспорта.

Забавянето на възнагражденията се дължи в повечето случаи на финасовата криза, но предприетите мерки от наша страна дават резултат и към 21-и този месец например “Агрокомб” АД потвърди, че е изплатил трудовите възнаграждения на своите служители за предходен период в размер на 8 243 лева на 14 работника - коментира Назми Адемов, директор на Д ”ИТ” - Силистра.

С уникален случай са се сблъскали инспекторите след сигнал от работник в цех за закуски, при който работодателят отказал да изплати трудовото възнаграждение на своя работник за един месец. Частникът предпочел да изплати акта, но в никакъв случай дължимото възнаграждение.

Не сме имали такъв случай досега, но това е факт. Актът, който е съставен на работодателя, е в размер на 2 500 лева, четворно повече от заплатата на работника - коментира Назми Адемов.

При планирани 889 проверки по спазване на трудовото законодателство, инспекторите от инспекцията са извършили 1 493, като 228 са за последното тримесечие на миналата година.

По информация от инспекцията от началото на годината при трудова злополука едно лице е пострадало, като за миналата те са 27, 2 от тях са с фатален край, вследствие на ПТП, и 2 са с трайни увреждания.

В края на миналата година стартира и проект “Превенция за безопасност и здраве при работа. Проектът е част от ОП ”Развитие на човешките ресурси, като общата стойност е около 15 милиона. Изпълнението му ще осъществи и ръководи от Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”- съобщи Назми Адемов. Проектът цели подобряването на условията на труд, професионалния и здравния статус на работната сила и предприятията на територията на страната. Специфичните цели са насочени към осигуряване на актуална информация за състоянието на условията на труд, управление на професионалните и здравни рискове, повишаване мотивацията за безопасен и здравословен труд и култура за превенция на рисковете на работното място чрез разпространение на информация и добри практики.

Целевата група включва ръководители на предприятия, работници и служители, институции и организации, осъществяващи контрол върху условията на труд, звена и служби, създадени в помощ на работодателите и специалисти по безопасност и здраве при работа. Към момента не е ясна каква ще е квотата за област Силистра. В национален мащаб се предвижда да бъдат обхванати минимум 150 000 лица от всички икономически сектори - коментира Назми Адемов.

 

 

80 от 128 деца от социалните домове в Силистра за реинтеграция в биологичните семейства 

Във връзка с промените в Семейния кодекс, касаещи децата, настанени в специализирани институции, социалните работници от отделите “Закрила на детето”  уведомиха 122-ма родители, които са длъжни в срок от три месеца от влизането в сила да поискат прекратяване на настаняването с цел отглеждане на детето в семейна среда.

Към момента 80 от общо 128 деца от социалните домове в Силистра, оставени от родителите си за отглеждане от държавата, но без декларация за осиновяване, имат шанс да влязат в режима, наречен реинтеграция от новия Семеен кодекс, съобщи Анелия Василева, директор на Районна дирекция “Социално подпомагане” – Силистра.

80 са подписаните молби от родители или осиновители, с които ще се работи в следващите 18 месеца за повишаване на капацитета им, намиране на работа, подобряване на условията за живот и др.

Към днешна дата  28 са децата в Силистренско, влезли в регистъра за осиновяване, от които 10 са с увреждания.

 

Регистър на бездомните лица в дирекцията по социално подпомагане  

От началото на декември миналата година в Д “СП” по общини се водят регистри на бездомните лица- информира Анелия Василева, директор на Районна дирекция “Социално подпомагане” – Силистра.

В община Тутракан е регистрирано едно лице, на което е оказано съдействие за настаняване в общинско жилище и получаване на безплатна храна от обществена трапезария.

В община Силистра към днешна дата в регистъра са записани 6 лица- петима мъже и една жена. Четирима от тях са настанени в специализирани институции, като при социалното проучване на един от тях е установено, че разполага със собствено жилище.

 

Учредиха Областен съвет за честване на 65-та годишнина от края на Втората световна война и победата над фашизма 

През 2010 година целият демократичен свят ще отбележи годишнината от края на Втората световна война. В тази връзка вчера в заседателната зала на Областна администрация - Силистра, под председателството на г-жа Тодора Цонева – зам.областен управител на област Силистра, бе учреден областен съвет за честване на 65-та годишнина от края на Втората световна война и победата над фашизма.

По време на заседанието представителите на общините и културните институции изложиха накратко своите предложения за честването на годишнината.

Част от мероприятията, залегнали в програмите на общините, са организирането на изложби, кръгли маси с участието на ученици, прожекции на филми, рецитали, празнични концерти в навечерието на 9 май, поднасяне на венци и други.

Вчера беше последният срок за изготвянето на общинските програми, които ще бъдат включени в областната програма за честване на събитието.

В предвидените прояви в общинските програми ще се включат както всички големи културни институции на територията на съответната община, така и Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и други.

 

УТРЕ /28 януари/

Ден на отворените врати в Статистическото бюро в Силистра

 

Инициативата ще се проведе във всички областни центрове в страната. В Силистра началото ще бъде отбелязано с пресконференция на тема „Европейско здравно интервю – 2008 г. – Основни резултати по статистически райони и области”.

В нея ще вземат участие Стефка Малчева - директор “Териториалното статистическо бюро” /ТСБ/, Дарина Попова – н-к отдел „Демографска и социална статистика” и Добромира Йовчева – ст.експерт „Информационно обслужване.”

От 12.30 часа експерти от ТСБ ще консултират представители на предприятия с

нестопанска цел – сдружения, фондации, читалища и др. подобни, по новите моменти в начина на представяне на годишните отчети за дейността през 2009 г.

През целия ден посетители на Деня на отворените врати ще могат да получат информация за това „Каква регионална статистическа информация се произвежда в

ТСБ – Силистра и по какъв начин могат да я получат?”.

 

Полицаи разкриха кражба на ток в Айдемир 

Случай на кражба на електрическа енергия е установен при полицейска проверка в жилище по ул. „Зелена морава” в с. Айдемир в понеделник. Собственикът – С.В.(26 г.), присъединил домакинството си към електропреносната мрежа по начин, непозволяващ пълно отчитане на консумираната електроенергия. По случая е образувано дознание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар