Бр.210/07 декември 2009 г.

Задържаха опитен обирджия на банкомати

*Героят е с подвизи и в чужбина

Любомир ДОБРЕВ, снимки Александър ЛЕВИ


Едра риба хванаха служители от сектора за Борба с организираната престъпност в Силистра навръх Никулден. Близо 500 бели пластики, предназначени за изработване на фалшиви банкови карти, няма да бъдат използвани за престъпни цели. Парите на стотици граждани у нас и чужбина ще останат недокоснати от апашите поне този път.

В петък антимафиотите задържаха в центъра на Силистра двама мъже, в единия от които е намерен съмнителен пакет. В него са открити пластики с магнитна лента, от които могат да се изработят различни видове банкови карти. Намерено е и електронно устройство, което не само може да чете информацията в магнитните ленти, но и да записва върху тях. Дали върху откритите карти има нанесени данни, предстои да потвърди предстоящата техническа експертиза.

Фалшиви банкови карти са открити и сред личните вещи на задържаните.

Обискът в домовете на единия от мъжете /и на трето лице/ обаче довежда до още по-голям „улов”. Иззети са микрокамери /от разглобени мобилни телефони/, гнезда за СИМ-карти с допълнително монтиран кабел, компютър, както и инструменти за обработка на метал и пластмаса.

Сами по себе си заловените пластики не са нещо уникално, те могат да се купят и в различни магазини съвсем легално. Важно е каква информация ще бъде записана на магнитната лента. Така другата задача на престъпниците е да се доберат до тайните ви сметки и кодове.

Двадесет и осем годишният мъж, на който от полицията дават само инициалите – Н.И., е добре познат на силистренските антимафиоти. Още през септември на 2006 г. той беше заловен заедно със свой авер пак с подобен „багаж” и електронна техника, пригодена за фалшифициране на информацията в банковите карти. Три години обаче продължават съдебните дела, затруднени преди всичко заради многото експертизи. Едва преди две седмици Варненският апелативен съд най-после излезе с решение за 2,5 годишна ефективна присъда на апаша. Тъй като тя още не е влязла в сила, Н.И. очевидно е решил да не стои без работа. Любопитно е, че гръцката полиция е успяла да го приклещи, когато се е опитвал да злосторства на територията на съседката ни. За опита да източва парите на гърците съдиите там са му дали 1,5 години затвор, който силистренецът си ги е излежал ефективно.

В момента той е с постоянна мярка за задържане под стража.

Според чл. 246, ал. 3 от Наказателния кодекс за подобно деяние се влиза зад решетките до 6 години. Но съдът може да вземе най-различен вид обстоятелства.

Според експертите Силистра е един от градовете в страната, свързани с най-активната дейност на специализиралите се апаши. Някак сме се утвърдили като място, наред с Варна, където се раждат подобни таланти, „завоювали” име вече и по света.

На все по-нарастващата изобретателност на престъпниците трябва да се противопостави засилено внимание и грижа по опазване на ПИН-кодовете от страна на гражданите, съветват полицаите.

Разследващ полицай Светлин Данаилов:

Пазете се сами!

Като най-ефективна мярка бих посъветвал хората при набиране на ПИН-кода да си закриват по някакъв начин клавиатурата на банкомата. Така, ако има поставена камера в горната част на панела, където най-често се монтират, няма да може да се заснеме кодът. Ако го разберат, престъпниците после лесно го записват на неистинска банкова карта и могат да ви изтеглят парите до стотинка.


Заупокойна служба в памет на Доростолския митрополит Иларион

Заупокойна служба в памет на Доростолския митрополит Иларион за 40 дни от кончината му бе отслужена в силистренския катедрален храм “Св. св. Апостоли Петър и Павел”от Русенския митрополит Неофит и местни свещеници, съобщи протосингелът на Доростолската митрополия отец Добри Чаков.

Русенският митрополит Неофит оглавява временно Доростолската епархия до избирането на приемник на митрополит Иларион.

До края на седмицата ще бъде съобщена датата за епархийски избори, каза отец Добри Чаков.

Доростолският митрополит Иларион е номиниран посмъртно за почетен гражданин на Силистра, съобщиха от Общинския съвет.

Той е първият канонично избран митрополит след възстановяването на Доростолската епархия през 2001 година. Предложен е за почетен гражданин за особени заслуги за развитието и издигането на ролята на богословското образование и наука.


Двама загинали и трима ранени при катастрофи за денонощие в Силистренско


37-годишен силистренец е загинал при пътно произшествие рано сутринта в петък в района на с.Нова Черна. Мъжът с инициали С.В. шофирал „Нисан Примера” в посока гр. Русе, но загубил управлението и колата му се ударила в крайпътно дърво, вляво от платното. При удара загинал на място. Дежурна оперативна група от РУМВР - Тутракан извършва оглед на местопроизшествието и изяснява причините за тежката катастрофа.

59-годишен силистренец загина при тежка катастрофа, станала на 4 декемри около 17.00 ч. по пътя Силистра – Русе, в района на с. Ситово. Мъжът с инициали И.Б. шофирал „Рено Клио” в посока към гр.Русе, навлязъл в насрещната лента и се ударил челно в лек автомобил „Опел Астра”. При удара загинал на място. 37-годишният водач на другия автомобил получил фрактура на глезенна става, а спътникът му – също на 37 години, - комоцио. Двамата пострадали са приети за лечение в силистренската болница.

По същото време при друг пътен инцидент край гр.Алфатар тежко пострада 50-годишен жител на града. Д.Д. управлявал лек автомобил „Ланча” в посока от гр.Алфатар към с.Алеково и навлязъл в насрещната лента. При опит да избегне челен удар с идващ насреща товарен автомобил МАН, той се ударил странично в камиона. При сблъсъка получил фрактура на лява подбедрица, контузия на мозъка и вътрешен кръвоизлив. Настанен е силистренската болница в критично състояние.

Причините за пътните произшествия се изясняват, образувани са досъдебни производства.


Четирима силистренци номинирани за „Почетен гражданин”

Четири предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин” са разгледани на първото заседание на временната специализирана комисия към общинския съвет, съобщи нейният председател Георги Атанасов.

Три от номинациите са приети и ще бъдат предложени на общественото внимание за мнения. Това са:

- 20-годишният джудист Златко Цветков, носител на световни, европейски и балкански отличия в три спортни дисциплини и неколкократен носител на отличието „Спортист на годината на Силистра;

- бившият директор на Драматично-куклен театър „Сава Доброплодни” Стефан Стайчев, който 14 години ръководи културния институт в Силистра;

- посмъртно е предложен и митрополит Иларион, който през 2003 година бе канонично избран и до кончината му преди месец ръководи Доростолската епархия. Предложението е за особено значимите му заслуги за развитието и издигането на ролята на богословското образование и наука, заради които 4 месеца преди да почине 98-годишният Доростолски митрополит Иларион получи от президента едно от най-високите български отличия - орден „Кирил и Методий”.

- Заради несъответствие с Правилника е отхвърлена номинацията на Станка Георгиева, д-р по история.

В състава на временната комисия за удостояване с почетни отличия на изявени силистренци са включени 11 души - 7 общински съветници и четирима представители на ръководството на община Силистра.

На първото заседание са се събрали само шестима души – председателят Георги Атанасов, заместникът му Васил Узунов, общинският съветник Валентин Перчемлиев, секретарят на общината инж. Людмил Стоянов и заместник-кметовете Нели Стоилова и Милен Пенчев. Не са се явили съветниците Драга Неделчева, Руфи Мустафа, Станислав Ковачев, Живко Димов и Цветана Игнатова от общината. „На границата на кворума не бива да се вземат толкова отговорни решения”, коментира Георги Атанасов.

Временната комисия за удостояване със званието „Почетен гражданин на Силистра” е решила да даде възможност на гражданството да изрази мнение по тези предложения. Мненията могат да бъдат отнасяни писмено до деловодството на общинския съвет. Там гражданите имат възможност да се запознаят и с Правилника за отличията на Общински съвет – Силистра.

Съгласно Правилника в мандата си всеки общински съвет може само веднъж и по изключение два пъти да удостои изявен силистренец със званието „Почетен гражданин”.


Фирмите в Силистра декларират наполовина повече ДДС


С 49,1% по-големи средномесечни суми за внасяне по Закона за ДДС са посочили фирмите от Силистренско в декларациите си за месеците август, септември и октомври в сравнение с периода януари-юли 2009 г.

Осветляването на тези приходи е в резултат на специално предприети контролни действия от страната на ТД на НАП – Силистра – 24-часови наблюдения и засилено физическо присъствие в търговските обекти. Мерките са въведени през август с цел повишаване на събираемостта на данъците и осигуровките, като за осъществяването им се извърши преструктуриране на екипите в отдел „Контрол” и увеличаване с 3/4 на числеността на екипа, извършващ оперативни проверки.

За времето на предприетите наблюдения и физическо присъствие, общите обороти на всички регистрирани по Закона за ДДС при ТД на НАП – гр. Силистра лица са се увеличили средномесечно с 15,52%, в сравнение с отчетените средномесечни обороти за времето от януари до юли.

544 оперативни проверки са извършили служителите на „Оперативен контрол" за първите седем месеца на годината, а в трите месеца, следващите преструктурирането, проверките наброяват 806.

От август т.г. съвместно с митническите органи се извършват и засилени оперативни контролни действия на рискови стоки с цел предотвратяване, преустановяване и разкриване на данъчни нарушения. Въведени са и 24-часови дежурства на граничен пункт – Силистра, в резултат на което са извършени 542 съвместни проверки.

„Физическият контрол доказа своята ефективност и ние ще продължим да го прилагаме, включително и по време на коледните и новогодишните празници”, каза директорът на ТД - Силистра Димитър Димитров. Той уточни, че приоритетно наблюдения ще се осъществяват на регистрирани по ДДС лица – складове за търговия на едро с хранителни стоки, алкохол и цигари, строителни материали и др.; хранителни супермаркети; магазини за търговия с плодове и зеленчуци, заведения за обществено хранене с големи обороти и др.


Коледна изложба от ръчни плетива подрежда Съветът по етнически и демографски въпроси


«Шарено кълбенце, сръчни ръце» е мотото на организираната от Общинския съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси коледна изложба от ръчни плетива. Стотина ръкоделия са предоставени за случая от домакини от различни етноси, населяващи Силистра и околните селища, съобщи Нурай Неждет, секретар на съвета.

Експонатите са подредени във фоайето на Регионалната библиотека «Партений Павлович» и ще останат там до 11 декември. Според инициаторите изложбата не само ще даде естетическа наслада на посетителите, но и ще напомни за традициите на няколко поколения назад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар