Бр.80/03 май 2010 г.

Служители на „Криминална полиция” задържаха младеж с 86 дози хероин

18-годишният силистренец притежавал и пакетче с 0,5 грама канабис
Младежът бил засечен от криминалистите в четвъртък, 29 април,  по ул. „Генерал Тошев” в областния град. Първоначално при проверка в него било намерено пакетче, съдържащо 0,5 грама сушена листна маса, която посредством полеви наркотест е идентифицирана като канабис. Последвал обстоен личен обиск, при който били открити 86 единични дози кафеникаво прахообразно вещество, което реагирало на хероин на наркопробата. Общото му тегло е 15,47 грама.
Наркотичните вещества са иззети, а по случая е образувано досъдебно производство.
Младежът, който до момента не е познат на органите на реда, е задържан с полицейска мярка за срок от 24 часа.
Това е поредната успешна акция на служителите на ОДМВР-Силистра срещу наркоразпространението, след като пак през този месец друг силистренец бе задържан в района на учебно заведение с 20 дози хероин.

Срещата на тютюнопроизводители с народни представители предстои

Отложи  се подготвяната за вчера,  в гр. Дулово среща на тютюнопроизводители с народни представители, съобщи Фикрет Бекир – ръководител на сдружение на тютюнопроизводители в силистренското село Листец и координатор на Националното сдружение на тютюнопроизводителите за Североизточна България.
Срещата, която бе включена в исканията на протестиралите на 29 април в тутраканското село Нова Черна тютюнопроизводители, ще се състои на 7 май, но мястото още не е определено, уточни Бекир.
Другите искания бяха за преразглеждане на решението на Министерския съвет за размера на премията за килограм тютюн и за запазване на премията за реколта 2009 за различните сортови групи на равнищата от 2008 година.

Синдикатите в Силистренско искат селскостопански работници в редиците си

Обсъждат се възможностите за привличане на членове на КНСБ от наемните работници в селското стопанство.
Това каза Димитричка Пейкова - председател на Регионалния съвет на КНСБ в Силистра преди започването на организирания от конфедерацията празничен концерт по случай Деня на труда и международната работническа солидарност Първи май.
Според Пейкова селското стопанство е с огромен потенциал за излизане от кризата, но този потенциал все още не е използван.
Задачите на синдикатите се предопределят от развитието на икономиката, аргументира Пейкова намерението на КНСБ да пренесе част от дейността си на село. В областния град е съсредоточена над 84 на сто от промишлеността, а около 12 на сто - в Дулово и Тутракан. За останалите общини промишленото производство възлиза на не повече от 4 на сто. В по-малките общини индустриалният бизнес има символичен характер и е организиран в производства, пряко съпътстващи земеделието.
 Силистренска област е на 7-мо място в страната по равнище на безработица и това е едно от обясненията за намаляване на синдикалните членове в градовете. В КНСБ членуват около 6 000 души, обединени в 153 организации. Затова Димитричка Пейкова се обяви и за по-тесни контакти с браншови, работодателски и професионални организации на местно равнище по проблема за трудовата заетост.
Макар че Силистренският край няма облик на характерен индустриален район, работническото и синдикалното движение тук също имат традиции.
Още през 1893 година в Силистра е регистрирана първата в страната стачка на шивашките работници за намаляване на работния ден и за по-добро заплащане. До края на деветнайсети и през първото десетилетие на двайсети век има още няколко протестни прояви на наемни работници. През 1902 година е основано Общо работническо дружество, а през 1922 година в Силистра се изграждат работнически синдикати и се избира синдикален съвет.
Димитричка Пейкова смята, че историческият опит трябва да бъде осмислен и затова през тази година КНСБ започва акция за издирване на материали за написване на история на синдикалното движение в Силистренския край.


Има опасност от разораване на  пшеничените посеви

Заради наводняване от подпочвени води след мартенското пълноводие на Дунав може да бъдат разорани пшеничени посеви в крайречните райони на Силистренска област, съобщиха от областната земеделска дирекция.
В дирекцията са получени официални молби от производители за създаване на комисии за оценка на щетите за 2 480 декара пшеница, 120 декара ечемик, 50 декара рапица и 965 декара угар.
При проверка на есенните посеви от специалисти на дирекцията са установени частични нападения от гризачи и житна дървеница.
Като много добро се оценява състоянието на 30 на сто от пшеничените посеви, а като добро – на 63.7 на сто. В много добро състояние са 35.1 на сто от площите с ечемик и 46.8 на сто са в добро състояние. В добро състояние са и засетите с рапица и тритикале площи.
Прогнозите са за 420 килограма среден добив от декар за пшеницата и за 350 килограма – за ечемика.
Стопаните в Силистренска област отглеждат 470 513 декара пшеница и 84 540 декара ечемик. Площите с пшеница са с 5 на сто, а с ечемик – с 11 на сто по-малко от предходната година. С 50 на сто повече са засетите с рапица 84 881 декара.
Регистрирани са измръзвания при трайните насаждения.
Продължава и пролетната сеитба. Засети са 138 190 декара царевица, 276 167 декара слънчоглед, 1 691 декара овес, 3 460 декара пролетен ечемик и 865 декара фуражен грах.

Силистренска област е на седмо място  по безработица

Силистренска област е на седмо място в страната по равнище на безработица.
Безработните през март са намалели с 1.8 на сто в сравнение с месец февруари, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Русе.
Регистрираните безработни в трите бюра по труда в област Силистра – Силистра, Тутракан и Дулово - към края на март са 9998. В сравнение с края на февруари техният брой намалява със 184.
Равнището на безработица за областта, изчислено по методиката на Агенцията по заетостта на база официално публикуваните данни за заетост в страната, е 14,90 на сто. Най-високо то е в община Кайнарджа – 31,07 на сто. Следват общините Главиница – 21,37 на сто, Алфатар – 20,30 на сто, Дулово – 18,64 на сто, Ситово – 18,09 на сто, Тутракан – 11,35 на сто и най-ниско в община Силистра - 11,16 на сто.
За сравнение – равнището на безработица средно за страната е 10,14 на сто. Новорегистрираните безработни са предимно от сектора за услуги и индустрията. Броят им е с 25 на сто по-малък от февруари, а постъпилите на работа са 1.5 пъти повече. Преобладават безработните с основно и по-ниско образование – 59 на сто. Но сравнително висок е процентът на безработните със средно образование – 35 на сто и на висшистите – 6 на сто. Най-голям е относителният дял на безработните над 50 години – 38 на сто. Продължително безработните с престой на борсата над една година са 35 на сто.



Първите обитатели на преходното жилище завършиха първия си професионален курс

Осем момчета и момичета, които са първите потребители на общинската социална услуга „Преходно жилище”, вече имат професионална квалификация „Оператор на компютър”. Това съобщиха от екипа по проекта „Преходно жилище”, изпълняван по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, схема за безвъзмездна финансова помощ “За по-добро бъдеще на децата” и финансиран от Европейския социален фонд. Младежите са придобили специалност „Текстообработка” благодарение на преподавателката инж. Светла Гойчева.
Обучението е първо от набора професионални квалификации, които младежите трябва да добият до месец ноември – срокът за приключване на проекта на община Силистра. С реализирането на този проект се цели подобряване качеството на живот на деца и младежи от специализирани институции, както и осигуряване на подкрепа за тяхната самостоятелност след напускане на институцията.

Трети DSD-випуск изпраща в Европа Езиковата гимназия

Трети випуск с немски дипломи изпраща Езиковата гимназия „Пейо Яворов” в Силистра, съобщи едната от ръководителките на обучението - Малина Станишева. Тържеството ще се състои на 4  май от 11.00 часа в зала 13 на Художествената галерия.
Дванайсет абитуриенти ще получат сертификат, който доказва знанията им по немски език на ниво „C1”, съгласно единната европейска рамка. След българската диплома за завършено средно образование немската езикова диплома е необходимият документ за приемане в германски университети и училища.
Силистренската езикова гимназия получи статут на чуждестранно училище на Германия през 2007 година от Съвета на министрите по образование и култура там. Досега 39 зрелостници са издържали изпит за немска езикова диплома. Тринайсет от тях продължават образованието си в Германия, 1 – в Австрия, двама – в Англия и 1 в Румъния.


Дунавски урок на шампиони по стрелба с лък за ротарианци от Свищов, Русе, Тутракан и Силистра

Уникален по съдържание урок по стрелба с лък изнесоха навръх 1 май, в събота, пред 50 ротарианци и техните семейства от Свищов, Русе, Тутракан и Силистра световният шампион Явор Христов от Русе заедно с партнорката си “на двойки” Пламена Миткина от СК “Динамикс” – Силистра и брат си Христо Христов. Идеята бе на инж. Мирослав Миткин, президент на силистренския клуб, един от най-добрите в страната, който е и член на “Ротари клуб- Силистра”.
Местният ни клуб бе организатор също на пръв по рода си “Пикник сред природата” на територията на крайдунавското село Ветрен. 
“Случихме на хубаво време и проведохме образцова ротарианска среща за опознаване на приятелите в “Зона 13” на Дистрикт 2482, в която влизат клубовете от 4-те крайдунавски града”, заяви Велико Великов, президент 2009/2010 на РК-Силистра. “Подстрекател” на мероприятието преди време бе настоящият прездидент на Дистрикт България на Ротари Интернешинъл Пламен Минев, родом от Свищов. Идеята му бе уникалната природа на река Дунав да стане достъпна до повече представители на най-голямата хуманитарна организация в света.
“Ще обединим усилията си, за да реализираме общ проект между българските и румънските крайдунавски клубове, примерно за локално зарибяване на река Дунав, какъвто опит имат някои от клубовете в близкото си минало”, каза Емил Коцев от Русе, преподавател в РУ “Ангел Кънчев” и асистент-дистрикт гуверньор в ротарианската общност.
Велико Великов стана победител в първия у нас Ротариански турнир по стрелба с лък, в резултат на блестящия урок на шампионите братя Христови и Пламена Миткина. 13 бяха участниците в него, сред които и две жени. 12-годишният Калоян Великов бе най-младият участник в състезанието.
Учителката Искра Георгиева и съпругът й инж. Евгени Георгиев се наредиха сред първите шестима в класирането, съответно на второ и пето места. В челната “шестица” влязоха още г-н Коцев, адвокат Валери Великов и инж. Манол Тодоров – “Фазерлес”. Събрани бяха и средства, “колкото за половин колчан стрели”, за да бъде подпомогнат силистренският клуб. Най-щедър бе Димо Денчев – мандра “Белица”, президент на РК – Тутракан.
2 000 - 2 500 евро струва “пълно оборудване” на един стрелец с лък, изчислиха публично шампионите. Комплект от 12 “класни стрели” е на цена 290-320 евро, а се ползва максимум една година. “Колкото повече натягаш лъка, той толкова по-силен става”, бе едно от правилата – максими, което усвоиха участниците в турнира в практически и философски “план”.
12-14 са състезанията в рамките на годишния спортен календар, като не повече от 1/3 от тях се покриват от т. нар. “точки”, върху които Федарацията плаща от бюджета на министерството на спорта. Останалите кръгове “тежат” на ръководствата на клубовете и евентуалните им спонсори. Както е известно, Силистра е традиционен домакин и на Турнира по стрелба с лък “Данчо Мораджиев”, подпомаган и от община Силистра.
90 м е най-дългата дистанция, “от едната до другата врата на стандартен футболен стадион”, на която се стреля на открито при мъжете, а 30 м. е най-късата “писта”, валидна и за двата пола. Ловна стрелба с лък е най-развиващата се “дисциплина”. Диво прасе, патица, дори риба може да се отстрелва от най-добрите стрелци с лък. За целта се правят специални обучения за желаещите да практикуват вариант на този “аристократичен спорт”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар