Бр.84/11 май 2010 г.

Антон КУТЕВ:
„ГЕРБ прави така, че БСП да се превърне в гарант за демокрацията в България!”

Депутатът от БСП коментира политическите назначения и уволнения, финансовата криза, проблемите на тютюнопроизводителите и въпросът как БСП е единствен гарант за демокрацията в България
Стана традиция соцдепутатът Антон Кутев да се среща с журналисти в понеделник.
Този път темата на разговора се въртеше около политиката на управляващите и по-скоро около невъзможността им да правят такава.
Според народния представител вълна от политически уволнения и недотам законни назначения е завладяла страната ни. Като под уволнения той не визира само членове на БСП, а всички, които не са хора, близки до ГЕРБ.
Пример за това даде с Агенцията за малки и средни предприятия, където от два месеца имало нова шеф, а от началото на месеца имало вече 10 уволнени и се очаквало към тях да бъдат прибавени и останалите, които са подписвали жалби срещу нея по една или друга причина. А всъщност причината била намаляване на заплатите им за сметка на нейната. Иде реч за отдел, който работел с европейски средства, където по директива от ЕС получавали двойно трудово възнаграждения. Новата директорка ги орязала, похвалила се на министър Дянков, че имало икономии и предложила да й изплатят на нея пък три заплати за добре свършената работа.

Подобни примери Антон Кутев даде и за Силистра.
Депутатът визира изпълняващия длъжността шеф на Регионалната ветеринарно-медицинска служба /РВМС/ Георги Петков и спечелилата конкурса за шеф на НОИ-Силистра Трендафилка Атанасова.

За първия случай Кутев е подал писмено запитване до министъра на земеделието Мирослав Найденов кога и на какво основание Георги Петков е бил назначен и кога е придобил правата на държавен служител.
По закон държавен служител се става, когато спечелиш шефско място с конкурс. Петков обаче не се е явявал на такъв. Използвана е онази вратичка, която дава право при заместване да се назначи без конкурс. Това е отговорът на министърът. Когато е назначен за и.д директор на РВМС, Георги Петков дори не работи там, бил е на граждански договор към Зафирово. За три дни е бил преместен като участъков ветеринар в Кайнарджа, вече на щат, и тогава вече като държавен служител го връщат в РВМС. Питане отново ще бъде отправено към земеделския министър в парламента, но устно, за да се чуят отговорите му, заяви Антон Кутев.
Относно Трендафилка Атанасова, която е спечелила конкурса за директор на поделението на Националния осигурителен институт в Силистра, червеният депутат заяви, че му е интересно да узнае какво е вписала дамата в декларацията, която трябва да удостовери, че тя не членува в търговски дружества. Тази декларация била част от конкурсната документация. Според изискванията кандидатстващите не трябва да участват във фирми или да са собственици на такива.
При проверка в Търговския регистър обаче към днешна дата излиза информация, че Трендафилка Атанасова е управител на „ТСА” ЕООД. Фирмата е регистрирана в район Сердика, в София.
Ето какво каза тя в отговор на запитване от наша страна как ще коментира изнесените факти?

Трендафилка АТАНАСОВА:
Да, вярно е, че има регистрирана фирма на моето име. Посочила съм я в декларацията, която попълних по чл.12, ал.2 от Закона за конфликт на интересите. Същият този закон ми дава право в едномесечен срок да залича участието си в дружеството. Точно в момента се занимавам с този въпрос. Продавам фирмата на друго лице. Намирам се при нотариус, при когото уреждаме сделката. Надявам се, до довечера /понеделник, 10 май/ името ми вече да не е в Търговския регистър. За фирмата мога само да кажа, че не е упражнявала дейност и съм подавала изрядно нулеви декларации”.


БСП ще подкрепи протести на тютюнопроизводителите и на учителите

До месец и половина се очаква БСП да вкара вот на недоверие към правителството. Темата ще бъде икономическата нестабилност на страната и финансовата криза, и по-точно липсата на адекватна политика от страна на управляващите. Това заяви в Силистра депутатът от БСП Антон Кутев.
Все още не са коментирани кандидатури за президентските избори догодина. Това може най-рано да се случи в края на годината, когато или ще има ново правителство, или най-малкото ще се говори за него, заяви Кутев.
Издигането на Цветанов от страна на Бойко Борисов е удар под кръста, смята червения народен представител. Година и половина да посочиш човека, който ще става президент, си е просто отстрелване – значи ти не разчиташ на този човек. Личността му се износва в пространството, категоричен е Кутев. В БСП на този акт му викали „мюре”.
Според соцдепутатът единствения начин тютюнопроизводителите да решат проблемите си, се крие в провеждането на протести. Причина за това е изчерпаните възможности за друг вид комуникация с правителството. Друг начин просто няма. ГЕРБ ни докара до там, БСП да е единственият гарант на демокрацията в България, коментира Кутев. Ще поемем всички рискове да бъдем обругани, че организираме безредици и протести, но хората трябва да осъзнаят, че политиката на управляващите не защитава техните интереси, и че протестите са начинът премиерът Борисов да ги чуе, да се замисли и да предприеме адекватни действия.
„Тютюнопроизводителите могат да решат проблемите си само чрез протести. Вече заявих това на среща с тях в неделя. Нито БСП, нито аз ще заемем позиция срещу техните искания. Няма да си позволим да противопоставим тютюнопроизводителите от Южна България срещу тези от Северна. За нас важният въпрос е цялата помощ да им бъде платена и то навреме. Важно е обаче и как ще стане това.»
БСП-Силистра ще окаже логистична подкрепа ако се стигне до стачки, заяви Антон Кутев. Не искаме да политизираме ситуацията и няма да сме водеща сила, но смятаме протестите за резонни и за единствен начин за решение на проблема.
Затова социалистите ще подкрепят и Профсъюза на научните работници, които организират протест на 24 май заради лошото състояние на науката и образованието.


Заличиха защитена местност в Силистренско

С решение на министъра на околната среда Нона Караджова е заличена Защитена местност „Голямата чешма” в село Кайнарджа. Става въпрос за мястото на подписване на Кючюк -Кайнарджанския мирен договор през 1774 г. От екоинспекцията в Русе съобщават, че експертите са преценили, че територията не отговаря на критериите по Закона за защитените местности и по-скоро е ценна в исторически план.
Информацията бе потвърдена и от зам.-кмета на Кайнарджа Дафинка Станева. Тя съобщи, че това е станало със съгласието на общинското ръководство. Проведени са били редица срещи и специална комисия е заседавала по въпроса. Местността обаче остава паметник на културата и архитектурата. Промяната в статута ще даде възможност на кметския екип да разработи проекти за облагородяване на района и превръщането му в паркова зона. Досега нямахме възможност да извършваме каквито и да било строителни дейности на територията на „Голямата чешма”, тъй като Закона за защитените територии не ни позволяваше, коментира Дафинка Станева.

ОБЛАСТ СИЛИСТРА Е В СЪСТОЯНИЕ, ПРИ НЕОБХОДИМОСТ,  ДА ПРЕМИНЕ ОТ МИРНО ВЪВ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ
           

Готовността на област Силистра за работа във военно време или в ситуация на криза, провери Междуведомствена национална комисия. Проверката е планова и се извършва ежегодно в цялата страна, обясни старши експертът „Отбранително-мобилизационна подготовка” в областна администрация-Силистра инж. Тони Тончев. Той докладва пред Комисията редът и начините за привеждане на област Силистра за работа във военно време, както и въвеждането в действие на военовременния план.
Комисията бе съставена от специалисти с ресор „Управление при кризи” от Министерствата на отбраната, на вътрешните работи, на здравеопазването, на икономиката енергетиката и туризма, на регионалното развитие и благоустройството.
Проверени бяха Планът за привеждане на област Силистра за работа във военно време, съпътстващата го документация, организирането на денонощното дежурство за оповестяване и ресурсното осигуряване. Направена бе оценка на организацията за използване на граждански ресурси в интерес на отбраната. Комисия осъществи и контрол на дейностите по поддържане и съхранение на военновременни запаси.
Проверката обхвана и отделни дружества на територията на областта, които имат решаващо значение за работа във военно време. Сред тях са Областно пътно управление, „ВиК”, Районния център по здравеопазване, болницата в Силистра, центърът за спешна медицинска помощ.
Общата констатация на комисията е, че област Силистра е в състояние да премине от мирно във военно положение, при криза от военен или невоенен характер.
Като част от цялостната проверка бе и тази в община Силистра. Кметът на Общината Иво Андонов е поставил на вниманието на проверяващите проблема с противогазите, с изтекъл срок на годност. Те са важна част от готовността на населените места за действие във военно време или при кризисна ситуация. Процедурата по тяхното бракуване е сложна и тромава от една страна, и от друга – липсва финансов ресурс за подмяната им с нови. Този въпрос е актуален за всички общини в Силистренска област. Той както и обобщените въпроси, извън компетенциите на областните управители, ще бъдат внесени за обсъждане в Междуведомствен съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната.


ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО ТРАНСПОРТ

Областната комисия по транспорт проведе първото си за тази година заседание.
            Комисията прие предложението на община Силистра в Областната транспортна схема да бъде включена автобусна линия Силистра – Боил, с часове на тръгване: от Силистра – 11.00 и 16.00 часа и от с.Боил – 6.00 и 12.30 часа.
            По предложение на Община Кайнарджа, оповестено от секретаря на общината Живко Спасов, Областната комисия по транспорт прие нови маршрутни разписания на всички автобусни линии от квотата на Община Кайнарджа, в които е ясно обозначена начална и крайна спирка - Автогара Силистра. Досега действащите в противоречие със Закона за транспорта бяха отменени от Комисията. Променено бе и маршрутното разписание на автобусна линия Силистра-Голеш. Вместо досегашните часове – 7.00 и 8.40 часа, автобусите ще тръгват в 6.45 и в 8.10 часа. Живко Спасов аргументира по-ранния час на тръгване с пътуващият персонал на училището в с. Голеш.
            Обсъдено бе и оптимизирането на Областната транспортна схема. По предложение на председателя на комисията - зам.областния управител Денка Михайлова, бе решено общинските експерти в 7-те общини на област Силистра да прегледат маршрутните разписания от собствените си квоти и в срок до 28.05.2010 г. да ги предоставят в Областната администрация. Целта е да бъде актуализирана Областната транспортна схема. Активните автобусни линии ще бъдат включени в списъка от Областната транспортна схема, а тези, които не се изпълняват, ще бъдат изключени от него.
На следващото си заседание Областната транспортна комисия ще прецизира всички маршрутни разписания от Областната транспортна схема и при необходимост ще ги коригира, съгласно чл.20, ал.1 от Закона за автомобилните превози (ЗАП). Основният акцент в корекцията е да се спазва изискването - начална и крайна спирка в маршрутните разписания да е АВТОГАРАТА на съответното населено място.
С пълно мнозинство бе решено, Областната комисия по транспорт да промени състава си, съгласно изискванията на чл.11 от Наредба №2/15.03.2002г. на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). Изискването е в състава на комисията да се включват представители на: Областната администрация, заинтересуваните общини, Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", Изпълнителната агенция "Железопътна администрация", областните пътни управления и браншовите организации.
Да се създаде работна група към Областната транспортна комисия, която да фокусира усилията си върху проблема с нерегламентирания превоз в областта. Това бе една от мерките, около които се обединиха членовете на транспортната комисия. „Въпросът е многократно коментиран и е труден за решаване. Но това не означава, че трябва да се откажем”, е категоричната позиция на председателя на Комисията Денка Михайлова. Илия Господинов от ДАИ (Държавна автомобилна инспекция) запозна Комисията с работата на инспекцията по поставения проблем. Действията са ежедневни, постоянно се правят проверки. Отчетен бе фактът, че при необходимост ОД на МВР-сектор „Пътна полиция” оказва пълно съдействие. „Нарушенията се констатират, но падат делата в съда, защото изключително трудно се доказва нарушението”, поясни представителят на ДАИ в Силистра Илия Господинов. Нерегламентираният превоз се задълбочава като проблем в община Дулово, коментираха се и ключови кръстовища в град Силистра, като „Стара Автогара”, „Аврора”, „ДАП”. Оповестен бе и фактът, че нерегламентиран превозвач си позволява да превозва пътници не с лек автомобил, а с микробус. Отново бе препоръчано на контролните органи да завишат проверките. С цел ограничаване на нерегламентираните превозвачи, едно от предложенията на членовете на комисията към контролиращите органи беше - да се налагат глоби за други нарушения, ДАИ да използват поставени лица и всякакви други позволени от закона мерки. Всеобщо бе мнението, че „в такива трудни времена големите санкции –ще имат възпиращ ефект”.
Комисията взе решение на следващото си заседание (през месец юни т.г.) да бъде създадена работната група за борба с нерегламентирания превоз, осъществяван в област Силистра.
В края на заседанието прокурорът от Районната прокуратура –Силистра Веселина Милушева, която е и член на Областната транспортна комисия, съобщи, че във връзка със създаването на практика за прозрачност в работата на институциите, Окръжна прокуратура-Силистра е взела решение всички решения, които се гласуват на заседанията на Областната транспортна комисия, да бъдат изпращани в Районната прокуратура. Прокуратурата осъществява общ контрол по законосъобразност. Очаква се да бъде определен прокурор, който да се ангажира с административния надзор. Той ще преценява кои от решенията могат да бъдат подложени на проверка. Освен прозрачността, друг сериозен мотив за въвеждането на такава практика е и фактът, че решенията, които се вземат от областните комисии, са важни, касаят разрешаването на проблеми на цялото ни общество, затова и не трябва да има съмнение за тяхната законосъобразност.



Училището в с. Калипетрово - първото с печат с имената на Св. Св. Кирил и Методий

Според местни изследвачи на просветното дело в Крайдунавска Добруджа, първият печат на българско училище с имената на Св. Св. Кирил и Методий е направен за училището в с. Калипетрово, сто и шейсетата годишнина от чието създаване се отбелязва днес.
Печатът е от 1857 година и на него са изобразени църквата и училищната сграда с кацнал на покрива петел – символ на пробудата.
Има и околовръстен надпис “На училището свети Кирил и Методий – село Калипетрово”.
В училището е направена и първата хорова декламация от ученици в България, за която има публикации от 1851 и 1858 година в “Цариградски вестник”. Децата са декламирали стихове за “доброто улучшение на просвещението на селото им, съчинени според духовете на селяните и техните обхождения към учението”.
За просветното дело в Калипетрово има данни още от 1829 година, когато е създадено килийно училище. Светското образование в селото се свързва с името на Рашко Блъсков.
Училището в Калипетрово е построено със средствата и труда на жителите и тази традиция се предава от поколение на поколение. През 1980 година е завършена новата сграда, а жителите са отработили 7 800 доброволни трудови дни.
Демографските проблеми се отразяват и на това учебно заведение. Но се търсят възможности не само за привличане и задържане на децата в училище, но и за добрата им подготовка и осмисляне на свободното време.
Училището първо в Силистренска област въвежда през 2004 година изучаването на информационни и комуникационни технологии като задължително избираем предмет от първи клас.
Според директора Владимир Йорданов, това е единственото учебно заведение със собствен тенискорт.
В училището има и театрална зала, работят любителски художествени колективи.
Само от 2004 до 2008 година по проекти са осигурени над 200 000 лева.

Първите череши вече са на силистренския пазар

Първите череши от ранните сортове изнесоха на силистренския пазар частни стопани от съседното село Айдемир.
Плодовете се продават в малки пластмасови кофички за безалкохолни напитки по 1 лев.
В Силистренска област се отглеждат 1 564 декара череши. Частните стопани отглеждат 766 декара от тях, показва справка от областната земеделска дирекция в Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар