Бр.88/17 май 2010 г.

Сунай Ремзи обжалва присъдата си за убийство

Осъденият за убийство на 20 години затвор Сунай Ремзи е обжалвал пред Варненския апелативен съд присъдата си.
Припомняме, че през пролетта на 2007 година бе убит Марин Маринов. През ноември миналата година Окръжният съд в Силистра призна вината на Сунай Ремзи за това, че умишлено е умъртвил Маринов. Двамата са имали неуредени финансови взаимоотношения.
Ремзи бе обявен за международно издирване от Интерпол и арестуван в Турция. На българските власти той бе предаден през януари 2009-та година.
Сунай Ремзи обжалва присъдата и настоява да бъде признат за невинен, въпреки че в хода на делото бе направил пълни самопризнания.

“Сребърна пее и се смее”

С поднасяне на венци и цветя пред възстановения и обновен паметник на загиналите във войните сребърци в събота се откри двудневният фестивал на хумора и забавата “Сребърна пее и се смее”.
Присъстващите на фолклорната палитра сведоха чела в едноминутно мълчание в памет на загиналите в Първата и Втората световна война, както и за напусналия скоро земния си път силистренски хуморист Петър Петров - Пешо Мустака.
Гости на откриването на паметника бяха ветерани от войните, областният управител д-р Владимир Янков, народният представител Стефан Господинов, инж. Иво Андонов, кмет на община Силистра.
“Признателност заслужават всички наши деди, отдали живота си за нашата свобода. Този паметник, който успяхме да реставрираме с помощта на много дарители, доказва, че помним миналото си и никога няма да го забравим” - заяви кметът на селото Георги Иванов, поднасяйки венец пред паметника.
Организатори на фестивала „Сребърна пее и се смее” за втора година са  НЧ”Възраждане” и селското кметство..
В програмата със свои изпълнения се включиха 20 самодейни колектива от Силистренска област, от Кардам, Стара Загора и от Румъния. Палитрата от народни песни, танци и хуморески превърна Сребърна в център на Вселената.
Всички участници получиха грамоти  и парична награда. Средствата са осигурени от спонсори, уточниха организаторите. 


За “Силата на словото в одата "Левски" на Иван Вазов” писаха в петък зрелостниците 

Със стопроцентово присъствие 48 зрелостници от СОУ”Н.Й.Вапцаров” в петък се явиха на задължителната матура по български език и литература, като за областта зрелостниците, подали заявление за явяване на матура, са 1109.
Оценките от зрелостния изпит ще са ясни до 7 юни и ще бъдат публикувани на сайта на образователното министерство. Чрез въвеждане на входящия номер и ЕГН-то всеки зрелостник ще може да провери резултата си.
Днес е и втората задължителна матура, която е по предмет по избор. И тази година в региона се запазва тенденцията най-голям да е делът на явяващите се на втори изпит по география – 673 зрелостници. 146 са заявили биология, а 103 – история и цивилизация. Останалите се разпределят между още 10 предмета, от които 5 чужди езика.

50 години Дулово – град
Не просто спомен – а място за мечти


На 14 май започнаха тържествата по повод годишнината от обявяването на Дулово за град.
Над 100 деца се включиха в пленера „Аз рисувам моя град” в ранната петъчна утрин.

Преди залез слънце залата на община Дулово събра кметския екип – Гюнер Рамис и неговите заместници Алтан Чаушев, Нурхан Мухарем, Хасан Муса и Йорданка Копринджийска, градските депутати, кметове на населени места, приятели и гости на тържествена сесия на Общинския съвет.

„Искаме Дулово да се превърне в по-добро място за живеене и да бъде не просто спомен за родния край, а място за мечти!”, си пожела кметът на Дулово Гюнер Рамис.
Много са проблемите на днешния ден, но добруджанската земя ни е направила здрави и силни хора, се казваше още в обръщението на кмета на Община Дулово към присъстващите на тържествената среща.

Специални гости бяха народните представители д-р Митхат Табаков, Гюнай Сефер и Антон Кутев, както и заместник областните управители Денка Михайлова и Тодора Цонева.
Събитието бе уважено от кметовете и председателите на общинските съвети на общините Ситово, Алфатар, Кайнарджа, Главиница и Тутракан. Поздравителен адрес изпрати кметът на община Силистра Иво Андонов.

Да почетат приятелите си бяха дошли и кметовете на Исперих, Завет, Лозница, Цар Калоян, Крушари и Самуил. Имаше гости и от южната ни съседка Турция – зам.-кметът на община Чорлу – Серхат Чаталкайа, съветниците Осман Йозтюрк и Гюнер Четин и Ахмед Йозгюр - районен кмет в Чорлу.

Плакети и почетни грамоти бяха връчени на избраните за почетни граждани на Дулово – инж. Джевдет Чаушев /кмет на Община Дулово и основател на Първа частна банка – Агробизнесбанк – Дулово/ и на Господин Бойков – ветеран от войната.

Инж. Джевдет Чаушев сподели, че е развълнуван от признанието. Готов е и днес да помага на общинското ръководство.

Председателят на Общинския съвет Сезгин Галиб отличи и всички бивши председатели на местния парламент, кметове на Дулово, обществени и спортисти, допринесли за доброто име на града и общината.

Сред получилите почетна грамота и плакет бяха и кметовете от последните години Ерол Адем и д-р Митхат Табаков.
В София съм, но сърцето ми продължава да е в Дулово. Страдам с проблемите на хората тук и се надявам да настъпи разум и проектите ни, които са на сто процента спечелени, да бъдат отключени и финансирани. Дулово се развива, но не е това, което искаме да бъде, заяви от трибуната народният представител д-р Митхат Табаков.



Тържествената сесия завърши с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите във войните.

Феерия от цветове и звуци бе спектакълът на ансамбъл „Българе”. Залата на читалището бе препълнена, онези, които не успяха да влязат се наслаждаваха на китката от български фолклор посредством плазмен екран, вън от сградата. Дуловчани имаха възможност да видят и филма, подготвен за Празника на града и посветен на годишнината, изработен от Филмово студио в Шумен.




Над сто силистренци се изследваха за ХИВ/СПИН, хепатит А и Б

Над сто силистренци си направиха анонимен и безплатен тест за ХИВ/СПИН в края на миналата седмица в ДКЦ 1 /бившата Градска поликлиника/, съобщи Веска Иванова, експерт по детско и училищно здравеопазване към Община Силистра.
Тази година силистренци имаха възможност и да си направят още два вида изследвания - за хепатит А и Б.
Изследванията се осъществиха със съдействието на община Силистра, Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и „ДКЦ 1 – Силистра” ЕООД, като инициативата бе в рамките на анти-СПИН кампания 2010.
В края на миналата година в Силистра за първи път гостува пътуващ кабинет за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН. Тогава също над 100 силистренци провериха здравния си статус благодарение на община Силистра и фондация „SOS-семейства в риск”.


Да се актуализират плановете за регионално развитие препоръча председателят на БТПП Цветан Симеонов

Да бъдат актуализирани плановете за регионално развитие като мярка за преодоляване на кризата препоръча председателят на БТПП (Българска търговско-промишлена палата) Цветан Симеонов, който се срещна с областния управител на Силистра д-р Владимир Янков и бизнесмени от района.
Цветан Симеонов смята, че актуализирането на плановете за регионално развитие ще даде възможност да се откроят специфичните проблеми в отделните райони. Председателят на БТПП препоръча да не се затварят прибързано фирми дори с цената на някои ограничения.
“Времето на екстензивното развитие след премахването на плановата икономика свърши, в резултат на което всички фирми ще бъдат принудени оттук нататък за много продължително време да работят в условията на много остра конкуренция”, каза Симеонов.
Според него сериозният принос на БТПП за преодоляване на кризата, извън шейсетте правителствени мерки, е в това, че не е увеличена данъчната тежест, с което е предотвратено навлизанете на частния бизнеса в “сивия” сектор.
Такива срещи са проведени и в други градове на страната.

Започна засаждането на тютюна

Стопаните от Силистренска област започнаха засаждането на тютюна, съобщиха от Областната земеделска дирекция.
Вече са засадени 925 декара ориенталски и 221 декара тютюн от сорта „Бърлей“.
Засети са над 571 хиляди декара други пролетни култури. Най-много са площите с маслодаен слънчоглед – 343 311 декара и с царевица за зърно – 215 382 декара.
С торове са подхранени 99 на сто от есенниците, а с хербициди са третирани 72 на сто.


Конкурс за млади изпълнители популяризира добруджанската песен

Шестнайсетгодишната силистренка Ивена Ангелова получи специалната награда на състоялия се В НЕДЕЛЯ в село Калипетрово Седми конкурс за млади изпълнители на добруджански народни песни на името на покойната певица Васила Вълчева.
В отделните възрастови групи с първи награди бяха отличени младите силистренски дарования Тихомир Борисов, Веселка Христова и Симеон Колев.
Родената в с. Калипетрово народна певица Васила Вълчева приживе е наречена “българската Омирка”. В института по музикознание на БАН благодарение на Михаил Букурещлиев са запазени 1400 автентични текстове и мелодии на песни, изпети от Васила Вълчева. По нейни сведения на са описани десетки народни обичаи.
Организатори на конкурса са Силистренска община, кметството в Калипетрово и читалище „Пробуда-1940” в селото. С проявата се цели да се популяризира добруджанската песен, да се издирват и утвърждават млади певчески дарования.


17 отбора участваха в областните състезания за деца със специални образователни потребности

Седемнайсет отбора от Силистренско участваха в състоялите се  на 14 май областни състезания на открито за деца със специални образователни потребности.
Организатор на проявата е Ресурсният център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности.
Центърът работи с 200 такива деца, обхванати в различните степени на образователната система. За тези деца се грижат 19 ресурсни учители и 13 специални педагози. Разработват се и учебни програми за първа квалификационна степен в професионалните гимназии за включване в тях на ученици в зависимост от увреждането им. 


Младите огнеборци от ОСУ „Дръстър” - победители в областно състезание

Младежкият противопожарен отряд при Общинското спортно училище “Дръстър”- Силистра стана победител в областното  “Млад огнеборец”, проведено в петък на стадион „Луи Айер”. 
В надпреварата участваха три отбора, първенци на общинско ниво. Те се състезаваха в две дисциплини - “400 метра щафетно бягане с препятствия”  и “Бойно разгръщане на 100-метрова състезателна пътека”.
С най-много точки - 1022, младите огнеборци от ОСУ „Дръстър” – Силистра се пребориха за първото място. Втори останаха представителите на ОУ “Св.Св.Кирил и Методий” – с.Черник, а на трето място се класира отборът на СОУ “Васил Левски” – гр.Главиница.
Грамоти и награди, осигурени от клуба по пожаро-приложен спорт при звено “Пожарна безопасност и спасяване”, получиха и трите отряда, а на отбора-първенец бе връчена и победната купа.
Като областен победител младежкият противопожарен отряд на Общинското спортно училище „Дръстър” си извоюва правото да представи Силистренска област на републиканските състезания „Млад огнеборец”, които ще се проведат през юни в курорта „Албена”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар