Бр.89/18 май 2010 г.

Стартира  акция за събиране на средства за Дунавския парк

Адвокатската колегия в Силистра инициира акция за събиране на средства, с които да бъде възстановена и засадена с цветя централната алея в Дунавския парк между двата шадравана. Към нея се включват и… живущите по ул. „Сан Стефано“, които преди време алармираха за намерението на общината да отсече една бреза и да окастри няколко липи, предизвикало обществено недоволство.
Самата акция ще премине под наслов „Кой с колкото и каквото може да помогне за събирането на целеви пари за общинска фирма „Синева“, за да се възстанови най-голямата и най-красива централна цветна алея в Дунавската градина“. Към инициативата се включват и ученици от училище „Отец Паисий“, увериха от неговото ръководство. Децата са взели решение за присъединяване към акцията в събота, когато е бил денят на училищното самоуправление. Кутии за събиране на пари ще има в сградата на адвокатите по ул. „Стефан Караджа“ в Силистра, както и в други обществени и финансови сгради и институции в дунавския град.


Общинското спортно училище „Дръстър” на 5 години

С празничен концерт днес Общинското спортно училище „Дръстър” ще чества 5-годишнината от основаването си. В програмата, която ще започне в 18.00 часа в салона на община Силистра, ще се изявят над 50 възпитаници на училището. Ще има спортни демонстрации, музика, песни, танци и слово. Режисьори на спектакъла са екип от преподаватели в училището, с гордост заяви директорът Кольо Колев.
Общинското спортно училище „Дръстър” е създадено през 2005 година с решение на Общинския съвет-Силистра и със Заповед на министъра на образованието и науката Игор Дамянов от правителството на Симеон Сакскобургготски. Началото на учебния и спортно-тренировъчен процес се поставя от 83-ма ученици от VІ до VІІІ клас в дисциплините - лека атлетика, джудо, борба, футбол, плуване и спортна стрелба.
Днес в училището се образоват и тренират над 170 деца и младежи. Тази година завършиха първите 19 зрелостници. Освен отличната спортна подготовка, те получават професионални специалности „Спортен масаж” и „Спортен мениджмънт” благодарение на 23-мата преподаватели и треньори.

Проверяват водоемите за обезопасеност преди летния сезон
           
Започват проверки на дванайсетте язовира и крайбрежната ивица на река Дунав в силистренския участък за обезопасеност на районите около тях, съобщиха от общинската комисия по водно спасяване.
Мерките включват поставяне на заграждения, знаци, забраняващи къпането във водоемите, табели, указващи водовъртежи и опасни дълбочини, както и назначаване на охранители.
Традиционно комисията проверява дали концесионерите на водоемите или стопаните на бреговата ивица са изпълнили задълженията си по превенция на водния травматизъм и контролира тяхното спазване.


Арендатор подари на село Полковник Чолаково  детска площадка

Откриването на детска площадка в кайнарджанското село Чолаково се превърна в малък празник за неговите жители.
Гости бяха зам. областният управител Тодора Цонева и депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов.
На площ от около 300 кв. м арендаторът Тодор Тодоров с лични средства (4 000 лева) е изградил площадката, която е единствена в цялата Кайнарджанска община. От днес близо 80 деца в селото могат да играя безопасно на съоръженията – детско влакче, люлки, въртележка и катерушка. Нетърпението на децата е ускорило процеса по откриването на площадката, разказа създателят й Тодор Тодоров. Той допълни, че мястото ще бъде дооблагородено, ще бъде добавена и пързалка. Решението си да дари детската площадка на децата Тодор Тодоров обясни с желанието си подобни жестове да се превърнат в традиция сред арендаторите в региона. „Не е морално само да използваме ресурсите на земята на хората. Всеки един от нас трябва да остави нещо полезно след себе си”, обясни г-н Тодоров. Той е земеделец от Дулово, но е дългогодишен арендатор на земите в селата Чолаково и Светослав. Известен е в района с доброволческата си дейност.
На днешната символична церемония Тодор Тодоров изказа благодарност към местната власт в Кайнарджа, която е предоставила терена. На хората в селото той припомни поетия от тях ангажимент – да се грижат за детската площадка и да я пазят.
В село Чолаково живеят близо 240 души – над 95 % са роми. Децата са 79. В селото е почти повсеместна безработицата.
Присъстващите използваха случая да споделят проблемите си.
Общият проблем на живеещите в Чолаково и Светослав е липсата на транспорт. Нито една транспортна фирма не иска да „вземе” линиите за селата заради масово разпространения нерегламентиран превоз. Така хората, които са предимно възрастни и болни – нямат достъп до града. Този проблем е актуален и за съседните села - Каменци, Стрелково, Поп Русаново.


Заслужено признание

Преди светлия всенароден празник 24 май – Празник на българската духовност, наука и култура, Централната библиотека на Българската академия на науките, София, е публикувала на своя сайт снимката и библиографията с научната продукция на нашата съгражданка д-р Станка Георгиева – историк, специалист по “Нова и най-нова история на България”, с трайни приноси при изследване историята на Добруджа.
Това е първият и единствен засега провинциален учен от Силистра, на когото е оказана такава чест.
Като знак на благодарност за оказаното й заслужено внимание д-р Станка Георгиева е изпратила като дарение на библиотеката част от своите книги – 16 на брой. В отговор директорът на Централната библиотека на БАН –ст. н. с. д-р Д. Кръстев е изпратил до д-р Станка Георгиева благодарствено писмо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар