Бр.27/11 февруари 2010

132 години свободна Силистра

 

Вчера силистренци преклониха глава пред подвига на руските воини-освободители и поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на ул. Омуртаг, където на 10 февруари преди 132 години Силистра посреща своите освободители – войските, предвождани от генерал Адриянов.

Паметта на загиналите почетоха кметът на общината инж. Иво Андонов, зам.-кметове, служители в Общинска администрация, общински съветинци, представители на културни институции, ученици от ОУ”Отец Паисий” и граждани.

 

Опълченци „превзеха” библиотеката в Силистра в деня на празника й

 

Цял отряд в опълченски униформи вчера „превзе” библиотеката в Силистра, за да разгледа пръв новоаранжираната изложба „Силистра в снимки от 19 век” на фотографа Петко Герасимов. Вчера градът празнува 132-та си година от Освобождението от турско робство. Отрядът е към новосформирания клуб „Традиция”. Начело е 55-годишният бизнесмен Валентин Петков, който от 10 години стопанисва крепостта „Меджиди табия” в крайдунавския град. Тя е единствената, останала непревзета по време на руско-турските освободителни войни. Признателните силистренци в деня на празника си поставиха венци пред паметниците на Стефан Караджа, Лев Толстой и първия светски кмет на Силистра през 30-те години на 19 в. кап. Георги Мамарчев.

 

 

Отменено бедственото положение в Силистренско

 

Кметовете на общините в Силистренския край отмениха бедственото положение по места, което означава, че животът и комуникациите в тях се нормализира след тридневния снеговалеж. Единствено в общините Главиница и Кайнарджа все още има училища, в които не се учи, тъй като има проблем с придвижването на учениците от средищните училища. До 30% бе ледоходът вчера в река Дунав в Силистра, предимно по крайбрежието. -11, 2 градуса бе измерената край реката температура.

 

Осем работници от ООД «Дайг»- Дулово ще получат компенсации

Следващата седмица се очаква одобрение на «Силома»АД

 

На свое заседание вчера Комисията по заетост към Областния съвет за развитие реши само 8 работници от фирма «Дайг» подали декларация, да получат компенсиции за работа при неустановено непълно работно време.

Това е етап от процедура в изпълнение на ПМС №44 от 19.02.2009 г. /Обн. ДВ. бр.16 от 27 февруари 2009 г., изм. ДВ. бр.2 от 8 януари 2010 г./, което определя условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, за които е установено непълно работно време в икономическите сектори „Индустрия” и „Услуги”. Постановлението е с антикризисна насоченост и цели да подпомогне работодателите, които имат временни проблеми с производството, да задържат квалифицираната работна сила, докато се преодолее кризисния период.

В Комисията по заетост са внесени документи, подадени от работници, за които е установено непълно работно време от 4 фирми на територията на дирекции “Бюро по труда”/ДБТ/ - Дулово, Силистра и Тутракан- ООД «Дайг», «Силома» АД, «Стройтехника» АД- Главиница и ЕООД «Челеби».

На този етап определения финасов ресурс за област Силистра е 26 880 лв. С тези средства 56 лица ще могат да получат компенсация в продължение на четири месеца.

Поради недостиг на средства за одобряване на всички кандидати от четирите фирми, комисията реши да отправи писмено предложение до изпълнителния директор на Агенцията по заетостта за отпускане на допълнителен финансов ресурс.

Фирма «Силома» АД получила същия брой точки от Съвета за сътрудничество, но броят на работниците е два пъти по голям от това, което област Силистра има като разпределен финасов ресурс и затова до една седмица се очаква решението за отпускане на компенсация.

След оформяне на общата оценка, Комисията по заетост класира подадените документи от работодатели в рамките на определения финансов ресурс и предложи на директорите на ДБТ да издадат решение за одобряване на работниците и служителите за получаване на компенсации.

 

/Бюрото по труда в Силистра е с нов директор. Виолета Атанасова, която смени на поста Георги Балушев, е икономист по образование с 34 годишен стаж. Осемнадесет години е работила като главен счетоводител в материалното производство./

 

Работниците и служителите, които Комисията по заетост класира, както и тези, за които ще се отпусне на по-късен етап допълнителен ресурс, ще получават в рамките на четири месеца до 120 лева месечно, но съобразно фактически отработеното време.

Над 2500 силистренци поискаха справка за здраве

 

2572-ма клиенти на силистренския офис на Националната агенция за приходите провериха здравноосигурителния си статус през първия месец на годината. По-голямата част от тях са заплатили и дължимите здравноосигурителни вноски, за да не загубят здравноосигурителните си права от 1-ви февруари. Подадените в този период декларации образец 7 са общо 1742. Тази декларация се подава от всички самоосигуряващи се лица до края на месеца, следващ месеца, в който е възникнало задължението сами да внасят здравноосигурителните си вноски.

Общият размер на внесените здравни вноски от началото на годината е 731 хил. лева. Това е със 124 хил. лв. повече от парите за здраве, внесени през първия месец на миналата година. Ръстът от 20,4% може да бъде обяснен с влезлите в сила от 1 януари 2010 г. промени в Закона за здравното осигуряване, според които здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

От тази година лицата, които сами внасят здравноосигурителните си вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се (трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др.), дължат месечно 16.80 лева за здравни вноски, тъй като минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица от тази година стана 420 лв. Вноските се внасят до 10-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Напомняме, че от 1 февруари здравният статус може да се проверява само чрез страницата на НАП на адрес www.nap.bg. Проверката на здравния статус става по същия начин, както и до сега - чрез въвеждане на ЕГН или личен номер на чужденец и код за спам контрол.

 

Жребий за място в шпалира за мартеници

 

С жребий започва в петък кампанията за продажба на мартеници в Силистра. Провежда го общината, за да уреди с място всеки от над 50-те кандидати, подали заявлениe за участие. 1 или 2 линейни метри за сергия са възможностите за “заявка” в близо 100-метровия шпалир. Тази година той ще бъде разположен пред ЦУМ. Миналата година сергии имаше и пред Търговски център “Москва”, но по настояване на търговците е направена прекрояване на пространството. Така те щели да бъдат в равностойна позиция един спрямо друг.

 

Пиеса за Левски тръгна из Добруджа и Делиормана

 

Из градовете в Добруджа и Делиормана, както и в Дунавската равнина, тръгна на турне “пиесата за Левски – Апостола на Свободата”, създадена преди няколко години от колектива на ДКТ “Сава Доброплодни”.

Вчера представлението бе играно в черноморския град Балчик. Автобусът на театъра ще стигне чак до град Ловеч, където също има пазарена публика. Михаил Незалзов и Валентин Йорданов са в главните роли на пиесата.

 

100 години готвят на ПМГ-то 

100-годишнината на Природо-математическата гимназия “Св. Климент Охридски”, предстои да бъде чествана тази година, съобщи директорката на гимназията Денка Балушева. Създаден е Инициативен комитет. Има различни намерения, включени в програмата, които тепърва ще бъдат оповестени.

Първия си век отбеляза миналата година и Земеделската гимназия “Добруджа” в Силистра, започнала като нисше земеделско училище. 20 години отброихме на ЕГ “Пейо Яворов”-Силистра. На 10 май 2008 г. за първи път на ученици от ЕГ бяха връчени немски езикови дипломи, с което знанията им по немски език се признават в цяла Европа, съгласно Единната европейска рамка. От 2006 г. ЕГ "П.Яворов" е в списъка на чуждестранните училища на Германия в света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар