Бр.31/17 февруари 2010 г.

Епископ Амвросий, митрополит на Доростолската епархия:

„След криза българският народ винаги е строил църкви, а със звъна на камбаната е заявявал пред света, че e оцелял!”

С тези думи Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит епископ Амвросий изрази надеждата си, че страната ни ще излезе от кризата, но е нужно ние като народ да се обърнем към себе си и да възродим българския дух, по време на срещата си вчера с председателя на Общинския съвет в Силистра Александър Сабанов.

След Римската и Византийската империя ние сме първата европейска държава, заяви владиката, така че няма значение дали сме земя, колкото една човешка длан – ние преди всичко сме българи и не трябва да се обезличаваме!

Според владиката евреи, мюсюлмани и християни вярваме в един и същи Бог.

Новият митрополит изпълни задълженията си според Закона за вероизповеданията да се представи пред представителите на държавната и местните власти в Силистра. Подобни срещи, като тази с председателя на местния парламент, вече са проведени с кмета на Силистра инж. Иво Андонов и с областния управител д-р Владимир Янков.

Пред Александър Сабанов епископ Амвросий помоли собствеността на митрополитската резиденция, която миналата година бе официално открита след основен ремонт, да бъде прехвърлена на епархията. Към днешна дата тя е отдадена за безвъзмездно стопанисване и управление.

По време на разговора бяха коментирани проектните идеи на вече покойния дядо Иларион за издигането на 12-метров кръст на територията на средновековната крепост „Дръстър” и на Патриаршеската базилика на брега на Дунав. Желанието му бе той да се вижда при преминаването на всички кораби по реката по посока Украйна и Западна Европа. Ние ще продължим това, което той е започнал, бе категоричен епископ Амвросий.

Коментирана бе идеята за построяването на паметник на ХІ Клавдиев легион, като върху паметна плоча бъдат изписани имената на всички митрополити и градоначалници на Дуросторум-Дръстър-Силистра. Доростолският митрополит изрази несъгласието си върху паметника да бъде поставена фигурата на орел /знак на легионерите/, тъй като била езически символ.

Писмо от патриарх Максим предаде Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий на Александър Сабанов, с което се удостоверява изборът му от Светия Синод.

Силистренският владика ще работи за създаването на приют за бездомни, защото в студените зимни дни по 15-20 души посещавали на ден църквата, за да се стоплят.

В края на юни, когато е патронният празник на катедралния храм „Св.Св. Първоапостоли Петър и Павел” ще бъдат чествани 150 години от неговото построяване. Като специален гост на тържествата е поканен и Патриарх Максим.

Възстановено е движението по пътя от Силистра за Добрич в отсечката между селата Богорово и Кайнарджа

Възстановено е движението по пътя от Силистра за Добрич в отсечката между селата Богорово и Кайнарджа, съобщиха от Областното пътно управление в Силистра.

Пътищата в Силистренска област са заснежени, но са проходими при зимни условия.

Справка от автогарата в Силистра показва, че вчера повечето от автобусите са се движили със закъснение.

От Областното пътно управление предупреждават за навявания в района на селата Цар Асен и Богорово. Възможни са навявания и в други пътни участъци.

Според дежурните в Областния съвет за сигурност през изминалата нощ е останал затворен третокласният път между селата Цар Асен и Чуковец, Алфатарска община.

Няма селища без електричество, водоснабдяване и телефонни връзки.

ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА:

НЯМА ОПАСНОСТ ОТ ПРЕЛИВАНЕ НА ВОДОЕМИ В СИЛИСТРЕНСКА ОБЛАСТ

В Силистренска област не съществува непосредствена опасност от преливане на язовири и водоеми, съобщи Тодор Димитров, ВНД началник на „Гражданска защита”. Заради интензивните валежи и очакваното снеготопене до кметовете в областта са изпратени писма с указания за предприемане на наблюдение над водоемите в случай на усложняване на обстановката. С превантивна цел са предупредени и концесионерите на язовири в региона.

Още през есента на м.г. на стопаните на язовири са връчени предписания за осигуряване на безопасни водни обеми, позволяващи поемането на допълнителни количества дъждовни води.

Според специалистите от „Гражданска защита” към момента няма данни за опасно покачване на водните нива във водоемите на територията на областта. Въпреки това спасителните екипи са в готовност да реагират при евентуална промяна. Подготвени са всички технически средства за изпомпване на вода, създадена е организация за укрепване на бреговете с чували пясък в случай на нужда.

Повече от 40 са водоемите на територията на областта, 6 от тях се определят като потенциално опасни.

РИО на МОМН в Силистра е с нов началник

От днес /16 февруари/ РИО на МОН в Силистра е с нов началник. Това е Габриела Миткова, експерт в инспектората. Вчера Миткова бе официално представена на колегите си в образователното ведомство. Заповедта за назначението на новия началник бе съпътствана и от заповед за пенсионирането на досегашния – Велико Георгиев.

Габриела Миткова е работила като старши инспектор по история и география в РИО на МОНМ. Завършила е СУ “Климент Охридски” със степен –доктор по философия. Има и магистърска степен от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий “ със специалност история и география. Габриела Миткова и Виолета Динкова бяха двете кандидатури, допуснати до втори кръг на провелия се повторно конкурс за шефското място в силистренския инспекторат. Защитата на управленската концепция на Миткова е оценена от комисията по конкурса като една от най-добрите в страната, довериха запознати.

70 писаха в конкурса за пиянството от любов

В петък предстои да бъдат отворени пликовете с участници в 9-то издание на литературния конкурс “Любовта е пиянство и пиянство от любов”, съобщиха от общината. 70 бяха до преди ден-два участниците в него, вкл. и от чужбина. “В 20 електронни сайта в Интернет публикувахме информация за конкурса”, заяви Кера Георгиева от отдел “Култура”. Заедно с журналистката Незабравка Кирова и Мануела Енчева от Регионална библиотека “Партений Павлович”, тя е в групата на наблюдаващите организацията на конкурса.

Известно е и журито, което ще прегледа творбите, без да знае авторите им, за да определи десетте най-добри от тях и да предложи 3 за наградите. Ще бъде избран и още един за наградата на Сдружение “Реката и приятели”. Във вторник ще стане награждаването на победителите в конкурса.

105 участваха в преминалия 9-ти общински ученически литературен конкурс “Любовта и приятелството в нас”, чието награждаване бе миналия петък.

“Доростол” остана №1 в “А” група и след третия баскетболен турнир

Силистренският баскетболен отбор на “Доростол” (“момчета до 14 години”) остана на първото място във временното класиране и след третия турнир в “А” група, проведен в края на миналата седмица в Силистра. Възпитаниците на треньорката Светлана Тодорова победиха последователно съперниците си от Варна, Ямбол и Ботевград.

На 25 март в Ботевград е четвъртият турнир. Там нашият тим ще се срещне с най-добрите отбори от София с надеждата, че ще затвърди първото си място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар