Бр.33/19 февруари 2010 г.

Днес /19 февруари/

 ·        Почитаме паметта на най-светлата личност от българската история - Апостолът на свободата – Васил Левски. От 10,00 до 12,00 часа в Силистра край  бюст-паметника на Дякона ще има почетен караул от Регионален клуб „Традиция”- Силистра. В знак на преклонение ще бъдат поднесени венци и цветя. Слово ще изнесе Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит епископ Амвросий.

·        Ще бъде открита Четвъртата конференция за единадесетокласници на тема "Веселие, смях и присмех в българската литература", ръководител доц .д. ф. н. Радослав Радев, преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Конференцията ще се проведе в съответствие с утвърдената Програма за ученически инициативи през календарната 2010г. и по инициатива на РИО, ВТУ ”Св.св.Кирил и Методий”, отдел ”Образование” и ЦРД, гр.Силистра, в зала на РБ „П.Павлович” /читалня, 1 етаж/ от 10,00 ч. На конференцията ще бъдат представени 38 есета /от СОУ "Левски", Главиница - 3; СОУ "Левски", Дулово - 6; ЕГ "Яворов" - 10; ПМГ "Св. К. Охридски" - 4; СОУ "Й. Йовков",Тутракан - 8, СОУ "Хр. Ботев", Тутракан - 7.

 

Фотодокументална изложба за Левски представят в силистренската библиотека 

Фотодокументална изложба за Левски  - “Величието на един подвиг” е подредена в Регионалната библиотека „Партений Павлович”-Силистра, до 26 февруари. Тя е посветена на 19 февруари и разкрива подвига и величието на  неповторимия родолюбец, човекът с прозорливия ум и пословично безстрашие.

Подредена е на първия етаж в читалнята на библиотеката. Изложени са част от книги, исторически документи, факсимилета, изследвания, спомени, писма, художествени албуми с текстове за неповторимите подвизи и дело на Апостола.

Фотосите представляват постери с размер 50/60 см, показващи документи, факти и снимки. Ще бъде подредено в кът фототипно издание на личното тефтерче на Васил Левски и други материали - книги, плочи и дискове, посветени на Апостола, от фондовете на културната институция.

Изложбата е част от културния афиш на община Силистра по повод 132 години от освобождението на града под надслов „Силистра - яка крепост на българския дух”. Част от проявите вече са осъществени - в края на миналата седмица библиотеката е била домакин на урок по родолюбие, посветен на живота и дейността на Васил Левски и неговите съратници.

“Интерес представляват изследванията на Николай Генчев, Иван Унджиев, Николай Хайтов за бележития карловец, както и огромното издание с фототипни документи от турските архиви “Васил Левски и неговите сподвижници пред турския съд”, разказа Лиляна Белева.  Ценна е книгата на Крумка Шарова “Поп Кръстьо Никифоров и Васил Левски. Пътят на едно предателство”, както и библиографския сборник, издаден от библиотеката.

Силно впечатление прави графичният портрет на Апостола, дело на неизвестен художник, предоставен от частна колекция”, допълни Лиляна Белева.

Специална презентация, подготвена от библиотечните специалисти от отдел „Изкуство” ще представи Васил Левски в изобразителното изкуство на България.

Припомняме, че в Регионалната библиотека „Партений Павлович” има подредена и авторска изложба на Петко Герасимов, посветена на Деня на освобождението на Силистра. Изложени са фотоси от стара Силистра - обработени графики, които Петко Герасимов е открил, възстановил и подарил на силистренци.

Историята разказва, че за кратко Дяконът Левски е посетил Силистра и сега на една от улиците има паметна плоча, свидетелстваща че там той е  пренощувал. Паметник на Апостола бе изграден в крайдунавския град през 2007 г

 

Паметниците на Левски в региона – включени в албум за Апостола 

Албум „Паметници. Скулптурни портрети” е друго издание на Общобългарския комитет „Васил Левски”q посветено на паметта на Апостола на свободата Васил Левски. За него научихме от Цветана Цанова, председател на комитета „Левски” в Силистра и секретар на Регионалната комисия на Националния дарителски фонд “13 века България”.

Място в албума е отделено на паметниците на Васил Левски в Силистра, Дулово и Тутракан, както и на паметната плоча в крайдунавското село Ветрен.

 


Дулово

С конкурс и изложба отбелязват 137 години от обесването на Левски

 

Днес /19 февруари/ от 10,00 ч. с венци и цветя, поднесени пред паметника на Васил Левски в центъра на Дулово, ще бъде почетена годишнината от кончината на великия българин.

В следобедните часове в Историческия музей ще бъде отчетен литературният конкурс за Левски за написване на стихотворение и есе под наслов „Името му и делата му - навеки живи”.

Конкурсът се провежда за 5-та поредна година и е обявен в началото на януари 2010 г. За участие в него са поканени ученици от 10-те общински училища, а специално жури ще оценява творбите по възрастови групи: IIV клас ,  VVIII клас ,  IXXI клас.

В една от галериите на музея ще бъде уредена тематична изложба с библиотечни документи, библиографска справка /Левски в Дуловския печат/ от градската библиотека при НЧ „Н. Й. Вапцаров” - гр.Дулово, художествена литература и албуми във връзка с живота и делото на Левски от библиотеката към читалище Черник, а също и рисунки, постери по темата, направени от ученици от градските училища.

За участниците и за отличените автори са предвидени и награди, осигурени от община Дулово.

 

Голф се блъсна в автовоз

 

Шофьор без книжка налетя на автовоз малко след полунощ на 18-ти февруари, по ул. „Седми септември”, близо до кръстовището на ДАП.

По информация от пресцентъра на полицията 37-годишния Р.И. шофирал „Фолксваген Голф” с несъобразена скорост и с летни гуми върху мократа настилка, загубил управлението и се ударил в паркиран край пътя товарен автомобил.

При удара водачът получил фрактура на две ребра и коремна травма, настанен е в „Хирургично отделение” на силистренската болница. За изваждането му от колата се е наложила намесата на пожарникари и спасители от „Гражданска защита”.

На Р.И. е взета кръвна проба за алкохолно изследване, образувано е дознание. 

 

ЕК пише на Филиз Хюсменова за безопасния нет

Депутатът от групата на европейските либерали се ангажира да популяризира

програмата „Safer internet” на своя сайт

 

Евродепутатът от групата на европейските либерали Филиз Хюсменова е получила писмо от Европейската комисия в отговор на запитване за достъпността на информация за програмата „Safer internet” на всички европейски езици.

Питането, направено през декември м. г., е предизвикано от факта, че година след стартиране на европейската програма за безопасен интернет голяма част от нейните документи са достъпни единствено на английски език. „За мен отсъствието на по-пълна информация на всички европейски езици затруднява работата по програмата, създава и условия за нелоялна конкуренция, с която ние като европейски институции се ангажираме да се борим”, се казва в писмото на Хюсменова. До този извод Хюсменова е стигнала и от двегодишната си работа по кампанията за безопасен интернет „Ти избираш”, която тя осъществява заедно с колегата си Илияна Йотова и с неправителствени организации. През декември миналата година в рамките на кампанията бяха представени части от помагалото „Безопасен интернет” на Фондация „Партньори – България”, което може да в помощ на учители, родители и деца за безопасно сърфиране в нета.

„Достъпът до програмата „Safer internet” се осъществява на две нива”, се казва в отговора на ЕК до евродепутата Филиз Хюсменова. Първото е свързано с информацията на уебсайта на Комисията, насочена основно към заинтересованите страни, която се предлага главно на английски език поради ограничените ресурси, признават от Европейската комисия. От там посочват, че поканите за представяне на предложения са достъпни онлайн на всички езици на ЕС. Като второ ниво, в отговора са визирани центровете за безопасен интернет във всички държави членки на Евросъюза, призвани да популяризират програмата „Safer internet” сред гражданите и да адаптират посланията й към особеностите на всяка страна.

„Не смятам, че разпространяването на информация по програмата е достатъчно. Тя ще действа в продължение на пет години и достъпът до нея е условие да се използват добре възможностите й”, коментира Хюсменова. Тя заяви, че българският език е един от официалните езици на ЕС и българските граждани имат правото да се информират на своя език. Според нея за всеки, който е работил по програми, е ясно, че с информация само от покана за участие не може да се направи печеливш проект. Освен това програмата е замислена, за да осигури безопасност на децата от Общността. Това изисква още по-голямо внимание и разбиране на всичко, което се прави по нея. Хюсменова признава, че за всеки, който работи с европейско финансиране, е немислимо да не знае английски език, но допълва, че българските граждани не са задължени да го знаят. Липсата на достатъчно и навременна информация на всички европейски езици ограничава не само броя на възможните кандидати, но и информираността и близостта на ЕС до гражданите.

За 2010 година ЕК все още не е публикувала покани за проекти по програмата. По този повод евродепутатът Филиз Хюсменова се ангажира да качи на своя интернет сайт www.filizhyusmenova.com наличната информация от програмата „Safer internet” със съответните връзки към сайтовете на европейските институции, където документите са публикувани и на български език, както и да предостави техни неофициални преводи, когато липсват официалните.

 

109–ма ще получат компенсации за работа при установено непълно работно време

 

Още 109 работници и служители от област Силистра ще получат компенсации за работа при установено непълно работно време. Това стана възможно, след като Комисията по заетост към Областния съвет за регионално развитие на област Силистра отправи мотивирано предложение до изпълнителния директор на Агенцията по заетостта за отпускане на допълнително финансиране.

За Област Силистра от предвидените за изпълнение на Постановление на Министерски съвет №44 /ПМС №44/ от 2009 г. през настоящата година са преразпределени средства в размер на 52 320 лв. “Преразпределението е извършено чрез пренасочване на неусвоени средства от едни области към други, пропорционално на броя на одобрените, но нефинансирани декларации на работници и служители по области”, се посочва в Решение на Агенцията по заетостта, адресирано до Областния управител д-р Владимир Янков.

С направеното преразпределение в размер на 52 320 лв. средствата са достатъчни за компенсации на всички 109 работници и служители в „Силома” АД - гр. Силистра.

Постановление №44/2009г. е с антикризисна насоченост и цели да подпомогне работодателите в секторите „Индустрия” и „Услуги”, които имат временни проблеми с производството, да задържат квалифицираните си работници и служители.

В предходния етап от процедурата /бел.ред. - заседание на Областната комисия по заетостта на 10.02.2010г./, в изпълнение на Постановление на Министерски съвет №44 /ПМС №44/, Областната комисия по заетост извърши класиране на 4 фирми и организации на територията на дирекции „Бюро по труда” в Силистра, Дулово и Тутракан, чиито работници и служители /общо 416 души/ са подали декларации за получаване на компенсации за работа при непълно работно време. Средствата в размер на 26 880 лв. определени за област Силистра позволиха само 8 работници /от дуловската фирма „Дайг”/ да получат компенсации. Въпреки че силистренската фирма „Силома” АД получи същият брой точки, големият брой на работниците във фирмата не позволи тогава да бъдат одобрени за компенсации /бел.ред. - Постановление №44 не допуска частично одобряване или неодобряване на работници от едно и също предприятие/. Поради значимостта на фирмата за региона, Областната комисия по заетост отправи и предложение до изпълнителния директор на Агенцията по заетостта за отпускане на допълнително финансиране, което бе уважено.

Останалите две фирми, чиито работници са подали декларации за компенсации - „Стройтехника” АД – гр. Главиница и ЕООД „Челеби” - гр. Дулово, на този етап не са одобрени за финансиране. Но от Регионалната служба по заетостта в Русе напомнят, че тези работодатели ще бъдат запознати в бюрата по труда с възможностите, които дава схемата „Адаптивност” на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Тя може да бъде ползвана от работодателите, които отговарят на изискванията на Постановление №44 и не са извършвали масови уволнения след 1.07.2008 г.

 

Изложба представя 125-годишната медийна традиция в Крайдунавска Добруджа

 

На 24 февруари от 17.17 часа в Градската художествена галерия ще бъде даден стартът на изложбата “Медиите в Крайдунавска Добруджа – между три века”. Ще бъдат представени постери с информация, факсимилета и издания – вестници, списания и др., от 1885 година насам. Предварителната сметка показва, че през тези години в Силистра и областта са излизали над 80 вестника – общински, ведомствени, училищни и на сдружения, както и още десетина радиа и телевизии. 115-годишната журналистическа дейност у нас е представена чрез 22 платна, подготвени от екип на Съюза на българските журналисти. Те гостуват за пръв път извън София. За участие в изложбата са поканени всички съществуващи и в момента медии от Силистра и другите общини в областта.

Организатори са община Силистра, СБЖ, РБ “Партений Павлович” - Силистра и “Държавен архив-Силистра”. Изложбата става факт с любезното съдействие на Градската художествена галерия.

Близо 100 са участниците в 9-я конкурс “Любовта  е пиянство и пиянство от любов”. Неговият тържествен финал е на 23 февруари, когато е закриването и награждаването на най-добрите.

 

Гледаме българска филмова премиера, гостува Валери Йорданов

 

Премиера в Силистра на новия български игрален филм "Раци" на режисьора Иван Черкелов е насрочена за 26 февруари от 18,30 ч. в Кукления театър, съобщиха от ДКТ “Сава Доброплодни”.

След филма ще се състои дискусия с гости от екипа, реализирал филма. Сред гостите е и популярният млад актьор Валери Йорданов, който играе главната роля. Той е от трупата на Народния театър “Иван Вазов” - София. Валери бе в екипа и при снимките на сериала “Хъшове”, част от който бе сниман в Силистра преди 2 години. 3 лева е цената на билетите за ученици и пенсионери, а 4 лв. - за възрастни, закупувани от касата на театъра. 

 

Отлагат мач на “Доростол 2003” заради наводнен терен в Две могили

 

Седмица по-късно ще тръгне отборът на ОФК “Доростол 2003” в подновяващото се първенство във “В” Североизточната група, тъй като е отложен мачът му в град Две могили срещу тамошния тим. Причината е свързана с метеообстановката: наводнен терен в града край Русе. Двубоят е отложен за 3 март, навръх националния празник. На практика силистренци стартират на 28 февруари като домакин срещу ФК “Ботев” – Нови пазар.

С 3 контроли и 10-дневен лагер завърши подготовката на “Доростол 2003” за пролетния полусезон. 2-ма са новите футболисти в тима, изпробвани в мачовете срещу отбори от Варна, Шабла и др. съседни градове. Следващата седмица ще бъде проведена работна среща на Управителния съвет на ОФК, за да бъде представена стратегията и тактиката на отбора за следващите мачове в първенството. На нея своите виждания и намерения ще представи треньорът на отбора Георги Иванов-Геша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар