Бр.148/7 септември 2009 г.

ДНЕС

Ден на Национален траур

15 българи, туристи в Македония, загинаха при нелеп и жесток инцидент във водите на Охридското езеро.

Министерският съвет обяви днешният 7 септември за Ден на Национален траур.

Областният управител д-р Владимир Янков, кметът на община Силистра инж. Иво Андонов, както и изп. длъжността кмет на община Дулово Юксел Исмаил изпратиха адреси до колегите си, в които изказват искрените си съболезнования на близките и семействата на загиналите.

Днес всички знамена пред държавните институции ще бъдат свалени наполовина

 

Панихида бе отслужена на мемориала „Военна гробница – 1916 г.” край тутраканското село Шуменци 

Панихида по повод 93 – годишнината от Тутраканската епопея бе отслужена вчера на мемориала „Военна гробница – 1916 г.”край тутраканското село Шуменци.

Точно в 11 часа във военното гробище започна заупокойната панихида за загиналите пред фортовете на Тутраканската крепост. Почетена беше и паметта на жертвите на инцидента в Охрид. Поради това вчера бяха отменени и официалните прояви във връзка с отбелязването на 93-та годишнина от епопеята. Поднесени бяха само венци и цветя.

 



Антон Кутев:

Политическите уволнения са демоде и опасни за ГЕРБ


Председателката на парламента Цецка Цачева да върне августовската си заплата, която е около 2 хил.лв., тъй като не успя да подсигури работа на институцията през август, предложи народният представител от Коалиция за България Антон Кутев.

Пред журналисти в Силистра в събота Кутев допълни, че Цачева се занимавала със сметки „колко струват служебните лаптопите”, докато Народното събрание харчело огромни суми за организиране на заседанията. По негова справка от юли до 3 септември 2005 година предишният парламент е гласувал 31 закона на първо четене и 10 – на второ. За същия период през 2009 година са гледани 4 законопроекта и само един е приет на второ четене. Но с това не свършвала „организационната безпомощност” на председателката. Много от депутатите живеели на хотели за сметка на институцията, тъй като още не били устроени битово.

Според Антон Кутев ревизиите на предишните управляващи били необходими, дори задължителни. „Но да се изнасят един куп данни в пространството, без да са приключили проверките, е смешен популизъм, който започва да става опасен”, каза още той, и допълни: „Не съм съгласен, че всичко трябва да върви само към нашите министри. Защо Доган и НДСВ остават встрани от атаките на ГЕРБ”, попита червеният политик. И си отговори: „За мен това е политическа борба, а не опит да се установи истината”.

БСП се готви за конгрес през октомври, припомни Антон Кутев, който е медиен секретар на социалистите. Станишев очаквал предложения за съществени промени в политиката. „От приемането им ще зависят кадровите промени в ръководството на БСП”, каза Кутев.

Червеният депутат заяви притеснението си от кадруването на ГЕРБ в Силистра и в страната. Според него освобождаването на експерти по политически признак е „административен цинизъм”, който е недопустим през 2009 година. Той даде пример с освобождаването на директора на МВР в Силистра Краснодар Нончев. „Ако не приключат политическите уволнения на експерти, това ще доведе до деградиране на много системи, ще донесе и огромни проблеми на самата партия”, прогнозира Антон Кутев. Чрез медиите той отправи предупреждение към новия областен управител и неговите заместници да не уволняват експерти заради политическите им убеждения. Кутев гарантира, че ще застане лично зад всеки сменен без причина експерт.

В Силистра народният представител от КБ планира до края на септември да създаде обществен съвет, с чиято помощ да се решават проблемите на района. Подобни съвети ще има и в останалите 6 общини на Силистренска област.

ОСВЕЖАВАТ ЗДРАВНИТЕ КАБИНЕТИ ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

           

До началото на учебната година ще бъдат освежени 34-те здравни кабинета в училищата и детските градини, съобщи експертът по детско и училищно здравеопазване в община Силистра Веска Иванова.

            Подготвя се ново зареждане на медицинските шкафове с лекарства и превързочни материали, навреме ще бъде доставена и тазгодишната медицинска документация. Иванова напомни, че родителите трябва да заведат учениците на задължителен профилактичен преглед при личния лекар. Медицинската бележка с отразения здравен статус се предава на училищния здравен специалист на 15 септември.

            За първи път от 1994 година на първия учебен ден децата няма да бъдат проверявани за въшливост, съобщи още Веска Иванова. От 2 юни тази година е отменен нормативният документ на здравното министерство - Наредба за ограничаване на въшливостта, който задължаваше фелдшерите и медицинските сестри на 3 месеца да преглеждат косите на децата.

            Оттук нататък личната хигиена на подрастващите остава изключителна отговорност на родителите, припомни общинският експерт по детско и училищно здравеопазване Веска Иванова.

 

ПЕТ ХИЛЯДИ ПОСЕЩЕНИЯ ПРИ ДЕЖУРНИТЕ ФЕЛДШЕРИ В КЛУБОВЕТЕ НА ПЕНСИОНЕРА

 

Близо пет хиляди посещения са регистрирани в седемте клуба на пенсионера и инвалида в Силистра това лято. Данните са от здравните журнали на специалистите по детско и училищно здравеопазване към общината.

Най-предпочитаната услуга е измерване кръвното налягане на възрастните хора. Провеждат се също здравни беседи, консултации и насочване към лекар специалист.

Двайсет и седем фелдшери и медицински сестри от училищата и детските градини дежурят вече 7 години по график през юли и август в градските клубове на пенсионера. Това запълва трудовите им задължения в сезона на голямата ученическа ваканция.

 

ПРЕДСТОИ ЗАСЕДАНИЕ НА СОЦИАЛНАТА КОМИСИЯ КЪМ ОБЩИНАТА

 

Комисията по отпускане на еднократни социални помощи на граждани от община Силистра ще има редовно заседание на 8 септември, съобщи председателят на Обществения съвет по социално подпомагане и услуги и заместник-кмет Светлана Боева.

            Заседанието ще започне в 15.00 часа в залата на общинската администрация.

В рамките на дневния ред е предвидено разглеждането на 12 молби за отпускане на еднократна парична помощ, чийто максимум е 400 лв. Ще бъде направен отчет за полугодието на отпуснатите месечни, целеви, еднократни и други видове помощи на граждани от общината. Как се развива най-новата социална услуга в Силистра „Защитено жилище” ще представи ръководителят на Общинската служба за социални услуги Боряна Димитрова.

  

ЗА 10 ПЪТ ЕСЕННО ТЪРГОВСКО ИЗЛОЖЕНИЕ В СИЛИСТРА

 

От 5 до 11 септември Силистра е домакин на традиционното есенно търговско изложение „Силистра 2009”. Тази година е десетото му издание. Рекорден брой производствени и търговски фирми от страната уважиха поканата на Силистренска община за участие. 78 щанда на площ от 450 квадратни метра в центъра на града предлагат текстил, облекло, обувки, чанти, шапки, бижутерия. Седемнайсет от участниците са предприемачи от Силистра. Две от фирмите са местни производители – на трикотаж и изделия от ракита.

            Десетото есенно търговско изложение е бизнес-акцентът в програмата, посветена на Празника на Силистра – Кръстовден – 14 септември.

 

КРЪГЛА ГОДИШНИНА ОТБЕЛЯЗВА ФЕСТИВАЛЪТ НА СТАРАТА ГРАДСКА ПЕСЕН „ДУНАВСКИ СПОМЕНИ”

           

Десетият национален фестивал на старата градска песен „Дунавски спомени”, който се провежда под патронажа на кмета Иво Андонов”, ще събере в Силистра повече от 100 артисти и музиканти от Търновско, Русенско, Варненско и от града-домакин на 12 септември.

Осем вокални групи са потвърдили участие, съобщи Веселина Чернева експерт в общинската дирекция по хуманитарни дейности. От свищовското село Морава ще се изяви групата „Блян”, от град Полски Тръмбеш – група „Сияние”, от село Червена вода, Русенско, е формацията „Кармелита”, популярни и шлагерни песни ще представят „Морски сирени” от град Варна. От домакините участие в концерта ще вземат: групата за стари градски песни „Ретро” с ръководител Никола Касабов, „Камбанен звън” от село Калипетрово с ръководител Тодор Скорчелиев, вокално-инструментален състав „Чар”, ръководен от Ана Терзиева, и групата за стари градски песни и шлагери „Златна есен” с ръководител Йорданка Димова.

По традиция участниците ще открият фестивала с шествие и поднасяне на цветя пред Паметника на песента, издигнат в Дунавската градина. Уникалният за България монумент напомня за Първия събор на хоровете от крайдунавските градове, състоял се през м. май 1910 година в Силистра.

Гости на Десетия фестивал на старата градска песен „Дунавски спомени” ще бъдат музикантите Даниел Спасов и Милен Иванов, които са водещи на фолклорното предаване по БНТ „Иде нашенската музика”. Те ще закрият програмата с 30-минутен концерт.

Всички участници ще отнесат за спомен грамоти и сувенири от Силистра.

 

ХРИСТИЯНСКИ СВЕТИНИ ИДВАТ В СИЛИСТРА ЗА КРЪСТОВДЕН

 

Четири чудотворни икони на Света Богородица и късчета от мощите на трима светци ще бъдат пренесени в Силистра по случай Кръстовден – Празника на града – 14 септември.

Светините идват по инициатива на Доростолската епархия, Регионалната комисия на НДФ „13 века България” и община Силистра.

На 12 септември в 11.00 часа на централния градски площад „Свобода” вярващи християни ще посрещнат чудотворните икони: „Света Богородица – Троеручица” от Троянския манастир, „Ефеска Света Богородица” от Свято-Веденския манастир на Киев, „Света Богородица – Услишлителница” - копие от Зографския манастир, и “Тихвинская Света Богородица” от Киевска област, Украйна. Заедно с иконите ще бъдат посрещнати късчета от мощите на Света равноапостолна Мария Магдалена, Света мъченица Христина и Свети мъченик Трифон. Литийно шествие ще съпроводи православните реликви до катедралния храм „Св. св. Петър и Павел” в Силистра, където ще останат за поклонение до 17 септември.

На Кръстовден сутринта Доростолският митрополит Иларион ще отслужи празнична литургия в храма заедно с духовниците-гости от страната и чужбина, а от 11.00 часа ще ги посрещне в обновената митрополитска резиденция.

 

 

Празник на плодородието организираха от Асоциацията на лозарите и винопроизводителите

 

Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистра организира Празник на плодородието. Представителите на фирмата „Островит“ от Остров /Румъния/ взеха награда за най-голям грозд от десертен сорт.

На празника румънските гости представиха сорта „Виктория“. За най-голям грозд от винения сорт „Каберне совиньон“ бе награден Дянко Бялов от Калипетрово.

На празника бяха представени различни сортове грозде и разнообразни вина. Интерес предизвика ароматната напитка от арония на основата на виното. Това е пробно производство на фирма «Арониада» в Две могили и «Винпром — Лудогорие» в Разград, съобщи председателят на Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистра Божидар Боев.

Според него очакваните добиви през тази година за винените сортове са около 550 килограма от декар, а за десертните - до 800 килограма. Но той прогнозира срив в лозарските стопанства, защото има трудности с изкупуването на реколтата.

Това потвърди и секретарят на Черноморската лозаро-винарска камара Денко Георгиев.

През последните години в Силистренско са засадени не повече от 170 декара лозя.

По официални данни в областта се отглеждат 17 014 декара винени и 2600 декара десертни лозя. През миналата година стопаните получиха среден добив от 564 килограма от декар от винените и 615 килограма от десертните сортове.

 

 Сто и десет години читалище в Добротица

 

Сто и десетата годишнина от създаването на читалището в Добротица отбелязаха жителите на селото.

В първия устав на читалището, създадено като дружество, е записано, че то има за цел “умственото и икономическо-професионалното развитие на членовете му и населението“, съобщи председателката на читалище „Йордан Йовков“ в селото Галина Йорданова на състоялото се тържество.

Редовните членове на читалището тогава са всички жители на селото над осемнайсет-годишна възраст. Името на читалището е прието през 1940 година по предложение на тогавашния директор на училището Димитър Петков. Сегашната сграда е построена през 1956 година. Свещеникът Стефан Благоев е направил първата кинопрожекция в селото.

Сега в читалището работят група за автентичен фолклор, певческа формация за стари градски песни “Детелина”, младежка група за художествено слово, клуб “Млад приятел на книгата” към читалищната библиотека.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар