Бр.154/15 септември 2009 г.

Доростолският митрополит Иларион отслужи архиерейска Света литургия

Православната църква отбеляза вчера църковния празник "Въздвижение на Светия кръст Господен", наричан от народа Кръстовден.

Този християнски празник съвпада и с Деня на Силистра.

Честването на проявите по случай Празника на града започнаха още в ранните сутрешни часове с архиерейска Света литургия в катедралния храм „Св. св. апостоли Петър и Павел“. Доростолският митрополит Иларион отслужи празничната литургия заедно с духовниците, гости от страната и чужбина.

Много вярващи се докоснаха и поклониха пред чудотворните икони и мощи на светици, които ще останат в силистренския православен храм до 17 септември.


Зам.-председателят на НС Атанас Семов откри Шестият европейски летен университет в Силистра

„Не изключвам възможността тази инициатива да просъществува поне 100 години,  защото в Силистра се пресичат българското гостоприемство и жажда за знания с европейското любопитство към нас – непознатите и приобщените”. С тези думи докторът по право Атанас Семов, който освен че е ръководител на Института по европейско право у нас, на Магистърската програма „Право на ЕС” в Софийския университет, от тази година е и един от заместник-председателите на Народното събрание.

            Семов е сред основните организатори на летния университет вече 6 години поред заедно с Мари-Франс Пердигон от Международния център за европейска подготовка във френския град Ница.

            Голямата международна младежка проява стартира на 10 септември в столицата с международна конференция с участието на цялото правосъдно ръководство на държавата, близо 200 родни магистрати, сред които и представители на Силистренския административен съд, и депутати. Вчера в Силистра бе направено официално откриване на втората част от университета, който се провежда под патронажа на президента Георги Първанов и на кмета на Силистра Иво Андонов.  

Различното през тази година е, че са по-малко участниците, каза Мари – Франс Пердигон. Причината е, че на доста места вече е започнала академичната учебна година. В заниманията участват 17 студенти от България, Румъния, Молдова, Чехия, Франция, Турция, Алжир. В групата щяло да има представители на Тунис и Египет, но проблеми с визите са осуетили участието им. Но за първи път четирима участници в предишни издания отново са тук, с радост подчертаха организаторите. „Така на практика се изпълнява мисията на инициативата – да превърнем младите хора в посланици на Силистра, допълни още г-жа Пердигон.

Студентите дебатират две теми: „Съдебната система” и „Правовата държава”. Освен Атанас Семов за лектори, който е директор на Института по европейско право, са доц. Иван Боев от Университета в Нанси, проф. Жоел Ридо от Ница и проф. Констанс Грев от Страсбург. Европейският летен университет ще завърши със студентски дебат.

„Благодаря на кмета Иво Андонов, на заместник-кмета Нели Стоилова и на целия град, защото идването ни в Силистра е един от моментите, които чакаме поне половин година и осмислят останалата половина от годината ни”, възторгнато заяви Атанас Семов. Той не скри, че благодарение на университета се зарежда с идеи и призна, че често ги цитира.”Това е рядко възможно богатство – обмяната на идеи между млади хора от различни нации”, коментира още правистът.

Атанас Семов отказа да отговаря директно на политически въпроси. По темата на деня, че правителството няма план за управление на държавата, Атанас Семов заяви: „Докато вписването на министерствата и избор на правителство въз основа на управленска програма не стане норма, обратното не е грях”. Той подчерта, че споделя част от 57-те предложения на министъра на правосъдието  Маргарита Попова за промени в съдебната система. Сред тях е оптимизиране на административното производство. Но РЗС ще отстояват искането си за промени в Конституцията.

            Днес заместник-председателят на парламента ще бъде почетен гост на езиковата гимназия по повод откриването на новата учебна година. По-късно, от 16.30 часа с представители на просветата в Силистра ще обсъжда проблеми на образованието.

„Продължавам да смятам че образованието е най-големият проблем на България, твърди политикът. Според него провалът в системата е в основата и на корупцията, и на разрухата. „Ще продължавам да се боря образованието да бъде обявено за стратегически национален приоритет. Това е начинът да се хванем за перчема и да се измъкнем от блатото, в противен случай симптомите на разпад на държавността ще се задълбочат”, смята Атанас Семов.


Деца  рисуваха залеза на брега на Дунав и рибарски лодки

Още в сутрешните часове на вчерашния ден децата и гостите на многовековна Силистра, изпълниха площад “Свобода”. Поводът бе празника на града – 14 септември - Кръстовден.

Празничната програма започна с детския пленер “Аз рисувам моята Силистра”, където малките художници пресъздадоха върху белия лист различни гледки от града и любими моменти от тяхното ежедневие. Най-често в рисунките на децата се открояваха величествената река Дунав, рибарски лодки, корабчетата, красивият залез...

Те имаха възможност да нарисуват своя град, какъвто е за тях или какъвто мечтаят да бъде.

Час след началото на пленера паралелно започна и детското шоу “Довиждане, ваканция, здравей, училище!” със стихотворението на Виктория Симеонова, възпитаничка на клуб „Литературно творчество” към ЦРД- Силистра.

Общинското ръководство бе подготвило богата празнична програма с много песни, стихове и танци. Деца от различни певчески формации, танцувални школи от града изнесоха празнична програма, с която приповдигнаха настроението на малчуганите.  


На гости в общинското спортно училище „Дръстър“

То е първото учебно заведение в Силистренска област, което откри учебната година на 1 септември.

Записали са се 200 ученици.

Те ще се подготвят по 6 вида спорт – стрелба с малокалибрено оръжие, борба, джудо, плуване, лека атлетика и футбол. Абитуриентите завършват специалност по избор – „Мениджмънт в спорта” и „Лечебен и спортен масаж”.

През миналата година възпитаници на училището спечелиха 1 златен, 13 сребърни и 16 бронзови медала от национални и международни състезания.

До началото на октомври ще бъде завършено новото мини-футболно игрище в училището.

Едно от притесненията на директора Кольо Колев е свързано с намаления оклад за храна на спортистите заради икономическата криза.

Кольо Колев: “Стратегията за развитие на училището е свързана със създаване условия за качествено обучение и изяви на всички учители и ученици, прилагане на иновации и ефективен мениджмънт. Визията за училището е свързана с неговото утвърждаване сред водещите спортно- подготвителни и образователни институции в България. При нас работят 29 учители. В общинското спортно училище „ Дръстър“ се работи активно за квалификацията на педагогическия персонал. Съхранен и оптимизиран бе моделът за вътрешноквалификационна дейност, който се прилага в училището от 2007 година. От общо 29 преподаватели 9 са носители на професионална квалификационна степен. Оборудването на всички класни стаи е с нова училищна мебел. В момента средната брутна работна заплата за училището е 631.31 лева. Общо учениците от общинско спортно училище “ Дръстър “ в Силистра са завоювали 48 медала от държавни първенства и международни турнири.

Радвам се, че тези успехи дават отговор на невярващите в бъдещето на училището. Но си давам сметка, че общообразователната подготовка е много важна. Многократно сме анализирали резултатите. Опитваме се да ангажираме учениците активно в процеса на обучението и възпитанието чрез формите на вътрешното самоуправление. Работим активно и с родителите и там, където тази загриженост съществува, няма неизвинени отсъствия, успехът е по-добър, взаимоотношенията в класа са на необходимото ниво, възникналите конфликти се решават бързо.

Агресивността е актуален проблем на съвременното училище. За преодоляването му при нас” се изготвят програми за превенция на агресията. От съществено значение за климата в училище е и управленската програма. Основните акценти са продиктувани от спецификата на училището. Трябва да продължи участието в републиканските първенства по шестте вида спорт в нашето училище с цел участие в европейски и световни първенства. Ще ни се стартовата заплата като основна за всеки учител да не бъде по-ниска от 550 лева и средната брутната заплата за учителите да надхвърли 700 лева. Това ще стимулира работата с талантливите деца в областта на спорта, науката и изкуствата.

Не на последно място искаме да поставим акцент върху възпитанието и ще използваме проверени форми като ритуализацията на училищния живот, ученическото самоуправление, участието в извънкласни и извънучилищни форми.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар