Бр.152/11 септември 2009 г.

ДНЕС /11 септември/

Обявяват официално новите шефове на Горските стопанства в региона

Новият директор на Регионалната дирекция на горите в Русе инж. Красимир Тоджаров, ще представи днес новите директори на Държавните горски стопанства в Силистра и Тутракан  Велико Петков и Людмил Узунов, и на Държавното ловно стопанство в Дулово – Иван Гройчев.



Чудотворни икони и мощи на трима светци идват за Деня на Силистра

Чудотворната икона “Св. Богородица Троеручица” от Троянския манастир ще бъде донесена за поклонение утре в Силистра.  Тя ще остане в града от 12 до 17 септември, за да може повече християни от региона да се поклонят пред нея.

По повод Празника на града в събота ще пристигнат още чудотворните икони “Ефеска Света Богородица” от Свято-Веденския манастир в Киев, “Св. Богородица – Услишителница” – копие от Зографския манастир, и “Тихвенская Света Богородица” от Киевска област – Украйна. За поклонение в православния храм в Силистра ще бъдат донесени още късче от мощите на св. равноапостолна Мария Магдалена, света мъченица Христина и св. мъченик Трифон. 

 



На Кръстовден

Стартира Летният Европейски университет

 

На Празника на града /Кръстовден/ стартира в Силистра Летният европейски университета, който се провежда за шеста поредна година.

Участват 22-ма студенти, франкофони, от 10 страни.

Темата на университета е: „Европа като правова общност”. Преподаватели са д-р Атанас Семов – заместник-председател на Народното събрание на Република България, директор на Международната магистърска програма „Право на ЕС” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, директор на Института по европейско право; доц. Иван Боев – преподавател в университета в Нанси и в университета в Страсбург, Франция; проф. Констанс Грев – преподавател в университета в Страсбург и заместник-председател на Конституционния съд в Босна-Херцеговина; проф. Жоел Ридо – почетен професор на университета София –Антиполис, Ница; г-жа Мари-Франс Пердигон – Международен център за европейска подготовка в Ница, Франция.

Занятията на студентите са на 14 и 15 септември в Силистра. Те ще се запознаят с културното наследство на Силистра. Ще бъдат наградени най-добре представилите се студенти в дискусиите. Ежегодно кметът на Силистра Иво Андонов връчва награда на изявен студент.

 

 

В понеделник:

Кметове на побратимени градове ще поздравят Силистра за празника

 

На 14 септември /Кръстовден/ от 20.00 часа на площад „Свобода” приветствия към жителите на Силистра ще поднесат ръководителите на делегации от побратимени градове: Драгу Николае – кмет на Кълъраш /Румъния/, Йонашку Габи – кмет на Слобозия /Румъния/, Людмила Василиевна Образцова – депутат в градската Дума на Ржев /Русия/, директор на училище за подготовка на олимпийски надежди; Хюсеин Кърджъоглу – заместник-кмет на Люлебургаз, Турция.

В Празника на Силистра ще участват ветерани и членове на Съюза на запасните офицери от Кълъраш.

 

Акция 

“Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя”

Във връзка с новата учебна година от 11 до 30 септември ще се проведе традиционната акция на полицията “Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, съобщи началникът на група “Пътен контрол” гл. инспектор Георги Николов. 

Ще  бъдат обследвани рискови участъци в Силистра и на територията на други населени места, където има училища. Става дума за кръстовища, където преминават деца, придвижвайки се за училище.

Такива рискови кръстовища в града ни има в района на ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, СОУ “Юрий Гагарин”, професионалните гимназии.

Изготвен е график, в който са набелязани училищата, пред които ще бъдат разпределени пътни полицаи, за да дежурят пред входовете и възловите кръстовища. Пътни полицаи ще бдят по пешеходните пътеки на града, за да обезопасят придвижването на учениците.

В началото на учебната година ще бъдат изнесени 10-минутни беседи пред децата по пътна безопасност. 

 

Превишената скорост погубва най- много хора на пътя

 

Превишената скорост е най-честото нарушение, поради което стават катастрофи на територията на областта. Това показва отчетът на група “Пътен контрол” за извършените нарушения за периода от началото на годината до 31 август. Общият брой на ПТП-та в областта досега е 373, от които от които 49 – тежки. В следствие на тях са загинали 17 души, ранените са 52.

В сравнение с 2008 г. има намаление на ПТП- та със 116, тежките катастрофи са намалени с 10, загиналите са с трима по – малко.

На територията на областта 28 деца са участвали в пътно – транспортно произшествие като пътници. Две от тях са загинали, а три – тежко ранени. Седем деца са участвали в пътно – транспортно произшествие като водачи. Един е трагичният изход от тези регистрирани случаи. Две деца са пострадали в ПТП като пешеходци. 

 

Липсват достатъчно камери за наблюдение

 

Среща с директорите на училища от общините Силистра, Алфатар, Ситово и Кайнарджа  са били проведени във връзка с първия учебен ден. Разисквани са били начинът на осъществяване на пропусквателния режим, сигнално – охранителната техника и системите за видеонаблюдение.

В училищата на територията на Силистра има почти навсякъде системи за видео наблюдение, но камерите са недостатъчно, разясни Димо Василев, началник-група “Териториална полиция”. Обхващат само някои стаи и етажи и не могат да дадат пълна картина на случващото се в сградата на училищата и около тях. Камерите са стари, с ниска разделителна способност и с малко време за запис, коментира Василев. В тази връзка са и издадените предписания от звеното.

На територията на четирите общини няма училище, което да е охранявано от частна охранителна фирма или друга лицензирана фирма. Продължава практиката училищата да се охраняват от наети на трудов договор лица или от служители на училището, които да осъществяват пропусквателния режим.

Състоянието на сградния фонд е добро, всички имат предпазни парапети и огради, коментира Димо Василев.

 

Заведения и магазини в районите на училищата са предупредени да не продават алкохол и цигари на учениците

 

Всички заведения и хранителни магазини в районите на училищата са били предупредени да не предлагат алкохол и цигари на учениците.

Изготвен е и график за дежурства в районите на училищата. Засилено присъствие ще има преди началото на часовете, в голямото междучасие и след края на учебните часове. Целта ни е да сведем до минимум възможностите за извършване на престъпления с имуществото на училищата, така и с посегателства върху учениците, каза Василев.

Собственик на търговски обект, който допусне лице под 18 години след 22 часа, го грози санкция от 2 до 5 хиляди лева. От началото на годината досега има съставени 4 акта във връзка със спазването на наредбата. Шест акта са съставени на родители, защото са допуснали децата си в такива обекти след посочения час.

 

 

Превенция на разпространението и употребата на наркотици при децата ще осъществява Детска педагогическа стая

 

Превенцията в нашата работа ще бъде насочена към наркоразпространението сред децата под 18 години Това съобщи инспекторът към Детска педагогическа стая Ирена Мърова.

За целта ще се провеждат беседи в учебните заведения. Тази година в лекциите ще бъде обърнато внимание върху изграждането на модели за безопасно поведение при по – малките деца от трети – четвърти клас. Създадена е група за превенция, в която освен специалист от детска педагогическа стая е включен и инспекторът, който обслужва територията на училището. По тази линия също се провеждат беседи по актуални теми с децата и родителите им.

Важното е децата и родителите им да познават инспектора, който обслужва училището, за да могат да разчитат на него при възникване на инцидент, каза Ирена Мърова.

 Обърнато е внимание на педагогическите съветници при констатиране на наличие на употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на училищата или около него да не задържат информацията, а да информират органите на полицията, за да се вземат компетентни мерки.

От началото на годината досега има образувани 10 досъдебни производства срещу 12 лица за притежание на наркотични вещества.

 

 

Продължава проектът Детска полицейска академия

Продължава дейността на Детската полицейска академия. Миналата година към 120 деца от общините Силистра, Алфатар, Ситово и Кайнарджа са били обучени по този проект. 

Всички малки ученици ще учат сутрешна смяна, така че рискът за тяхното придвижване е по –малък, каза Мърова.

Осъществени са срещи с Регионалния инспекторат по образованието, за да се дискутират бъдещи съвместни дейности по работата на “малките полицаи”.

 

Няма тежки престъпления извършени от непълнолетни

Няма тежки престъпления извършени от непълнолетни, като убийства, изнасилвания или тежки телесни повреди. 

Общо 24 престъпления са извършени от непълнолетни лица от началото на годината досега. Има лек спад в сравнение с миналата година. Най – честите престъпления при младежите продължават да са кражбите. 

 

 

“Добруджанче” събра овациите на фестивал в Гърция

 

Фолклорен ансамбъл “Добруджанче” - Силистра записа поредното си блестящо представяне извън границите на страната ни. Самодейците ни и оркестърът представиха добруджанските танци и музика на Третия международен фолклорен фестивал в община Гефира, Гърция. Чуждестранни ансамбли от Литва, Румъния и Кипър, както и много домакински колективи от Гърция, са взели участие във фолклорния празник, провел се от 3 до 7 септември.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар