Бр.151/ 10 септември 2009 г.

Откриха класическа чума по свинете в Тутракан

 

Случай на класическа чума по свинете е установен при диво прасе в Силистренско, съобщи директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Силистра д-р Венелин Димитров.

Животното е намерено мъртво на 29 август в държавното ловно стопанство „Каракуз“.

Заболяването е установено след изследвания в Националния диагностичен ветеринарно-медицински институт в столицата.

Още през месец юни в областта са разпръснати над 2 800 ваксинални примамки против класическата чума по свинете. Но прасето е младо и през този период не се е хранило самостоятелно, за да се натъкне евентуално на ваксинална примамка. Така д-р Венелин Димитров обясни вероятната причина за липса на имунитет у намереното животно.

Определят се две карантинни зони – трикилометрова до тутраканското село Шуменци и десеткилометрова, която обхваща и селата Търновци, Старо село, Сяново, Антимово, Белица и гр. Тутракан.

Започват ежедневни наблюдения на съществуващите ферми и личните стопанства на живеещите в този район. Ще се вземат и кръвни проби.

В близките дни ще се прецени кога да се направи и санитарен отстрел на едногодишни диви прасета, за да се провери дали в популацията има носители на зараза.

 

 

Съветът по социално подпомагане одобри 18 молби за еднократна помощ на гражданите, макар бюджетът да е изчерпан

 

Общественият съвет по социално подпомагане и услуги разгледа 20 молби на граждани от община Силистра за отпускане на еднократна парична помощ, чийто максимум е 400 лева, на своето редовно заседание.

Одобрение получиха 18 молби на гражданите, като две от тях бяха отхвърлени, тъй като подалите заявления са били подпомагани от съвета и съгласно правилника му за работа не могат да бъдат подпомогнати втори път.

Председателят на Обществения съвет по социално подпомагане и услуги и заместник-кмет Светлана Боева сподели, че финансовият ресурс за обезпечаване на одобрените молби от последното заседание възлиза на близо 6000 лв. Средствата ще бъдат осигорени само ако местните депутати одобрят на своята предстояща сесия актуализация на бюджета на Обществения съвет от 15 000 лв, тъй като четири месеца преди края на финансовата 2009 година бюджетът му по социално подпомагане е изчерпан. Към 31 август изразходените средства за еднократни помощи са в размер на 19 154 лева при годишен бюджет 20 хиляди лева.

Според председателката на съвета и зам. -кмет в община Силистра Светлана Боева, ако не бъде актуализиран бюджетът, съветът на практика трябва да преустанови финансовото подпомагане за крайно нуждаещи се жители на общината, и то в момент, когато все по-голям става броят на хората, нуждаещи се от тези, макар и еднократни, социални помощи.

Сред одобрените молби на последното заседание са за осигуряване средства за социално слаби семейства, за да изпратят децата си на училище, скъпо струващо лечение на хора с ниски доходи и за погребения на самотно живеещи и крайно бедни хора на общината.. Минималният размер на отпусканата еднократна помощ е 205 лева, а максималният е 400 лева.

За това как се развива най-новата социална услуга в Силистра „Защитено жилище”, отчет направи ръководителят на Общинската служба за социални услуги Боряна Балушева. Към 31 август 2009 година настанените в защитеното жилище са пет момчета от Дома за деца, лишени от родителски грижи”Димчо Дебелянов”.

Срокът на услугата е една година и ако има индикации, че лицето не се е адаптирало към независимия живот, то може да се удължи договорът му – допълни Боряна Балушева.

 

Силистренските социалисти честваха 65-годишнината от 9 септември 

65-та годишнина от събитията на 9 септември 1944 г. отбелязаха вчера социалистите и техните симпатизанти от Силистра. Те поднесоха венци и цветя пред паметниците и паметните знаци, свързани с тези събития в града.

Шествието тръгна от централата на БСП в крайдунавския град. В него се включиха лидерите на партийната организация в града Светлана Великова, Светлана Боева, Георги Балушев, Надежда Бобчева, Борислав Борисов, техни съпартийци и симпатизанти. Към групата се включи гостуващият в града ни руски писател Иларион Рибаков, роден в Силистра, придружаван от представители на местното дружество на русофилите.

Венци и цветя бяха поднесени първо пред паметника на добруджанския революционер Дочо Михайлов и загиналите в антифашистката борба в центъра на Силистра. Оттам шествието се отправи към емблематичния паметник на Съветската армия в града ни - каменен постамент, върху който е поставен съветски танк Т-34.

Според историческите документи Силистра е първият български град, в който влизат части на Съветската армия.

 

Силистренци се срещнаха с руския писател Иларион Рибаков                   

Наталия СИМЕОНОВА

 

Среща с Иларион Рибаков – руски писател, роден в Силистра, се състоя в Регионалната библиотека “Партений Павлович”. Проявата е част от програмата за отбелязване празничните дни на нашия град.

В неформална обстановка, на руски чай, подсладен с дребни сладки, в читалнята на библиотеката руският писател се срещна със свои приятели и почитатели. В непосредствен разговор той разказа за по-важните моменти от своя живот, за онова, което го вълнува в момента, и което е отразил в своята последна книга, излязла от печат в началото на тази година – “До самото синьо море”. 

Писателят е в нашия град по покана на дружеството на русофилите в града с председател Валентин Драганов. Рибаков бе придружаван от сина си Максим, който сподели, че е очарован от нашия народ и намира много общи черти в нагласата и бита на хората в България и Русия. 

Иларион Рибаков вече е познат на силистренската публика, след като трета поред година идва на посещение в родния си град. Роден в Силистра през 1945 година в семейство на потомствени рибари от рода на староверците - липованци. Годината, в която е роден,  остава в историята с победата над хитлерофашизма. Новата власт на бившия Съветски съюз разрешава на староверците, които са били гонени от църквата, да се приберат в пределите на страната. Година по – късно заедно с родителите си Рибаков се преселва в град Херсон, където преминава неговото детство. Интересен факт е, че поради неговата професионална принадлежност съветската власт не му разрешава дълги години да посети родния си град. След 1989 година става възможно неговото първо посещение в България. В Силистра издирва и намира свои родственици. Успява да възобнови връзки със своите братовчеди по линия на майка си – Мария, живееща в града ни, и Стефан – установил се в Румъния.

Служил е в Съветската армия от 1962 до 1990 година. Има чин подполковник в оставка.  Участвал е във военните събития в Афганистан през 1983 – 1984 година. От многото факти в биографията му се откроява този, че Рибаков е завършил висшето авиационно училище и е участвал в подготовката на първите руски космонавти.

Започва да отпечатва свои творби през 1972 година, когато започва да сътрудничи на много периодични издания. Активно участва в различни литературни обединения. Автор е на три книги със стихове и проза – “Локалната война в Афганистан”, /2001 г./, “Избухване на слънцето и душата”, / 2005 г./,  “Изворите и началото”, където са отразени впечатленията му от България и Силистра /2005 г./.

Няма коментари:

Публикуване на коментар