Бр.162/29 септември 2009 г.

Кметът Андонов стана почетен гражданин на Кълъраш

Това се случи в неделя вечер по време на тържествена церемония на площада в Кълъраш. На сесия на Окръжния съвет в петък решението е било взето единодушно от 23-ма общински съветници, сподели кълърашкият кмет Драгу Николае.

С аплодисменти силистренският градоначалник бе посрещнат на сцената, където пред жителите и гостите на Кълъраш бяха обявени мотивите за връчването на това престижно отличие. Връчването на почетната грамота и значка с герба на румънския град стана по време на Празника на Кълъраш.

Основно сред мотивите за това признание са реализираните в последните години трансгранични проекти за развитието на двата погранични района и на Еврорегион „Дунав-Изток”. Пред журналисти, а по-късно и пред жителите на Кълъраш, румънският кмет Драгу Николае заяви, че очаква до края на мандатите – своя и този на инж. Иво Андонов, да бъде построен мостът над река Дунав.

Не мога да не бъда трогнат от вниманието на румънците, но още по-радостен бих бил, ако получа това признание от силистренци, защото вече 10 години работя за каузата „Силистра-европейски град”, коментира кметътАндонов.

Новото звание ще го ангажира веднъж месечно да работи в изнесен офис в Кълъраш с цел по-близки контакти с бизнес-средите, неправителствените организации и гражданите и по-бързата им адаптация към български партньори.

Иво Андонов е първият чужденец в историята на Кълъраш, който става почетен гражданин. Званието „Почетен гражданин” до този момент е било връчено на 92 души – изявени учени, спортисти, политици, музиканти и др., но за първи път на чужденец-управник.


Дулово

Гюнер Рамис ще е кандидатът за кмет на ДПС

Това съобщиха от областното ръководство на партията в Силистра. След като бе направена регистрацията, стана ясно, че на централата на Движението за права и свободи в София са били представени три кандидатури: тази на Гюнер Рамис, на к.д. кмет на Дулово Юксел Исмаил и на Нурхан Мухарем, досегашен зам.-областен управител на Силистра.

Рамис е предпочетен предвид богатия административен опит, който има.

Роден е на 23 февруари 1966 г. в Дулово. През 1992 г. завършва специалност “Физика и математика” в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Владее турски и руски език.

В периода 1991 – 1996 г. Гюнер Рамис е учител по математика в ОУ “Васил Левски” в с. Яребица и в ОУ “Алеко Константинов” - с. Вокил, а от 1996 до 1999 г. е директор на ОУ “Христо Ботев” - с. Овен, общ. Дулово. През 1995 – 1999 г. е общински съветник в община Дулово, а в периода 1999 – 2005 г. е началник на направление “Образование” в общината.

От октомври 2005 г.до юли 2009 г. Гюнер Рамис е заместник-министър на държавната администрация и административната реформа, отговарящ за организационното развитие на административните структури и за инспектората за държавната администрация.

Известни са имената и на другите кандидати - Петър Георгиев, главен специалист „Култура и младежки дейности” към общинска администрация – Дулово, бивш секретар на читалището, и юристът Алтимир Адамов от ГЕРБ.

Ден на диалога между законодателната и местната власт

Обсъждаха финансовата децентрализация на общините

Да се намалят непрозрачните и неясни критерии, по които министерствата разпределят субсидии, поискаха представители на общините в региона по време на провелата се вчера работна среща, посветена на Деня на диалога между законодателната и местната власт.

Участие в Кръглата маса взеха кметовете на силистренските общини, председатели на Общински съвети, експерти от областната управа, представители на неправителствения сектор, както и народните представители Антон Кутен и Стефан Господинов.

Инициативата се провежда за девети път в страната, но за втора поредна година тук. Целта е да се постигне ползотворно взаимодействие и обща ангажираност в подобряване законодателната база на местното самоуправление. Тази година темата на форума бе “Развитие на европейски тип местни финанси”. Началото на дискусията бе дадено от кмета на община Силистра инж. Иво Андонов - член на Управителния съвет на НСОРБ.

Във фокуса на разговора бяха развитието на финансовата децентрализация на общините, реформата в системата на местните финанси, както и идеи и нагласи на народните представители за подобряване законовата рамка на местното самоуправление.

Зам.-кметът по финансовите въпроси Милен Пенчев запозна присъстващите както с постиженията и проблемите на финансовата децентрализация, така и с предложенията на Националното сдружение на общините в България, касаещи промяна при разпределяните от министерствата субсидии по непрозрачни и неясни критерии, както и предоставянето на средства пряко на общините, осигуряването на целеви трансфери за финансова подкрепа за покриване на увеличените разходи за сметоизвозване и депониране на битовите отпадъци в регионални депа, намиращи се на значително разстояние от някои общини.

Присъстващите общински кметове запознаха депутатите със своите си проблеми, като те от своя страна поеха ангажимент питанията да стигнат до ресорните министерства.

Тристранното партньорство – алтернатива за усвояване на еврофондовете

Тристранното партньорство между нови и стари държави-членки на ЕС е алтернатива за реализиране на проекти със средства от европейските фондове, смята кметът на Силистра Иво Андонов.

Подобна идея е обсъждана по време на посещението на кметове от крайдунавските градове в Италия от 20 до 25 септември, съобщи силистренският градоначалник. Той и колегите му от Лом, Белене, Свищов, Русе, Вълчедръм и бившият областен управител на Плевен Цвятко Цветков са посетили няколко италиански града, които имат интерес към партньорство с български общини. Инициативата и организацията е на беленския кмет Петър Дулев, който е и председател на Асоциацията на дунавските общини (АДО) „Дунав”. Разноските за пътуването са покрити от сродна италианска организация.

Основният интерес за бъдещи общи проекти е към културно-историческото наследство на българските градове и развитието на общи туристически дестинации. През октомври в Силистра се очаква да пристигне представител на фирма за изготвяне на трансгранични проекти от Италия, специализирана в адаптиране на археологически паметници и в организация на движението в градове с много автомобили.

По време на посещението си българските кметове са били приети от Папа Бенедикт ХVІ, получили са достъп и до Малтийския орден.



Антон КУТЕВ:

Мнозинството и Бойко Борисов упражняват натиск върху медиите

Закриването на малките общини ще доведе до влошаване качеството на живот на хората

Имаме сериозни индикации, затова, че правителството и лично премиерът Бойко Борисов оказват натиск върху няколко частни телевизии по отношение спазване лоялността към управляващия кабинет, заяви вчера в Силистра депутатът от БСП за региона Антон Кутев. Той отказа да назове имената на телевизиите, но предрече, че ако те се огънат пред натиска, в най-скоро време щяло да има уволнения на топжурналисти. „Считаме, че подобни действия са неприемливи по отношение на демокрацията, свободата на словото и искам да уверя, че този скандал би бил по- голям от размерите на България и БСП ще сезира за случая много европейски институции“, обеща Антон Кутев.

Според него формите на натиск били „всички възможни, включително и финансови“. Той изрази надежда, че правителството и премиера ще осмислят всичко това, докато процесът все още е обратим.

На срещата си със медиите Антон Кутев изрази сериозната си разтревоженост по отношение на реформите, които се готвят в местната власт и общините, с които всички общини под 6 хиляди души ще бъдат закрити.

За Силистренска област това означава общините Алфатар и Кайнарджа да бъдат закрити.

Проблемът със закриването на тези общини е много сериозен и това ще бъде едно от нещата, които ще поставя пред депутатите от управлението- обеща Антон Кутев. Според него закриването на общини ще доведе, един път, до влошаване качеството на живот на хората и второ, много от работещите ще останат без работа..

Друг проблем, който засегна червеният депутат, бе, че правителството и парламентът подготвят в рамките на новото законодателство за медиите сливането или конвергенцията на двата най- важни и независими органа – СЕМ и КРС.

Ако в момента се тръгне в посока на унищожаване на СЕМ или сливането му с КРС, това би било много сериозен проблем, що се касае за срока, в който българското законодателство трябва да бъде синхронизирано по отношение цифровизацията с европейското. “Това се прави с цел кадрово овладяване на двата независими органа и е много опасно към днешна дата, когато се гонят срокове” - предупреди Антон Кутев.


Държавата започва проверки за нарушения в резерватите


След сигналите за драстични нарушения в архитектурните резервати Несебър и Дуросторум-Дръстър-Силистра държавата най-сетне провери отдавна построените там сгради, каза министърът на културата Вежди Рашидов, цитиран от в. “Сега”.

В морския резерват тече проверка, а в Силистра е разпоредена такава.

Рашидов допълни, че строежите в Стария Несебър се разследват освен от неговото ведомство, и от Министерството на регионалното развитие и ЮНЕСКО. "Не се взема под внимание и фактът, че Старият Несебър е архитектурен резерват под егидата на ЮНЕСКО и има забрана за строежи в него", коментира министърът.

Редица законови нарушения са открити и в Резервата в Силистра. Според Вежди Рашидов още през 2004 г. общината е одобрила подробен устройствен план, който не е съгласуван с НИПК. Въз основата на него и на проект, изготвен от "Меком ЕООД - Силистра", е дадено разрешение на фирмата за строеж на хотел "Дръстър". "Констатирано е, че тези действия на общината са в нарушение на Закона за паметниците на културата", заяви Рашидов.


Агенцията за държавни вземания започва акция за събиране на дългове към общините


Онези, които не са платили местните си данъци и такси, както и глоби, ще получат уведомление за доброволно плащане.

Ако не се издължат, имуществото, равно на дълговете им, ще бъде запорирано, а след това и продадено, за да се внесат дължимите данъци и такси.

Кампанията ще продължи една седмица във всички общини на страната, съобщиха от Агенцията за държавни вземания.

През пролетта публичните изпълнители проведоха подобна кампания, която беше насочена към събирането на вземания на съдилищата от цялата страна. За пет дни бяха събрани почти 2 милиона лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар