Бр.131/16 юли 2009 г.

Промените в пристанищните такси не касаят Силистра-Кълъраш

Това заяви за в. „Дръстър ПРЕС” Пламен Ангелов, прокурист на фирмата, концесионер на фериботния терминал в Силистра.
Припомняме, че миналата седмица в публичното пространство се появи информация за решение на Румъния за вдигане едностранно таксите за фериботите близо десет пъти. 
Вместо по 54 евро, превозвачите ще трябва да заплащат близо 400 евро за всяко приставане на румънския бряг.
Според Пламен Ангелов въпросното увеличение ще касае пристанищните такси при Видин- Кълъфат и Оряхово-Бекет Тук в Силистра ние заплащаме т.нар. терминална такса на превозен автомобил, а не на рейд, допълни той.
Таксата на един ТИР- е 70 евро, като в нея са включени 3,5 евро терминална такса и ДДС. НА ден в двете посоки Силистра-Кълъраш се правят средно по четири курса.
Само за миналата година са били превозени над 16 000 автомобила.
Фериботната линия между Силистра и Кълъраш бе открита през 2007 година. С ферибота има възможност да бъде осигурен транспортен коридор за трафика на тежкотоварни автомобили от Турция към Украйна и обратно. 
Терминалът, разположен на площ от 65 189 квадратни метра, е първата в България концесия на "зелено" за публична инфраструктура. Концесионер за срок от 35 години е "Дунавски индустриален парк" АД. Държавата изгради ГКПП и пътна връзка до терминала.

Близо 70 нарушения са открити от „Охрана на труда” в селското стопанство
Проверките продължават


За периода от 15 май 2009-а до сега служителите на Областна дирекция "Инспекция по охрана на труда"-Силистра са извършили 13 проверки от актуалната в момента национална кампания “Сезонна работа в селското стопанство”. Констатирани са 67 нарушения, като 43 от тях са по различни разпоредби от Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Най-често срещаните негативи са: липса на инструкции, оценка на риска и непроведени инструктажи, съобщи Назми Адемов, директор “Инспекция по охрана труда”- Силистра.
Като най- сериозни проблеми, установени при проверките и споделени с голяма част от земеделските производители, инспекторите отбелязват липсата на работна ръка, която може да бъде наета за целия сезон - от засяването до прибирането на реколтата. Това, което се наблюдава, е, че обикновено работниците идват ден за ден и работят при условия на подневно заплащане, като нямат сигурност за обезпечена работа през следващия работен ден. Обикновено тези сезонни работници са нискоквалифицирани и не изискват от работодателите сключване на писменни трудови договори, споделят инспекторите.
Друга форма на прикрити трудови правоотношения са масовите случаи на регистрация на земеделски производители в определени региони с висока безработица. Като пример инспекторите посочват с. Голеш, община Кайнарджа, където са регистрирани над 80 земеделски производители, работещи подневно на по-едрите земеделски стопани.
Законосъобразното наемане на работна сила и осигуряване на безопасни условия на труд са двата приоритета на Извънредната национална кампания. Сключването на писмени и регистрирани в Националната агенция по приходите трудови договори, наличие на граждански договори, полагане на труд от непълнолетни лица, спазване на законоустановеното работно време, полагането и заплащането на извънреден и нощен труд, както и техническата изправност и обезопасеност на земеделската техника и правоспособността за управление на селскостопански машини, ще са акцентите при извършването на проверките от страна на инспекторите.  
За по-цялостното и мащабно провеждане на кампанията Дирекция “Инспекция по охрана на труда” получава информация за земеделските производители и характера на извършваната от тях дейност от Областната дирекции ”Земеделие и гори”.
При установяване на лица, работещи без сключени писмени трудови договори или наети по граждански договори, ние ще сезираме Бюрото по труда и Агенцията за социално подпомагане с цел избягване незаконното получаване на социални помощи и обезщетения за безработни, каза Назми Адемов.


През това лято се очаква да завършат планираните разкопки на Южната крепостна стена

През това лято се очаква да завършат планираните разкопки на Южната крепостна стена в средновековен Дръстър, съобщи вчера директорът на Регионалния исторически музей в Силистра Иван Бъчваров. Археолозите се надяват да открият втората петоъгълна кула от голямата градска порта на фортификацията. 
Вече е започнала подготовката на терена. Работници премахват еднометровия съвременен пласт в района. В началото на август ще започнат активните проучвания. В тях ще участват 15 студенти от Тараклийския държавен университет в Молдова под ръководството на проф. Николай Русев. Обектът е учебна база за студентите от няколко години. Очаква се групата да пристигне в града на 3 август и веднага да се включи в текущата археологическа работа на Южната крепостна стена, намираща се до новия МОЛ. 
Припомняме, че през юли-септември миналата година в самия днешен център на Силистра бe разкрита почти цялата крепостна стена на дунавския кастел на Дуросторум, издигната в началото на VI в. по времето на император Юстиниан I Велики /527-565/. Разкритият пасаж е с дължина около 60 м. Стената е широка 3,50 м, с фундамент 3,00 м и запазена на височина до 3,30 м. Има следи от порта в югозападния ъгъл. 
Кулите са само на 12 м една от друга, като се редуват триъгълна с петоъгълна - случаи без аналог във фортификационната практика в България и Балканите, отбеляза Бъчваров. По негови думи кулите са направени като “таралеж”, за да не могат противниците да атакуват отблизо.  
Общината ще финансира част от разкопките и е осигурила 10 работници. Целта ни е да проучим цялото трасе според това, което позволява терена, каза Иван Бъчваров. Идейният проект предвижда южната крепостна стена да се вдигне във височина с метър и половина – два, а в последствие да се реставрира и консервира. На последния етап ще се оформи архитектурното пространство в района, което да се впише в градската среда. 
“Налага се да изчакаме една – две години да уточним някои нормативни въпроси с наследниците на доц. Стефка Ангелова /б.а - дългогодишният проучвател на средновековния Дръстър, чиято кончина бе преди малко повече от месец/. Трябва да се прегледа документацията, която тя остави, включително т. нар. полеви книги. Много ми се иска да се издаде това, което тя е копала през годините на нейните проучвания в Силистра”, заяви Бъчваров. 
По този повод вече е обсъждан вариантът екип от археолози да събере и обобщи нейните изследвания, които да бъдат публикувани в няколко тома. В тях ще бъдат обхванат проучванията й върху крепостните съоръжения, Патриаршеската базилика, нумизматиката и керамиката, а в последния том ще даде популярност на всички открити под нейно ръководство находки в средновековния Дръстър.  
Доц. Ангелова бе изключително добросъвестен археолог. Тя копаеше всичко до последно и документираше. Дръстър е труден обект, защото пластовете се копаят бавно и са много объркани, коментира Бъчваров. 
Искаме да разработим по-обстойно и втория по важност археологически център за региона във Ветрен, сподели директорът на музея. Налице е подкрепата на общината, има я и необходимата база за теренните проучвания. Проблемът, е че не можем да излезем от Дръстър, тук непрекъснато излизат спасителни разкопки, каза Бъчваров. 
Директорът на силистренския исторически музей използва възможността да представи младите си колеги – археолози, които тепърва прохождат в професията - Светлана Иванова и Денислав Колев.
За мен са нормални конфликтите между съвременно строителство и археология, на които ставаме свидетели, коментира Бъчваров. Според него това е обичайно явление за един “жив” град като Силистра. 

Галерията да стане музей, предложи Иван Бъчваров

Емблематичната сграда на Художествената галерия в Силистра е подходяща да събере на едно място всички налични отдели и експозиции на музея. Това заяви по време на вчерашната среща с медиите директорът на РИМ-Силистра Иван Бъчваров. Той определи тази своя мисъл като еретична, но въпреки това в кратък вид я допълни. 
За медиите той припомни, че началото на музейното дело в нашия град е сложено именно в Бившето педагогическо училище, по -късно трансформирано в Художествена галерия. “Сградата може да стане един невероятен център, ако тези пристройки отзад към нея бъдат махнати и тя остане в идентичния си вид като паметник. До нея е крепостната стена, което означава, че евентуално на това място може да се прехвърли и развие целият силистренски музей”, каза Бъчваров. Според него сградата на бившето НТС – Дом на техниката, отстояща в непосредствена близост до разкопките, е подходяща за обособяването на Музей на градския бит на Силистра. 

62-ма от Силистренско няма да напускат страната

Забрана за напускане на границите на България е наложена на 62 лица от Силистренска област, които не са изплатили данъчните си задължения към бюджета. През май длъжниците със забрана са били 55, седем нови са се присъединили към тях през миналия месец.
За трима длъжници публичните изпълнители на НАП – Силистра през месец юни са поискали от службата за контрол върху общоопасните средства на МВР неиздаване или отнемане на разрешителни за производство, търговия или пренасяне на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Така общият брой на длъжниците, за които службата е уведомена от НАП, става 78.
233 са фирмите и едноличните търговци от областта с неплатени данъци и осигуровки над 5000 лв. От тях 200 са предадени в Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на дължимите суми. Три нови фирми са вписани през юни в списъка с некоректните клиенти на Териториалната дирекция на НАП в Силистра със задължения общо 30 хиляди лева.
Най-големият длъжник към ТД на НАП – Силистра си остава фирма „АГРОНИКА” ЕООД - гр. Тутракан, със задължение в размер на 4,7 млн. лв. С милион по-малко дължи „СТАН-2001” ЕООД, следвана от „РИНО” ООД - Силистра - с 1,84 млн. лв. невнесени задължения към държавата от данъци и осигуровки.
Редът за погасяване на публичните вземания е в следната последователност: главница, лихва, разноски. При наличие на няколко публични вземания, които длъжникът не е в състояние да погаси едновременно до започване на принудителното им събиране, има възможност да заяви пред НАП кое от задълженията ще изплати. В противен случай публичните вземания се погасяват съразмерно.
НАП продължава да апелира към своите клиенти да изплащат доброволно и своевременно данъчните и осигурителните си задължения по държавния бюджет.


Дулово
Нов съветник положи клетва
Избран бе временно изпълняващ длъжността кмет

Това стана на сесия на Общински съвет в Дулово. Клетва положи 38-годишната учителка от с. Раздел Семра Неждет, която влиза от листата на ДПС на мястото на избрания за народен представител Гюнай Сефер. Удостоверението й бе връчено от председателя на ОИК Илхан Етем. 
Председателят на ОбС в града Сезгин Галиб запозна съветниците с докладната записка за избор на временно изпълняващ длъжността кмет. Д-р Митхат Табаков, кмет на Дулово, спечели мажоритарния вот в 20 МИР Силистра и по този начин, се прекратяват предсрочно правомощията му. Според Закона местния парламент трябва да избере временно изпълняващ длъжността кмет /до провеждането на частични избори/. Единодушно бе прието предложението това да бъде зам.-кметът Юксел Исмаил.


Няма коментари:

Публикуване на коментар