Щъркел предизвика пожар в трафопост
Лоша поличба, казват старите хора


Това съобщи кметът на Професор Иширково Кинка Иванова.
Вчера сутринта силистренското село остана без ток за известно време, след като щъркел оплита крилото си в електрическите жици на стълб. Искра от късото съединение изпепелява гнездото и малките вътре.
Огънят стига и до намиращия се в близост трафопост.
По думите на Иванова изгорялото щъркелово гнездо е лошо предзнаменование.


15 години „Утрешният мир започва с днешното приятелство” 
 
Любимият на малки и големи силистренци Международен детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство” тръгва на 6 юли и ще продължи до 10 юли, съобщиха от общинската дирекция по хуманитарни дейности – организатор на събитието. 
В ХV-тото му издание ще участват 10 танцови формации от Грузия, Литва, Украйна, Хърватия, Испания, Македония и България. Общо 360 деца ще представят фолклора на своята родина на сцената на Драматичен театър „Сава Доброплодни”. Солидно присъствие тази година ще имат децата на Силистра - от Балет „Б 2” и ансамблите „Добруджанче”, „Добруджа” и „Ритъм”. Македонските танцьори гостуват на Дуловска община и ще се присъединят към фестивала благодарение на доброто партньорство между Силистра и Дулово в областта на културата. 
Двата фестивални концерта са на 8 и 9 юли и ще започват от 18.00 часа. Сутрешните часове са запазени за съпътстващите прояви: ателие по танци, конкурс за мис и мистър „Фестивал” и традиционната среща с кмета Иво Андонов, под чийто патронаж се провежда фестивалът. Уникалният празник за силистренци и гостите на града ще бъде открит с дефиле на съставите на 7 юли от 18.00 часа. 
Вече 15 години Силистра и Международният детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство” помагат за опознаване културните традиции на различни народи, за сближаване между децата и за популяризиране на танцовото изкуство. Музейната експозиция на фестивала пази над 150 уникални сувенира от държави на четири континента. Чрез фестивала над 4 500 деца са опознали България, дунавския град Силистра и добруджанци.


Няма коментари:

Публикуване на коментар