Избори`2009

Гюнай СЕФЕР:
„Кандидатите на ДПС са професионалисти!
Ако бъда избран - ще бъда депутат на Силистра, нищо че съм от Дулово!
Тук има схема на управление, която трябва да бъде прекратена”


Гюнай Хасан Сефер - роден на 24.09.1962 г. в гр.Дулово, бизнесмен, член на ЦС на ДПС, втори мандат областен председател на ДПС-Силистра, женен с 2 деца. Общински съветник от 1990 година в Общински съвет-Дулово.


- Г-н Сефер, доволен ли сте от резултатите, които постигна Движението за права и свободи на отминалите Евроизбори в Силистра?
- Въпреки, че сме първа политическа сила по брой гласове, не съм доволен, ако трябва да си говорим честно. На предния евровот имахме по-висок резултат.
- На какво отдавате спада?
- Единствено на това, че българският гражданин не осъзнава значението на тези избори за представители в Европейския парламент. Факт е, че почти всички държави в ЕС се съобразяват с решенията на Европарламента, правителствата прокарват съответните политики.
- Да разбирам ли, че за Националния парламент очаквате сравнително по-добри резултати?
- Разбира се! Желанието ни съвпада с прогнозата ни – над 30 000 гласа!
- Вие сте областен председател на ДПС в Силистра и за първи път сте в листата за участие в парламентарни избори. Как се решихте на този ход? 
- Решихме да покажем, че Движението за права и свободи е партия, която търпи промени, че има и нови лица. 
- Как ще опишете листата на ДПС?
- Нашите кандидати са професионалисти. Камен Костадинов е доказал се политик и на национално ниво. Ние можем само да бъдем благодарни, че е член на нашата партия и че наравно с нас работи за добруването на всички български граждани, без да ги дели по етнос и религия. Сигурно Ви е известно, че в Руйно аз и Камен Костадинов, с наши средства, построихме храм, който е и за християни, и за мюсюлмани. Такова начинание имаме и в село Брадвари с д-р Митхат Табаков – отново света обител, която да обедини двете религии. Наскоро обновихме изцяло джамията в село Любен. И като говорим за това искам да спомена и параклиса, който строим в Дулово. Изпълнявам обещание, което дадох преди години в Ефес- Турция, където се предполага, че е живяла Света Богородица, че ще построя в живота си православен храм. Колкото до мажоритарния ни кандидат –д-р Митхат Табаков – специалист е в професията си като лекар. Доказа се и като кмет на община Дулово вече втори мандат. По европейски програми има инвестирани близо 50 милиона лева. Никой не може да отрече, че в последните години Дулово придоби съвсем друга визия. А за себе си какво да кажа – имам частен бизнес и над 400 служители. Що се отнася до това, което от доста време пишат по вестниците за мен, смея да твърдя, че не е вярно и всеки, който иска, може да провери. Атаките са на политическа и лична основа. Това са хора, които в стремежа си да скрият собствените проблеми и прегрешения избират да говорят и да пишат срещу други. Или както има една стара поговорка - да гонят треската, не виждат гредата.
- Как бихте коментирали другите кандидати в 20 МИР – Силистра?
- Нямам нищо против тях, но ще Ви дам няколко примера. Водачът на ГЕРБ –хубаво е да се прави на националист, умерен националист и да искаш да работиш за България /това е печеливша карта/, но не може в същото време да заблуждаваш обществото, да говориш против „турците” и да продаваш паралелно с това 99 % турска стока. Защо не продава произведено в България, защо не предлага стоките на заводите „Пещера”, тези на Добрич …Това обаче си е негов проблем и на клиентите. Колкото до кандидата на НДСВ – това е човек, който през живота си не е направил нищо – само е изпълнявал поръчките на Стефан Райчев и на определен кръг от хора. Вредите, които той донесе на Силистра и региона, може би няма да може да се възстановят в следващите 10-15 години. Продаде летището за 80 000 лв. и унищожи туризма за 20 години напред. Ако бъда избран за народен представител, ще посветя времето си на това да намеря механизъм, по който или сделката с летището да бъде преразгледана и собствеността върната на държавата, или ако се наложи, да бъде откупена от настоящия й собственик. Силистра заслужава да има въздушен транспорт. В Силистра е гробът на Елиезер Папо - един от 12-те най-почитани еврейски равини. Тука идват толкова много туристи само заради него и ако има летище, те ще са много повече. Само за тази година се очаква американска делегация от 400 души. Силистра като областен и пограничен град е може би единственият в страната, в който има два петзвездни хотела. Приветствам хората, които са направили тази инвестиция. Градът е толкова стар и има толкова богато културно-историческо наследство. Имало е Силистра, преди да я има София. Няма обаче летище. Това е една от основните пречки за развитието на туризма в региона. Искам и друго да споделя. Същият този човек продаде 220 дка земя по брега на Дунав, за да задоволи дребните си корпоративни интереси. Терени, където нищо не се прави в момента. Нека отговаря пред обществото за действията си.
- За какво ще работите като народен представител на Силистренска област?
- Ако бъда избран, ще бъда депутат на Силистра, ако и да съм от Дулово. Тази схема на управление, която съществува тук, няма да бъде оставена така. Истината е, че не съм знаел какво се случва. Три мандата подкрепяхме настоящия кмет Иво Андонов. Кандидатурата му бе препоръчана от колеги от партията. Явно обаче хората, които са представлявали ДПС, са предпочели да стоят за едната заплата и за добрия си имидж и нищо не са правили. Тази схема няма да я бъде. Да управляват 4-5 души 12 години. Не мога да приема, че обяви за търгове и т.н. са били публикувани в ежедневник, чийто тираж е бил задържан, и с екземпляри от вестника са разполагали само съответните служители, които е трябвало да докажат, че са изпълнили разпореждането на закона – обявата да бъде отпечатана във вестник. И така хем търгът обявен, хем никой /освен определените хора/ не знае за него. Така се печелят поръчки. До шест месеца тази схема на работа ще се промени. И още нещо – нима силистренските управници не знаят, че почвите тук са кварцови, че живеем върху едно голямо езеро и че софийският боклук, който приехме, може някоя сутрин да изплува в двора на съседа. Не знам какви са били преговорите на кмета - да оправи може би дълговете на общината!?
- Как оценявате предизборната кампания?
- Отлична оценка, що се отнася до нашата работа. Структурите по места се поучиха от грешките си. Що се отнася до кампанията на политическите ни противници – бих казал, че върви нормално. Все пак са избори - съвсем е в реда на нещата да има дребни интриги от рода на скъсани плакати, този или онзи да е казал нещо срещу другия. Ексцесии обаче бих казал,че нямаше. 
- Каква е Вашата прогноза?
- Каквато бе и преди десет месеца. Ние се борим за три мандата и смятам, че е съвсем реално. Аз самият си пожелавам да има представители и от други партии, за да не се обвинява само една политическа формация. Нека повече хора да работим за Силистра и региона. И ми се иска още на 6 юли на обяд да дадем обща пресконференция и да направим заявка пред обществото какво ще изпълним и как ще работим. Така, когато дойде време пак за избори, те ще могат да направят своята реална преценка – дали са били излъгани, или не!


Няма коментари:

Публикуване на коментар