396 младежи, навършили пълнолетие тази година, ще упражнят правото си на глас за първи път 

396 младежи от Силистренска община са навършили 18 години от началото на тази година до изборния ден включително и ще могат да упражнят правото си на глас на 5 юли, когато ще избираме новите народни представители. Това съобщи за Димитричка Господинова, началник на отдел “Информационно и административно обслужване” към община Силистра. 
В деня на вота 1 младеж ще навърши 18 години и ще може за първи път да упражни правото си на глас, съобщиха от отдела.

Изнесоха оценките от изпитите след седми клас

` Средният успех по предметите не се различава драстично от миналогодишния

` Най-много са петиците на изпита по български език и литература и четворките по математика
 


Резултатите от изпитите по български език и литература и математика за профилираните гимназии бяха обявени вчера в училищата, в които децата са полагали изпити. От вчера оценките им са публикувани и на сайта на просветното министерство. 
 От 422 ученици в Силистра, заявили участие за изпитите за кандидатстване след седми клас, са се явили 420, информира началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Силистра Велико Георгиев. За в. “Дръстър ПРЕС” той представи анализ на резултатите от проведеното външно оценяване след седми клас. 
Общият успех от тазгодишния изпит по български език и литература е 4.54. Резултатите са малко по-ниски от миналогодишните, когато силистренските седмокласници постигнаха бал от 4.66. Десет са слабите оценки, среден успех са изкарали 11 ученици, добър – 156, много добър – 231, а отличен – 12. 
По математика слабите оценки са също 10, среден са изкарали 169 деца, добър – 211, много добър – 30. Шестици по математика няма, както и пълни шестици по двата изпита. 
Според Велико Георгиев резултатите от изпитите по математика не са по-лоши от миналогодишните. Средният успех дори е по – висок с няколко стотни. Миналата година е бил 3.58, а сега е 3.62. 
 Не се оправда тревогата на родителите, че са трудни задачите и това го показват най-добре резултатите от изпита, коментира Велико Георгиев.
 От днес започва получаването на служебните бележки за оценките, които са получили седмокласниците на изпитите. До 8 юли те ще могат да подадат документи за участие в първия етап на класирането. Подаването на документи ще се извършва в Центъра за работа с деца в Силистра.  
 Резултатите от първото класиране излизат до 10 юли.

  
Открит Ден на кайсиевата култура в Силистра
 
Ден на Открити врати организира вчера Опитната станция по кайсията в Силистра. Проявата е бе по повод кайсиевата кампания, която е в разгара си и се прави всяка година.
“Един ден в годината ние отваряме вратите на нашата станция и каним производителите на плодове, хората, които се занимават с овощарство, за да ги запознаем с нашите селекции на сортове на тази култура, културата на здравето – кайсията.В резултат на значителна селекционна работа при кайсиевата култура станцията ни създаде 8 оригинални сорта: Филипопол, Албена, Силистренска компотна, Късна ряховска, Роксана, Боряна, Силистренска късна и Силистра 252 - каза ст.н. с. Пенчо Маринов пред гостите.
По време на Открития ден присъстващите имаха възможност да дискутират по наболелите проблеми на кайсиевото производство.
Ст.н.с. І степен д-р Мария Димитрова запозна присъстващите с оргиналните подложки за кайсиевото производство, като заяви, че Държавната сортова комисия е признала 3 оргинални подложки за кайсията- джанкови подложки, Жълта джанка 4 и Айдемирска, придаващи жизненост и дълголетие на кайсиевите дървета, и сливова подложка Зелена ренклода СД4, индуцираща умерен растеж на присадените сортове.
Откритият ден бе съпроводен с изложба на традиционни и нови кайсиеви сортове.
Научният център предлага консултантски услуги в областта на овощарството , разработва технологични проекти, технологии, прогнози и програми, произвежда лицензиран посадъчен материал, калеми от кайсиеви сортове и семена от джанка.
Тази година прибирането на кайсиите в региона е започнало със средния добив 423 килограма от декар.
Според специалистите вероятно той ще бъде по-нисък заради пораженията от пролетните мразове в края на април и от засушаването. През миналата година средният добив от отглежданите в Крайдунавска Добруджа 29 820 декара кайсии бе 700 килограма от декар.


Силистренските журналисти не само с остър език, но и с точен мерник
Журналисти стреляха в Силистра по случай професионалния празник на служителите от МВР - 5 юли. В традиционния турнир по стрелба с малокалибрен пистолет участваха 9 представители на национални и регионални медии. Те имаха право на 3 пробни и 10 зачетни изстрела, вещо ръководени от оръжейника на ОДМВР-Силистра Веселин Кудинов.
„Опасно” точна и този път бе Светлана Петрова, кореспондент на „Дарик-радио”. С най-висок резултат – 88 от 100 възможни точки, тя за поредна година грабна първото място в класирането при жените. След нея се наредиха Мария Стефанова от в. „Силистренски бряг” (49 т.) и Наталия Симеонова от в. „Дръстър” (31 т.).
С най-точен мерник сред мъжете се оказа Александър Алексиев, водещ в радио „Менес”, който постигна резултат от 74 точки. Втората позиция зае Петър Наков от в. „Дръстър ПРЕС” (43 т.), а трети се класира Младен Иванов от електронното издание „Репортер Силистра” (40 т.).
Победителите в турнира ще получат грамоти лично от директора на ОДМВР-Силистра комисар Краснодар Нончев на пресконференция, насрочена за понеделник (6 юли) от 11.00 ч.


Няма коментари:

Публикуване на коментар