В Черник 
На Гергьовден, Хъдърлез и Празник на селото
Конни надбягвания и народни борби 

Наталия СИМЕОНОВА
Ленар НУРИ

Три празника в един - Гергьовден, Хъдърлез и Празника на селото - отбелязаха на 6 май жителите и гостите на дуловското село Черник. Близо 15 хиляди души се стекоха за традиционния празник в местността Бахшъ в непосредствена близост до селото, където за тях бяха организирани конни състезания и народни борби с участници от цялата страна. За доброто настроение не липсваха и традиционните удоволствия за хората – сергии с лакомства, напитки, изобилие от вкусни кебапчета и кюфтета. 
За 10-а поредна година празникът на Черник - най-голямото село в община Дулово, се организира от общинското ръководство на Движението за права и свободи в гр. Дулово и кметството на селото.
Настроението обаче бе помрачено от предния ден, когато трагично загинаха на пътя три дуловски момчета на 18, 19 и 20 години. По тази причина в началото на проявата прозвуча молитва за душите на нелепо починалите тийнейджъри. Заради трагичния повод съборът тази година премина и без музикален съпровод.
Всички гости и жители на празника бяха приветствани от кмета на селото Себахат Сопен. “Постарахме се много за добрата организация, но празникът бе почернен от трагичния инцидент на пътя с дуловските момчета”, каза Сопен.
Себахат Сопен съобщи, че и тази година за всички именници са били подготвени поздравителни адреси и малки подаръци. Специално внимание е било отделено на две жителки на селото, родени през 1919 година. С внимание са удостоени и родените през настоящата 2009 година. Осем са били празнуващите рождения си ден точно на 6 май. Всички те също са получили символични подаръци от управата на селото.
Единственият проблем, който открои Себахат Сопен бе във връзка с опазване реда на мащабното мероприятие. “Въпреки че от кметството отправихме към РУ на МВР– Дулово неколкократно молба за полицейска охрана, такава не ни беше осигурена и едва в следобедните часове се появиха няколко полицаи, които да патрулират, каза тя.
Зам. -кметът на Дуловска община Юксел Исмаил откри проявата и поздрави всички присъстващи с добре дошли. Той прикани хората да сведат глава в едноминутно мълчание в памет на младежите.
Официални гости на събора бяха зам. -министърът на държавната администрация и административната реформа Гюнер Рамис, народният представител Юксел Хатиб, зам. -областният управител Нурхан Мухарем, кметът на община Дулово д-р Митхат Табаков, зам. -кметът и председател на Общинския съвет на ДПС – Дулово Юксел Исмаил, директорът на МБАЛ-Дулово д-р Али Селиман, председателят на Общинския съвет в Ситово Ридван Кязим, бизнесмени от областта.
От 11. 00 часа в местността Бахшъ започнаха конните състезания с участници от цялата страна. В надпреварата участие взеха 36 коня в шест гари, представители на областите Силистра, Разград, Русе Шумен, Варна и Търговище.
Първи се представиха състезателите с каруци. След тях на втора гара излязоха 6 млади кончета на възраст две години, които се състезаваха за първи път. При младите жребци първото място грабна “Туборг” от с. Севар, община Кубрат.
Трета гара беше също за млади коне до 3-годишна възраст, които бягаха на 1200 м. На първо място се класира кобилата “Гогия” от Клуба по конен спорт в с. Севар.
Четвърта гара бе пробег на 1800 метра, като първи се класира жребецът “АМ Гъл”, собственост на Мюждат Изет.
На пета гара първи пресече финала в оспорвана битка “Каролина” от с. Беленци, общ. Исперих.
Голямата награда от 1800 лв. спечели кобилата “Динамика” от с. Беленци в състезанието на шеста гара. На “Динамика” бе присъдена и наградата коч, осигурена от кмета на община Дулово Митхат Табаков за най-красив и силен кон на състезанието.
Общо 70 смелчаци се бориха на алая и спориха за призовите места в традиционните народни борби. В надпреварата се включиха състезатели от Добрич, Шумен, Разград, София и Силистра. Борците мериха сили в различни категории - деца, кадети /юноши/ и мъже. Събитието мина под вещото ръководство на съдията по борба-републиканска категория Мустафа Осман Хасан. 5 съдии от цялата страна, републиканска и международна категория, наблюдаваха отделните схватки на борците. Сред тях бе и заслужилият съдия и майстор на спорта, европейският шампион по сумо, член на Българската федерация по борба Музафер Мустан.
Добричлията Драгомир Стойчев прибави нов приз от участие в състезанията по народни борби. Той безапелационно надви конкуренцията и стана победител при мъжете в категорията над 90 кг. Наградата на кмета Себахат Сопен за най-техничен борец бе присъдена на Четин Лятиф, възпитаник на спортното училище в Разград, станал първи в категорията до 60 кг.
Тържествата в най-голямото дуловско село по програма трябваше да продължат с концерт във вечерните часове пред читалище „Просвета”, с участието на деца от градината в Черник, ученици и самодейци. В памет на трите момчета тази празнична проява отпадна. Пред събралите се жители и гости излезе седмокласничката Мелис Гюрсел, която прочете стихотворение, написано от нея, посветено на загиналите младежи. Самодеец от селото изпълни песен за трите млади погубени живота. Отправена бе молитва от ходжата в тяхна памет.




Мелис Гюрсел е на 14 години. Ученичка в седми клас в ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в с. Черник. Пише в свободното си време и има много награди от литературни конкурси. Събрала е първите си творби в стихосбирката “Мечтание”, издадена през 2005 г. Последното й стихотворение е посветено на трите момчета от Дулово, загинали в катастрофа на 5 май.
“Не ги познавам лично, но след като чух новината, ми стана много мъчно. Те са още толкова млади, не трябваше да става така. Написах стихотворението, защото това не е първата катастрофа на този път, а е толкова жалко, когато си отиват такива млади хора”, сподели Мелис.

Днес черни облаци покриха небосвода над Дулово.
Едва осемнадесет годишни бяха те!
Бяха все млади тополи на прага на бъдещето!
Много неща очакваха от живота, защото бяха млади едва осемнадесет годишни.
Мъката ни е безкрайна. Скъпи родители, скъпи приятели
нека да спрем този кръвожаден звяр по пътищата
вечен покой и мир на праха им!
Ние никога няма да ви забравим!



Здравословно ще похапват в детската градина 
Нови подобрения и придобивки правят ЦДГ “Радост” все по- привлекателна за малчуганите 


С 2 дка овощна градина могат да се похвалят от тази година в детската градина в село Черник. Засадени са ябълки, праскови, ранни и късни череши, сливи и кайсии. В междуредията са посадени и много зеленчуци. 
Основната ни идея е в менюто на малките да присъства повече здравословна храна, сподели кметът на с. Черник Себахат Сопен. Откакто тя е в длъжност, детската градина е в подем. По нейна инициатива са направени редица подобрения на материалната база. Изцяло ремонтирана е детската площадка в двора на градината. Закупени са готварска печка, телевизор и пералня за нуждите на децата. 
На доброволни начала е направено външно освежаване на сградата. Художничка от селото е изрисувала красиви герои на фасадата, с което сградата става още по- привлекателна за малчуганите.
В момента ЦДГ “Радост” в селото посещават 45 деца в две групи. С помощта на евродепутата Филиз Хюсменова за тях са осигурени много нови играчки. 
Очаква се и смяна на дограмата по одобрен проект, каза Себахат Сопен. По думите й с направените подобрения детската градина се превръща в наистина желано място за малчуганите. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар