Евроизбори`2009

Филиз ХЮСМЕНОВА:
"ДПС има по-дълги либерални традиции, отколкото НДСВ !"

- Г-жо Хюсменова, според социологическите проучвания ДПС със сигурност ще има отново европейски депутати – на високо доверие във Вас и в партията ли отдавате това, или на наличието на твърд електорат, който винаги гласува за партията на изборите? 
- Понятието „твърд електорат” не е просто политически термин. В партийния живот зад него стоят живи хора, които очакват техните интереси да бъдат представени и защитавани от избраниците им. Ако това не се случва, няма да можем да получаваме подкрепата на хората. ДПС успява да ги привлича, защото все още е единствената политическа сила, която в някаква степен ги разбира, адекватна е на нагласите и успява да отговори на очакванията им. 
- Можете ли да опишете основните характеристики на Вашите избиратели – какви идеи споделят те и защо гласуват за ДПС, какво очакват от Вас? 
- Хората са различни. Когато отидем в някое село, се срещаме предимно със земеделски стопани, а в големите градове, например в операта на Варна, с представители на по-едрия бизнес, на интелектуалния труд, културата, присъстват и съвсем обикновени трудови хора. Разковничето на тяхното обединение не е, както мнозина натрапват, принадлежността към един етнос. В това отношение ДПС може да се похвали, че е етнически най-пъстрата и с най-голям процент представени различни етноси в нея, в този смисъл тя е и най-толерантната партия. Подкрепата на нашите избиратели се крие в друго. ДПС се самоактуализира и се развива. Ние естествено прегърнахме идеите на либерализма, защото защитата на човешките права и свободи е основата на либералните идеи. Тази идеология дава възможност към нас да се приобщят и нови хора, либерали. Запазена марка на ДПС е и грижата за младите кадри, то ги подготвя и им дава равен шанс. Това естествено привлича младежи, които имат потенциал и амбиции да се развиват. 
- Какво отличава ДПС от другата либерална формация у нас НДСВ, двете партии в крайна сметка са членски на АЛДЕ? 
- Двете партии възникнаха по различно време и по съвсем различен начин, което обективно предопредели интереса и симпатиите към тях. ДПС има по-дълги либерални традиции, отколкото НДСВ. Ние сме членове на Либералния интернационал и имаме негов зам.-председател много преди да се появи НДСВ. Дори сме лобирали за тяхното приемане в либералното семейство. Днес ние не търсим различия, защото изповядваме едни и същи ценности и принципи. Щом всяка от партиите има своя подкрепа, значи има кого да представлява и това е основание да се работи. Хубавото е, че така се увеличава полето на либерализма в страната ни. 
- Намирате ли за сериозен конкурент водачът на листата на НДСВ – Меглена Кунева? 
- Естествено. Имала съм удоволствието да работя заедно с г-жа Кунева още преди България да стане член на Европейския съюз. Високо оценявам нейните качества и възможности. В нейно лице, независимо в коя европейска институция ще работи, виждам партньора-либерал, с който обезателно ще си сътрудничим. 
- Защо според Вас има политически формации у нас, които застават твърдо против членството на Турция в ЕС? „Атака” заложи точно на това послание на тези избори – „Не на членството на Турция в ЕС”?
- Този въпрос не е толкова актуален за Евросъюза. Първо, трябва да подредим собствената си къщичка. В момента 27 страни и европейските институции си взаимодействат по стари правила, правени за 16 държави-членки. Трябва да се приеме Лисабонският договор, за да се намали бюрокрацията, да се говори разбрано на гражданите и да се слуша тяхното мнение. Такова послание може да бъде издигнато, за да замести липсващата програма и цялостна визия за развитието на Европа, то е опит да се увлече вниманието на избирателите. 
- Не намирате ли, че кампанията за европейските избори протича скучно и ако да – според Вас защо е така? 
- Европейската тематика е все още далече от избирателите в сравнение с националната и интересът към нея е по-малък. От друга страна, хората които са очаквали по време на кампанията да чуят повече за Европейския съюз, не могат да бъдат доволни, защото, за съжаление, такъв дебат отсъства. Мнозина гледат на настоящата кампания като на генерална репетиция за следващите избори за Народно събрание. Тогава страстите ще се засилят. Всичко това прави кампанията безинтересна. За ДПС тя е най-малко скучна. Имаме много работа, интензивна и натоварваща. 
- Вашият лидер Ахмед Доган заяви наскоро, че следващото управление на България отново няма да мине без ДПС. След като в продължение на осем години ДПС е част от управлението – днес има ли какво още ново да покаже? 
- Най-лесно е да Ви отговоря с изключително точния израз, че избирателите ще решат това. Но всъщност истинският въпрос не е коя партия ще бъде в управлението, а от какво има нужда страната ни и как трябва да се управлява към настоящите реалности. След това идва въпросът кой може да го направи. В ДПС считаме, че Европа, както и България, се нуждаят от нова стабилност. Нерешените проблеми са в дневния ни ред. Сега и разумно трябва да се намери изход от тях. Какъв е той за Евросъюза сме изписали в предизборната си платформа. Визията за страната ни ще представим след 7 юни.  
- Защо не успяхте досега да се преборите в ЕП за удължаване срока за изплащане на субсидии (премии) на българските тютюнопроизводители? Както знаем то ще приключи в края на тази година. 
- Точно обратното. Европейският парламент още през май миналата година прие доклад, в който настояваме за продължаване помощите за тютюнопроизводителите до 2013 г. Европарламентът е този, който противно на мнението на Европейската комисия прие специална поправка в края на годината, в която изрично отстоява подпомагането на производителите на суров тютюн да продължи до 2013 г. Държа да отбележа, че проблемът се отнася до всички тютюнопроизводители в Европейския съюз. Общата политика е да се намаляват субсидиите в селското стопанство, като средствата се използват за развитие на селските региони. Вече започнаха преговори между Европарламента и Съвета и аз съм убедена, че категоричното ни мнение ще бъде взето под внимание.


Интервю на Агенция ФОКУС


ОИК в Силистра остави без разглеждане поредния сигнал срещу кмета Андонов

Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Силистра остави без разглеждане сигнал на гражданин с искане за предсрочно прекратяване правомощията на кмета на Силистра Иво Андонов заради участието му във фирма.
Лицето не е правно легитимирано според съществуващата нормативна уредба, каза председателката на комисията Стефка Георгиева.
Силистренецът Явор Драгнев е изпратил сигнал до Общинската избирателна комисия, в който твърди, че през април в Агенцията по вписванията е направена пререгистрация на фирма, в която кметът е собственик на половината от дяловете.
Според Драгнев това е нарушения на Закона за местното самоуправление и местната администрация.
Кметът на Силистра Иво Андонов определи сигнала като поредната провокация срещу него.
През април в Общинската избирателна комисия бе разглеждан и оставен без уважение като неоснователен подобен сигнал срещу Иво Андонов.

Светлана Великова е мажоритарен кандидат на БСП за 41-во НС

Председателят на Областния съвет на БСП в Силистра Светлана Великова на заседание на Областния съвет е избрана за мажоритарен кандидат на партията за изборите за депутати в националния парламент, съобщиха от централата на партията в Силистра.
Великова е областен управител на Силистра.
В пропорционалната листа, водена от секретаря на Националния съвет на БСП Антон Кутев, едно от осемте места е определено за коалиционен партньор.
Предложените кандидати трябва да бъдат утвърдени от Националния съвет на БСП.


Сто и трийсет ученици от България и Румъния участваха в екофорума „Сребърна 2009“

Те представиха двайсет и три проекта.
Журито под председателството на проф. Светослав Герасимов отличи с първа награда във възрастовата група до 15 години разработката на Александрина Александрова и Денислава Николова от пето основно училище „Христо Ботев“ в Кюстендил „Земята и чудовището“.
Във възрастовата група до 19 години първа награда спечели Анна Тодорова от Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Силистра за разработката си „Хидрологични изследвания в Поддържан резерват „Сребърна“.
Като съпътстващи прояви на форума бяха обявени конкурси за творби на изобразителното изкуство и за литературни творби.
Организатори на проявата са Министерството на образованието и науката, Националният дворец на децата, фондация „Еврика“, Регионалният инспекторат по образованието и Центърът за ученическо техническо и научно творчество в Силистра.





Заради националния траур бе отменен финалният сборен спектакъл „Юнакът и Златната ябълка”

Заради националния траур бе отменен сборният спектакъл „Юнакът и Златната ябълка“ с участието на актьори от Албания, Молдова, Норвегия, Румъния, Турция, Франция и силистренския театър, с който трябваше да завърши X международен куклено-театрален фестивал „Ян Бибиян“, съобщиха организаторите.
В рамките на фестивала за седми път работи международна куклено-театрална лаборатория.
Като заключителна проява бе направена дискусия на тема „Пространството на куклата в света на детето“.
Проф. Дойчина Синигерска от НАТФИЗ даде висока оценка на фестивала. Тя определи проявата като уникална не само за България, но и за Европа.
Фестивалът започна с юбилейна ретроспекция за десетте издания, подготвена от силистренския театър „Сава Доброплодни“. Във фестивалната програма бяха включени представления на Националния куклен театър за деца от Тирана /Албания/, куклен театър „Гугуца“ от Кишинев /Молдова/, куклен театър „Колибри“ от Крайова /Румъния/, куклен театър „Летящи ръце“ от Люлебургаз /Турция/, театър „Шоутайм“ от София и три спектакъла на театъра в Силистра.
Организатори на проявата са Силистренска община, театър "Сава Доброплодни" в Силистра и Министерството на културата.
Международният куклено-театрален фестивал за най-малките "Ян Бибиян" бе създаден преди повече от две десетилетия по идея на проф. Николина Георгиева и под ръководството на тогавашния директор на кукления театър Цветан Цветков.


Молитва за дъжд в силистренската джамия
В петък стотици мюсюлмани се стекоха в силистренската джамия, за да отправят молитвите си към Всевишния за дъжд. Молебенът се ръководеше от Мюдессир Мехмед, районен мюфтия за областта, Шефкет Шукри, имамин на Силистра, Касим Ходжа от с. Любен.
Ритуалът бе организиран от общинската организация на ДПС- Силистра.
На молебена присъстваха и зам.-министърът на държавната администрация и административната реформа Гюнер Рамис, инж. Руфи Мустафа, председател на общинската организация ДПС - Силистра, Бирол Мехмед, общински съветник от ДПС, Областният председател на ЖДПС, Юнзюля Чакърова, лидерът на МДПС за региона Орхан Кошуджу и членове на Общинското ръководство на партията в Силистра.
За курбан общинското ръководство дари едно теле, чието месо бе раздадено след молебена. 
Като че ли Аллах чу молитвите и още докато се четеше молитвата, над града се изсипа плодороден дъжд.
Мюсюлманите се помолиха и за душите на трагично загиналите при пътния инцидент край Ямбол. “Изразяваме дълбоко съчувствие и съпричастност към близките и семействата на загиналите в инцидента. Помолихме се за бързото възстановяване и на пострадалите”- каза имаминът на силистренската джамия Шефкет Шукри.
Председателят на ДПС- Силистра инж. Руфи Мустафа и зам.-министърът на държавната администрация и административната реформа Гюнер Рамиз призоваха присъстващите на молебена да бъдат отново единни и да подкрепят листата на ДПС за Европейския парламент. “Ние винаги сме били едно цяло, нека отново да го докажем, ръка за ръка ние може да успеем да направим живота си по-добър, споделяйки идеите и ценности на нашата партия”- допълни Гюнер Рамис. 

Над 1500 татари се веселиха на събора в Добрич

Над 1 500 татари се събраха в добруджанския град Добрич на традиционния татарски събор „Тепреш" 2009.
Историята на събора води началото си точно от Добруджанския край, когато през 1991 година в тервелското село Оногур се провежда първият всенароден татарски събор в България.
Татари от областите Силистра, Русе, Шумен и Варна, както и гости от Румъния, където също живеят представители на татарския етнос, се бяха събрали в Летния театър на Добрич, за да повеселят душата си и да споделят традициите, обединени от идеята да се съхрани татарският род, история и култура.
Организатори на празничното събитие бяха Културно-просветен център "Наврез" и Културно-просветното сдружение на кримските татари в България „Асабай.
Всеки гост на тържеството получи като дар хляб и татарски кюфтета, направени от телешко месо и ароматни подправки. На входа на летния театър бе подредена кулинарна изложба с ястия от татарската кухня като шубюрек, кобете /баница с ориз и птиче месо/, джевай джантък, табак бюрек, кашък бюрек, ашуре и др.
След като прозвучаха българският и европейският химни, известната татарска поетеса от дуловското село Черковна Леман Балбек, която бе и една от водещите на празника, отправи приветствие със стихотворението си “Моят татарския език” и разчувства събралото се множество.
Преди две години домакин на татарския събор бе с. Черковна, община Дулово. Тази година общинското ръководство на ДПС- Дулово също бе отпуснало средства, с които над 50 жители на селото присъстваха на празника. Ашкън Али, секретар на кметство Черковна и организатор, сподели, че от както се празнува този празник, жителите на селото винаги участват. “Този празник за нас е много скъп, има хора от нашето село, живеещи в чужбина, но всяка година идват и вземат участие в него. Ние също имахме честта да бъдем домакини преди две години. Надявам се отново да бъдем. Чувствата и емоциите не могат да се обяснят с думи. Това е един празник на духа, на нашата култура, на нашата история”- допълни Ашкън Али.
Приветствия към присъстващите по време на празника поднесоха вице-премиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем, която е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси (НССЕДВ), кметът на Добрич Детелина Николова, областният управител Ердинч Хаджиев, турският консул в генералното консулство в Бургас Исмаил Юджер Сефа, Нихат Осман, гл. редактор на сп. “Карадениз” - Констанца, Румъния.
Емел Етем сподели пред присъстващите, че наскоро тя самата е установила, че има татарски корени по бащина линия. Нейният пра-пра-дядо е от Кримския край, а информацията за своя произход Етем е научила, по нейните думи, от Държавна сигурност. Според председателя на НССЕДВ всенародния татарски събор е израз на „правото на всеки човек да се чувства такъв, какъвто е”. Емел Етем подчерта, че Националният съвет, който тя ръководи, работи изключително много с неправителствени организации у нас. Силата на духа, трудолюбието, взаимопомощта и гостоприемството са обликът на татарите, запазил се и до днес, каза Емел Етем в приветствието си. По думите й Съветът за сътрудничество подкрепя инициативите на етническите общности да поддържат и да развиват самобитната си култура и изкуство в дух на взаимно уважение и толерантност.
По време на събора през тази година бе организирана и Кръгла маса на тема „Татарите в България – общество, история, култура”. В дискусията участие взеха български и международни учени, преподаватели и общественици.
Гостите на празника имаха възможността да се насладят и на характерни фолклорни танци, а големият акцент в празника бе конкурсът „Мис татарка’2009”.
Танцовият ансамбъл за български народни песни и танци “Добруджанче”- Добрич поздрави всички присъстващи на събора с кръшно българско хоро. Навсякъде кипяха разговори, срещи, спомени. Някъде се чуваше смях, на други места – за загубата на този или онзи роднина.
Роднини и приятели се срещаха след дълга или не толкова дълга раздяла. Завързаха се запознанства, които може би ще останат за цял живот!


Общоградски празник за всички силистренски деца организира вчера фондация АДРА 
по случай 1 юни - Международен ден на детето


Деца и родители се забавляваха заедно на празника вчера в Силистра, организиран от фондация АДРА по случай 1 юни – Международен ден на детето. 
“В света на приключението” се наричаше забавната инициатива в Дунавската градина, където бяха разположени много атракции и интересни игри за силистренските деца. 
На входа на парка ставаше записването на всички малчугани в детския празник. Те получаваха карта на района и сертификат за участие, който в течение на участието можеха да запълнят със заверките от всеки пост. Изпълнилите успешно мисията получаваха на финала лакомство за награда. 
Сред атрактивните прояви, включени в празника, бяха демонстрацията по потушаване на пожар, която направиха силистренските огнеборци. Патрулна кола на полицаите бе отворена за всички малки посетители, които имаха желание да постоят в нея и да разгледат оборудването. В къта по приложно колоездене, разположен на паркинга зад общината, децата имаха възможност да покарат велосипед и да научат нови техники. 
Изключително забавно премина играта семейни ски, където се искаше пълен синхрон за придвижването. В индивидуалната игра “Пъзел на надеждата” малките силистренци трябваше да сглобяват картина с библейски мотиви, за да открият нови герои. 
Въженият лифт и въженият мост допринесоха за вдигането на адреналина на по–големите приключенци. 
Всички дечица – участници в празника, можеха да бъдат разпознати по красивите рисунки на лицата, които доброволците от фондация АДРА им бяха измайсторили. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар