Евроизбори`2009



Гюнай СЕФЕР: ДПС не дели хората!

В края на седмицата предизборна среща проведе областното и общинското ръководство на ДПС в кв. „Деленки” в с. Айдемир. Бяха представени предимствата от членството в ЕС и възможностите за развитието на общините в България и приоритетите, които ДПС ще защитава в Европейския парламент (ЕП) чрез своите евродепутати от лидера на ДПС в региона Гюнай Сефер, председателите на МДПС Орхан Кошуджу и на ДПС – Силистра Руфи Мустафа, Севал Мустанова, председател на общинската организация на МДПС, областният председател на ЖДПС Юнзюля Чакърова, Пепа Денева, зам.- кмет “Общинска собственост” и “Икономика и международни програми”, общинските съветници от ДПС Бирол Мехмед и Красимир Димитров и Ерол Адем, директор на Областна дирекция „Земеделие и гори” в Силистра.
“Преди години на такива срещи наброявахме 15 – 20 човека, сега сме над 300. Гордея се с вас. Отново показваме, че сме единни- с тези думи откри вечерта местният председател на партията в квартала Али Исмаил.
Ръководството на ДПС призова присъстващите да бъдат единни на предстоящите избори и да подкрепят партията, която не ги дели на българи, роми и турци, а се бори за техните права и свободи, както никоя друга политическа организация в страната. “Вашата подкрепа ни е нужна, за да може да продължим да работим за по- светлото бъдеще на самите нас и на нашите деца.”, призова от името на Ахмед Доган областният председател на ДПС Гюнай Сефер.
В проведените разговори мнозина си спомниха за събитията отпреди повече от 20 години, когато са зарязали домовете и приятелите си, впускайки се принудително в „Голямата екскурзия”. 
Гюнай СЕФЕР:
„Единството ще ни направи мощни! Само ако сме заедно, само ако сме единни, тогава ще имаме голяма сила! ДПС е политическа партия, която не дели хората. „Нашата партия е за всички – българи, турци, християни, мюсюлмани. Нашата партия е против всички, които гледат на нас като „материал”. Ние обичаме страната си, тук живеем и тук плащаме данъците си, тук децата ни ходят на училище. Вярвам, че след 4-5 години България ще бъде модерна държава и че ние като хора ще живеем един съвсем друг живот. Този, към който се стремим всички – ще се чувстваме истински граждани на Европа.” 


Силистра дарява българите в Браила за Ботевия ден

Традиционно посещение по светите Ботеви места в Румъния отново организират НДФ „13 века България” и Силистренска община на 2 юни, съобщи секретарят на Регионалната комисия на фонда в Силистра Цветана Цанова. 
Представителна група от общественици и дейци на културата и образованието ще положат цветя на четири места в румънския град Браила: пред паметника на Христо Ботев в центъра на града; пред паметната плоча, белязала мястото на срещи на български революционери; в българската църква „Възнесение Господне” и на плочата в двора на църквата, увековечила мястото на създаването на Българското книжовно дружество през 1869 г., по-късно преименувано в Българска академия на науките.
Към поклонението ще се присъединят и представители на Асоциацията на българите в Браила начело с Мария Ганчева – председател на организацията. За своите сънародници силистренци са подготвили дарове - юбилейния вестник на Общонародната фондация „Христо Ботйов”, комплект дискове „Да покажем България в пълния й блясък” на НДФ „13 века България” и историческа литература.
 

Одобрени са проектите „За чиста околна среда” на селата 
Четиринайсет проекта „За чиста околна среда” на 12 села от Силистренска община ще получат финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда”, съобщиха от общинската дирекция по икономика и международни програми.
Днес кметовете на селата внасят договорите с актуализираните количествено-стойностни сметки в Министерството на околната среда и водите.
Средно по около 10 хил. лева ще получи всеки проект. Предвидено е средствата да бъдат изразходвани за почистване на незаконни сметища, за благоустрояване на паркове и квартални пространства. 


Епидемия от морбили в Дуловската община 


Като начало на епидемия определи заболеваемостта от морбили в Дуловска община д-р Теодора Начева - директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра.
Вече са заболели 27 души от общината. 
През тази седмица със съдействието на общинските власти започва имунизация сред двете ромски общности в гр. Дулово, съобщи д-р Теодора Начева. 
Дуловска община е сред петте общини в Североизточна България, за които бе валидна заповедта на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев за извънредна имунизационна кампания срещу морбили на жители от тринайсет-месечна до трийсетгодишна възраст без данни за имунизация. 


Дезинфекцират контейнерите 
През юни ще бъде извършено традиционното измиване и дезинфекциране на контейнерите за битови отпадъци в град Силистра и в селата Айдемир и Калипетрово, съобщиха от общинската дирекция по устройство на територията. Близо 1000 кофи тип „бобър” и 4-кубикови контейнери поддържат двете фирми по чистота „Синева” и „Ербауейр”, уточни Ангел Недков от дирекцията. Дейността е включена в отговорностите на фирмите и обикновено се провежда в началото на лятото като профилактична мярка срещу разпространение на зарази. 
Продължава почистването и на дъждоприемните шахти в Силистра. От 2000 отточни канала на 200 са подменени откраднатите метални решетки с бетонни отливки. 

Месец август е най-предпочитан за ваканция в детските градини
  
 През месеците август и половината на септември най-много детски градини ще прекъснат работа с деца заради ваканционния сезон.
Това съобщиха от общинския отдел по образование в Силистра.
Предложенията за редуциране на работата с деца през лятото и формиране на сборни групи са направени от директорите на детските заведения. Графикът е утвърден от кмета Иво Андонов. На входа на всяка от деветте детски градини и филиалите към тях са поставени окачени летните разписания за работа. Общият график е публикуван и в интернет-страницата на общината. 


Незабравим ден за децата от Чуковец

Най-малките жители на село Чуковец, възпитаници на филиалната група към “Щастливо детство” – Алфатар, отбелязаха вчера по неповторим начин Международния ден на детето – Първи юни.
Веселия празник за тях организира Местният съвет на ДПС, Общинският съвет на ДПС- Алфатар и Народно читалище ”Н.Й.Вапцаров”.
Още на входа на градината малката Дилек посрещаше гостите и с усмивка споделяше, че днес е техният празник. Тя непринудено, по детски, приканваше гостите да разгледат рисунките, които са направили в детската градина. “Подготвили сме ви и много песни и стихове и сега с вълшебната думичка ви казвам: заповядайте и ни вижте!” - настаняваше гостите малката Дилек.
Тържеството започна със стихотворението на Лъчезар Станчев “Когато децата празнуват...”:
“Когато децата празнуват,
когато се смеят децата,
в градината цъфват цветята
и слънцето в китната круша
се спира да гледа и слуша....”

Усмивките, песните и стиховете на малките възпитаници на учителката Тезгюл Мешели заредиха с положителна енергия присъстващите.
Организаторите бяха подсигурили лакомства и награди за малките дечица.
Тържеството уважи и кметът на селото Бюрхан Акиф, който пожела усмивките им никога да не слизат от прекрасните им ангелски личица. Призова родителите да дават на децата си цялата обич не само на този ден, а винаги.
“Децата са всичко на света, те са най-голямото богатство и затова решихме на този ден да организираме едно малко празненство, за да ги зарадваме. Това, което те ни даряват, топлите усмивки, са най- важното нещо. Да са здрави и щастливи и винаги усмихнати. - пожела Ерол Мешели, председател на общинското ръководство на ДПС - Алфатар.
Празникът продължи на детската площадка сред зелената тревица и под сянката на достолепните дървета.

Клоуни, балони и забава, и празникът става!

Близо 200 малчугани от детските градини в Силистра празнуваха заедно вчера на централния площад “Свобода” Международния ден на детето – 1 юни. Детският празник премина под мотото „Усещане за Вселена” и бе организиран от Народната астрономическа обсерватория „Галилео Галилей” и общинския отдел „Образование”. 
Много от малките палавници от детските градини бяха облечени в костюми на свои любими приказни герои. Всички децица се радваха на много внимание и добро настроение. За веселието на празника се погрижиха клоуните Ники и Биби, актьори от кукления театър в нашия град. Двамата смешковци разсмиваха децата със своите скечове и ги забавляваха с много игри по време на забавното шоу. То се проведе на сцената пред общината, където излязоха за участие палавници от всички детски градини. Весели игри с пукане на балони, развален телефон и направа на екотоалет бяха само малка част от богатата празнична програма за тях. Награди имаше за всички деца участвали в шоуто. 
На площада бяха разположени щандове, на които децата можеха да се занимават по интереси. По-големите решаваха кръстословици и судоку с имена на планети и звезди. Оживено беше при щанда по астрохимия, където младите химици от Центъра по ученическо, техническо и научно творчество направиха забавни демонстрации на природни явления. На изнесен телескоп астрономите от НАО “Галилео Галилей” показваха на децата слънчеви петна. Шестокласници пък демонстрираха направена от тях слънчева печка, която сгряваше топла вода в бутилка.  
С игри, песни и рисунки върху асфалт децата на Силистра искрено се забавляваха, като показаха и своето отношение към красотата и хармонията във Вселената. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар