Утре 
Посрещаме част от мощите на родената в Силистра Света Преподобна Димитра Киевска 
и чудотворната икона на Св. Богородица “Призри на смирение”


Светините ще останат за поклонение до 30 юни по случай храмовия празник на катедралния храм “Св. първоапостоли Петър и Павел”


Част от мощите на Света Преподобна Димитра Киевска, родена в Силистра, пристигат утре в нашия град и ще останат за храмовия празник на катедралния ни храм “Св. първоапостоли Петър и Павел”, който ще бъде честван тържествено на 29 юни. Заедно с тях тук ще бъдат донесени и чудотворната икона на Св. Богородица “Призри на смирение” /”Погледни на моето смирение”/, както и икона с лика на Преподобна Димитра Киевска. 
Мощите на родената в Силистра светица се съхраняват в Свято – Веденския манастир, който е в рамките на Киевско – Печерската лавра. Главна светиня на обителта е иконата на св. Богородица "Призри на смирение", върху стъкленото покритие на която през 1993 г. по чудодеен начин бил изписан образът на Божията майка. 
Архимандрит Дамян, наместник /игумен/ на манастира, ще води 10-членната украинска делегация, която ще придружава православните светини при гостуването им в нашия град, съобщи протосингелът на Доростолската епархия отец Добри Чаков.  
Да припомним, че на 8 ноември 2008 г. във връзка със 130 – годишнината от основаването на Свято – Веденския манастир бе извършена канонизация за светица на Преподобна Димитра Киевска, основателка на манастира. Както писахме, по покана на Украинската православна църква официална делегация от Силистра взе участие в ритуала. 
Почитана като светица в Русия и Украйна, Димитра Киевска /със светско име Матрона Александровна Егорова/ е родена през 1810 г. в Силистра. В края на 20-те години на XIX в. семейството й се преселило в Бесарабия. 
Съпругът й, капитан от руската армия, загинал геройски в Кримската война (1853–1856). Матушка Димитра взела участие в отбраната на Севастопол (1855–1856), като помагала на ранените на бойното поле. През Руско-турската война (1877–1878) пък организирала в дома си в Киев лазарет за ранените войници.
През 1877 г. тя се обърнала с молба към Киевския митрополит Филотей да разреши основаването на женска община, в която да живеят 33 вдовици и сирачета, които нямат средства за живот и желаят да се посветят на Бога и Църквата. Молбата й била удовлетворена и на 4 март 1878 г. с указ на император Александър II в Киев била учредена Веденската женска религиозна община "Въведение Богородично".
Не успяла да дочака завършека на своето свято дело, тя починала на 9 март 1878 година в Санкт Петербург. Още приживе тя приела монашески подстриг с името Димитра в чест на Св. Димитър Солунски – светия покровител на българите и на воините , паднали по време на бой.
Няколко пъти мощите й са били пренасяни, но на 8 август 1996 година са били върнати в Свято – Веденския манастир за всеобщо поклонение. 
Мощите на Света преподобна Димитра Киевска ще бъдат посрещнати от представители на духовенството от православния ни храм “Св. първоапостоли Петър и Павел” още на летището във Варна. С литийно шествие се очаква да бъдат донесени в града ни за поклонение. 
 

Потвърдиха ареста на Сунай Ремзи

Апелативният съд във Варна потвърди ареста на 30-годишния Сунай Ремзи
от Силистра, обвинен за убийството на Марин Маринов, извършено през март 2007 година. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.
На 28 март 2007 година в офиса на „БГ клуб”, собственост на Сунай, бе открит трупът на Маринов. 25-годишният мъж, който за последно е бил видян в компанията на Сунай и в неговото заведение, е бил намерен прострелян с ловно оръжие в сърцето. Двамата са имали контакти във връзка с бизнесплан на Сунай да възстановяват детски градини и училища в Силистра и по този повод Ремзи е дължал пари на Маринов.
След първоначалните действия по разкриване на бруталното убийство разследващите се насочили към общинския съветник Сунай Ремзи. Установено било, че той напуснал България в деня, в който било открито тялото на Марин Маринов. Сунай бил обявен за международно издирване, за арест и екстрадиция чрез Интерпол. Скоро след това бил арестуван в Турция и предаден на българските власти едва на 30 януари тази година. Два дни по-късно Окръжният съд в Силистра е определил и първоначалната му мярка за неотклонение „задържане под стража”. Сунай е привлечен като обвиняем по досъдебното производство за убийството на Маринов, както и за незаконно притежание на ловно оръжие.
Във вторник Варненският апелативен съд потвърди изводите на първата съдебна инстанция, че събраните в хода на разследването гласни, писмени материали, както и резултатите от извършените експертизи, водят до безспорно обоснования извод, че Сунай е съпричастен към жестокото убийство.
От самото начало на разследването той се укри и напусна страната. Въпреки аргументите на обвиняемия, че една политическа партия стои зад това обвинение и той няма нищо общо с престъплението, съдът намира, че в настоящия момент най-законосъобразната мярка за процесуална принуда спрямо Сунай Ремзи е „задържане под стража”.
Определението на Варненския апелативен съд е окончателно


Силистренският фармацевт Ганка Кръстева получи награда за принос във фармацията 


Ганка Кръстева, председател на Районната фармацевтична колегия и управител на аптека “Еврика” в Силистра, получи награда за принос във фармацията. Това се случи на провелите се на 20 и 21 юни в столицата Български фармацевтични дни `2009, организирани от Българския фармацевтичен съюз. 
 “Бях много приятно изненадана и не очаквах тази награда”, каза специално за в. “Дръстър ПРЕС” фармацевтът Ганка Кръстева. Призът за принос във фармацията й е връчен за дългогодишната й работа като фармацевт и председател на Районната фармацевтична колегия в Силистра. 
Наградата представлява красив почетен плакет. Приз в същата кагегория е присъден и на англичанина Джон Чейв, главен секретар на фармацевтичната група към ЕС. 
Форумът е ежегоден, като в него са взели участие над 1000 фармацевти от цялата страна. “Българските фармацевтични дни показват, че нашето съсловие съществува. То се стреми да решава проблемите, които се изправят на пътя му и същевременно защитава професията фармацевт”, каза Ганка Кръстева. Тя припомни, че преди няколко години силистренската фармацевтична колегия бе обявена за най-добра в страната. На сегашния форум наградата на Българския фармацевтичен съюз е получила браншовата организация в Бургас.


Статистиката отбелязва 129 години от своето съществуване

Днес се навършват 129 години от създаването на статистическата институция в България. 
По този повод в „Деня на отворените врати”, обявен от НСИ - София, Териториално статистическо бюро – гр. Силистра организира днес от 11.00 часа среща с ученици и преподаватели от ПГСУАУ „Атанас Буров”. Целта на срещата е запознаване с основни моменти от историческото развитие на българската статистика, организацията и дейността на Териториално статистическо бюро – Силистра, статистическите публикации, предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в Република България. 


Глобиха прекупвач на билки от с. Богданци

4 акта за установени административни нарушения съставиха експертите на РИОСВ-Русе през изтеклата седмица. Три от тях са за нарушения на Закона за лечебните растения. Билкозаготвители от с. Лом Черковна, Русенско, с. Ловско, Разградско и с. Богданци, Силистренско, са изкупували лечебни растения – бъз (къси дръжки), полски хвощ и медуница, без да притежават необходимите позволителни. За това нарушение се предвижда глоба до 5000 лева, уточниха от РИОСВ-Русе.
Оттам допълниха, че на управителя на фирма за производство на хидроизолационни материали е съставен акт за това, че не е изпълнил предписание да извърши в срок измерване емисиите на вредните вещества в атмосферата съгласно изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух. През изтеклата седмица са извършени 50 контролни проверки. Дадени са общо 55 предписания за спазване на екологичното законодателство.
Две от проверките са били по жалби на граждани. Жалбата срещу земеделски производител в гр. Сливо поле е основателна, смятат екоексперти. Лицето е заело тротоарни площи, разполагайки работеща земеделска техника. Проверката е извършена съвместно с полицията и представители на общината. Дадени са предписания техниката да бъде преместена в двор, извън регулацията на града. Втората жалба е от наематели на имот в с. Иваново за замърсени терени. Експертите, извършили проверката, са констатирали, че жалбата не е основателна.



Няма коментари:

Публикуване на коментар