Силистренският катедрален храм “Свети първоапостоли Петър и Павел” отбелязва храмов празник 

Днес /29 юни/ от 8.30 часа по повод храмовия празник на катедралния храм "Свети първоапостоли Петър и Павел" в Силистра ще бъде отслужена Света Божествена литургия от Доростолския митрополит Иларион. 
В предишните дни по случай празника в църквата бяха донесени част от мощите /десницата/ на родената в Силистра светица Преподобна Димитра Киевска - Доростолска. Те бяха посрещнати от местните духовни лица с литийно шествие. Заедно с мощите в силистренския катедрален храм бяха посрещнати също и чудотворната икона на Света Богородица “Призри на смирение” /”Погледни моето смирение”/, както и икона с лика на светицата. 
В отбелязването на 147-годишнината от основаването на силистренския храм ще вземе участие 10-членна украинска духовна делегация, водена от архимандрит Дамян, наместник на Свято-Веденския манастир, в който се съхраняват светините. 
Силистра е вече един от малкото градове, които притежават свещена частица от Светия Кръст Господен, дарена от Йерусалимската патриаршия.
В силистренския храм от 2003 г. се съхранява и късче от мощите на Св. Дасий Доростолски, донесени в България от папа Йоан-Павел Втори.

Хора с трайни увреждания кандидатстват за работа в общинската администрация

Започна конкурсът за заемане на експертна длъжност в общинската администрация в Силистра определена единствено за хора с трайни увреждания. До 10 юли се приемат документи на кандидатите. 
С промените в Закона за държавния служител, приети от Народното събрание на 11 декември 2008 г., се въведе задължението за администрациите с над 50 служители да определят поне 2% длъжности по служебно правоотношение за заемане само от инвалиди. За Силистренска община са предвидени 2 работни места, едното от които вече е заето. 
Изпитът за втория държавен служител с трайни увреждания в община Силистра ще се проведе, след като бъде направен преглед на документите на кандидатстващите. Те трябва да отговарят на регламентирани в Закона изисквания. 
Подробностите са записани в Заповедта на кмета Иво Андонов за обявяване на конкурс. 



Прибират масово кайсиите в Силистренско  

Със среден добив 423 килограма от декар започна прибирането на кайсиите в региона, съобщиха от областната земеделска дирекция. Според специалистите вероятно средният добив ще бъде по-нисък заради пораженията от пролетните мразове в края на април и от засушаването. През миналата година средният добив от отглежданите в Крайдунавска Добруджа 29 820 декара кайсии бе 700 килограма от декар. Със среден добив над 121 килограма от декар завърши беритбата на ягодите.
Продължава прибирането на вишните. Средният добив досега е 90 килограма от декар.


Дулово
Очертават се ниски добиви от пшеница


Това твърдят и земеделците, и специалистите от Общинска служба”Земеделие” в града.
На 22-23 юни в района на общината започна най-важната кампания в селското стопанство – прибирането на пшеницата.
От общо 108 200 дка с тази култура до момента са прибрани 26 850 дка, със среден добив 300 кг/дка. През миналата година средният добив е бил до 480 кг/дка. Специалистите посочват, че заради сушата тази година добивите от жито няма да надвишат 300 кг от декар.
От служба “Земеделие” допълниха, че през седмицата се очаква да приключи прибирането на ечемика. Средният добив е 430 кг/дка, а от общо 32 200 дка до сега са ожънати 27 620 дка.
В кампанията участват 27 зърнокомбайна.

ОПУ–Силистра започна полагането на хоризонтална пътна маркировка по път І-7 Силистра-Шумен

Областно пътно управление - Силистра започна полагането на хоризонтална пътна маркировка по първокласен път І-7 Силистра-Шумен. Тя ще се извършва поетапно по всички републикански пътища в област Силистра. 
До края на месец юни ще се работи и по почистване на отводнителни съоръжения:
- в района на РПС-Силистра – по път ІІІ-211, от кръстовището на второкласен път ІІ-21 Русе-Силистра в посока Поляна-Попина и по път ІІІ-7001 Алфатар-Краново;
- в района на РПС-Тутракан – по второкласен път ІІ-49 Кубрат-Старо село-Тутракан и по третокласен път ІІІ-2104, от кръстовището на второкласен път ІІ-21 Русе-Силистра в посока Черногор-Главиница.
ОПУ-Силистра апелира за повишено внимание и за спазване правилата за безопасно движение по пътищата и безопасно поведение като участници в пътното движение и в качеството си на пешеходци, пътници в МПС, велосипедисти и водачи на МПС


Няма коментари:

Публикуване на коментар