Избори`2009

Орхан МЕМИШ:
„Моите цели? Аз няма да се боря, аз ще работя!”

Роден на 7.05.1955 година. Магистър по български език и литература и руски език. Специализира в Академията за обществени науки и социално управление. Придобива степен на квалификация “Магистър по ръководство и управление на социално- политическите дейности”. Дълги години е упражнявал педагогическата си специалност. Бил е директор на ОУ” Стефан Караджа” в село Искра.
От 1990 до 1992 година е депутат в VІІ Велико Народно събрание. В следващите години проявява уменията си в сферата на частния бизнес. Работи и като експерт по проектиране и програмиране в областна администрация - Силистра.


• Вие бяхте народен представител от Силистра във Великото Народно събрание… Можете ли да направите сравнение между поведението на депутатите тогава и това сега – и ако говорим за промяна, в каква посока е тя? 

• Може би по-правилно ще е да анализираме по-скоро поведението на тогавашния и сегашния избирател. Но щом така поставяте въпроса, отговорът е, че във ВНС целта ни беше преди всичко да променим съществуващата тогава конституция и защитим достойнството на своите избиратели, като възстановим отнетите им изконни Права и Свободи. Понеже тогава доминираха духовните и моралните искания на нашите избиратели, такова бе и поведението на тогавашните депутати. Промяна има и тя е уж в посока социализиране, и усилията да се работи в тази сфера не са малки, но резултатите са все още в развитие. 
• Предизборната кампания на ДПС – коментирайте я. Случайно или не отново се заговори за събитията от преди 20 години? 
• Предизборната кампания на ДПС е открита, прозрачна и ясна, всичко в името на избирателя, всичко за просперитета на татковината ни. Понеже както се изрази и нашият лидер г-н Доган - ние сме родени тук и живеем тук, и нямаме намерения нито да напускаме нашата родина, нито да я продадем, ако някой работи в тази посока, то това не е ДПС. Няма нищо случайно на този свят – трябва да сме бдителни – изгореното от покрития въглен най-бавно минава, най-много боли.
• Какво искахте да се промени, когато бяхте във Великото Народно събрание, случи ли се то и какво искате да стане днес, 20 години от тогава? 
• Както казах преди малко, желанието ни бе да променим конституцията – не се случи точно това, което очаквахме, но пък си извоювахме ПРАВА И СВОБОДИ - които днес са трън в очите на някои. Днес искам и партията ни, и бъдещите ни законодатели да положат повече усилия за решаването на социалните проблеми на избирателите ни, понеже в тази посока са и техните очаквания .
• Какви ще са целите Ви, за какво ще се борите в парламента – за интересите на политическата партия, или за тези на хората, които са Ви избрали?
• Аз не виждам разминаване в целите на Партията ни и в интересите на избирателите. Въпреки че има и такива, които се опитват да внушат подобни идеи, истината е, че много често недоволството срещу етническите партии произтича не толкова от чувството за справедливост, а от обикновена политическа завист. Моите цели? Аз няма да се боря, аз ще работя! Понеже при съвременните условия на динамизъм и глобални промени трябва да мислим и работим по-мащабно, ако проблемът на САЩ е в хармонизация на институциите, то проблемът на Европейският съюз е в координацията на националните и етническите възгледи. Поради което правенето на политика в рамките на европейското обединение, в което сме вече и ние, ще означава по-вече баланс на интересите в интерес на общата сигурност.
• Вече имате поглед върху кампанията. Смятате ли, че политическите сили отсега мислят за изпитанията, които им предстоят след 5 юли? 
• В предходния Ви въпрос споменах за откритостта и толерантността на ДПС, опитвайки се да избегна въпроса за събитията от преди 20 г. Без да конкретизирам опитите или поне намеците на някои за нов своебразен възродителен процес . Явно това се опитвате да провокирате. Вижте, модерното политическо мислене вече не работи само в контекста на толерантността. Вече става дума за пресметливост и обикновен здрав разум – вчерашният враг може да ни е утрешен съюзник. Боя се, че това голяма част от политическите партии и техните ръководства все още не могат да го осъзнаят, поради което събитията след 5 юли силно ще ги изненадат.
• Намирате ли нещо ново и алтернативно в предизборните програми на политическите Ви съперници? 
• Каква алтернатива и какво ново може да има в програмите, след като те само се пренаписват? Вижте колко ялови са последните „диспути” и усилията на болшинството партии – или се опитват да вдигнат избираемостта, плашейки хората с нас, или коментират неадекватно, неразбирайки високия негатив на г-н Доган, вместо да се захванат да говорят за алтернативите за бъдещото правителство и за Бюджета за 2010 година. Което значи, че не са наясно, че Бюджетът за 2010 година трябва да отразява ясно намеренията и очакваните конкретни действия на бъдещото правителство. А това бъдещо правителство с кого и как ще се сформира – трябва да е съвсем наясно с приоритетите и конструкцията на този бюджет, за да може да направи своите макроикономически прогнози за 2010 година – максимално близки до възможностите на българската икономика и нейното място в Европа и света! 
• Предизвикателство ли са за Вас тези избори, тъй като има реален шанс да бъдете избран? 
• Тук мога само да цитирам доктора на философските науки г-н Доган, че: „Случаят помага на подготвения!”



Няма коментари:

Публикуване на коментар