Тема с продължение 
WC-то на едно елитно училище 
От три години говорим само по родителски срещи как трябва да се ремонтират санитарните възли в училището, но нищо не се прави по въпроса. Това са думите на майка на ученик в ЕГ „Пейо Яворов” в Силистра.
Основателно ли е недоволството? Това ли заслужават децата на Силистра?
Преценете сами!

Васил УЗУНОВ, директор на ЕГ „Пейо Яворов”:
„Попитайте нашите ръководители защо са в този вид тоалетните на училището!”

Разговорът с директора на силистренската езикова гимназия започна с уговорката, че материалът не е поръчков и не цели дискредитирането на учебното заведение, особено в момент, когато тече кампания по план-приема. 

Всъщност може би излъгах, че не е – поръчков е!
Поръчаха го родителите на деца, които учат в това училище. Родители, които са притеснени от вида на тези помещения, и от условията, в които трябва отрочетата им да се облекчават от напрежението. Ако погледнем от тази страна на нещата – поръчката си е поръчка!

Добронамерено поговорихме с директора Узунов относно приоритетите по подобряване на учебно-материалната база и факта, че пари няма, или ако има – те никога не стигат.

Върнахме се назад във времето, когато ЕГ влиза в сградата, в която се намира сега, през 2003 година.
До тогава там се помещаваха училищата „Димитър Дончев” – прекръстило се в последствие на „Йордан Йовков”, - а в съседен корпус бе и Техникумът по дървообработване. Това обаче беше някога.

Август 2003 г. третият и четвъртият етаж са необитаеми, има лястовичи гнезда. 
Така започва и стопанисването - с много нерви, работа и пари от деца, родители и учители.


За 40-50 дни по най-бързия начин успяхме да замажем и да приведем базата в нормален вид, за да влязат учениците и да започне нормално учебната година, сподели Васил Узунов. 
Следва подреждане на приоритетите – покривът на училището, физкултурният салон, парното, дограми, врати, прозорци, тоалетни – не точно в този ред.
Езиковата гимназия е с най-големия физкултурен салон в града, а и на години сградата е и от най-младите – строена е едва през 1975 година, - но е с изгнила дограма, с един-единствен котел, който е на 25 години и е кърпен на сто места и когато се наложи ремонт, занятията спират, защото няма резервен котел.

Преди 2-3 години се прави заснемане на сградата и започват подготовки за кандидатстване по проекти за цялостно саниране на сградния фонд, включително и на тоалетните, категорично заяви директорът. Имало е идея училището да бъде показно санирано от немска фирма – резултат от посещения в Макдебург, Германия на тогавашния председател на училищното настоятелство Юри Стоименов и на кмета на Силистра инж. Иво Андонов. Нещата обаче не се случват.

След дълги перипетии спортната зала най-после е в приличен вид, инсталирано бе газово отопление, покривът е оправен…

Сега по проект на МОН и община Силистра са осигурени 2 милиона лева за частични ремонти на ЕГ „Пейо Яворов”, на ПМГ „Св. Климент Охридски”, на общинското спортно училище и на една детска градина. Парите от МОН бяха преведени още в началото на годината, а кофинансирането бе осигурено едва след като община Силистра се сдоби с одобрение на бюджета си от Общинския съвет.
Парите обаче ще отидат за подмяна на дограмите и за купуване на нов котел за парната инсталация, а с тези, които ще останат, директорът се надява да се купят нови радиатори.
Говорим за обща сума от порядъка на 350 хил. лева.
Всичко това с цел да се направи икономия от нафта, тъй като по думите на Васил Узунов 80 % от бюджета на училището отиват за погасяване разходите в зимния отоплителен сезон. Ако тези неща бъдат направени сега, ние ще икономисаме поне 30 000 лева годишно и така ще може да започнем да заделяме наши средства за поетапен ремонт на санитарните възли в училището, допълни той.

Васил УЗУНОВ:
„Не игнорирам тоалетните, като казвам, че дупките на чувала са много и трябва приоритетно да бъдат закърпвани. Знам как трябва да изглеждат, ходил съм в много училища в чужбина, но на този етап няма как да постигнем такъв изглед. Всяко лято със собствени пари от бюджета правим освежаване, сменяме врати, но една врата струва 70 лева, а децата я горят и я разбиват. Само за санитарните възли на първия етаж в училището и за съблекалните на физкултурния салон, където има и душове, са ни нужни 50 000 лева. А има още 3 етажа в училището. Въпросът съм го поставял на събирания с колеги, с отдел „Образование”, общински съветници. От три години никой не е влизал в училището , за да види и да попита какво сме направили и от какво имаме нужда.”

Тук обаче ще си позволя личен коментар, макар да не е професионално вземането на страна.
Съгласна съм, че пари няма и че винаги не стигат. Поне за България това е запазена марка.
Не мога да се съглася обаче с твърдението, че никой не е влизал в училището, предвид факта, че в последните години зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов го посети, по разни проекти и чужденци гостуваха на ЕГ, а с тях и съпътстващите ги официални лица от администрацията.
Не мога да се съглася и с друго - с направената реплика, че всяка година преди 15 септември тоалетните на училището биват замазвани и освежавани. Снимковият материал говори друго.
Да, децата са буйни и агресивни, съгласна съм, че сигурно рушат собствеността на училището, че са разглезени, че са неконтролируеми – сигурно е така ….
Но как така се намират проекти за фотографски изложби, за ходене в една или друга европейска страна, а не се намери един проект, по който да бъде направен ремонт било то на тоалетните на първия или на всички етажи в сградата?!


/Следва/



Няма коментари:

Публикуване на коментар