Евроизбори`2009

Филиз ХЮСМЕНОВА: 
„Гласът ни ще се чува по-лесно в новия ЕП, ако сме заедно!”


Бих желала да мога да представя по-добрите резултати на България при усвояването на еврофондовете и борбата с корупцията, за да се промени отношението и на скептиците към България, си пожелава Филиз Хюсменова.

- Г-жо Хюсменова, как убеждавате Вашите привърженици, защо е необходимо да се гласува за изборите за Европарламент? 
- Убедена съм, че Европейският съюз е необходимост за стабилно бъдеще и устойчиво развитие. Затова представям на хората реалните ползи, които ЕС им носи, както и резултатите от работата ни в Европарламента. Освен това неговото законодателство е задължително за България, всички въпроси, които се разглеждат, са и от ежедневието на българина. Опитвам да убеждавам избирателите, че е достойно човек да има гражданска позиция и че е по-добре да участват и градят собствената си съдба, отколкото да оставят другите да решават вместо тях. 
- Като евродепутат със стаж с кое Ваше предложение, решение, участие в ЕП се гордеете най-много? 
- Доволна съм, че знанията и опитът, който съм натрупала в администрациите, министерството, в партията се оказаха успешни на европейско ниво. Това, от което съм доволна най-много, е, че всичките ми изказвания в пленарна зала са по актуални теми за Европейския съюз и за България. Пледирах преди последния доклад на Комисията за България за работата, която се извършва по изграждането на националната система за мониторинг и контрол, за плана на ЕС за излизане от финансовата криза, за това, че България последна ще попадне в нея и ако има инвестиции, може да бъде сред първите, които ще се възстанови. Работих, за да убеждавам европейските ни партньори в това. И изказванията, и поправките и допълненията в докладите отчитаха българския интерес.
- Кои са акцентите в политическата Ви платформа, които Ви отличават от останалите кандидат–конкуренти? 
- Платформата на ДПС е съобразена с основните цели на ЕС и с приоритетите на европейските либерали. Тя отчита наболелите за решаване проблеми в Общността, които са еднакви и за страната ни – финансовата икономическа криза, необходимостта от приемането на нов договор, борба с демографските проблеми, с глобалното затопляне. Ние сме за Европа, която трябва да даде повече стабилност – стабилност на гражданите и на Общността като цяло. Малко са партиите, които се потрудиха да изготвят програма за евроизборите и при повечето се наблюдава изместване на фокуса към националните проблеми и избори. 
- Как преценявате предизборната кампания, както и листите на кандидатите на останалите партии? 
- Кампанията изцяло е белязана от изборите за национален парламент, заедно с това е съпроводена от черен PR и негативни послания. Хората, които са очаквали да чуят повече за Европейския съюз, не могат да бъдат доволни, защото, за съжаление, такъв дебат отсъства. Едва в последните дни, благодарение на големите медии, се говори по истинските европейски теми. Колкото до листите, повечето са съставени от професионалисти и хора с опит в международна среда, включително в Европейския парламент. Това е гаранция за качествено представителство на страната ни в ЕС и за по-стабилно отстояване на каузите ни. Водачите на водещите политически субекти са жени, което е знак за баланс между половете в политиката у нас, както и оценка на работата на жените-политици. 
- Кои конкретни цели и задачи си поставяте за следващия ЕП? 
- Бих желала да мога да представя по-добрите резултати на България при усвояването на еврофондовете и борбата с корупцията, за да се промени отношението и на скептиците към България. Ще се постараем да отстояваме национални каузи, като компенсации за АЕЦ Козлодуй, мястото на страната ни в единната енергийна политика на ЕС, превръщане на България в лидер на развиващата се Черноморска синергия. 
- На 7 юни България ще определи своя национален отбор за Брюксел. Смятате ли, че е възможно бъдещите ни евродепутати да бъдат единни, когато трябва да се защитават въпросите, засягащи националния ни интерес? 
- Надявам се българските евродепутати да проявят зрелост и мъдрост. През изтичащия мандат доказахме, че сме готови да се обединим поне за някои национални каузи – работихме заедно за освобождаването на медицинските ни сестри от Либия, за транслитерацията на думата евро на български език. Освен това нерядко имаме общи инициативи, за да представим страната на празници като 3 март и 24 май. Опитът ни в европейските институции ни научи, че гласът ни се чува по-лесно, ако сме заедно, и мисля, че ще го използваме ефективно.


Джунейт КАНТАРОВ,
кандидат за евродепутат от листата на ДПС: 
„Да станем проспериращ европейски регион!”


- Как премина предизборната кампания, каква оценка ще й дадете?
- Смятам, че кампанията беше доста успешна. В началото, особено младите, не бяха заинтересувани толкова от предстоящите избори за Европарламент. Като повечето хора смятаха, че това не ги засяга лично. Но мисля, че успях заедно с колегите да им обясним, че тези избори са доста важни като цяло за България, че в Европейския парламент се решават въпроси, които пряко засягат нашата страна и най-вече младите. Там, където съм бил, това бе разбрано. Имаше доста коментари по време на срещите и след тях. Водил съм персонални разговори, при които ми задаваха конкретни въпроси, от които си правя и изводите, че те вече се интересуват от дейността на Европейския парламент. Аз още в началото казах, че с дейността си ще се опитам да дам възможност на младите да станат съпричастни и да се докоснат до дейността на Европейския парламент, за което съм много радостен.
Моята кампания премина в Силистренска област - в община Тутракан и община Главиница най-вече. Много съжалявам, че отсъствах от спортните инициативи, които организирахме в Нова Черна, но тогава бях в София на дебат в Дарик радио. Приветствам идеята конните надбягвания и борбите да се възстановят, подпомогнах финансово начинанието и разбрах, че хората са останали доволни. Това за мен е важно. Благодаря и на всички други спонсори, които също финансираха състезанията.
За 1 юни посетих детските градини в селата Цар Самуил, Търновци и ОДЗ „Полет” в Тутракан, занесох им подаръци – играчки за разнообразяване на детското им ежедневие.
Нашата кампания беше позитивна. Като във всяка кампания имаше и провокации, но начинът е с един добър тон да се отговори, да се обясни на провокиращия каква е нашата позиция по темата, за която става въпрос. В крайна сметка ние живеем заедно и ще продължаваме да живеем. Смятам, че на всеки, който живее в България му харесва да живее в нея и обича Родината си. Няма място за дискриминация и всякакви форми на неуважение.
- Какви са посланията в тези избори на Движението за права и свободи, които Вие представяте?
- Движението за права и свободи, като партия, стои най-близо до хората. ДПС винаги защитава интересите на всички граждани на България. В европейски контекст, като част от Либералния алианс, ДПС имат цели, които си е поставило, има предизборна платформа, които през петгодишния период ще бъдат изпълнени. Ние даваме пълна гаранция за тяхното изпълнение. Мисля, че всеки човек, когато прочете предизборната платформа, ще види, че това са сериозни неща, за да върви България напред, за да намери своето истинско място в европейското семейство, такова, каквото трябва да бъде.
ДПС отдава голямо значение на младите хора, ненапразно в листата има толкова младежи. Защото това е партията, която смята, че и България, и Европейският съюз могат да се развиват само ако младите пряко участват в дейността и управлението им.
Като кандидат от Силистренска област искам да се обърна към всички гласоподаватели – гласувайте, за да може нашият край да намери своето място и да стане един проспериращ европейски регион.
Ден преди изборите призовавам всички да дадат своя вот с бюлетина №4 за мен и моите колеги от Движението за права и свободи и Либералния алианс!

Едно следобедно кафе край Дунав

Среща на едно следобедно кафе си дадоха дамите, членове на Движението за права и свободи в Силистра. Идеята за това бе на областния председател на ЖДПС Юнзюля Чакърова. В срещата участие взе и Пепа Денева, зам.-кмет „Общинска собственост” и „Икономика и международни програми”.
На фона на голямата европейска река жените споделиха своите надежди и увереност в доброто, което очаква Българияq след като в Европейския парламент бъдат изпратени личности като Филиз Хюсменова, кандидат за евродепутат от листата на ДПС.

Юнзюля ЧАКЪРОВА:
Ще подкрепим Филиз Хюсменова, защото е жена, която доказа, че ние – представителките на нежния пол, можем да бъдем силни, можем да бъдем политици и да притежаваме качества, които да бъдат признати от всички. Жените сме по-издръжливи и психически, и физически. Ние сме носители и пазители на моралните устои и ценности на поколенията. Нашата роля е да бъдем балансьор както в политиката, така и в други сфери от обществения живот.”
Филиз Хюсменова бе изпратила поздравителен адрес до жените от ДПС, в който изразява личната си благодарност за подкрепата им от момента, в който е направила първата крачка в политическия свят на мъжете, до сега.

....“Аз винаги съм разчитала на вашата подкрепа, на вашата сила. Благодарение на вас, на вашата енергия аз успявам във всяко свое начинание. Доверете ми се, за да може да работим заедно за бъдещето на нашите деца, родители и нашата мила родина България – се казва в поздравителния адрес.
Гласувай Доверие, намери Подкрепа и Сигурност!
Това е мотото на предизборната кампания на политическата партия, но е мото и на жените, избрали да дадат своя глас на 7 юни с бюлетина №4.

Осветиха нов храм в Смилец

С тържествена света литургия бе осветена църквата „Св. Йоан Кръстител” в силистренското село Смилец. Основите бяха излети на 11 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий. Първата копка бе благословена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Иларион и ставрофорен иконом отец Добри Чаков в съслужение с духовници от Силистра и Дулово.
Селото е без православен храм от 1966 година, когато току-що построената църква е била съборена от тогавашните управници с модерните за времето трактори.
Храмът е различен от всички останали в региона, тъй като конструкцията му е сглобяема и бе доставена от Гърция. Средствата за него са изцяло събрани от дарения.
Запознати коментират, че в България има вече построени доста сглобяеми църкви.
Застроената площ е около 50 кв. м в църковния двор. Проектът предвижда да бъде изградена и прилежаща инфраструктура – парк за деца и възрастни, площадка за игра и др.


Разрешиха спортния риболов в Сребърна

Директорът на РИОСВ-Русе издаде заповед, с която разрешава извършването на спортен риболов на територията на Поддържан резерват „Сребърна” в перода 6 юни т.г. до 15 април 2010 година.
Риболовът може да се извършва само в обозначените за целта участъци в светлата част от деня от местността „Пристана на лодките” в северна посока до „Рибарника” по протежение на 300 метра. Право да ловят риба имат физически лица, притежаващи заверен билет. Максималното разрешено количество риба е до 3 кг.
Спортният риболов трябва да се извършва с 1 въдица, с монтирани до 2 броя куки.
Лицата са длъжни да не замърсяват с отпадъци участъците за риболов и да не предприемат покупко-продажба на улова, както и да не пренясят маломерни екземпляри.
Контролът по спазване на заповедта ще се осъществява от охраната на резервата. За нарушителите ще се прилагат административно-наказателните мерки, предвидени в Закона за защитените територии.



Няма коментари:

Публикуване на коментар