Четирима са отстранени от работа 
след взрив от Колиентерит в детско заведение


Девет предписания с мерки за подобряване на противоепидемичния режим и за изследване на контактните в заразните огнища са връчили инспекторите от отдел "Противоепидемичен контрол" към РИОКОЗ – Силистра през месец май. 
Предписанията са връчени за констатирани при проверки нарушения в различни обекти /амбулатории за първична медицинска, специализирана и дентална помощ, болнични заведения, детски, учебни и социални заведения, спешни центрове и други/. 
Съставен е 1 акт за административни нарушения и са издадени 2 наказателни постановления на обща стойност 200 лв. 
Възникнал е взрив от Колиентерит в детско заведение в Силистренско, като от работа са отстранени и четирима служители.
 Във връзка с този инцидент са проведени изследвания на 29 контактни, като 5 деца и 4 лица от персонала са позитивирали на един и същи тип Ешерихия коли. 
Заразоносителите са били отстранени от детското заведение и ще бъдат възстановени на работа след проведено лечение и представяне на три отрицателни резултата от микробиологичните изследвания.

Извънредна имунизация срещу морбили на населението от Дуловска община
са провели специалистите от РИОКОЗ 

Във връзка с взрива от морбили в Дуловска община екипи от отдел "Противоепидемичен контрол" на РИОКОЗ-Силистра са провели извънредна имунизация срещу морбили на населението общината. 
Подлежащи на ваксина са били лица на възраст от 13 месеца до 30 години. В имунизационната кампания са участвали още личните лекари и медицински специалисти от здравните кабинети в детските и учебни заведения. През месец юни досега са извършени около 4 700 имунизации.  
В Имунизационния кабинет на РИОКОЗ на други 31 лица са извършени 32 имунизации. 


30 декара заливни гори се предвижда да бъдат възстановени в Сребърна по проект

Възстановяване на 30 дка заливни гори в Поддържан резерват „Сребърна” се предвижда в проект „Дунавски паркове” (SEE project „Danubeparks”), който ще бъде финансиран от фондове по Програмата за транснационално сътрудничество за Югоизточна Европа.
Проектът, в който партньор ще е РИОСВ-Русе, ще обхване значими влажни зони по поречието на река Дунав от още 7 страни – Австрия, Словакия, Унгария, България и Румъния, Германия, Сърбия и Хърватия. Водещ партньор е Donau-Auen National park от Австрия. Продължителността на проекта е от 2009 до 2012 година. 
Като дейност за Резервата е предвиден също мониторинг на дъждосвирец и брегова лястовица. Видовете са защитени и са индикатори за състоянието на влажната зона.
Експерти от РИОСВ-Русе ще участват в постоянни работни групи между партньорите за мониторинг на морския орел и др.

Разясниха ползата от биоенергията в община Силистра

Вчера се състоя работна среща между кметовете на населени места от община Слобозия, Румъния, и Силистра, където бе обсъдено съвместното участие на двете общини по Оперативна програма “Трансгранично Сътрудничество България – Румъния” и по Програма “Интелигентна енергия” по проект “Енергийна независимост на селищната системи”.
Експертът по енергийна ефективност към община Силистра Валери Георгиев разясни ползата от кандидатстване по проекти, свързани с енергийна ефективност и биогоривата. 
Общината ни разполага с голяма биомаса, която може да превърнем в биоенергия. Целта на тази среща е да информираме кметовете по населени места от двете общини и да стигнем до това да разработваме заедно проекти и да се включим в тези програми - каза Валери Георгиев. 


Възрастен мъж получи обгаряния след работа с ъглошлайф

61-годишен мъж е пострадал при опит да гаси пожар. Произшествието е станало във вторник около 19.00 ч. в с. Преславци. Мъжът сам причинил пожара в стопански навес в имота си при непредпазлива работа с ъглошлайф. Докато изчаквал пристигането на противопожарния автомобил, се опитал сам да загаси пожара, при което получил обгаряния по лицето и дясната предмишница. Настанен е в болница, опасност за живота му няма. Пожарът е овладян от екип на РУ „Пожарна безопасност и спасяване” – Тутракан, спасена е съседна къща.

200 дка ечемик изгоряха край Йорданово

200 дка ечемик са изгорели вчера в местността „Ереците” край с.Йорданово. Сигналът за произшествието е получен в РУ „Пожарна безопасност и спасяване” Силистра. Преди огнеборците да потушат огнището, изгорели 200 дка продукция. Те спасили останалите 200 дка от ечемичената нива и 2 комбайна. Пострадали хора няма. Оперативна група от РУМВР - Силистра изяснява причините за пожара.

Местните медии и свободата на информацията в България

Програма “Достъп до информация” организира в началото на м. май т.г. в Силистра среща-дискусия за ръководните екипи, младите журналисти и собствениците на местни медии на тема «Meстните медии и свободата на информация в България». Целта на срещата бе да се запознаят практикуващите журналисти с възможностите, които дават правата по ползването на Закона за достъп до обществена информация.
В дискусията участва холандският експерт Роже Флюгелс, обучител и преподавател на свободна практика, с 21-годишен опит в организирането и провеждането на собствени курсове разследваща журналистика и свобода на информацията. Има богата съдебната практика с медийни организации и НПО, социолози и частни лица. Той бе любезен да отговори на нашите въпроси:

- Какво показват Вашите наблюдения, има ли прилики и разлики между българските и холандските журналисти при работата им със Закона за достъп до обществена информация?
- Българските журналисти използват Закона за достъп до обществена информация много по-рядко от холандските. Но това е в следствие на различната роля и позиции, които медиите в България имат в обществото. Тук ролята на обществени наблюдатели се изпълнява много повече от неправителствени организации и гражданите, отколкото от медиите. В България журналистите са в много близки отношения с PR-институциите, което ги лишава от независимост и от свой дневен ред при работата им.
- Защо е така според Вас?
- От контактите ми с български журналисти моите впечатления показват, че на въпрос по какви теми работят те обикновено посочват тези, които са важни за общината, за областния управител или за някое министерство. Когато им кажа: „Погледнете в обществото, проучете вашите читатели, слушатели, вижте за тях какво е интересно и важно!”, тогава те отговарят: „О, да, това е също възможен проблем за разглеждане!”. Винаги казвам, че можеш да отидеш на главната улица в някой град, да извървиш километър и да имаш поне 10 различни и независими теми за писане, които са близо до хората, а не до управляващите.
- И в Холандия не е така?!
- Не съвсем! Холандските журналисти имат по-независима позиция от българските, но в същото време количеството информация, която ги залива, е убийствена. Дори и да имат желание и техният първи порив е да са по-близо до обществото, съобщенията, които ги заливат от институциите за събития, са толкова много, че самият процес на селектиране на тази информация е толкова затрудняващ, че в крайна сметка те не успяват да свършат другото.
- Дали причината за липсата на независими българските медии не е икономическа?
- Не съм убеден дали това е истина, или е просто извинение, тъй като холандските медии са също икономически зависими в редица случаи, но вероятно има причина за това състояние. При моите посещения в България съм бил в няколко редакции на различни медии и това, което ми направи впечатление, е, че те са много малки, което е важен фактор. Например в Холандия, ние имаме само 25 регионални вестници, а нашата страна е много по-голяма от България. Тиражът на тези вестници е от 50 до 150 хиляди и те имат много големи редакции. Най-малкият местен вестник в Холандия има редакция от 50-60 души. Тази разлика е много по-определяща, отколкото икономическата зависимост. Примерно една регионална медия има офиси в 10 града на региона си, където има по четирима журналисти, но като цяло те са една медия. Реално хората, които работят в главния офис, в главната редакция, са тези, които вземат решение и подават заявления за достъп до информация.


ТУТРАКАН
Престижно класиране на Националната олимпиада по информационни технологии

За втори път възпитаници на СОУ „Христо Ботев” в града участват в Националната олимпиада по информационни технологии, която тази година се проведе в гр. Мантана от 29 до 31 май.
Новото е участието на училището в Националната програма „С грижа за всеки ученик”, модул „Осигуряване обучение на талантливи деца за участие в ученическите олимпиади”.
До участие в Седмата национална олимпиада по информационни технологии бяха допуснати три проекта на ученици от VII клас: Еслин Еркин Каранасуф, Каролина Петрова Христова, Маринела Красимирова Димитрова, Венета Калинова Василева, Габриела Симеонова Георгиева и Десислава Георгиева Данчева. Техен ръководител е Анна Георгиева.
Отборът достойно представи името на град Тутракан с разработени проекти на теми: „Защо толкова често изгарят лампите?”, „Първите цивилизации – Египет” и „Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене”. Според регламента, освен представяне на проектите, учениците са решавали и национален тест, като оценката за крайното класиране се оформя в съотношение 30:70 (представяне и тест).
Така след комбинираното класиране лауреатите са двама - Еслин Каранасуф с второ място и Каролина Христова на седмо. И двете ще получат специална стипендия от Министерството на образованието и науката.
Останалите участници от тутраканския отбор са показали също добри резултати: Габриела Георгиева е на 9-о място, Десислава Данчева на 13-о, Маринела Димитрова на 23-то място и Венета Василева – 24-о място.

На фестивал в Румъния
„Лаленце се люлее” запяха и в Румъния след чудесното представяне на шестокласниците от СОУ „Христо Ботев” Боряна Георгиева, Габриела Банова и Ерсел Орханова, тяхната учителка по музика Валентина Тодорова и директора на училището Донка Петрова. На фестивала за автентичен фолклор, проведен на 31 май т.г. в Къяну Мик, регион Бистрица, Румъния, те представиха народния обичай „Лазаруване”. Подвластна на магията на българската народна песен, на богатството от багри на нашенските носии, на жизнерадостните танци на лазарките, публиката – участници, родители и гости, запя „Лаленце се люлее”.
И вплела в пъстър венец звуци, багри, младост, красота и вдъхновение, нашата песен литна в простора...


Няма коментари:

Публикуване на коментар