Пристанището в Силистра стана общинска собственост

Парламентът даде съгласие части от пристанищата “Русе-център” и “Силистра” да преминат от държавна в общинска собственост, съобщи БТА. Това стана с промените в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на България. Предложението за промяна в закона беше гласувано на първо и на второ четене. То е внесено от народния представител Радослав Илиевски и в мотивите му е записано, че общинските съвети на двете общини – Русе и Силистра, са приели решения за придобиването на имотите.
Държавна собственост ще останат само три корабни места от пристанище “Русе-център” и едно – от пристанище “Силистра”. Заедно с това към списъка на пристанищата за обществен транспорт с национално значение бяха прибавени фериботните терминали “Силистра” и “Никопол”.

Епидемия от морбили в Силистра

43 са вече болните от морбили в Силистра, съобщи д-р Теодора Начева от регионалната здравна инспекция. За да спрат разпространението на болестта, лекарите са предприели извънредна имунизация на 30 000 души от района, каза епидемиологът на здравното министерство доктор Ангел Кунчев. 
«Епидемията се разраства именно заради липсата на имунизация“, разясниха от РИОКОЗ. Част от болните вече е изписана след едноседмичен престой в инфекциозното отделение. Други продължават да идват на мястото на оздравелите. Сред пациентите има както 6-месечни бебета, така и 35-годишни жители на местните села. Първият случай е дошъл от Германия пред около месец”.
По думите на доктор Начева обаче при всички дребната шарка преминава сравнително леко. Болестта удря някои от децата в белите дробове и те се разболяват и от пневмония, което удължава времето за лечение. Селата Поройно и Дулово се обособяват като огнища на епидемията. “Там болестта се предава бързо от семейство на семейство, затова ваксинираме контактните лица“, увери Начева. 

СОУ “Н.Й. Вапцаров” е с най-добри резултати на матурите при четвъртокласниците 

942 четвъртокласници от областта са се явили на матури по предметите български език, математика, човек и природа и човек и общество през месец май, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието към МОН Велико Георгиев. 
От 20 възможни точки средният бал за страната при четвъртокласниците е 15.38. За Силистренска област резултатите са малко по-ниски от средните - 15.08. 
Над средните за страната са резултатите на силистренските деца от изпита по български език и литература. При резултат 14.94 за страната учениците от областта са постигнали бал от 14.97. 
Най-добри резултати и по четирите изпита - български език и литература, математика, човек и общество и човек и природа, показват децата от СОУ “Н. Й. Вапцаров” в Силистра. Следват ги възпитаниците на ОУ “Иван Вазов”, които са с отлични показатели по три от изпитните предмети. 
В матурата по “Човек и природа” сред най-добре подготвените четвъртокласници се нареждат и учениците от СОУ “Юрий Гагарин” в Силистра.


Реферат за почетния гражданин на Тутракан Стив Хараламбиев
ще отчете приноса му за развитието на общината 
Представянето организират  СОУ „Христо Ботев” и Историческият музей в крайдунавския град



Реферат “Великият човек може да бъде достоен с делата”, посветен на почетния гражданин на Тутракан Стив Хараламбиев, ще представят днес СОУ „Христо Ботев” и Историческия музей в крайдунавския град. Събитието ще се състои от 16.30 часа в залата на фирма „Ейч Ес Ел” (“Терма”), чийто собственик е Хараламбиев. 
Известният тутраканец осигури финансовото спомоществователство за изграждането на параклиса „Свети Георги Победоносец” при Мемориален комплекс „Военна гробница-1916 г.” Той е издател на в. “Напредък”, спонсор на Духовия оркестър в гр.Тутракан и похода „По стъпките на четата на Таньо Войвода”. 
Стив Хараламбиев е собственик на продуктите с марка "ТЕРМА", от 2002 година предприятието е част от структурата на "Datapark Group" със седалище Калифорния, САЩ. Фирмата му дава работа на много хора от града и общината. 
Представянето на реферата ще премине под почетния патронаж на кмета на община Тутракан инж. Георги Георгиев.


Две награди от Москва за театралите на Силистра

Специалния приз на журито спечели колективът на ДКТ “Сава Доброплодни”-Силистра (“за творчески прочит на А.П.Чехов като автор от руската и световната литература”), взел участие в театралния фестивал “Славянски венец” в Москва, посветена на 200-годишнината на Гогол.
Аплодисментите на публиката сподели триото-актьори Мима Дапкова, Иван Анчев и Петър Петров-Мустака, за играта на които театралната критика не спести комплиментите си за необикновения прочит на руския класик. 
Актьорът Иван Анчев стана носител на наградата за мъжка роля в спектакъла по пиесата “Предложение” на А.П.Чехов, присъдена от жури с председател Георгий Добъйш, театрален критик от руската столица Москва. Силистренският театър, начело с главния си режисьор Первели Николов-Вили, постановчик на пиесата, бе участник в Осмия Международен театрален фестивал, организиран от Московския драматичен театър, който се намира в Перовския район на Москва на ул. “Перовская” 75.
В театралния фестивал се включиха с постановки по Гогол, Лермонтов и други автори театри от Русия, Украйна, Естония и Молдова.
Силистренският театър бе единственият български колектив на фестивала.
“Участието в него бе възможно по линия на Федерацията за приятелство с Русия и народите на ОНД, благодарение поканата на директора на театъра Андрей Маратович Панченко”, каза за медиите Лидия Димитрова, областен координатор на Федерацията. В състава на делегацията бяха още заместник-кметът на община Силистра Нели Стоилова, представители на общината, библиотеката и на Дружество “Русофили”. 
За постановката по Чехов главният режисьор на театъра в Москва Кирил Панченко каза за медиите: “Постановката на българската трупа се вписа успешно в театралното пиршество, организирана от театъра (един от 97-те в Москва), навъртял вече 22-годишна история след възникването си през 1987 година като театър-лаборатория”.
Делегацията от Силистра бе гост и на града- побратим Ржев, където в местния Дом на културата нашите театрали играхапри голям интерес конкурсната си постановка. Преди нея актьорите ни имаха среща със самодейцтие от Народния театър на Ржев. По време на нея поетесата с китара Маргарита Друмева, композитор на театъра ни, поздрави домакините с песни от репертоара си. 
Заместнник-кметът на Ржев Галина Мешкова за пореден път посрещна българска делегация от Силистра, за да напомни, че край Волга не щадят сили и средства за добра трапеза и хубаво настроение. От името на кмета Александър Харченко и на председателя на Градската дума Юрий Николаевич тя прие посланията на силистренския градоначалник Иво Андонов и на председателя на Общинския съвет Александър Сабанов. Всеки от тях по различно време вече е имал възможността лично да усети гостоприемството на руснаците.
Да припомним, че 2008 г. бе Годината на Русия в България, а в настоящата е Годината на България в Русия.

Баскетболен талант от Силистра с повиквателна за националния

Младата надежда на баскетболния “Доростол” Станимир Маринов е получил повиквателна за националния отбор до 18 години, съобщиха от ръководството на клуба…
Националите ни започват от днес подготовката си за европейското първенство, което ще е във френския град Мец. Нашите са в една група с Латвия, Гърция и Турция.
Самият Маринов получи първата си повиквателна за националния още преди 4 години, обясниха неговите треньори.
Гардът е най-добрият реализатор в родния ни шампионат – 157 попадения през цялото настоящо първенство. Негов треньор е известната от близкото минало състезателка Светлана Тодорова. Тъкмо тя е изградила и тренирала през годините настоящия отбор на “Доростол”, съставен от ученици в X и XI класове от силистренските училища. “За възможностите на самия отбор говори участието му на финала в групата до 19-годишните от шампионата на страната за юноши, който се състоя миналата седмица в Самоков”, обясниха от ръководството на баскетболния клуб.



Няма коментари:

Публикуване на коментар