Деца – сираци изучават човешките си права на летен лагер
Трийсет и девет малчугани до 13-годишна възраст от Дома за деца, лишени от родителски грижи «Димчо Дебелянов» в Силистра, заминаха на летен образователен лагер в курортния комплекс «Златни пясъци», където ще бъдат до 30 юни.
Летуването им през тази година е съчетано с обучение, поясниха от общинската дирекция «Здравеопазване и социална политика». Децата ще научат повече за своите човешки права и ще бъдат запознати с основни аспекти от Конвенцията на ООН за правата на детето. Предвидено е образователните занимания да се водят под формата на беседи и игри.
Инициативата за лагера е на община Силистра и на ръководството на Дома. Провокирана е от ширещите се агресия и насилие сред децата, включително и между сираци от специализираните институции. Сред мотивите също е нарастващият брой на доброволно напускащи училището деца, за което, според организаторите, е необходима по-активна разяснителна и образователна форма на въздействие. Лектори ще бъдат специалисти от Агенцията за социално подпомагане, децата ще бъдат обгрижвани от възпитатели, работещи в Дом „Димчо Дебелянов”.
Пълният 10-дневен пансион, транспортът и обучението са финансирани с 16 590 лв. по проект „Летен образователен лагер за деца от Дом за деца, лишени от родителска грижа ”Димчо Дебелянов” – Силистра. Фонд „Социално подпомагане” към Министерството на труда и социалната политика осигурява 15 750 лв., а общината поема разноските по транспорта в размер на 840 лв.

199 кандидат-гимназисти се явиха на изпит в ОУ “Иван Вазов”

По Вариант 3 писаха седмокласниците, които кандидатстват в елитните гимназии на изпита по български език и литература в петък. За три часа те трябваше да отговорят на 50 въпроса и да напишат преразказ на откъс от романа на Иван Вазов “Под игото”. 
На изпита по български език и литература в областта се явиха над 400 седмокласници, разпределени в три основни училища “Св. св. Крили и Методий” и “Иван Вазов” в Силистра и СОУ “Йордан Йовков” в Тутракан. 
Броят на явилите се ученици в ОУ ”Иван Вазов” бе 199 и след обявяването на варианта директорът на учебното заведение заедно с родители отвори плика, като с две пароли се отварят изпитните материали, които са записани на дискове. Първата парола бе обявена в сайта на образователното министерство след изтеглянето на изпитния вариант за преразказа, а втората - в 10.00 часа за теста.
50-те въпроса от теста, което е втората част от изпита, са разположени на девет страници и също ще бъде размножен за всички ученици. Отговорите ще се отбелязват върху отделен лист. Към листа с отговорите е прикрепена идентификационната бланка, която ще попълват учениците. Тази бланка ще бъде засекретена в малко пликче и съдържа името, входящия номер и ЕНГ-то на ученика. Учениците трябва да пишат със син химикал. Оценяването ще бъде като миналата година - максималният брой точки е 100. 75 от тях са за теста, а 25 - за преразказа- каза Александър Кононов, директор на ОУ “Иван Вазов”.
Той допълни, че текстът за преразказ не би трябвало да затрудни учениците и очаква добри резултати.
Освен „Под игото", другите варианти за преразказ бяха „Малкият принц" и „Граф Монте Кристо". И трите произведения са се класирали съответно на първо, пето и десето място в класацията на „Голямото четене".

До края на месеца Пътното ще ремонтира пътища за над 130 хил. лева

До края на юни в Силистренска област се извършат дейности по текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища за над 130 хиляди лева.
С цел предотвратяване на условия за създаване на пожароопасни места се косят тревни площи и се изсичат храсти в сервитута на републиканските пътища в областта. Почистват се площадките за отдих в районите на РПС-Силистра, РПС-Дулово и РПС-Тутракан.
В района на РПС-Тутракан се изкърпват единични дупки по второкласнен път ІІ-49 Кубрат -Старо село-Тутракан (в участъка Кубрат-Старо село), по третокласните пътища ІІІ-205 Исперих-Стефан Караджа и ІІІ-235 Окорш-Паисиево-Главиница-Зафирово-Малък Преславец (в участъка Главиница-Малък Преславец).
В района на РПС-Дулово се правят ръчни кърпежи по третокласни пътища ІІІ-216 - Ситово-Добротица-Дулово, от км 14 до км 31 (участъци от пътя Добротица-Дулово), път ІІІ-235 Окорш- Паисиево-Главиница-Зафирово-Малък Преславец (в участъка Окорш-Зафирово), път ІІІ-710 Грънчарово-Секулово-Нови пазар (в участъка Грънчарово-Секулово), път ІІІ-2077 Каблешково-Межден, от км 11 до км 20 (в участъка Межден-Тервел) и път ІІІ-2307 Правда-Падина-Главиница (в участъка Правда-Падина). По третокласните пътища ІІІ-2104 Черногор-Главиница и в участъка Падина-Главиница по път ІІІ-2307 Правда- Падина-Главиница се изкърпват единични дупки.
Предстои рехабилитационен ремонт на пътни участъци по път II-71 Силистра-Добрич. В момента там се работи по геодезичната част и се възстановява пикетажът, извършва се окосяване на тревите от банкетите и почистване от храсти.

Успех на младите театрали от „Малък театър зад чина”

В края на миналата седмица Младежката театрална студия „Малък театър зад чина” от Силистра взе участие в Четвъртия национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов”, който се проведе в Русе, съобщи ръководителката на състава Мира Бонжева, актриса в ДКТ „Сава Добпроплодни”. „Нашето участие” е било извън конкурсната програма, поради спецификата на спектакъла. В рамките на фективала са определени възрастови групи, а в нашата формация присъстват всички възможни от тях – от II клас до професионални актъори. Освен това постановката ни на пиесата „Албена” по Й. Йовков е с декор и осветление, което я прави истински театрален спектакъл. Ето защо възпитаниците на Мира са били поканени като официални гости и са имали честта да закрият фестивалната програма.
Четири са първите награди, с които са удостоени младите ни театрали. Абитуриентът Цветелин Илчев има първа награда за главна мъжка роля (Нягул). Първа са и наградите за Даниела Августинова – за главна женска роля (Албена), на Пламен Калчев – за подържаща мъжка роля (Сенебирски) и на Дайана Михайлова – за подържаща женска роля (Кераница). „Получихме и много ласкави мнения от журито под председателството на професор Петър Петров, от Марина и Емил Кьостебекови (семейството театрали, чийто половин живот премина в Силистра) и на много други големи български театрали”, сподели пред медиите М. Бонжева.

В 6 сутринта отваря врати Етнографският музей в Силистра за Еньовден

В ранни зори, точно в 6 часа сутринта, ще отвори врати Етнографският музей в Силистра по повод народния празник, отбелязван на 24 юни – Еньовден. Началникът на отдела Росен Чолаков и уредникът Маргарита Миланова ще посрещат на чаша билков чай всички силистренци, желаещи да усетят магията на празника.  
В народния календар това е най-големият летен български празник, посветен на слънцето и борбата срещу болестите. Идеята за ранното посрещане на гости на Етнографския музей е свързана с поверието, че събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити. Затова всеки гражданин ще бъде приканен да се овъргаля в зелената полянка до музея, за да събере от магическите природни сили на този ден.
Силистренци ще могат да минат и през специален еньовски венец за здраве. Всеки, решил да участва в ритуалите, може да го направи през целия ден на Еньовден, казаха още организаторите от Етнографския музей.



Няма коментари:

Публикуване на коментар