Нападнаха общински съветник от ГЕРБ

Все още се изяснява инцидентът, станал в неделя вечер в село Ветрен.
Според официалната информация четирима мъже - В.П. (42 г.), Г.С. (33 г.), П.Д. (24 г.) и Р.Т. (34 г.) - проникнали в частен имот, където нанесли повреди върху два автомобила - джип “Ланд Ровър“ и джип “Чероки“, и отправили закани към 28-годишния собственик на имота и съпругата му.
Нападнатия е общинския съветник от ГЕРБ Ивайло Йорданов. Пред журналисти той разказа, че четиримата нападатели, трима от които видимо пияни, са нахлули в двора му с бухалки и с пръчки в ръце. Неканените “гости“ обяснили, че са дошли да се саморазправят с Йорданов заради евтините цени, които той пуснал. Общинският съветник твърди, че нападателите са братът на началника на РПУ-то, синът на началника на РУ- на МВР, а другите двама не познавал. Нападателите заплашвали с убийства, с пистолет. 
След получаване на сигнала за произшествието на адреса е изпратен полицейски екип, извършен е оглед на местопроизшествието. Три от лицата са задържани в полицейския арест за срок от 24 часа, а срещу четиримата извършители е образувано дознание. Работата по случая продължава в РУМВР-Силистра.
Двама от нападателите са братът и синът на шефа на местното РУ на МВР Димитър Петров - Веселин Петров и Пламен Петров. Запознати коментират, че конфликтът между Веселин и Ивайло е на бизнес-основа. И двамата са собственици на заведения в Силистра. 



Навръх Гергьовден - поредна катастрофа с жертва

21-годишен русенец е загинал снощи при поредния тежък инцидент в Силистренска област. Катастрофата е станала около 1.30 ч. в отсечката гр. Тутракан – с. Нова Черна, в близост до разклона за Старо село. Движение с несъобразена скорост е най-вероятната причина, поради която 21-годишният Кр. Н. загубил контрол над автомобила си БМВ и се ударил в крайпътно дърво, вляво от пътното платно. При удара водачът, който пътувал сам в колата, загинал на място.
14 са вече жертвите на автомобилни катастрофи в областта от началото на годината.

Трима загинаха, един е ранен при катастрофа край Дулово

Тежка катастрофа отне живота на трима младежи, четвърти, 17-годишен, е настанен в болница. Пътното произшествие е станало във вторник около 15.00 ч. по пътя между дуловските села Златоклас и Чернолик. Зад волана на лек автомобил „Опел Астра” е бил 19-годишният Е.Р. от гр.Дулово, с едномесечен стаж като водач. Той шофирал с несъобразена скорост, загубил контрол над управлението и колата се ударила в крайпътно дърво. Загинали водачът и двама негови спътници – момчета на 18 и 20 години. Четвъртият, пътувал в колата – 17 годишен, е настанен в силистренската болница с множество травми, но без опасност за живота. По случая е образувано дознание.

22-годишна жена почина след катастрофа

22-годишна жена е починала след катастрофа, съобщават от полицията в Добрич. С опасност за живота е и 2-годишно дете, прието в Добричката болница с фрактури на черепа и на дясната ръка. 
Жената и детето са пътували с лек автомобил “БМВ“, управляван от 29-годишен мъж от Силистра. В понеделник около 18.15 часа по пътя Варна-Добрич близо до кръстовището за село Стефаново колата е напуснала платното за движение и се е преобърнала. Водачът също е пострадал. Той е получил черепно - мозъчна травма и наранявания по тялото.
И тримата пострадали са приети в Добричката болница, където по-късно жената е починала. Причините за катастрофата се изясняват в условията на досъдебно производство.


В с. Гарван 
Откриха Музей на комунизма 

Юлиян ЖЕЛЕВ
www.paralel44.info


Истински музей на комунизма отвори врати през почивните дни в село Гарван. “Точното му наименование е Областна музейна сбирка на социализма, но още от първия миг всички го нарекоха музея на комунизма”, обясни кметицата на селото Славка Ганева. Тя поясни, че откриването на музея е било част от програмата, предвидена в рамките на традиционна среща на поколенията, организирана от кметството на силистренското село за 1 май. 
Според Славка Ганева за срещата са били изпратени над 100 покани до известни българи, чийто корен е от с. Гарван. Сред тях са били проф. Казимир Попконстантинов, настоящият генерален директор на БНР Валери Тодоров и един от неговите предшественици Иван Обретенов.

В Силистра:
КНСБ с концерт за 1 май

1 май 2009 година. Силистра. Празничната сцена на площад „Свобода” очаква поредния зрелищен концертен сюжет за всички, които са уважили поканата за участие в празничната проява, този път организирана от РС на КНСБ. 
За 15-и път в Силистра КНСБ поздрави с концерт над 6 000 (поне 1 000 приеха лично поздрава) свои членове от 156 организации от региона. „Може би сме единствени в страната, които толкова години правим концерт за Деня на труда напук на кризата и прехода, благодарение парите на синдикалните организации и работодателите”, каза за медиите Димитричка Пейкова, председател на РКС на КНСБ-Силистра. 
Вокално трио „Вива тийнс” при ОДК-Тутракан (ръководител Доротея Бальовска), Ансамбъл „Ритъм” при НЧ „Св. св. Кирил и Методий” (худ. ръководител Росен Филипов), СК „Елеганс” (ръководител Пламен Славов) и Балет „Мечтание” от СОУ „Никола Вапцаров” (ръководител Боряна Кьосева) от Силистра се представиха в програмата, заедно със солистите Глория Кънчева и Христо Въндев. Послания имаше от Димитричка Пейкова като лидер на регионалните структури на конфедерацията, от Светлана Великова - областен управител, и поздравителен адрес от кмета на Силистра Иво Андонов. 
Малък на брой общинари и минимален състав от общински съветници уважиха проявата. Свежи бяха ръкоплясканията от зрителите, уважили в слънчевия ден поканата на КНСБ за честване на Първи май - Деня на труда и на работническата солидарност.
От векове 1 май и целият месец са Ден и месец на земята и плодородието. Преди 3 000 години хората са се покланяли на богинята Мая – техен покровител. В нейна чест са устройвали тържества и пиршества. Малцина знаят, че Първи май като символ на труда има и езически корени по нашите земи.


 Богат на празници е и силистренският месец май. В Деня на Победата (9 май 1945 г.) и Деня на Европа (9 май) от 10 часа на площад „Свобода” е проявата „Пролетни игри и песни”- традиционен областен фестивал на читалищните фолклорни състави на различните етноси. 
 От 11 до 16 май е Националната библиотечна седмица’ 2009 на РБ „Партений Павлович” с цикъл от прояви, включващ за пръв път и „Старобългарски четения и песнопения” в двора на Доростолска митрополия. 
 На 14 май от 18 часа в Зала №13 на Градската художествена галерия е представянето на книгата „Петко Бочаров на 90? Не, ама да! Юбилеен сборник с коментари”. По същото време (18 часа, но в салона на община Силистра) е Юбилейният концерт „15 години Група за стари градски песни „Златна есен” при НЧ „Доростол”.
 Сред по-мащабните прояви провят впечатление още мероприятията за 24 май: Ритуалът по издигане на националното знаме на Република България навръх 24 май от 10 часа на площад „Свобода”, както и последващото го Дефиле на силистренските училища по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. 
От 25 до 29 май е X Международен куклено-театрален фестивал за най-малките и VII-то издание на Международна куклено-театрална лаборатория “Ян Бибиян”.

Силистренски деца и тяхната учителка с награда от Европейския форум на учителите-новатори

Децата от IV-б клас на СОУ „Н.Й.Вапцаров” и учителката им по информационни технологии Ясенна Пецова представиха Силистра и областта в национален проект, спечелил две награди на VІ Европейския форум на учителите-новатори (Innovative Teachers Forum 2009), проведен преди месец във Виена.
Българският проект, озаглавен „Пътешествие из България”, е безапелационен победител в категория „Изборът на учителите”, наградата се присъжда с гласуване на всички учители – участници във форума. Тази година те бяха над 150. Втора награда българският проект печели в категорията „Иновации в съвместната работа” (Innovation in Collaboration). Призът в тази категория се присъжда от международно жури от представители на 25 държави. България за първи път печели авторитетна награда на европейски образователен форум. 
Проектът „Пътешествие из България” представя в снимки природни и исторически забележителности от цяла България. Създаден е от ученици от първи до четвърти клас, водени от 32-ма учители от 25 училища от 18 различни града на България. Целта на проекта е да представи специфични и интересни места от конкретното населено място през погледа на децата. Координатори и нициатори за реализацията му са доц. Румяна Папанцева и доктор Красимира Димитрова от Бургаския университет „Доктор Асен Златаров”
Силистра и областта присъстват с мултимедийна презентация,в която са представени исторически и туристически забележителности – Римската гробница, Дунавският парк, Крепостта, музеите и др. Всяка една от общините в областта също е представена с най-интересната си забележителност. 
Наградите на участниците бяха връчени преди два дни на VІ Национална конференция „Информационните технологии – необходимата инвестиция в бъдещето на България”, провела се в Резиденция Бояна – София.


Жители на румънското село Канлъ гостуваха на земляческа среща в село Коларово

Близо 600 души участваха в провеждената земляческа среща в село Коларово, Главинишка община.
Сред тях бяха и гости от румънското село Канлъ, община Липница.
Според кмета на Коларово Абил Дауд от Канлъ в Коларово са се преселили над 100 семейства през 1940 година след връщането на Южна Добруджа от Румъния на България. Родствениците от двата бряга на Дунав за пръв път установяват връзка благодарение на земляческата среща.
В село Коларово постоянно живеят около 300 души. Основно населението се занимава със земеделие. 
Празнични прояви през почивните дни имаше и в други села на Главинишка община. В с. Суходол ще се проведе традиционен събор с конни надбягвания и народни борби. Традиционни събори имаше и в селата Черногор и Звенемир. 


Деца без родители събират дарения за съученици

Сираци от Дом „Димчо Дебелянов" в Силистра събраха над 1000 лева по време на благотворителен концерт. Средствата бяха дарени на абитуриентите от Дома за деца без родителски грижи. Хуманната инициатива се провежда вече 11 години.
Повече от час и половина 65 малчугани от Дома пяха и танцуваха на сцената в Силистра. Споделиха, че тези концерти, за които се готвят с месеци, са най-вълнуващото им преживяване през годината.
„Така провокираме благотворителността у нашите съграждани, да им покажем какви деца живеят в този Дом, че те с нищо не се по-лоши от останалите", заяви директорът Стелиян Стойчев.
През тази година Дома завинаги ще напуснат 3 момичета и 4 момчета. Затова и вълнението им от последния концерт е голямо. Още повече, когато знаят, че всички усмивки и усърдие на сцената са за тях. За да закупят тоалетите си за бала, разчитат на средствата, събрани на благотворителната вечер - около 1000 лева. Помощ се очаква и от други дарители.


Няма коментари:

Публикуване на коментар