Строят параклис в двора на болницата в Дулово

Първа копка направиха за построяването на параклис в двора на Дуловската болница.
Мястото бе осветено от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Иларион.
Първата копка и полагането на основния камък бяха извършени от д-р Али Селиман, управител на МБАЛ – Дулово, от протосингела на Доростолската епархия ставрофорен иконом отец Добри Чаков и от дуловския свещеник отец Райчо Върбанов.
„Това е наша отдавнашна идея, за която работим от доста време – сподели д-р Али Селиман, управител на болницата. - Вече сме готови с идейния проект и сме заявили инвеститорските си намерения. За това хубаво дело ще разчитаме на дарители, за да съберем необходимите средства за съграждането на параклиса. Вярвам, че с Божията помощ ще сътворим нещо добро за жителите на община Дулово, а и за всички, които посещават нашата болница”.
Параклисът ще носи името на покровителя на България и патрона на българските лекари „Св. Иван Рилски – Чудотворец”, допълни д-р Селиман.
Разработката е съобразена изцяло с канона на източноправославната българска традиция.
Идеята е до празника на Св. Иван Рилски – 19 октомври, параклисът да бъде построен. Първото дарение направи д-р Юлиян Найденов, завеждаш Неврологично отделение в дуловското лечебно заведение.
Ще бъде изготвен списък на дарителите, а имената им ще бъдат изписани на входа на параклиса.
В Обществения комитет са включени д-р Драгостин Драгнев, Росица Лечева, Росица Димитрова, Веселина Маринова и Марин Малчев.
По предварителни изчисления за строежа ще бъдат необходими около 25-30 хиляди лева. Параклисът ще бъде разположен на терен 5/4 м и неслучайно е избрана градинката пред Бърза помощ, съобщи д-р Селиман.
Доростолският митрополит благослови съграждането на параклиса и първата му копка и пожела на д-р Али Селиман и екипа от лекари и медицински сестри да следват пътя, който са поели, и всички, които идват в лечебното заведение, да си тръгват живи и здрави.
Идеята е параклисът да се превърне в място, което да носи своето послание, да носи своята утеха, своя мир. Да спомага намиращите се в затруднение да постигнат просветление за душата.

Изливат основите на църква в Смилец

В деня на Светите братя Кирил и Методий – 11 май, в село Смилец започна изливането на основите на църквата „Св. Йоан Кръстител”.
Първоначалната идея бе за изграждане на параклис, но в последствие амбицията достига до желанието в населеното място да има църква.
По-възрастните хора от селото разказаха, че селото е без православен храм от 1966 година, когато току-що построената църква е била съборена от тогавашните управници с модерните за времето трактори.
Днес на същото място ще се извиси нов храм.
Той ще се различава от всички останали в региона, тъй като конструкцията му ще е сглобяема и ще бъде доставена от Гърция.



Горя склад в промишлената зона

Пожар в производствено предприятие за покривни системи загасиха силистренските огнеборци. Няма пострадали хора при произшествието, но са нанесени значителни материални щети.
Сигналът за пожара е получен в РС „Пожарна безопасност и спасяване” в 18.33 ч. на 11 май. При пристигането на адреса пожарникарите установили, че горят дървени палети в открит склад на площ около 1000 кв.м. В гасенето са участвали пет противопожарни автомобила, изразходвани са близо 70 тона вода, 1 тон прах и 400 литра пенообразувател. Пожарът е локализиран около 19.00 ч., но заради опасността от възобновяване на огъня до полунощ на мястото са останали да дежурят противопожарни екипи.
Изгорели са 3000 дървени палети за опаковка, пресевна инсталация, транспортна лента и около 3000 литра дизелово гориво.
Огнеборците са успели да предотвратят прехвърлянето на огъня върху производствената част на фирмата, спасени са и други съседни складове и обекти.
Причините за пожара се изясняват, образувано е дознание.

Старобългарски четения и песнопения на старта на Библиотечната седмица

С празничната вечер “Старобългарски четения и песнопения” в двора на катедралния православен храм в Силистра стартира Националната библиотечна седмица.
Оригиналната проява, с която бе отбелязан подобаващо Денят на българската азбука и светите братя Кирил и Методий, бе организирана от Регионалната библиотека “Партений Павлович” съвместно с Доростолската митрополия, дирекция “Хуманитарни дейности” към община Силистра и Филиала на Русенския университет “Ангел Кънчев” в нашия град. 
Векове назад в старобългарската епоха се потопиха присъстващите на празничната вечер в катедралния ни храм “Св. св. Петър и Павел”. С песнопения, четения и подходяща музика, която ги озвучаваше, гостите на празника усетиха българския дух и величието на старобългарската книжнина. 
В оригинал на старобългарски език беше представено знаменитото произведение “За буквите” на Черноризец Храбър, както и други творби от преди десет века. Те бяха изпълнени от доц. д-р Тодорка Георгиева, ръководител на катедрата по филологически науки във Филиал Силистра на Русенския университет “Ангел Кънчев”, и нейни студенти. 
Допълнителната атмосфера създаваше и музиката на онези времена, когато у нас се е зараждало християнството, в реприз от записи, съхранявани в културния отдел на библиотеката.
Ставрофорен иконом отец Добри Чаков изпълни за силистренци тропар на Христовото възкресение, както и други църковни песнопения. За всички православни той прочете и “Символът на вярата” - текст, с който се изповядва християнската вяра и съдържа нейните основни правила. Произнесена от отец Чаков беше и молитвата “Отче наш” на църковнославянски. 
Книги и издания, сред които много монографични изследвания на преподаватели и сборници с доклади на студенти, връчи като подарък за силистренската библиотека доц. д-р Тодорка Георгиева от името на Филиала на Русенския университет в града ни.  
Зам-кметът по хуманитарни дейности Нели Стоилова, дългогодишен библиотекар и бивш директор на регионалната ни библиотека, поздрави за празника библиотечните специалисти с професионалния им празник. 
50 книги като подарък за фонда на библиотеката дари от името на Община Силистра Нели Стоилова. Сред тях има цяла колекция от откупки на творби на местни автори, както и книги, подарявани за общинското ръководство от нейни гости.

Откриха Панорама на средното образование
 
Инициативата се провежда за пета поредна година. Очаква се училищното изложение да бъде посетено от близо 800 деца, на които предстои избор на учебно заведение и специалност през новата учебна година.
19 професионални училища и гимназии от Силистра участват със свои щандове в училищна борса, разположена в зрителната зала на Центъра за работа с деца. Форумът бе организиран от общинския отдел „Образование" и Регионалния инспекторат в града. 
Приемащите училища имаха възможност да покажат на свои щандове постиженията си чрез компютърни презентации, постери, които представят държавния план-прием през следващата 2009/2010 учебна година.
Панорамата има за цел да покаже всички училища, в които се извършва план-прием, по какви професии, направления и специалности ще могат да кандидатстват учениците. Това ще им помогне да направят най-правилния избор за тяхната бъдеща реализация, каза при откриването на форума началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Силистра Велико Георгиев. 
В продължение на два дни от 9 до 18 часа ученици и родители имат възможност да посетят изложението преди решаващия избор. Приемът на документи за кандидатстване започва след по-малко от две седмици.
По утвърдения държавен план-прием за силистренските училища тази година се предлагат 18 паралелки след завършен седми клас и 35 след завършено основно образование.
Изпитите след седми клас тази година ще са на 19 юни – по български език и литература, и на 25 юни – по математика.


Камери ще следят всяка втора класна стая на матурите в Силистренско

От вчера група от специалисти започна монтирането на камери в общо четиридесет и осем изпитни зали в девет училища в областта.
Това съобщи Велико Георгиев, началник на Регионалния инспекторат по образование в Силистра.
Зрелостните изпити в областта ще се проведат общо в деветдесет и две зали в деветнадесет училища.В част от училищата, предимно общински, вече има монтирани подобни камери, уточни Великов.
Целта на мярката е да се ограничат случаите на преписване. Санкцията за преписване е анулиране на изпита.
1215 ученици от Силистренско са подали заявление за явяване на първия зрелостен изпит по БЕЛ, а 1235 -за втори предмет по избор.
И тази година географията и икономиката са най-предпочитаните предмети, по които зрелостниците ще държат изпит, като за втори предмет има общо подадени 666 заявления.Най-малък е броят на кандидатите, заявили желание да се явят на втори изпит по испански език- шест ученици.
Триста четиридесет и пет са квесторите, определени за изпитите, които ще се проведат на 17 и 19 май тази година.
Резултатите от държавните зрелостни изпити ще са готови до 12 юни.
Тази година книжките, на които са отпечатани въпросите на различните варианти на матурата, ще бъдат разпечатани от самото училище. Предната вечер училищата, в които ще се провеждат матурите, ще получат на магнитен носител вариантите, но едва след като бъде изтеглен изпитният вариант, ще получат паролата за отварянето му.Изпитът по български език и литература ще включва 33 въпроса от затворен характер, носещи 33 точки, седем отворени въпроса за 37 точки, както и създаването на аргументативен текст за 30 точки. Общият брой на точките от изпита е 100.
Учениците ще трябва да носят документ за самоличност, както и получената служебна бележка, която се издава в срок с крайна дата 15 май. Децата ще трябва да са с половин час по-рано в училището, в което са разпределени.

Връчиха немски дипломи на 15 абитуриенти



Петнадесет зрелостници от Езикова гимназия “Пейо Яворов” в Силистра получиха немски езикови дипломи, които им дават възможност да кандидатстват в университети в Германия. 
Церемонията по връчването им се състоя в зала 13 на градската Художествена галерия при изключително тържествена атмосфера. Сред официалните гости бяха Елизабет Хорнунг – културен и пресаташе към Посолството на Германия у нас, и Ингрид Шлумбергер – методически консултант по езиково обучение за Североизточна България и преподавател в Първа езикова гимназия във Варна. 
Церемонията по връчването на престижните документи на зрелостниците уважиха областният управител Светлана Великова, кметът Иво Андонов, зам.-кметът Нели Стоилова, началникът на кабинета на кмета Цветана Игнатова, секретарят на община Силистра Людмил Стоянов, много учители, родители и гости.  
Дипломите са знак колко важни са знанията по немски език, заяви Елизабет Хорнунг, която връчи дипломите на учениците. 
Искам да уверя родителите, че имат чудесни деца, с които трябва да се гордеят, посочи директорът на училището Васил Узунов. Той поздрави учениците за тяхната всеотдайност и постижения, като им пожела здраве и по-нататъшни успехи в живота. 
Ръководител на DSD- курса е Нели Георгиева, която за втора поредна година с колежката й от немската катедра Малина Станишева извеждат випуск с признато ниво С-1 за владеене на немски език в немскоговорящите страни. “Постиженията на нашите ученици са повече от добри. Стремим се да сме конкурентоспособни на другите училища, които имат такива випуски. Факт е, че наши ученици отиват да учат в Германия. Миналата година имахме четирима, тази година също имаме много желаещи. Това е показателно за добрата им подготовка”, каза Нели Георгиева. 
Отличник на DSD-випуск за тази година е Елица Станева, получила 84 от максималните 96 точки. 
Езиковата гимназия в Силистра е сред първите в страната с преподаване по немските езикови стандарти. У нас 26 училища работят на това ниво. 
30 000 младежи в света получават немски езикови дипломи през тази година, а сред тях 8000 са от България.


Профилактика на гръбначните изкривявания при учениците
ще се проведе до 22 май в община Силистра


Това съобщи зам.-кметът по здравеопазване и социална политика Светлана Боева. Инициатор и организатор на кампанията за профилактичните прегледи за гръбначни изкривявания при ученици от III до VII клас е Лайънс клуб-Силистра.
По информация от общинския пресцентър стана ясно, че такава се провежда за първи път от 1989 година и ще обхване 2000 деца. Президентът на Лайънс-клуб-Силистра д-р Венцислав Стоев съобщи, че скринингът е втори етап от цялостната кампания. При първия медицински лица от училищното здравеопазване са били обучени на специална конференция от д-р Петър Дончев по изработена от него програма за ранно откриване на сколиозата – изкривяване при децата, което се получава най-често от заемането на неправилна поза в училище при седене на чина.
Прегледите на децата от рисковата група ще бъдат извършени от специалистите по детско и училищно здравеопазване. В случай на съмнения за гръбначно изкривяване те и техните родители ще получат специализирана консултация, изследване и лечение, допълни д-р Стоев.




Няма коментари:

Публикуване на коментар