Бр.12/20 януари 2010 г.

Лекарите от МБАЛ - Дулово искат референдум

Кметът на общината Гюнер Рамис предлага и публичен диспут

Ленар НУРИ

Вчера на среща с медиите, часове преди първото за годината заседание на Общинския съвет в Дулово, началници на отделения в МБАЛ – Дулово заедно с кмета на общината Гюнер Рамис, зам.- кметове и общински съветници призоваха за референдум и публичен диспут по темата за съдбата на общинската болница.

“Искаме референдум на местно ниво, за да проверим дали гражданите харесват местните болници и искат да се лекуват в тях, за да решим бъдещето им», заяви пред медиите Гюнер Рамис. Според него да се оставя на общинското ръководство и на общинските съветници да решават бъдещето на многопрофилните болници е в пълно противоречие на всякакви закони. Да се върне старият статут, т. е. да остане издръжката на здравната каса по клиничните пътеки, а заплатите да се осигуряват от министерството на здравеопазването. Така било до 2005 г.

“На пожарната да не би да плащат за потушени пожари, а на прокуратурата за осъден престъпник?”, питаха се лекари и общинари.

В години на криза и орязани бюджети, които за мен не са актуални, ние говорим за инфраструктура, вместо за здравеопазване.

Д-р Али Селиман обобщи настоящото положение на болницата като поясни, че критериите, наложени от НЗОК, един от които е наличие на лекари по специалности на основен трудов договор, дейността на лечебните заведения се затруднява, което от своя страна води до несъществуването или закриването им.

Болницата обслужва около 40 хиляди души и не може да говорим за закриване. В стремежа си да им дадем качествено обслужване, ние оставяме населението без медицинска помощ. Пациенти, които сме насочили към областното лечебно заведение, биват върнати. Здравеопазването освен качество има и своята временност и достъпност. Към момента се наблюдава точно обратното. Примери може да се дават много - каза д-р Селиман.

Преди да се направят реформи, трябваше да се направи обстоен анализ на съществуващите общински болници и да се очертаят кардиналните проблеми пред тях. Това не се направи, допълни той.

Д-р Найденов заяви, че здравеопазването е такъв ресор, в който не могат да се правят революции. Според него преди да бъдат предприети някакви мерки в сферата на здравеопазването, трябва да се проведат срещи както с университетските и областните, така и с общинските болници и да се види по места какво е състоянието на всяко лечебно заведение и тогава стъпка по стъпка да се правят промени.

В Европа и по света може да работиш на няколко места, никой не те ограничава, докато при нас такова ограничение се използва единствено с цел да бъдат затворени някои лечебни заведения. Какъв ще бъде ефектът? Аз лично не съм оптимист и не знам – допълни д-р Найденов.

В крайна сметка общинските съветници взеха решение дуловската болница да подпише Националния рамков догово, с условията, които предлага НЗОК, а именно работа само по 46 клинични пътеки.

Решение, което бе взето поради липса на избор.

Избор всъщност имаше – или да приемат договора или да закрият болницата.

Зимни неволи

Пускат обходен път през с. Войново

Губернаторът препоръчва на кметовете да „затворят” общините

Любомир ДОБРЕВ

Да се затвори пътят през село Богорово и автомобилите да се пуснат по обходен маршрут Богорово-Войново – това реши кризисният щаб при областния управител вчера преди обяд. Това се налага поради трудното преминаване на товарни автомобили през най-тежкия пътен участък на територията на Силистренска област – стръмнините при с. Богорово. През нощта на 18 срещу 19 януари и през вчерашния ден там са закъсали двадесетина товарни автомобила. Толкова са били и закъсалите коли край ситовския свинекомплекс. От КАТ информират, че при проверките вчера от 30 тира само два-три са имали вериги. Турските шофьори по правило карат неподготвени за зимата.

Един микробус не е могъл да преодолее зимното предизвикателство край с. Златоклас. Линейка е спряла край с. Правда поради невъзможност да продължи напред. Тя е отивала да вземе болен, нуждаещ се от хемодиализа. От Гражданска защита изпратиха единствената си верижна машина да й помогне .

По отношение на добруджанци, нуждаещи се от хемодиализа, вчера се взе решение да бъдат задържани в силистренската болница, докато се отворят пътищата. Става дума за около 50 човека от цялата област. Оставането в болницата, което тя им предлага, не се заплаща от тези пациенти, въпреки че е свързано с определени разходи за лечебното заведение.

Проблемът обаче е, че мнозина от тях, след като минат процедурата си, тръгват да се прибират без оглед на това дали пътищата са проходими. Опитът от предишни години показва, че те често закъсват по пътя и отварят още работа на линейките да ги връщат обратно.

Всъщност кризисният щаб взе решение да се препоръча на кметовете да „затворят” общините си, тоест да не пускат излизането на автомобили, докато пътищата не станат проходими.

Девет училища в областта останаха вчера пусти поради невъзможността учениците и учителите да се придвижат. Това са учебните заведения в общините Кайнарджа – 4, Ситово – 3 и в селата Секулово и Алеково – по едно. От общините твърдят, че засега няма проблем с отоплението в учебните заведения.

Снежната покривка в Силистра вчера беше около 25 см, а в областта на места надхвърляше 40 см. Предвид неспирния снеговалеж най-сериозно вчера положението е било в Главинишка, Алфатарска и Тутраканска община. Вятърът вчера беше със скорост 5-6 метра в секунда, но през следващите дни се очаква да се увеличи двойно. Според метеороложката на общината Нуца Манолова валежите тези дни ще спрат, но температурите ще стигнат минус 20-25 градуса.

Две дами чакат резултата от конкурса за шеф на РИО на МОМН

Две дами от Силистра очакват крайния резултат от конкурса за началник на РИО на МОМН в крайдунавския град. Виолета Динкова и Габриела Миткова са междинните победителки сред петимата кандидати за поста. На него в момента е Велико Георгиев, на когото предстои пенсиониране. На 21 януари свършва седемдневният срок след “изпита”, когато ще стане ясно кой ще бъде извикан в министерството за решаващата “сгледа” преди назначението.

Двама братя от Силистра в топ 7 на най-добрите филми в евроконкурс за защита на личните данни

Владимир и Дамян Добреви от Силистра, съответно на 18 и на 14 години, са номинирани в топ 7 на най-добрите филми в европейския конкурс “Мисли за личната си неприкосновеност”. На 28 януари т.г., когато е Денят за защита на личните данни, в Брюксел те ще трябва да го представят в публична “защита”, заедно с останалите 6 филма на ученици от Румъния, Полша, Литва и Дания.

Във филма на силистренчетата, чиято майка Маргарита Друмева е композитор в местния театър и е автор на музиката, се разказва в 80 сек. за духа на Аладин, който разговаря с куклата Ани и й доказва, че знае всичко за нея. Накрая си признава, че той е...чичко Гугъл, поради което е толкова осведомен.

Близо 100 са били филмите, допуснати до финалната част на конкурса, включващ няколко етапа, сред които гласуване от публиката в интернет и от специално жури. Общо 1300 евро е наградният фонд, който ще бъде даден на трите най-добри филма след представянето им в Брюксел в края на месеца.

“Организаторите в Брюксел плащат разноските само за ръководител и един представител, поради което се налага да търся пари и за другото си дете, защото няма как да ги разделя”, заяви майката на талантливите момчета. Тя смята, че по-малкият от тях ще се справи блестящо на “изпита”, защото знае добре английски език. Общината в Силистра и двама от евродепутатите ни са потърсени също да помогнат, за да могат тримата Друмеви да бъдат заедно в столицата на Европа и да се преборят за наградите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар