Бр.16/26 януари 2010 г.


-29 градуса в Главиница

В Силистра, Алфатар и Дулово кметовете денонощно чистят пътищата 

Абсолютен рекорд от минус 29 градуса бе отчетен от синоптиците в град Главиница. Много студено беше и в Алфатар, където термометрите показваха минус 24,8 градуса. Минус 17,8 градуса пък бе към обяд в Силистра.

“От няколко дни денонощно сме по пътищата с колегата – кмета на Сребърна Георги Иванов, за да чистим навятите със сняг отсечки между двете села”, каза за селският първенец на крайдунавското село Ветрен Неделчо Кискинов. Той е четвърти мандат кмет на селото и твърди, че за пръв път в кариерата си има кмет-съсед, с когото лично карат фадромата и беларуса, за да не оставят нито за час затворен пътя, защото е фатално за движението.

Кметицата на село Черник край Дулово Себахат Сопен преди два дни също със семейната верижна техника дърпала лично в продължение на часове преминаващ автобус, за да го изкара успешно от преспите.

Корабоплаването по река Дунав е нормално, но рибарите не влизат в реката, защото е студено, макар и да няма ледоход.. Лодките им замръзнали на брега.

 

Антон Кутев, областен председател на БСП:

Волен Сидеров трябва да си отзове кмета на Смилец

          Иван Чанов бил груб с хората и не си изпълнявал задълженията

Любомир ДОБРЕВ 

Отношенията на кмета на с. Смилец Иван Чанов със съселяните му е драматично. Така определи ситуацията в селото областният председател на БСП Антон Кутев след неделната си среща със смилечани. „Хората се оплакват от грубо отношение към тях, а и г-н Чанов не си изпълнява задълженията като кмет”, обяви Кутев пред журналисти вчера. В подкрепа на твърденията си той показа писмо, подписано от „младежта на с. Смилец”. В него авторите му твърдят, че „кметът „се наслаждава на хорското страдание, не приема различно от неговото мнение, не контактува с хората от селото, общува с определен кръг от хора и с цялата си наглост използва кметството за негов личен дом”. Чанов изгонил коледарчетата от кабинета си с думите „мръсни котета”, се твърди още в писмото. Очевидно е, че личната драма на един човек /Иван Чанов е с ампутирани два крака/ се превръща в драма на цялото село и Волен Сидеров трябва  да се намеси, заключава Кутев. Той лично щял да информира лидера на „Атака” за ситуацията. Сегашният кмет на Смилец спечели кметския стол като кандидат на тази партия.

„Провеждал ли е новият областен управител д-р Владимир Янков конкурс за доставка на горива за автомобилите и за отопление на сградата?”. Областният лидер на социалистите препоръча на журналистите да зададат този въпрос на губернатора. По негова информация такъв конкурс не бил провеждан, а сегашното снабдяване с горива на областната управа се извършвало от фирмата на общински съветник. А самият д-р Янков обвинил в отчета си за стоте дни на управление предшественичката си Светлана Великова именно в непровеждането на подобен конкурс при избора на доставчик.

Движейки се нагоре по управленската скала, Антон Кутев не пропусна и този път да удари кабинета. Социалистите не приемали обвиненията, че тяхното правителство крило писма от Брюксел, защото били публикувани в интернет. Не били съгласни и с изнесеното от министър Симеон Дянков, че „някакво намерено през септември писмо е причината за спирането на няколко милиона от еврофондовете”. Вече шест месеца не работел нито Държавен фонд „Земеделие”, нито разплащателните агенции, нито се усвоявали европейски пари. Бойко Борисов трябвало да се извини на всички хора, които той оплюл през тези месеци. Всъщност той се превръщал постепенно във „второразряден актьор, който с един и същ виц ни разсмива вече половин година”, обобщава управленската политика водачът на местните социалисти.

 

БЧК подкрепи с чай измръзналите силистренци

·        Червенокръстците съветват измръзналите крайници да се разтрият със сух или напоен със спирт вълнен парцал

Любомир ДОБРЕВ

 

Силистра стана един от малкото градове в страната, където заработи подкрепителен пункт на Българския червен кръст. Вчера от 10.30 часа в консултативно-диагностичния център /бившата поликлиника/ малкият екип от областния комитет на БЧК наливаше топъл чай за всеки, който пожелае. Хората в общи линии недоверчиво поглеждаха към масичката с наредените чаши с чай, несвикнали някой да им предлага нещо безплатно. Макар наплив да нямаше, пак само за час чаши с дъхавата напитка поеха в ръцете си над 50 жители на Силистра и областта.

Инициативата не е на централата на БЧК в София, а  на областното поделение. Подобни пунктове вече бяха разкрити в Русе, Разград, Пловдив, Бургас. Всъщност червенокръстците имат тази отговорност да помагат на хората при кризисни ситуации, а минусовите температури в нашия край през последните дни могат да бъдат определени по подобен начин. Според главния секретар на БЧК Маргарита Касабова идеята за това подпомагане се е обсъждала и по-рано. Събота и неделя обаче хората в по-голямата си част са си вкъщи.

Бившата поликлиника също не е избрана случайно като място, където да се разположи пунктът. Предполага се, че болните, и по правило по-възрастните хора, са избрали този толкова студен ден неслучайно, за да се погрижат за своето здраве. Една топла напитка ще им помогне да се възстановят по-бързо от студа.

В Областния комитет на БЧК имат известен фонд за помощ при подобни ситуации. Малцина знаят, че оттам могат да се притекат на помощ и при предотвратяването на нежелани последици от измръзванията при бедстващи хора, например на пътя. Червенокръстците могат да доставят одеала, топли напитки, съвети за помощ и оцеляване в кризисните часове. При това студено време, ако някой премръзне, от там дават прост, но ефективен съвет – да се разтрият измръзналите крайници с вълнен плат – сух или напоен със спирт.

 

Митницата ни отличник за миналата година, гардът й падна в понижена структура 

Повече приходи от 2008 година е реализирала силистренската митница, показват разчетите в края на 2009 г., научаваме от Интернет. Както е известно, до 16 декември тя се водеше Териториално митническо управление – Силистра, а след преструктурирането стана Митническо бюро – Силистра, което е на подчинение на Регионална митническа дирекция – Русе.

Близо 4,4 млн. лева е целият приход, включващ постъпления от вносни мита, ДДС, акцизи (при внос и сделки в страната), както и от глоби, лихви, санкции и др. приходи. В особено голяма степен е повишението в сферата на акцизите.

Какви други цифри още правят впечатление? С 21% е намалението на стокооборота (от 23, 545 млн. лв. през 2008 г. на 15, 892 млн. лв. през 2009 г.). И въпреки това приходите са с 1/3 повече от предходната година, с което митницата ни е “преизпълнила” задачата си. И това на фона на 1,8 млрд. лева по-малко събрани пари в национален мащаб, отново за миналата година. «Много добър» е оценката за работата на силистренските митничари за предните 12 месеца на базата на постигнатите резултати, научаваме още от световната информационна мрежа.

Предишният шеф на русенската митница Костадин Соколов пое ръководството на силистренското бюро, както бе обявено наскоро в медиите. От своя страна, дългогодишният ръководител на ТМУ-Силистра Йордан Кулев бе сред допуснатите до интервю 4-ма кандидати в конкурса за длъжността “директор на регионална митническа дирекция в административно звено Регионална митническа дирекция – Варна”. Конкурсът обаче не бе “довършен” в края на м. ноември, защото междувременно със закон настанаха структурни промени в сферата на митническото дело у нас. Като на досегашен шеф на «Митница-Силистра» на Кулев му било предложено да продължи дейността си, но той отказал, защото структурното ниво на силистренската митница бе понижено.

Съгласно новото законодателство са преобразувани митническите учреждения, като броят на митниците се редуцира от 17 на 9. Закрити са 19 митнически бюра. С новосъздадените броят им стана 39. С оглед оптимизирането на дейността са закрити 7 митнически пункта. Броят на пунктовете след реформата е 34. Запазени са обаче петте регионални митнически дирекции (в София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе).

Закрити са 10 структури: “Митница София”, “Митница Аерогара София”, “Митница Благоевград”, “Митница Кюстендил”, “Митница Перник”, “Митница Кулата”, “Митница Калотина”, “Митница Добрич”, “Митница Видин” и “Митница Силистра”.

Създадени са нови 2 митници, 10 митнически бюра и 3 митнически пункта. Назначаването на ръководния състав и на митнически служители в митническите учреждения задължително се предхожда от конкурс, чрез конкуренция, основана на професионални качества.

Какви са очакваните ефекти от преструктурирането?

Относно администрацията и държавния бюджет: подобряване на държавната политика в областта на противодействието на митнически, валутни и акцизни нарушения, на незаконния трафик на наркотични вещества, прекурсори, оръжия и изделия и технологии с двойна употреба и на защитата на права върху интелектуална собственост; укрепване на интегритета на митническите служители и повишаване на ефективността на борбата с корупцията; повишаване на административния капацитет и оптимизиране на вертикалната организационна структура; повишаване на събираемостта на публичните държавни вземания при внос на стоки и от акциз при сделки в страната; повишаване на качеството на човешките ресурси вследствие на активната квалификационна политика на Агенция „Митници”; реализиране на икономии чрез съкращаване на щата с 553 щатни бройки (14,9%); увеличаване на оперативния състав за сметка на ръководните кадри (особено на ниво среден мениджмънт – началници на отдели), което намалява бюрокрацията, оптимизира вертикалната структура и ускорява движението на информацията в двете посоки по вертикалната структура.

За клиентите: одобряване на прилагането на единните стандарти при контролната дейност, обслужването на клиентите и събирането на задълженията; намаляване на административната тежест на коректните икономически оператори за сметка на некоректните чрез засилване функциите на последващия контрол и анализа на риска; по-бърза обработка на товари вследствие на повишената мотивация на служителите; съкращаване на времето за издаване на лицензии и подготовката на становища в резултат на по-голямата специализация на митническите служители; разширяване прилагането на принципите на опростените процедури и одобрените икономически оператори, което е в унисон с тенденциите в развитието на европейските митнически администрации.

            Какви са финансовите ефекти?

Повишаване на приходите в резултат на засиления контрол в областта на митическите, акцизните и валутните нарушения и подобрения бизнес климат. Намаляването на числеността на Агенция „Митници” с 553 щатни бройки или 14,9% съкращение на персонала ще доведе до икономии от фонд работна заплата и задължителни осигуровки в размер на 450 000 лева месечно или 5,4 милиона лева годишно. Очаква се повишаване на разходите за командировки при изпълнение на програмата за противодействие на митнически, валутни и акцизни нарушения. Очаквани еднократни разходи в размер на около 1 милион лева за изплащане на обезщетения, неизползвани отпуски и други дължими плащания при прекратяване на трудови правоотношения вследствие на оптимизиране на числения състав на митническата администрация. Реализираните икономии от фонд работна заплата ще се използват за увеличение на трудовото възнаграждение на митническите служители, като процентът на увеличение на възнагражденията ще е в зависимост от атестационния резултат на конкретния служител. Предимство ще се даде на младите кадри, които показват високо ниво на базови знания и умения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар