Бр.9/15 януари 2010 г.

БЮДЖЕТ 2010 - ТЕМА НА ПЪРВАТА ОПЕРАТИВКА НА СЕЛСКИТЕ КМЕТОВЕ С РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЩИНАТА 

Структурирането на бюджета за 2010 година обсъждаха на първата оперативка ръководството на Силистра, кметовете и кметските наместници от 18. села в общината. В резюме кметът Иво Андонов представи реалната ситуация в общината, тенденциите за годината, предначертани с Държавния бюджет в частта за общините, както и възможности за финансиране на дефицита и инвестиционната програма за 2010 година.

Свиването на разходи в общинската издръжка ще засегне и селата, но съобразено с конкретните предложения на кметовете по места, стана ясно по време на разговорите. За да се случи все пак нещо през годината, ръководството залага на 50 %-ната възвръщаемост на приходи от приватизация на общински имоти в селата, както и на участието в следващи мерки по оперативната програма за регионално развитие.

Свикнали сме да работим в икономии, коментираха повечето селски кметове. Но не очакват съвсем нулева да бъде годината. Част от тях не скриха, че се прокрадват инвеститорски интереси към селските райони, въпреки кризата. От 2007 година досега са осъществени 11 приватизационни сделки в селата със запустели общински имоти. Половината от средствата се връщат там за ремонти и благоустрояване. Част от сделките са за развиване на стопанска дейност.

 

НА 19. ЯНУАРИ Е ПУБЛИЧНОТО ОБСЪЖДАНЕ НА БЮДЖЕТА 

За 19.януари е насрочено публичното обсъждане на бюджета на община Силистра за 2010 година със заповед на кмета инж. Иво Андонов. Събитието ще се проведе от 17.00 часа в салона на общината, чийто вход е откъм Дунавската градина.

Публичното обсъждане на общинските бюджети е задължение на местната власт по закон. Но главната му цел е повече хора от различни общности да научат какво представлява общинският бюджет, за какво се харчи, откъде идват парите и какви са възможностите с определени средства да се направят различни блага за града, селата и за гражданите, припомнят от общинската дирекция по финанси.

Публичното обсъждане се предхожда от вътрешни обсъждания с поделенията на бюджетна издръжка с участието на общински съветници от всички политически сили.

До 19. януари на електронния адрес на общината silistra@silistra.bg и Svetlana@silistra.bg ще се приемат конкретни предложения от граждани, граждански формални и неформални организации, от предприемачи за разходване на бюджет 2010. Конкретните идеи трябва да са в направленията: подобряване на общинските услуги, социални дейности, култура и образование, устройство на територията – ремонти, благоустрояване, озеленяване, икономическо развитие. На всяко от предложенията с координати за обратна връзка ще бъде изпратен отговор. 

 

Повече от двеста деца са имунизирани против морбили в Голеш 

Повече от двеста деца са имунизирани за два дни против морбили в силистренското село Голеш, в което има предимно малцинствено население.

Това съобщи д-р Теодора Начева – директор на дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра.

Имунизационната кампания ще продължи до края на седмицата.

Девет от четиринайсетте случая на морбили в Силистренско през януари са регистрирани в с. Голеш. Подлежащи на имунизация са 450 деца в селото.

През миналата година в Силистренска област от морбили са заболели 146 души.

 

На Антоновден тази неделя в Силистра ще бъде избиран нов Доростолски митрополит 

Изборният процес ще бъде ръководен от временно управляващия епархията Русенският митрополит Неофит. Кандидатурите са на десет епископи, след като единадесетият по право - Адрианополският епископ Евлогий, който е игумен на Рилския манастир, се отказа от участие. От тях епархийските избиратели ще трябва да изберат двама. След това измежду тях Светият Синод ще утвърди един.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар