Бр.2/06 януари 2010 г.

В Силистра – без кръст в Дунава, в Тутракан спазват традицията за Йордановден

Йордан Георгиев

 

Траурът за починалия през октомври миналата година митрополит Иларион от Доростолска епархия е поводът днес в Силистра да бъде спестен ритуалът по хвърлянето на кръста в река Дунав, съобщиха от канцеларията на епархията. Оставали в програмата обаче водосветът и църковните служби в катедралния храм “Св. св. първоапостоли Петър и Павел”. На 17 януари е изборът на нов духовен водач на епархията с център Силистра. И в предишни години в крайдунавския град е минавало без кръст в Дунава по причина на силен ледоход и ниски температури. Но тогава ритуалът е бил заместван от алтернативен крос около църквата, за да бъде спазена традицията. В Тутракан обаче църковните отци ще вкарат желаещите в реката, за да извадят замръзналия кръст. Тутракан е към Русенската епархия, чийто митрополит Неофит е изпълняващ длъжността и за Доростолската епархия.

Снимка/Архив

Осем години Светлин Иванов вади кръста от ледените води на Дунав. От едната страна на дървения кръст е изобразено разпятието на Христос, а от другата неговото кръщение в р. Йордан.

Всяка година пред журналисти Светлин споделя, че е невероятно чувството  от успеха.

 

НАД 5000 ИМЕНИЦИ ПРАЗНУВАТ ЙОРДАНОВДЕН И ИВАНОВДЕН В СИЛИСТРА

 

Над 5 000 мъже и жени в Силистренска община ще празнуват имен ден на 6 и 7 януари, съобщи началникът на общинския отдел „Информационно и административно обслужване” Димитричка Господинова.

Малко над 2000 души са кръстени Йордан, Йорданка и Йордана, като най-възрастната е 94-годишната баба Йордана Коцева от село Бабук, а най-малкият - Йордан Станчев, е от Силистра, дошъл с името си на Йордановден и утре ще духне първата свещичка на тортата си.

Почти двойно повече са ивановците в общината – 3 758 души. Най-много са мъжете с името Иван – 2 372-ма, следват ги жените, кръстени Иванка – 1 254, а 132 жени са наречени с името Ивана. Трима ще са най-възрастните именици на Ивановден: Иван Иванов и Иванка Желева от Силистра, както и Иван Пенков от с. Поп Кралево. И тримата са набори, родени са през 1918 г. Трима са и най-малките ивановци. Родени са през 2009 година, но сред тях най-малък е 8-месечният Иван Александров от село Калипетрово.

 

С 10 ПАРАЛЕЛКИ СЕ СВИВА ПЛАН-ПРИЕМЪТ В СРЕДНИТЕ УЧИЛИЩА

 

Продължава да намалява броят на паралелките в средните общински и държавни училища в Силистра, стана ясно след завършилото заседание на общинския съвет за тристранно сътрудничество.

От 23 на 17 да бъдат намалени паралелките с прием след 7-ми клас, а след 8-ми – от 16 на 11, са предложенията, направени от отдел „Образование”, обсъдени с директорите на учебните заведения.

Не се очертава нулева година в нито едно от десетте училища, но заради демографския срив и недостатъчния интерес у подрастващите и техните родители към някои специалности, всяко от заведенията вероятно ще се откаже от по 1 паралелка. За сметка на това се запазва интересът към задочната форма на обучение. И през 2010-2011 учебна година се очаква да бъдат запълнени общо 7 паралелки в професионалните гимназии по механотехника, лека промишленост и земеделие. Крайните си предложения директорите трябва да представят на кмета до 7 януари.

 В заседанието на общинския съвет за тристранно сътрудничество участваха представители на синдикатите, директорите на всички общински и държавни училища, ръководството на общинския отдел „Образование”, заместник-кметът Нели Стоилова и кметът Иво Андонов.

Това е първият етап от обсъждането на общинския план-прием, припомни началникът на Инспектората по образование Велико Георгиев. До 30 април предложенията ще преминат обсъждане на областно и държавно равнище.

 

 

ДУЛОВО

Момиченце е първото бебе за 2010-та

Ваня ПЕТРОВА

 

Първото бебе за новата 2010 година е момиченце,  съобщи Величка Илиева, старша акушерка в АГО към болницата в Дулово

Малката госпожица се казва Йозлем /“копнеж”/ и се е появила на бял свят в 9,00 ч. на 1 януари с елегантните мерки: 2 кг 800 г и 47см. Майката е 30–годишната Тезджан Феим от Дулово.

От отделението уточняват, че през миналата година са се родили общо 257 бебета /с три двойки близнаци/ – 125 момченца и 132 момиченца. В сравнение с 2008 г. ражданията са с 27 по-малко, като през 2008-ма са се родили 284 бебенца.

В отделението работят 2-ма лекари, 8 акушерки и 4 санитарки, които посрещат родилки от града и всички населени места на общината.

И като допълнение - от община Дулово съобщиха, че през миналата година има сключени 128 граждански брака. 

ДНЕС

Арменците в Силистра празнуват Рождество Христово

 

Триста и деветдесет годишната арменска църква “Света Богородица” в крайдунавския град, смятана за най-стария действащ арменски храм в България, бе отворена в следобедните часове на вчерашния ден, каза Сирухи Шейтанян, председателка на църковното настоятелство, когато арменците честват Бъдни вечер.

Въпреки че в Силистра няма арменски свещеник, през годината църквата е отворена всяка неделя.

Арменците празнуват Бъдни вечер семейно. На трапезата има нечетен брой постни ястия. Сред тях е и традиционната арменска сладка супа /ануш абур/ от жито, стафиди, орехи, смокини. Приготвят се и лозови сарми, пълни със смлян ориз и лук и поръсени с лимон.

Според Сирухи Шейтанян арменците в Силистра са около 120 души. Но те са сред най-старите жители на града. Намерени са документи, че още през 1622 година арменци са плащали данъци в Силистра. Църквата в Силистра е осветена десет години след първата арменска църква в България в Русе.

Според исторически свидетелства арменец е управлявал Силистра през единайсети век - през 1016 година стратег на Доростол (Силистра) е Джоджик, който е с армено-грузински произход. Това любопитно сведение от историята е публикувал силистренският историк Иван Занов в книгата си, озаглавена "Арменците в Силистра - минало и съвременност" - първото изследване за живеещите в крайдунавския град арменци.

 

ЗАПОЧНА ПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪК „МПС” ЗА 2010 Г.,  ДАНЪК СГРАДИ”ВНАСЯМЕ ОТ МАРТ

 

В Общинската данъчна служба вече може да се плаща данък „МПС” за 2010 година, съобщиха от ръководството на службата. От там припомнят, че собствениците на автомобили имат право на 5 % отстъпка, ако заплатят цялата сума наведнъж до месец март. Плащането на данък „Сгради” и такса „Битови отпадъци” ще започне вероятно през месец март и до края на месец април ще се ползва 5 %-ната отстъпка, както е предвидено в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ). 

От тази година собствениците на предприятия са задължени да декларират в Общинската данъчна служба нежилищните си имоти, които притежават, или имат право да ползват. Изискването е регламентирано с последните промени в ЗМДТ. Гражданите са длъжни да подават декларации, ако са придобили нови имоти или автомобили, припомнят от данъчната служба към община Силистра.

Едновременно с новата данъчна кампания продължава събирането на стари плащания. Справка показва, че към началото на 2010 година недоборите от местни данъци и такси от предходни години, вкл. и 2009-та, са над 2 400 000 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар