Бр.40/02 март 2010 г.

НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ЧЕСТВАМЕ ЗАЕДНО НА ПЛОЩАД „СВОБОДА”

 

На националния празник 3 март община Силистра организира тържествено отбелязване на 132-та годишнина от Освобождението на България.

Точно в 11.00 часа на площад „Свобода” под звуците на химна „Мила Родино!” ще бъде издигнат националният трибагреник. И тази година честта ще имат младежи, завоювали най-високи отличия от национални състезания в сферата на науката, изкуството или спорта. Празнично приветствие ще поднесе кметът на община Силистра инж. Иво Андонов. Патриотични стихове ще рецитират първенците от общинския ученически конкурс „С България в сърцето”, посветен на 3 март.

След тържествената церемония ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, на граф Лев Толстой и на първия силистренски кмет кап.Георги Мамарчев. Шествието, към което винаги се присъединяват десетки родолюбиви силистренци, ще бъде предвождано от Градския духов оркестър.

За националния празник ще гостува Генералният консул на Руската федерация в Русе Михаил Торшин.

Община Силистра кани всички родолюбиви добруджанци и техните гости на 3 март от 11.00 часа на площад „Свобода”! Заедно да почетем 132-та годишнина от Освобождението на България и на Силистра, която вече 19 века е яка крепост на българския дух!

 

Нели Стоилова / Светлана Боева

Ще решава общинската структура на БСП 


Коя от двете да бъде освободена като зам.-кмет на община Силистра предстои да реши партийната организация в Силистра. Това съобщи соцдепутатът Антон Кутев.

Припомняме, че на свое заседание миналата седмица градските старейшини взеха решение ресорите „Хуманитарни дейности” и „Здравеопазване и социална политика” да бъдат обединени и общината да се раздели с още един зам.-кмет.

Не знам какво ще бъде решението на общинската ни организация, но подозирам, че ще е в полза на Нели Стоилова, коментира Кутев.

„Не съм подписвал предизборни споразумения със силистренския кмет, така че не виждам какво би могло да бъде нарушено. Не се притеснявам от влошаване на отношенията на БСП с Иво Андонов. По-скоро БСП ще трябва да преодолее вътрешнопартийните разногласия, които ще се появят”, заяви народният представител Антон Кутев.

Според депутата върху кмета на Силистра, а и върху всички останали кметове избрани или подкрепени от БСП се упражнява натиск, от страна на управляващите.

Това е основния мотив в скоро време да бъде инициирано провеждането на среща на тези кметове със Сергей Станишев, за да се обсъдят взаимоотношенията им с ГЕРБ и независимостта на местната власт.

 

БСП ще спонсорира Регионална селскостопанска конференция  


На 13 март Силистра ще бъде домакин на Регионална конференция, която ще разгледа проблемите на селското стопанство, финансрането на проекти и националните доплащания. Лектори ще бъдат осигурени от Селскостопанската академия към БАН. Очакват се да пристигнат над 150 земеделски производители, арендатори, представители на поземлени комисии и др., свързани с аграрната тема от Силистра, Добрич, Разград и Търговище. Водят се разтовори в момента и за участници в конференцията от Русе.

Няма да се говори за политика и не се опитваме да правим политика, коментира Антон Кутев, депутат от БСП.

 

 

Насипните диги на Дунав в Силистренско са обрасли с растителност

 

Насипните диги на Дунав в Силистренско са обрасли с растителност, съобщи изпълняващият длъжността директор на “Гражданска защита” в Силистра Тодор Димитров.

Според него това и високите подпочвени води могат да създадат проблеми при превозването на инертни материали за евентуално надграждане на дигите, ако нивото на реката надхвърли критичното.

Първоначалният оглед, който правят на дигата днес екипи на “Гражданска защита” и “Напоителни системи”, показва, че нивото на Дунав край Тутракан е достигнало “петата”/основата/ на дигата. Високо е нивото на подпочвените води в Айдемирската низина и други райони и има заблатявания.

От “Гражданска защита” в Силистра съобщиха, че са изпратени писма до кметовете на крайбрежните общини за създаване на групи за наблюдение при наближаване на критичното за този участък ниво от 777 сантиметра и за осигуряване на инертни материали за евентуално надграждане и укрепване на брега.

Когато нивото на река Дунав достигне 680 сантиметра, ще бъде въведена първа степен на готовност за действие - „Повишено внимание”, съобщиха от “Гражданска защита”. Нивото на Дунав край Силистра от вчера сутринта в 7.00 часа се е повишило с 6 сантиметра и в следобедните часове достигна 625 сантиметра, съобщиха от силистренското представителство на агенцията за поддържане и проучване на плавателния път по Дунав. Под вода са и част от дунавските острови от Тутракан до Силистра. Залети са и ниските брегови участъци.

„Гражданска защита” в Силистра разпространи и препоръки към гражданите за действия при опасност от наводнение.

 

Сборник “осветлява” Закона за управление на етажната собственост

* Всяка сграда с технически паспорт до 31 декември 2012 г.  

Факт е специализираното издание “Сборник от нормативни актове по управление на етажната собственост”, отпечатано тези дни в печатница ТИБО в Силистра. То е част от проект, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на Република България. Темата му е “Проучване и прилагане на добри европейски практики за оптимизиране на жилищната политика на община Силистра”.

В центъра на материала е Законът за управление на етажната собственост, влязъл в сила на 1 май 2009 г. С него се регулират обществените отношения по управлението и поддържането на етажната собственост, за да станат траен регламентиран начин за нова алтернативна форма за управление на общите части в сградите. На практика се създават т. нар. “сдружения на собствениците”.

Няколко са основните насоки в променената материя за етажната собственост:

“регламентирани са две основни форми: досега съществуващите общи събрания и новото – сдружението на собствениците”; “правата и задълженията на собствениците и обитателите на сгради в режим на етажна собственост” и “изискване да се издават технически паспорти за всички влезли в експлоатация сгради. Всяка сграда с технически паспорт до 31 декември 2012 г. Глоби до 1 000 лева се предвиждат за председателите на управителните съвети на сдруженията, ако не ги съставят.

Ръководител на проекта “Проучване и прилагане на добри европейски практики за оптимизиране на жилищната политика на община Силистра” е Надежда Бобчева, директор на дирекция в община Силистра. В екипа по осъществяването му са още общинските служители Надка Маринова, Татяна Стоянова, Юлия Василева и Евдокия Неделчева.

Какво съдържа сборникът?

В него са включени Закон за управление на етажната собственост; Наредба №17 за създаване и поддържане на публичен регистър на сградите в режим на етажна собственост; извадки от “Закон за собствеността” и Правилник за управлението, реда и надзора в етажната собственост. 

 

Проверяват газстанции и сервизи 

Инспекцията по труда е започнала извънредна кампания с МВР,Главна агенция за технически надзор и Автомобилна администрация за проверки на метан и газстанциите в Силистра, съобщи шефът на дирекцията Назми Адемов.

„Тази акция на проверяващите е породена от инцидент през миналия месец, когато деветнадесетгодишен младеж загина при зареждане на метан в Търговище. Проверяват се всички 35 подобни станции, както и сервизите, които обслужват бутилки както за бита, така и за автомобилите”, категоричен беше Назми Адемов.

Инспектори по труда ще влизат и в техническите пунктове за проверки на автомобили, които при преглед трябва да обръщат внимание на превозните средства с газови бутилки дали имат стикери за извършване на технически преглед на самата бутилка.

До началото на следващия месец трябва да се предостави информация за резултатите от проверката в Министерството на труда и социалната политика.

 

Дулово

Редовна месечна среща с кметовете

 

В първия ден на месец март, преди обяд, в зала № 13 в сградата на ОбА се проведе редовната месечна среща на кмета на община Дулово Гюнер Рамис и неговия екип с 26-те кметове от селата.

В началото ученици от четвъртите класове на СОУ ”В.Левски” - Дулово поднесоха мартеници на всички присъстващи на срещата, като им пожелаха здраве, щастие и много успехи. Специални поздрави и подарък - красива мартеница, имаше за кмета на общината.

На срещата присъстваха и представители на РУМВР, ВиК, Д МТ, Д СП и ОСЗ.

Кметовете бяха уведомени от РУМВР, че от осми март започват отчетите на районните инспектори пред жителите на селата. По искане на селските кметове, кметът на общината поиска среща с директора на ВиК - Силистра, за да се изяснят проблемите по ремонтиране на пътищата след отстраняване на авариите от страна на ВиК.

От първи март стартира кампанията по събирането на данък сгради и такса битови отпадъци – по този въпрос от дирекция „Местни приходи” обясниха на кметовете, че вече са подготвили писмата до всички жители и ги помолиха за съдействие по събирането на налозите. Оттам припомниха, че при неплатени задължения към общината, гражданите няма да бъдат обслужвани административно /на база заповед на кмета/.

 

Кмета проведе среща с наемателите на Общински имоти  

По покана на кмета на община Дулово Гюнер Рамис от 9.30 ч.  вчера в сградата на общината се проведе среща с ползватели /наематели/ на общински терени.

Срещата бе инициирана на основание Постановление на Районна прокуратура - Дулово, което е базирано на Указание на ВАП и разпореждане на ОП - Силистра.

Указанието на Върховната административна прокуратура касае всички кметове в страната и им се възлага, чрез окръжните и районните прокуратури, да инспектират към настоящия момент всички обекти по чл. 56, разположени върху имоти – общинска собственост, и чл. 57 от ЗУТ върху всички недвижими имоти и при наличие на законовите условия, да предприемат последващи законосъобразни действия.

На срещата присъстваха над 20 ползватели на такива терени, които бяха запознати подробно от кмета Гюнер Рамис с изискванията на разпореждането на РП и получиха уверението, че от страна на общинска администрация ще получат необходимите им разяснения по всеки отделен случай. Такива срещи предстоят и по населените места на общината, уточни г-н Рамис.

 

 

В ПГСУАУ Атанас Буров» - Силистра ще учат чужди езици в модерни кабинети 

Вчера в Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги “Атанас Буров” – Силистра бяха осветени два езикови компютърни кабинета.

Възпитаниците на учебното заведение ще се обучават в тайните на чуждите езици- английски, френски и немски, в модерни кабинети, втори по рода си в цялата страна.

На церемонията присъстваха Петър Маринов, директор/ръководител на офис Силистра на НАП, гл.ас. Диана Железова, родители и ученици.

Протосингелът на Доростолската епархия отец Добри Чаков освети двата модерни компютърни кабинети за чуждоезиково обучение.

Желанието ни е да удовлетворим амбициите на нашите ученици и родители и да им осигурим съвременно и перспективно образование и професионална езикова подготовка, достигаща европейските езикови стандарти – каза Дочка Милушева, директор на учебното заведение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар