Бр.61/01 април 2010 г.



Възлюбени в Господа чеда на светата ни Православна църква, скъпи братя и сестра на богохранимата Доростолска епархия,
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !
В днешния ден всички християни празнуват с радост
най-светлото събитие от историята на човечеството и Христовата Църква - светлото Христово Възкресение.
До идването на Христа смъртта властваше над човека, но Бог не забрави Своето творение и изпрати Своя Единороден Син, който взе върху си греховете на света /Йоан 1:29/ и изкупи всички човеци чрез Голготската саможертва, проливайки кръвта Си, а като строши оковите на смъртта, възстанови отново връзката на човека с Бога.
Върху истината за възкресението на Иисус Христос е съградена Църквата Христова и християнската вяра, затова св. ап. Павел казва:"ако пък Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви: вие сте още в греховете" /1 Кор.15:17/.
Макар ходът на времето да отброява вече близо две хиляди години от онзи миг, в който Спасителят, Господ Иисус Христос, победи смъртта, Христовото възкресение озарява с всепроникваща живителна светлина цялата вселена.
Като ви поздравяваме с „ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!", отечески ви молителствуваме от Всеподателя Бога, щото Той да изсипе върху вас плодовете на великата Си милост. Нека по молитвите на Своята Пречиста Майка и на светите Доростолски мъченици Бог дарува вам, на вашите семейства, близки и приятели здраве, успех и благополучие.
Благодатта на възкръсналия Господ и Спасител да бъде с вас през всички дни на живота ви.
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! 


Изложба за Великден подредиха шестокласниците от ОУ „Иван Вазов „ – Силистра.

Младежи от Дом “Димчо Дебелянов” - по-близо до семейната среда
Откриха преходно жилище

Вчера с официално тържество осем младежи на възраст 16-18 години от Дома за деца, лишени от родителски грижи “Димчо Дебелянов прекрачиха прага на новото си жилище. То се намира на територията на Дома и основната му цел е да подобри качеството на живот на децата и младежите в неравностойно положение, както да им и осигури подкрепа за водене на самостоятелен живот след напускане на специализираната институция.
Лентата бе прерязана от Пепа Денева, зам.-кмет на община Силистра и от директора на социалното заведение Стелиян Стойчев. Г-жа Денева пожела на младите хора, които ще живеят в преходното жилище, да развият знания и умения, за да им бъдат полезни за тях, за близките и за семействата им, когато ги създадат. Тогава да си спомнят с най-добри чувства времето, което са прекарали тук.
Организирано и обзаведено е на принципа на всяко семейно жилище. Отделни стаи със санитарни възли  имат момичетата и момчетата. Но заедно ще готвят и ще се хранят. Част от формирането на умения за самостоятелен живот са професионалните курсове по компютърна грамотност, готварство, шофьорски курсове и сътрудници в малкия и среден бизнес, в които младежите се обучават наред със средното образование. Фритюрник, сешоар, тостер и други домакински уреди влязоха в списъка на подаръците от страна на гостите на тържеството. 
Сред тях – председателят на ОбС – Силистра Александър Сабанов, председателката на социалната комисия д-р Мария Димитрова, директорът на дирекция в общината Светлана Великова, както и представители на общински и държавни структури в социалната сфера.
След навършване на пълнолетие младежите ще бъдат настанени в „защитеното жилище”, което работи вече 1 година и се намира в един от жилищните комплекси на Силистра.
Тенденцията е до 2014 година всички деца от социалната институция да живеят в малки семейни домове на принципа на „SOS –селищата”, съобщи Стелиян Стойчев - директор на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов”.  



ОСНОВЕН РЕМОНТ ЗА РЕПУБЛИКАНСКИ ПЪТ I -7 „СИЛИСТРА-ШУМЕН”

Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще извърши предвидените строително-монтажни дейности по одобрения технически проект на обект „Проект „България – транзитни пътища V”. Лот 5 от проекта е „Рехабилитация на път I-7 „Силистра-Шумен”. В писмо на Министерството на регионалното развитие и благоустройство до областния управител д-р Владимир Янков се посочва, че разрешението за отделни етапи на строежа е издадено на Агенцията от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и касае част от републикански път „първи клас”, със значение за повече от една област.”
            Начало на участъка е км 1+773 - на изхода на град Силистра в посока север - юг. Продължава през гр. Алфатар и с. Черковна, като завършва на границата на област Силистра с област Шумен при км 56+832.46. Там започва непосредствено и втория участък от пътя за рехабилитация, но в област Шумен, обясни началникът на отдел „Инвестиционен” в Областно пътно управление инж. Велин Иванов.
Общата дължина на участъка за рехабилитация в област Силистра е 53 409 метра, като 4006 метра са в населените места.
Рехабилитацията на пътя се налага поради увеличената интензивност на транспортния поток, обусловено от това, че Път I-7 свързва северната ни граница с централна България.
Целта на проекта е да бъдат подобрени транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката, от които в голяма степен зависи безопасността на движението, комфорта на пътуващите и доброто отводняване на пътните участъци.
Основният ремонт на пътя включва корекция на нивелетата в определени участъци; уширение на пътното платно в зоната на хоризонталните криви, реконструкции на пътните кръстовища; почистване и допълнително обезопасяване на малките отводнителни съоръжения, корекция на облицовани и необлицовани окопи, допълнително изграждане на дъждоприемни шахти и други дейности.


СЪЮЗЪТ НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ СИ ТЪРСИ ПРАВОТО НА БЕЗПЛАТЕН ТРАНСПОРТ

Съюзът на ветераните от войните потърси съдействието на областния управител д-р Владимир Янков, в опит да бъде урегулирано правото им да пътуват безплатно с автобус.
В нарочно писмо до д-р Янков, главният секретар на Съюза на ветераните от войните о.з. кап. I ранг Марин Петков изразява недоволството си от факта, че не се спазва правото на ветераните в област Силистра да ползват безплатен транспорт, предвидено в Закона за ветераните от войните и Правилника за неговото приложение. „Въпреки тези законови разпоредби, някои превозвачи, и най-вече частниците, не извозват ветераните, задължават ги да си купуват билети или ги свалят от колите”, обосновава търсеното съдействие кап. Петков.
В отговор на сигнала от Съюза на ветераните, областният управител д-р Владимир Янков уведоми кметовете на седемте общини на област Силистра за възникналия проблем и им препоръча: за да се избегнат тези нередности, и предвид предстоящото провеждане на конкурси в някои от общините, да се съобразят със закона и всичките клаузи, задължаващи превозвачите да спазват горепосочените разпоредби на закона и правилника.
Д-р Янков напомня, че в чл. 4 от Закона за ветераните от войните е уредено правото на ветераните да пътуват безплатно с държавния, общинския и частния транспорт. Компенсирането на безплатните пътувания на ветераните от войните се извършва със средства от републиканския бюджет, предоставяни чрез общините, съгласно чл. 14 от Правилника за приложение на закона. Чл. 11, ал.3 от същия Правилник задължава общините, при сключване на договори между общинската администрация и превозвачите от частния автомобилен транспорт, задължително да включват клаузи, даващи право на ветераните от войните да ползват и частния автотранспорт при условията за ползване на държавния и общинския транспорт.

Клуб „Дебати” провокира дискусия за благородната лъжа

В началото на учебната година по проект към ОП ”Развитие на човешките ресурси” в СОУ „В.Левски” - Дулово бяха изградени два клуба, единият от които е клуб „Дебати”, а другият - „Приятели на историята”.
Поредната публична изява на клуб „Дебати” бе на 30 март, с участието на ученици от трите паралелки 10-и клас/и трима ученици от 9-и клас/, техните родители, класните им ръководители, преподаватели от училището и ученици.
Темата, която обсъждаха всички, бе: „Има ли благородна лъжа?”.
При много добра организация - озвучаване, подредена актова зала, посрещане на гости – участниците успяха да изкажат своите мнения, да си опонират и да защитят тезите си. Чрез примери от българската литература, от ученическото ежедневие, от битието на възрастните бе провокирана дискусия, в която се включиха родителите, учители и директора Виолета Георгиева.
Противоречиви отговори: Да, има благородна лъжа, но тя си остава лъжа; По-добре да излъжеш, ако смяташ, че така ще помогнеш; Нека си го кажем – себе си ли лъжем, като лъжем „благородно”, или човека, на когото го казваме... Всичко това остава в мислите и последвалите разговори, но все пак изводът от дискусията беше че няма благородна лъжа. Точно обратното показа анонимната писмена анкета, която предварително е проведена сред учениците, в която се твърди, че има благородна лъжа.
„Не знаех, че дъщеря ми така уверено и спокойно ще говори по такива важни въпроси и то пред хора” - сподели доброто си впечатление от дискусията и от участието на детето си една от майките. – Много се радвам на това. Така ще бъде по-уверена в себе си и в мнението си занапред. Хубаво е, че има такъв клуб. Така децата се изявяват в друга обстановка, не само в клас”.
„Всички дискусии до момента, които сме направили, доказват, че сме намерили вярната посока – учениците да изказват мнение, да го отстояват, та ако трябва да влязат в спор с директора, с класния си ръководител, каквито примери имахме тази вечер” - каза и педагогическият съветник в училището Марияна Йоргова.
Представители на дуловския клуб „Дебати” – десетокласничките Анита Крумова, Владислава Йорданова и Светослава Димитрова, са спечелили първо място на провелият се на 20 март в Силистра /в ПГЛП ”П.Р.Славейков/ междуучилищен дебат на тема „Има ли любов от пръв поглед” – този факт сподели с радост Владислава Йоргова и допълни, че дейността на клуба дава своите положителни резултати в личностното израстване на учениците.


Дулово
Великденска изложба

Под наслова „С традициите на Великден” във фоайето на Общината бе открита великденска изложба. На поканата за участие в нея ,отправена от организаторите - КМД към ОбА, се отзоваха НЧ ”Неофит Бозвели” - село Чернолик, НЧ”Пробуда” - с. Яребица, НЧ”Отец Паисий” - село Межден, НЧ” Христо Ботев” - село Грънчарово, ОУ”Христо Ботев” - село Секулово, ОУ”Хр.Смирненски” и СОУ”В.Левски” от град Дулово,СОУ”Й.Йовков” - село Окорш и детските градини – двете от Дулово и от селата Раздел и Черник. Вчера от 16 ч. изложбата официално бе открита с поздравления към участниците от заместник-кмета по „Хуманитарни дейности” Йорданка Копринджийска.
Жителите на общината имаха възможност да видят красивите пролетни рисунки, пана, пъстри яйца, великденските украси и пролетни аранжировки и уникалните великденски дръвчета. Специално внимание бе отделено на великденските пити и козунаци с вплетените в тях червени яйца и символичните знаци на празника. Подобаващо място в изложбата е предоставено за козунак, приготвен от местна фирма под формата на числото 50 – подарък за участниците по повод 50-та годишнина от обявяването на Дулово за град./От фирмата казаха, че са използвали 40 яйца, 20 кг брашно за козунак, 5 л мляко, 10 кг захар, есенции, стафиди/.
За всички участници имаше поздравителни адреси от кмета на община Дулово Гюнер Рамис, почерпка от вкусния козунак и шарени яйца, а самодейци от местното читалище ги поздравиха със своите изпълнения.



Отзвук от Лазаровден

 

Пролетни благопожелания с песни и танци отправиха лазарките от СОУ „Васил Левски” – Главиница към най-младия кмет в общината – кметът на село Черногор – Йозджан Ниязиев. Според старите български вярвания, всяка къща, посетена от лазарки, ще носи здраве и благополучие на своите стопани през цялата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар