Бр.49/16 март 2010 г.

Карамихайлов остава в ареста

Чака се решението на Окръжния съд 

В събота Силистренският районен съд промени мярката за неотклонение на задържаният миналата седмица Мартин Карамихайлов в „домашен арест”. Това решение разбуни духовете и бе организирана подписка в подкрепа искането на прокуратурата за оставане в ареста.

Днес млади хора се събраха отново в центъра на Силистра, за да изразят несъгласието си.

Събраните подписи до момента са над 500, съобщи Красен Цветков от Форум-Силистра, един от организаторите на инициативата в партньорство със създадената във ФЕЙСБУК група за налагане на максимално наказание на задържания силистренец.

Оттук нататък действията на протестиращите граждани ще се съобразяват от предстоящите решения на Окръжен съд - Силистра. В случай че бъде потвърдено решението за „домашен арест”, подписката ще бъде депозирана в община Силистра с искане на разрешение за организирането на ефективен протестен митинг, допълни той.

Стана ясно вчера също така, че подписка има организирана и в Общинското спортно училище. Тя вече е подкрепена от почти всички възпитаници на учебното заведение.

 

Теодор ЖЕЛЕВ, говорител на Районна прокуратура:

Районна прокуратура и в частност наблюдаващия прокурор не сме съгласни с наложеното определение „домашен арест” и че не бе уважено искането за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно „задържане под стража”.

Мотивите ни са свързани с наличието на чисто законови предпоставки за вземане на решение „задържане”. На обвиняемото лице е повдигнато обвинение за извършването на тежко умишлено престъпление от общ характер, за което е предвидено наказание по вид – лишаване от свобода, и категорично считаме, че има обосновано предположение, че лицето е съпричастно към повдигнатото обвинение, въпреки ранния етап на разследването. На следващо място налице са кумулативни предпоставки посочени в текста на чл.163 от НПК - опасност да извърши друго престъпление или да се укрие."

Едно от обвиненията срещу Мартин Карамихайлов е за блудствени действия с две или повече лица и ако хипотезата бъде доказана, текстът по НПК предвижда наказание до 20 години лишаване от свобода.

До насрочване заседанието на Окръжния съд лицето ще остане в ареста.

Теодор Желев се въздържа от коментар на въпрос дали има сигнали за изнасилени деца и поясни, че се провеждат интензивни разследващи действия и текат разпити пред съдия. Заради намесата на деца и родители се налага да се запази конфиденциалност на информацията.

Обвинението разполага с доста голям снимков материал, който предстои да бъде разгледан. Тепърва ще  преценяват всяка една от снимките и не е изключен вариант прокуратурата да се самосезира по случаи на обругаване на държавността и извършването на неприлични действия в неприлични пози.

 

 Сергей Станишев:

„Политиката на ГЕРБ ще доведе до масови фалити на фирмите и народа до просяшка тояга!”

 

От 140 хил. на 100 хил. ще падне тази година броят на земеделците с национални доплащания, “благодарение” на новите правила на правителството, стана ясно вчера в Силистра на пресконференция на лидера на БСП Сергей Станишев и членовете на ИБ Корнелия Нинова, Антон Кутев и Явор Гечев.

В бюджета изобщо липсвали онези 200 млн. лева, които “тройната коалиция” заложила в бюджета на предишния кабинет. С тях отпаднали и онези 44 форми на подпомагане извън доплащането. Отделно “тежестта”  осигуряването в земеделския сектор скачала от 230 на 400 лева, което вещаело фалити и отказ от селскостопанско производство. Средно на декар поне 30% по-малко ще са и доплащанията, което щяло да се усети в близките 2-3 месеца. “Кризата в България от икономическа все повече става социална и политиката, която се води, ще доведе до просяшка тояга народа ”, изрази опасенията си Сергей Станишев.

Отказвайки се от решението за 2% увеличение на здравните осигуровки, министър Дянков сюрпризира приятно една част от българските граждани – държавните служители, които ще трябва сами да си плащат осигуровките, което ще доведе до намаление на техните заплати“, коментира Станишев и допълни че Дянков всеки ден ражда екзотични и неприемливи идеи, като облагане с данък пенсиите на работещите пенсионери.

Според него, предното правителство оставило 750 млн. лева резерв на здравната каса, а сега те вече били 860 млн. лева и приемането на нов закон е жизнено важен за спасяване на българското здравеопазване.

Относно стартирането на процедурата импийчмънт за президента  Георги Първанов, позицията на БСП е ясна и категорична - няма основание да се иска предсрочно отстраняване на президента и ние ще я изразим чрез нашето гласуване в парламента - каза Сергей Станишев. Според него дори и да се съберат необходимия брой гласове за процедурата, подобно нещо не може мине през Конституционния съд.

 „Целта е ясна – да се хвърли поредната медийна бомба, залъгалка, за да се отклони вниманието и дискусиите от реалните проблеми на държавата“, коментира Станишев.

Средно за страната контрабандата на акцизни стоки е 50%, а в крайграничните райони тя е 70%, заяви Корнелия Нинова. Няма никакви усилия за намаляване на сивия сектор и точно оттам идва и проблемът в дупката в приходната част в бюджета, коментира Нинова. Според нея драстични данни за размера на тази контрабанда е от Асоциацията на производителите на тютюн и тютюневи изделия.

 

Станишев не бил чел плана “Ран-Ът” *, но той не бил актуален

            “Не съм чел плана “Ран-Ът”, но той вече не е актуален”, заяви експремиерът Сергей Станишев в Тутракан на публична среща с тамошното гражданство в отговор на реплика на местен социалист относно политиката на България, насочена от американската програма през 1990 г. “Само 40 сме в парламента мъжете, заедно с жените, как да се преборим с управляващите?”, оправда се лидерът на БСП пред тутраканци на упрека им, че нямало мъже в Народното събрание. Станишев твърди, че премиерът и вицето му Дянков трябва да пуснат втори транш от 500 млн. лева от Българската банка за развитие, за да стигне до малките и средните фирми. Първият бил на тяхно разположение по волята на тройната коалиция и дал своите положителни резултати. Целта била държавата да даде парите на фирмите, без да търси печалба от тях.

            След оправданията с предишното правителство, атаката срещу президента Георги Първанов, Европейският съюз ще е третият виновен на сегашните управляващи за провала им след 8-те месеца на мандата на ГЕРБ, убеден е Станишев. Факт е, че държавният резерв бил намален за това време от 8 на 6 млрда лева. За да успее, България трябвало да си намери точното място в света, търсейки баланс между големите политически сили, търсейки приятели, за да се защити българският интерес. Той намира за прав президента Първанов относно отварянето на икономическите досиета. Дори заявява, че го е казал преди него по бТВ, настоявайки да видят бял свят “досиетата на прехода, вкл. икономическите”.

“Не може да си в БСП и да правиш свой проект, защото говоренето (б.а.-на 5 души) за проблемите в партията от авторите им, вредели на самата нея”, коментира левият лидер. Той съжалявал, че не са водени стенограми на заседанията на лидерите на “тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС”, за да станело ясно, че е нямало пазарлъци в нея и въпреки това БСП успяла да прокара акцентите от програмата си в икономическата и в социалната сфери.

            20% недокомплект ще има в Българската армия, след като правителството на Бойко Борисов премахне социалните придобивки на войниците и офицерите в нея. Според него, това се правело умишлено, за да не се направят замислените съкращения. По време на предишното правителство за служба в армията кандидатствали по 1,5 души за 1 щат, което позволило подбор на по-качествени бойци. Станишев пророкува още, че новата тройна коалиция “ГЕРБ-Синята коалиция-“Атака”” планира приватизация чрез борсата на остатъчните държавни дялове от публичните ни активи и на първо място в енергетиката. Червеният лидер обвини министрите, и особено Цветанов и Дянков, че се държат като прокурори и като съдии, което е недопустимо в Европейския съюз. Във всяка друга страна-членка при подобно поведение те щели да се разделят автоматично с постовете си.

БСП ще чака до април, за да чуе отчета на кабинета за изпълнението на антикризисната му програма, защото тогава идвал краят на срока й. Досегашният извод на социалистите бил, че тя не действа и резултатите стават по-драматични. За разлика от съседна Румъния, където през последните 3 месеца на миналата година отчели, че излизат от рецесията.

* След избухването на демокрацията  правителството на Андрей Луканов кани екип от 22-ма специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът, за да разработят "Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм". Към тях се присъединява и екип от 29 български специалисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар