Бр.52/19 март 2010 г.

Окръжният съд върна делото за Карамихайлов на Прокуратурата

Ще бъдат повдигнати обвинения за по-тежки престъпления

Съдебна полиция ще охранява Мартин Карамихайлов, който на практика остава на свобода, докато му бъде повдигнато ново обвинение от Окръжна прокуратура.

Вчера Окръжният съд в Силистра се произнесе по депозирания от Районната прокуратура протест против постановеното първоинстанционно решение на Районния съд за наложена мярка „домашен арест” вместо исканата от прокуратурата „задържане под стража” на двайсет и седем годишния Мартин Карамихайлов.

След заседанието говорителят на Окръжна прокуратура Теодор Желев съобщи, че е прекратено съдебното производство с мотив, че има налице доказателства за престъпление, подсъдно на ниво Окръжен съд. Делото е върнато на прокуратурата.

Взети са мерки за обезпечаване на лицето и ще бъдат спазени указанията на съда, коментира Теодор Желев.

Новото обвинение ще бъде по няколко текста от НПК, а именно за блудство с две или повече лица, за съхраняване на порнографски материали и за възбуждане на лица под 14 г. в безпомощно състояние.

Докато Мартин Карамихайлов бъде арестуван отново, той остава на свобода под надзора на Съдебна полиция и със съдебна заповед за забрана за използване на интернет.

В жилището на задържания през миналата седмица Карамихайлов бяха намерени компютърна конфигурация и магнитни носители с порнографски снимки и видеоклипове с малолетни и непълнолетни момчета.

Преди няколко дни млади хора в Силистра направиха подписка за справедливо наказание на Мартин Карамихайлов като израз на несъгласие с решението на Районния съд.

 


Кметът Андонов се включи в проучване на историята на Езиковата гимназия

 

Екип от изследователи на историята на Езикова гимназия „Пейо Яворов” в Силистра гостува на кмета Иво Андонов, за да научат повече за времето, когато той е бил председател на Училищното настоятелство в гимназията. Под формата на интервю дванайсетокласниците Светлана Няголова и Николай Йовчев събраха фактологична информация за развитието на училището от 1997 до 2000 година, а и до днес.

Две години преди да бъде избран за кмет през 1999 г. Иво Андонов е приел поста Председател на Училищното настоятелство в Езиковата гимназия от своя предшественик бизнесменът Румен Чернев. Традицията в училището, създадено през 1990 година, и до днес е дейни родители на гимназисти да помагат в подобряването на материалната база и в духовното и физическо израстване на всички ученици в ЕГ. За периода 1997-2000 година в летописа ще останат: първият кабинет с 6 компютъра, първото ученическо радио, старта на вестничето „Елит” и на годишния алманах „Копнение”, безплатните подготвителни кандидатстудентски курсове, добрите времена за волейболния отбор на гимназията. Средства са набирани от благотворителни инициативи и родители с печеливш бизнес.

Кметуването е дало други възможности за подкрепа на училището наред с останалите учебни заведения в Силистра, подчерта пред младежите Иво Андонов. Той припомни, че благодарение на различни проекти учениците се радват на една от най-добрите спортни зали в града с първата газова инсталация. Отбеляза и неотдавнашното частично саниране на сградата.

Пред младежите Андонов не скри, че съжалява за отпадналото обучение по някои от западните езици въпреки отличните преподаватели в съответните катедри. Но ги увери, че интересът на младите в града може единствено да определи езиковото многообразие в училището. Припомни, че младите образовани силистренци трябва да са конкурентоспособни и е нормално в училището да учат само деца с високи критерии са личната си образованост.

Светлана Няголова и Николай Йовчев са избрали като допълнително занимание изучаването на родовата памет. Заедно с други свои съмишленици те ще подготвят подобни интервюта с бивши директори, ученици, носители на „Сови”, ученици – днешни преподаватели в ЕГ. Желанието им е да напишат история на училището, с която да участват в конкурс на фондация „Ценности”. Ръководител на проекта е историкът Донка Коева. 

 

Учреди се академична структура на ДПС в Русе 

Академично дружество към партия “Движение за  права и свободи” бе учредена в Русе. За председател на дружеството бе избран първокурсникът от Русенския университет “Ангел Кънчев” Ахмед Недрет.

На учредяване на дружеството присъстваха членове на Централния съвет на Младежкото ДПС - Гюнеш Махмуд, Севал Мустанова, с ресор „Култура и гражданско общество" и пряк отговорник на областите Русе и Силистра,  Мустафа Ахмедов, председател на академичните дружества, Айдоан Джели областен председател на Младежкото ДПС- Русе и членове на младежкото движение.

Младият и ентусиазиран студент Ахмед Недред, увери присъстващите, че заедно и в екип ще успеят да се справят с нелеката задача да бъдат по-активни участници в идеята и каузата на движението. За мен е важно да бъдем полезни и с усилията, които ще положим, заедно с всички, се надявам да постигнем реални резултати  и да имаме вътрешно удовлетворение от свършената работа.  Много бих искал Академичното дружество в Русе да бъде в максимална помощ както на колегите студенти, така и на структурите на ДПС в област Русе – допълни Ахмед Недред.

Пред младежите Мустафа Ахмедов обясни какви са приоритетите на академичните дружества на Движението и поясни, че ДПС е партия, която доказва и се стреми към промяна. Ръководството на партията даде ясни сигнали, че младежите са част от партийния живот на Движението. Ако знаете как, ако полагате усилия и сте искрени в своите идеи, бъдете сигурни, че ще спечелите много, допълни отговорникът на академичните дружества Мустафа Ахмедов.

С тази структура академичните дружества на ДПС вече са 20 в цялата страна.

 

Групите за наблюдение на Дунав и дигите няма да следят за птичи грип

 

Създадените в крайбрежните селища на Силистренска област групи за наблюдение на Дунав и дунавските диги няма да бъдат включвани в дейности по мерките за предпазване от птичи грип, набелязани от областната епизоотична комисия.

Това съобщи изпълняващият длъжността началник на “Гражданска защита” в Силистра Тодор Димитров.

Според него, за да бъдат ангажирани да следят за евентуални отклонения в здравословното състояние на дивите птици, членовете на групите трябва да преминат през специален инструктаж.

Засега, според заповедта на областния управител на Силистра, тази дейност е поверена на служителите на Гранична полиция, на държавните горски и ловни стопанства, на ловно-рибарските дружества и на служителите в резервата “Сребърна”.

Въпреки че е отменена въведената в Силистренска област първа степен на готовност за повишено внимание по крайбрежието на Дунав, създадените в крайбрежните селища групи за наблюдение на реката и дунавските диги не са разформировани и дават информация веднъж в денонощието.

Нивото на Дунав край Силистра продължава да се понижава. Вчера бяха измерени 624 сантиметра. В сравнение със сряда понижението е 11 сантиметра, показва справка от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката.

 

До края на април Общинската данъчна служба удължава работното си време

 

Кметът Иво Андонов разпореди удължаване на работното време в Общинската данъчна служба от 22 март до края на месец април, съобщи началникът на звеното Боян Михнев.

До тогава е срокът за ползване на 5-процентната отстъпка за плащане на пълния размер на данък „сгради” и такса”смет”. Работното време на паричния салон се удължава до 18.00 часа с известно прекъсване между 16.00 и 16.45. Запазва се старото работно време за приемане на данъчни декларации до 16.00 часа.

До края на м. март с намаление може да бъде предплатен и годишният данък за моторни превозни средства, напомнят още от Общинската данъчна служба.

Местните данъци и такси могат да бъдат платени на касите в общината, с пощенски запис или по банков път. Банковите сметки са публикувани в сайта на община Силистра.

 

ПОСЛЕДНИ КОНКУРСИ ПО ПРОЕКТА ЗА ЖИЛИЩНАТА ПОЛИТИКА

 

Предстои да бъдат проведени последните два конкурса за избор на изпълнители по проекта „Проучване и прилагане на добри европейски практики за оптимизиране на жилищната политика на Община Силистра” по Оперативната програма „Регионално развитие”.

Това съобщи ръководителят на проекта Надежда Бобчева.

Днес от 14.00 часа в заседателната зала на общинската администрация ще бъдат отворени офертите на кандидатите за изготвяне на „Ситуационен анализ, анализ на необходимостта от програмен продукт и стратегия на жилищната политика”. На 22 март от 11.00 ч. е конкурсът „Организиране на среща на партньорите, конференции, семинар, кръгла маса, среща на работни групи”. За двете малки обществени поръчки са продадени общо 25 комплекта документи. Кандидатстват фирми от сферата на архитектурата и туризма.

Досега са проведени 4 малки процедури, с които са избрани одитор по проекта, преводач, експерт по ЗОП и изпълнител на информационните материали. В рамките на проекта „Проучване и прилагане на добри европейски практики за оптимизиране на жилищната политика на Община Силистра” са издадени 2000 сборника от нормативни актове по управление на етажната собственост.

 

ОБЩИНСКАТА КОМИСИЯ ЗА ДЕТЕТО ПРИЕ ПРОГРАМА ЗА 2010 Г.

 

На първо заседание за годината се събра Общинската комисия за детето вчера. Участниците приеха отчета за изпълнението на миналогодишната и предложението за програма за детето за 2010 година. В дневния ред още бе приета Общинска програма за насърчаване на деца с изявени дарби.

Комисията ще поиска от общинските съветници на следващото заседание да бъде обсъдена актуализация на сумата за подпомагане на талантливи деца в Силистра, стана ясно още по време на заседанието.

Комисията за детето при община Силистра е създадена през 2009 година. Според Правилника за организация на дейността й комисията е обединяващо и координиращо звено на политиките за всички деца на територията на общината и осигурява осъществяването на местната политика за закрила на детето. Председател е заместник-кметът по хуманитарни дейности Нели Стоилова.  

 

Възстановен е офисът на силистренската РЗОК в Тутракан

 

След известно прекъсване е възобновена работата на офиса в Тутракан на силистренската Районна здравноосигурителна каса /РЗОК/, съобщиха от касата. Офисът се намира в многопрофилната болница за активно лечение в Тутракан. Ще бъде обслужван от служител на касата всеки вторник от 09.00 до 13.00 часа. В офиса се заверяват рецептурни книжки на хронично болни, правят се консултации за ползване на медицинска помощ, приемат се сигнали да нередности. С възобновяване на работата на офиса на РЗОК в Тутракан ще се подобри и работата на договорните партньори на касата в този район.

Няма коментари:

Публикуване на коментар