Бр.59/30 март 2010 г.

ЕК идва в Силистра за Дунавската стратегия
Евродепутатът Филиз Хюсменова организира на 1 април публично обсъждане „Бъдеще за регионите по Дунав”

Представителят на Европейската комисия Натали Ферскелде от Главна дирекция „Регионална политика” ще очертае параметрите и механизмите за осъществяване на европейската стратегия за развитие на Дунавския регион. Това ще стане на 1 април в Силистра в хотел „Данубе” в рамките на публично обсъждане на стратегията, организирано от евродепутата Филиз Хюсменова с подкрепата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).
Позицията на България по темата ще разясни Белин Моллов от МРРБ, съветник на националния координатор за Дунавската стратегия министър Росен Плевнелиев. В публичното обсъждане ще се включат също кметът на община Силистра инж. Иво Андонов, председателят на Комисията по околна среда и водите в 41-то НС Искра Михайлова и Стоимен Велев от МВнР, началник на отдел в дирекция „Европейски съюз”. В дискусията ще вземат участие представители на местната власт, бизнеса, неправителствените организации и граждани на Силистра и областта, кметове на населени места от поречието на Дунав и на общините Кълъраш, Слобозия и Остров от Румъния.
Целта на обсъждането е да популяризира Дунавската стратегия на ЕС сред жителите на Силистра и областта, както и да предизвика мнението на хората от този район за проектите, които трябва да се осъществят в рамките на европейската стратегия за Дунавския макрорегион.
Стратегията за Дунавския регион ще представлява документ, в който са очертани основните цели и приоритети за развитието на Дунавския регион. Тя ще се състои от кратък политически документ със заявената воля на държавите участнички и от план за действие, в който подробно са разработени приоритетите и са посочени пилотни проекти, срокове и институции за изпълнението им.

Огнеборци провериха 39 църкви и манастири в Силистренска област

В навечерието на Великденските празници служители на звеното „Пожарна безопасност и спасяване” при ОДМВР - Силистра провериха пожарната обезопасеност на 39 църкви и манастири в областта. Целта е да се избегнат излишни рискове при очакваното струпване на много хора по време на празничните богослужения. Огнеборците са следили за изправността на електроинсталациите, наличието на противопожарна техника, евакуационните изходи и обезопасеността на местата за палене на свещи.
Няма констатирани нарушения при проверките, но като превантивна мярка са проведени инструктажи на църковните служители за стриктно съблюдаване на противопожарните правила и норми.
В районните управления “Пожарна безопасност и спасяване” в Силистра, Дулово и Тутракан са разработени графици за допълнителни дежурства, създадена е готовност за реагиране при необходимост. С дежурните противопожарни смени е проведено изучаване на обектите, изработени са оперативни картички и планове за евакуация в случай на пожар.
Дежурни екипи на пожарната са в денонощна готовност да реагират при спешни случаи. Телефоните за връзка са 112 и 160.


Има тенденция за увеличаване на икономическите престъпления в областта

Има и тенденция за увеличаване на икономическите престъпления, като преобладават документните престъпления и измамите, се казва в направения  отчет за работата на Окръжната прокуратура в Силистра.
Средната щета от едно разкрито престъпление се е увеличила от 24 418 на 213 944 лева.
От съществено значение за прокуратурата е взаимодействието със специализираните контролни органи. Като особено ефективна форма се оценява създаденият координационен център за взаимодействие с НАП за борба с данъчните и осигурителни измами за област Силистра.
Престъпленията против собствеността на гражданите, общоопасните престъпления и престъпленията против личността заемат водещо място в структурата на престъпността през миналата година в Силистренско.
Тези престъпления са в пряка зависимост от социални и икономически фактори като безработицата и липсата на алтернативни законни източници на доходи, смятат юристите.
В Силистренския окръжен район най-голям е делът на осъдените и санкционирани за общоопасни престъпления - 42.88 на сто, и за престъпления против собствеността -31.75 на сто. Прави впечатление, че 44.20 на сто от осъдените и санкционираните с влезли в сила съдебни актове са на младежи - от 14 до 29 години.
През миналата година е наложена една доживотна присъда.

Първите 50 мераклии подадоха заявления за нови документи

Вчера официално се даде старт на кампанията по издаването на новите документи за самоличност по новия образец.
Над петдесет граждани от сутринта чакаха да подадат заявленията. Типично по български имаше лек фалстарт. Системата започна работа със час закъснение, което предизвика недоволство у чакащите граждани.
Близо 100 хиляди е прогнозният брой на документите за самоличност, които се очаква да бъдат издадени през настоящата година от полицията в Силистра. Цифрата включва личните карти, свидетелствата за управление на МПС и паспортите, издадени през 2000 г. от силистренската дирекция, чийто срок на валидност изтича през 2010 г., уточни началникът на звеното „Български документи за самоличност” главен инспектор Лъчезар Тодоров.
Целият процес отнема не повече от 3-4 минути за обслужване на един гражданин. Група „Български документи за самоличност”-Силистра разполага с две мобилни станции за снемане на биометрични данни, с които ще бъдат обслужвани лица с физическа невъзможност да посетят на място звеното.
Компютърната система разполага с личните данни на всеки гражданин и само чрез документ за идентификация той получава оттам заявлението си за личните документи, които желае да му бъдат издадени. Ръчно се попълват само данните за родителите и съпруга или съпругата. Следва подпис за удостоверение на верността на попълнената информация.
Заявления за издаване на документи от новия вид ще се приемат в група „Български документи за самоличност” в ОДМВР - Силистра и в съответните звена в Районните управления на МВР в Дулово и Тутракан. Подаването на заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС ще се извършва в сектор „Пътна полиция” – Силистра.

Успех за франкофоните от ПГСУАУ- Силистра

Деветокласничките Сандра Доминик, Венета Абаджийска, Айлин Радева, Мелин Шенол и Ива Тихомирова от ПГСАУ “Атанас Буров” – Силистра, специалност “Туризъм”, с разширено изучаване на френски език, взеха участие в първото издание на четене на книга на френски език “Defi lecture” – “Предизвикателство за четене”.
Това е нов конкурс, организиран за първи път в България от Центъра за култура и сътрудничество – Френски институт в София в партньорство с френското училище „Виктор Юго“. Състезанието се отнася само до училищата с паралелки с усилено изучаване на френски език, за учениците от 8, 9, 10 и 11 клас. Макар да не сме езикова гимназия, нашите възпитаници успяха по убедителен начин да докажат, че интересът към френския език е силен и спечелиха призовото място, коментира ръководството на учебното заведение.
Основната идея на това „предизвикателство за четене“ е да събуди желанието на учениците да четат на френски език.
За да участват, учениците се регистрираха още преди 4 месеца и поеха ангажимента да прочетат 5 книги от съвременни френски автори в оригинал, т.е. на езика на Балзак, Флобер, Камю...
По време на Голямата игра учениците трябваше да отговорят на поредица въпроси върху прочетените произведения.
След оспорвани два кръга, отборът на Професионалната гимназия стигна до финалите и се класира на второто призово място след отбора на варненската V-та гимназия „Фредерик Жолио-Кюри”
Гост на състезанието бе и френската писателка Флоранс Кадие, автор на един от включените романи в състезанието-„Мечтата на Сам”.
В състезанието участие взеха девет отбора от Североизточна България -Разград, Добрич, Варна.


НАБЛИЖАВА КРАЙНИЯТ СРОК ЗА ДАНЪЧНАТА ОТСТЪПКА
           
Наближава крайният срок за ползване на отстъпка от 5 % при плащане наведнъж на данъците „Моторни превозни средства”, „Сгради” и такса „Смет”, припомнят от общинската данъчна служба.
31 март е датата за предплащане с намаление на годишния налог за автомобили, камиони, трактори, мотори, автобуси, лодки, яхти и др. МПС-та. До 31 април с отстъпка се предплаща данъкът за къщи, апартаменти, офиси и други сгради, както и таксата за събиране, извозване и депониране на битовите отпадъци.
Засега плащанията стават само на място в паричния салон на общинската данъчна служба, по пощата и по банков път. За улеснение на хората касите работят от 08.00 до 18.00 часа, с удължено работно време до края на месец април, като прекъсвания има само между 16.00 и 16.45 часа.

ЗА ТРЕТИ ПЪТ ГОДИШНА ПРЕМИЯ НА ФОНДАЦИЯ „ПРЕСЛАВ СТОЯНОВ”

За трета поредна година фондация „Преслав Стоянов” ще връчи годишна премия на изявен състезател от Общинското спортно училище „Дръстър”, съобщи неговият директор Кольо Колев.
Събитието ще бъде  днес от 12.00 часа в стола на училището.
Отличието ще поднесат Иванка и Йордан Стоянови - родители на загиналия преди 5 години в Ирак офицерски кандидат Преслав Стоянов от Силистра, възпитаник на спортното училище.
Досега носители на отличието са били лекоатлетката Петя Славчева и братята джудисти Десислав и Емил Господинови.

ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ НА ПЛОЩАДА

Песни, танци и свирни от цяла България ще звучат на площад „Свобода” в Силистра на 1 април от 18.00 часа. Поводът е светлият християнски празник Великден.
Ансамбъл „Ритъм”, Детска музикална студия „До, ре, ми”, балет „Б-2”, фолклорна формация „Ритъм” и вокална група при читалище „Отец Паисий” в с. Кайнарджа ще веселят публиката.
Програмата е дело на народното читалище „Св.св. Кирил и Методий”, с подкрепата на общинската дирекция по хуманитарни дейности и приятели.
Организаторите канят силистренци на площадния Великденски концерт.


ВЪВ ВАКАНЦИОНЕН РЕЖИМ НА РАБОТА ВЛИЗАТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

Във ваканционен режим на работа влизат деветте детски градини и техните 7 филиала на територията на Силистренска община, информират от общинския отдел по образование.
Със заповед на и.д. кмет Пепа Денева в периода 1 – 11 април по-голямата част от сградите ще работят със сборни групи, четири градини ще работят без деца. Промяната в организацията на работа в детските градини съвпада с Великденските празници и пролетната ваканция на учениците. Поради намаления брой деца в групи, директорките са поискали от кмета тази временна промяна в графика.
Заповедта на кмета ще бъде поставена на видни места в детските заведения за удобство на родителите.

ЗА НОВА СТРАТЕГИЯ НАСТОЯВА ЦДГ „ЗДРАВЕЦ” – С. КАЛИПЕТРОВО

Заместник-областните управители Тодора Цонева и Денка Михайлова проведоха среща с директора и възпитателите на ЦДГ „Здравец” – с. Калипетрово. Срещата бе по инициатива на колектива на детското заведение и бе провокирана от тревожните констатации за сериозен отлив на деца от селото към град Силистра.
Детската градина в Калипетрово е единствена в селото. На този етап функционира с 86 деца, обхванати в 4 групи – 3 в Калипетрово и 1 в село Бабук. Директорът на ЦДГ „Здравец” Милена Кожухарова обясни, че в началото на месец януари т.г. една от групите е била закрита заради отлива на деца, живеещи в селото, към детски заведения в Силистра. Този процес се задълбочава, твърдят от детската градина - под въпрос е сформирането на предучилищна група в Калипетрово, тъй като „веднъж записани в Силистра, родителите на децата няма да ги върнат в селото”.
Директорът на ДЦГ „Здравец” изрази опасенията си, че „ако този процес не бъде ограничен, съществува реална опасност една добре поддържана градина да остане празна и да се унищожи”.
Педагозите, които бяха подкрепени и от колегите си от ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в селото, сблъскващи се със същия проблем, призоваха и за баланс в приема на деца в детските градини. Те настояха пред зам.-областните управители Тодора Цонева и Денка Михайлова „да се преосмисли и политиката по интегриране на децата от турски и ромски произход”. Тодора Цонева препоръча на педагозите в Калипетрово да се възползват от възможностите, които дава образователната стратегия за интеграцията на малцинствата, приета от община Силистра, и по-специално от Програмата за реализиране на мерките по Стратегията, в опитите на екипа на училището да задържи в класните стаи поне онези деца от кв. „Карото”, които го посещават.
Директорът на ЦДГ „Здравец” предостави на вниманието на зам.-областните управители Пакет от предложения за ограничаване на отлива на деца към Силистра, който е внесен и в община Силистра. Сред тях се изтъква и по-радикалното предложение, като „въвеждане на условие за записване в детска градина да бъде адресната регистрация на родителите” и преустановяване на практиката- автобуси да извозват децата от Калипетрово към Силистра. „Сега поставяме проблема, за да се обмисли и да се вземе решение за следващата учебна година”, обосноваха тревогата си педагозите от Калипетрово.
И Тодора Цонева, и колегата й Денка Михайлова оцениха като реална опасността от обезлюдяване на селата, провокирано от отлива на младите хора от тях. Зам.-областните управители обаче посъветваха представителите на детската градина да представят проблема в местния законодателен орган и до РИО на МОНМ – Силистра, където могат да се обсъдят адекватни мерки, съобразени с българското законодателство.
Общинският съветник д-р Мария Димитрова, която също бе поканена на срещата, обясни, че не е възможно с ограничителни мерки, за каквито настоява колективът на детската градина, родителите да се лишат от правото им сами да избират детското или учебно заведение на децата си. Но препоръча екипите на детската градина и на колегите им от училищата в съседните села да формулират общия си проблем и да го представят на вниманието на общинските съветници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар