Бр.47/12 март 2010 г.

Доброволец на БЧК разпространявал порно с деца по интернет и блудствал с малолетни
27-годишният М.К. от Силистра е задържан при акция на силистренските спецполицаи, предшествана от наблюдение, продължило два месеца. Акцията е била планирана с участието на служители на ГДБОП, а престъпната дейност е била документирана.

Мъжът е задържан в дома си, където са открити компютърна конфигурация и магнитни носители, съдържащи стотици порнографски снимки и видеоклипове с малолетни и непълнолетни момчета. Намерени и иззети са 6 видеокамери, разположени на различни места в апартамента, газов пистолет, палки и белезници.

Продължава работата по установяване на контактите на мъжа и участието му в мрежа за обмен на актови снимки с деца в интернет.

Всички процесуални действия са извършени след разрешение на Районен съд-Силистра, поискано от прокуратурата.

27-годишният силистренец бе задържан с полицейска мярка за 24 часа. Срещу него е образувано дознание по чл. 159, ал.6 от НК.

По-късно вчера стана ясно, че мярката за задържане е удължена до 72 часа, като предстои съда да реши дали да остане като постоянна.

Журналистическо проучване показа, че под инициалите М.К. се крие Мартин Карамихайлов, познат на много силистренци като доброволец на Младежката червенокръстка организация в града.

В хода на разследването е изяснено, че мъжът често приемал в дома си деца на възраст между 13 и 16 години, предимно момчета, и ги черпел с алкохол. Той печелел доверието им като лектор-доброволец в хуманитарна организация, където преподавал превенция на сексуално и наркоманно рисково поведение. Намерени са десетки негови снимки, на които позира с насочен нож или пистолет към главите на непълнолетни момчета. Ръцете на някои от децата са приковани с белезници. На други фотоси мъжът танцува гол или е в неприлична поза с малки момчета. Смята се, че десетки деца са гостували в дома му. Съществуват основателни предположения, че с някои от тях са извършвани блудствени действия.

От Секретариата на БЧК в Силистра потвърдиха, че от 10 години Мартин

е доброволец към младежката организация. Сертифициран бил като лектор по теми свързани с превенция на сексуално-рисково поведение и наркозависимости при подрастващите. По думите им е бил добър лектор, с умение да завладява аудиторията. Въздържат се обаче от повече коментари и изявления, тъй като все още нямат официална информация дали става въпрос за същото лице, и дали има някакво друго обяснение за намерените в жилището му порнографски материали. Нямаме наблюдение върху личния му живот, заяви Маргарита Касабова, регионален секретар на БЧК-Силистра. Уточнено бе обаче, че никога лекторите не остават сами с подрастващите. Винаги обученията са се провеждали в присъствието на щатен служител на БЧК, преподаватели или педагогически съветници и в училищна обстановка. Екипите ни са мобилни от по трима души, винаги в различен състав, допълни тя.

„Крайно изненадани сме и децата сигурно ще бъдат шокирани”, заяви Маргарита Касабова.

Не можем да повярваме, но съгласете, че не можем да носим отговорност за морала на един човек при положение, че говорим за 13 500 доброволци в цялата страна и 130 в Силистра”, допълни тя.

От Секретариата на БЧК уточниха, че ще бъдат спазени статута и етичният кодекс на организацията. Това означава, че след като бъде получено официално становище от разследващите органи, ще бъде предприето извеждането на 27-годишния доброволец от редиците на БЧК.

Запознати твърдят, че не е женен. Справка в търговския регистър потвърждава, че има регистрирана фирма ЕТ "КАМАРТ БЪЛГАРИЯ-МАРТИН КАРАМИХАЙЛОВ". Бил е промоутър на различни продукти, а след това е имал ангажименти към мобилните оператори за събиране на задължения. Поне така е твърдял той самият пред свои колеги доброволци. Освен това е работел и като инкасатор във „ВиК”.

Освен в Търговския регистър, Мартин има регистрация и в два сайта за запознанства, както и в социалната мрежа ФЕЙСБУК, където позира на снимка до патрулна кола на полицията. Общи приятели във ФЕЙСБУК разказаха, че в профила му има доста фотографии на Мартин сред деца, както и такива, на които позира с огнестрелно оръжие.

Сайта сладур.ком младежът не е посещавал от декември 2008 г. В описанието е посочил, че иска да се запознае с много нови приятели.

Колеги си спомнят, че преди години е кандидатствал за работа в една от местните радиостанции като радио-водещ, но не е бил одобрен въпреки професионалните качества, описани в представеното СV. Демонстрирал е завиден интелектуален потенциал и амбиции. В ученическите си години е посещавал курсове към Центъра за работа с деца за детегледачки и по предприемачество.

Говори се, че баща му е в чужбина, а брат му в София. Камери за видео наблюдение били поставени и пред входната врата на жилището на родителите му.

Мартин обаче от няколко години живеел сам в гарсониера, собственост на баба му – вече покойница.

В събота

Регионална конференция на тема селско стопанство

На 13 март 2010 г. /събота/ от 13.00 часа в залата на хотел „Дръстър” в Силистра Националният съвет на БСП съвместно с община Силистра и Селскостопанската академия организират регионална конференция по селското стопанство.

Във форума участие ще вземат членове на Съвета по земеделие на НС на БСП и регионалните комисии по земеделие, както и селскостопански производители от областите Силистра, Разград, Търговище и Добрич. На регионалната конференция ще присъстват представители на Съюза на агрономите, на Селскостопанската академия, на земеделските кооперации и сдружения и експерти.

Участниците в конференцията ще обсъдят проблемите в българското земеделие. Теми на дискусията ще бъдат директните плащания и държавните помощи за 2010 година, Програмата за развитие на селските райони, промените в Закона за ГМО и състоянието на пазарите на земеделска продукция. Ще бъдат обсъдени и прогнозите за развитието на сектора.

Близо 100 проверки за месец февруари

Здравните инспектори от отдел "Противоепидемичен контрол”на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве са извършили 97 проверки на противоепидемичния режим в различни обекти (амбулатории за първична медицинска, специализирана и дентална помощ, болнични заведения, детски, учебни и социални заведения, спешни центрове и др.); по надзора на острите вяли парализи и във връзка с изпълнение изискванията на наредбата, забраняваща тютюнопушенето в лечебните заведения.

В 14 обекта (амбулатории на лични лекари, детски и социални заведения) е извършен противопаразитологичен контрол, относно изследване, диагностициране, съобщаване, лечение, регистрация и диспансеризация на малария, ехинококоза и други паразитози.

В 8 от проверените обекти е осъществен лабораторен контрол. Взети са 80 проби от ръце, инструменти, апаратура, постелъчно и работно облекло, външна среда и др., удостоверяващи качеството на дезинфекциите и стерилизациите в здравни и лечебни заведения. Установени са 5 проби с незадоволителен резултат (6 %).

За констатирани при проверките нарушения инспекторите от отдел "Противоепидемичен контрол" са връчили 25 предписания с мерки за подобряване на противоепидемичния режим и за изследване на контактните в заразните огнища. Издадена е една заповед за спиране на обект, поради това че не отговаря на санитарно-хигиенните норми.

Извършени са епидемиологични проучвания на 85 болни с различни заразни заболявания и са предприети противоепидемични мерки в заразните огнища.

В Имунизационния кабинет на РИОКОЗ са извършени имунизации на 5 лица с 9 приема на различни ваксини.

Масова имунизационна кампания срещу морбили на рискови групи – обхванати са 475 лица от 13-месечна до 20-годишна възраст.

Изработени са 150 санитарно-микробиологични проби взети от лечебни, детски и учебни заведения, от води и храни, от обекти в областта на общественото хранене, като при 12% от тях са установени неудовлетворителни резултати и са предприети съответни административно-наказателни мерки (предписания и актове).

Няма регистрирани взривове на чревни инфекции в региона

Няма съществена промяна в броя на регистрираните чревни инфекции в сравнение

с предходния месец, съобщиха от отдел “Противоепидемичен контрол” към РИОКОЗ - Силистра.

Заболеваемостта е в границите на обичайната за сезона. Относителният дял на вирусни ентероколити към общия брой чревни инфекции остава най-голям и е 90%. Бактериалните инфекции са представени от 2 случая на салмонелоза и 1 – на дизентерия. Не са регистрирани взривове.

Броят на острите вирусни хепатити е увеличен два пъти

Броят на острите вирусни хепатити е увеличен два пъти през месец февруари в сравнение с предходния месец. Регистрирани са 8 болни - 3 с ОВХ-тип А, 3 с ОВХ-тип В и по 1 с ОВХ-тип С и ОВХ-неопределен тип. Болните са от различни общини и населени места. Случаите са спорадични. Предписани са необходимите противоепидемични мерки и изследвания. При профилактично изследване на контактни с болен от ОВХ - тип В беше установено носителство на вируса при един от тях. Същият е насочен за допълнителни изследвания и консултация със специалист.

Дихателните инфекции, регистрирани през месеца, са намалалели значително в сравнение с предходния месец (от 48 на 18), за сметка на болните от морбили, варицела и скарлатина. Заболелите от морбили са 10 през месец февруари, срещу 27 за януари и са от различни общини (Кайнарджа, Силистра, Главиница, Ситово, Тутракан).

Във връзка със Заповед на МЗ за организиране на масова извънредна имунизационна кампания срещу морбили на населението от 13-месечена до 20-годишна възраст, започнахме масова имунопрофилактика на рискови групи от селата Зарник, Средище, Искра, Любен и Алеково. Продължава и кампанията в с. Голеш.

Регистриран е 1 болен с ехинококоза (кучешка тения) от Дуловска община.

През месец февруари заболеваемостта от остри респираторни инфекции има стойности, съответстващи на обичайните за сезона. Месечната заболяемост е по-ниска от предходния месец (403 на 10 хил. при 437 на 10 хил. за януари).

Най-висока през изтеклия месец е заболяемостта при децата във възрастовата група 0-4 г., следвани от децата в групата 5-14 г. По-ниска заболяемост беше регистрирана във възрастовата група 15-29 г., следвана от възрастовата група 30-64 г. При лицата над 64 г. няма заболели.

За месец февруари не са съобщени случаи на болни и хоспитализирани от грип.

УЕФА праща на България 300 хил. евро за обучение на рефери

35 рефери, делегати и наблюдатели от Силистренска област обучи главният методист на БФС

200 хил. евро праща УЕФА за обучение на реферите ни още тази година, както и други 100 хил. догодина, след като до 2-3 месеца подпишем международната Конвенция за реферите, приета преди 4 години, заяви вчера в Силистра Борислав Александров, главен методист в БФС. Крайдунавският град е поредният в първия му лъч в обиколката из страната за провеждане на методически конференции с футболните съдии по места. През последните 5-6 години никой не бил правил подобни форуми по регионите.

10 години били необходими за един рефер, за да стигне да бъде рефер в “А” група. Очаквало се в близко бъдеще обучението да започне сред децата още на 12-годишна възраст, както било по света.

“От няколко години насам футбола го подтискаме, като не говорим за него, а коментираме само футболните съдии, за което и медиите имат голяма вина”, каза още Александров. Той твърди, че има отлив на желаещи да бъдат рефери у нас. Футболистите ни не играели нормален футбол, защото още в детска възраст не ги обучават добре, но ги натискат непременно да побеждават. Българските рефери грешали много, защото в мачовете имало безброй нарушения, а според статистиката след 60-то нарушение всеки рефер увеличава “брака” на отсъжданията си.

35 души от Силистра и областта участваха в методическата конференция. На 20 август започва първенството в двете областни групи – западната и източната. Общо 24 са отборите в тях. Отделно още толкова са юношеските формации към тях.

Доростол 2003бил сигурен за „Б“ група?

Според Георги Иванов-Геша „Доростол 2003“ ще влезе в професионалния футбол през лятото, ако запази второто си място в Североизточна „В“ група, твърди треньорът на силистренци във варненския електронен вестник “Народно дело”. Статията е в интернет на стр. http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=38851.

Както е известно, 14 кръга преди края на първенството във “В” Североизточна група силистренци са втори, на 7 точки от лидера „Разград“ и на 4 пред третия „Бенковски“ (Бяла), с когото е мачът в неделя на ст. “Луи Айер”.

„Сигурен съм, че през лятото някои отбори няма да отговарят на условията за Източна „Б“ група и от нашата „В“ група първите два ще влязат във втория ешелон. Ако искаме да сме там, остава да задържим второто място“, казал още старшията на “Доростол 2003” пред „Народно дело“. Треньорът уточнил, че световната икономическа криза им се отразила и тази пролет се оправят с по-малък бюджет. „Благодарение на нашия президент Милен Пенчев, който е заместник-кмет на община Силистра, се справяме“, обявява Г. Иванов - Геша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар