Бр.45/10 март 2010 г.

ДНЕС

* Областната администрация, община Силистра и Съюзът на ветераните от войните организират тържество по случай 65-годишнината от Дравската епопея, края на Втората световна война и победата над хитлерофашистка Германия.

* От 9.00 часа ще се проведе областна конференция на ветераните, техните потомци и съмишленици от областта.

* В 11.00 часа в катедралния храм “Св. Св. Апостоли Петър и Павел” ще бъде отслужена панихида за загиналите във войната.

* В 12.00 часа пред паметника на Трийсет и първи Силистренски полк /Железния/ ще бъдат поднесени венци и цветя

 

Лесничеите в Силистра се разбунтуваха, готвят стачка, искат уволнение за шефа си

 

Служителите от Държавното горско стопанство в Силистра се разбунтуваха вчера срещу своя шеф инж. Велико Петков и заплашиха с ефективни стачни действия, ако той не бъде скоропостижно уволнен. Това свое намерение те декларираха в специална жалба, адресирана до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите в София, областния управител д-р Владимир Янков, председателя на Общинския съвет Александър Сабанов, народните представители от Силистренски избирателен район, както и до КНСБ. От всичките 40 души по списък, жалбата е подписана от 34-ма служители на силистренското Държавно горско стопанство.

 


Затваря се пътят от Силистра за Добрич в района на село Богорово

 

Затваря се пътят от Силистра за Добрич в в отсечката от село Богорово до разклона на село Кайнарджа, съобщиха от Областното пътно управление в Силистра.

Новият маршрут е през селата Войново и Кайнарджа.

Засега не се съобщава за други затворени пътища.

Справка от Регионалния инспекторат по образованието в Силистра показва, че всички учебни заведения работят нормално.

Според дежуните в Областния съвет за сигурност в Силистренска област няма селища без електричество, водоснабдяване и телефонни връзки

 

Даде се старт на газификацията в Силистра

Изграждат между 25 - 30  км газопреносна мрежа в Силистра до 2011

 

Вчера се даде старт на проекта по газифицирането на Силистра и селата Айдемир и Калипетрово. Това стана ясно след среща на екипа на кмета на общината инж. Иво Андонов с представителите на фирмата изпълнител “Ситигаз България” АД. На срещата присъства и Бруно Ерани, член на управителния съвет на компанията.

След като направи кратко представяне на дейността на дружеството, което е дъщерна фирма на италианското дружество за разпределение и продажба на природен газ „Групо Сочета Газ Римини” АД, прдеседателят на борда на директорите д-р инж. Александър Кожухаров заяви, че до две години се очаква да бъдат направени инвестиции в размер на 3 млн. лева, като се изградят между 25 - 30 км газопреносна мрежа. Очаква се с реализирането на проекта да се инвестират близо 40 млн. лева в региона.

Предвиждаме първи към мрежата в Силистра да се включат промишлените клиенти, след тях комуналния и обществения сектор и накрая – битовите потребители. Това ще става поетапно и се надяваме според предварителните разчети през първите две години да се изградят от 25 до 30 км газопроводна мрежа в Силистра и региона, каза на срещата инж. Александър Кожухаров. Според него най-късно до декември 2011 година трябва да е готова тази част от проекта, за да може да се приемат първите количества газ от “Булгаргаз” - Добрич. 

На срещата стана ясно, че включването на едно домакинство към бъдещата газопроводна мрежа ще струва между 1 000 и 1 500 лева, а на година за апартамент - от 100 кв. м ще се плаща между 800 и 1 000 лева. Окончателната цена на потребителите ще се определи от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/, но тя няма да бъде по-висока от този в регион «Тракия», допълни Александър Кожухаров.

От десет години се работи по този проект и се радвам, че се дава старт на реализирането му. Това е важно, тъй като с газифицирането ние ще привлечем много инвеститори, които от своя страна ще допринесе за развитие на икономиката в региона, заяви инж. Иво Андонов. 

Общините в област Силистра имат реален шанс да бъдат газифицирани - това заявиха час по късно пред областния управител д-р Владимир Янков ръководителите на акционерното дружество „Ситигаз България”. Участие в срещата взеха и кметове на общини и председателите на общински съвети от област Силистра.

Инж. Александър Кожухаров отправи предложение към общините да се присъединят към газоразпределителния план на Силистра, в резултат на което значително по-голям брой населени места в областта ще имат възможност да се снабдяват с природен газ. Общините, проявяващи интерес към газификацията, няма да имат никакъв финансов ангажимент към изграждането на системата,  обясни инж. Кожухаров, и поясни на общинските кметове, че „всички инвестиции, свързани с реализирането на проекта за газификация, са задължение на „Ситигаз България».

Екип на „Ситигаз България” ще направи презентация на дейността и предложението си във всички общини на област Силистра, в които има деклариран интерес към присъединяване към лицензията на Силистра.

Общинските съвети трябва да вземат решение за присъединяване към газификационния лиценз на Силистра. На база на това решение, дружеството ще подготви документите, които да представят пред държавната комисия по енергийно и водно регулиране, която от своя страна трябва да вземе решение за присъединяването на съответната община към газификационния лиценз на община Силистра.

“Ситигаз България” има лиценз за газоразпределение в регион Тракия. Дружеството придоби собствеността на притежаващото лиценз за снабдяване и разпределение на природен газ в Силистренска община акционерно дружество “Сигаз” и получи възможност да прехвърли дейността си и в Северна България.

Към момента дружеството е построило над 400 км газопроводна мрежа, а инвестициите възлизат на около 100 милиона лева. 

 

Днес пускат парите на общопрактикуващите лекари 

Днес всички общопрактикуващи лекари и стоматолози, имащи договори със Здравната каса, ще получат дължимите им просрочени задължения.

Парите са приведени в РЗОК-Силистра и още вчера са пренасочени към съответните банкови сметки, съобщиха от касата.

За последното тримесечие на миналата година Здравната каса дължи близо 18 хил. лева на общопрактикуващите лекари в Силистренско, а за януари тази година – почти 162 хиляди лева.

Вчера местната организация на джипитата е взела решение, че ще се включат в протестите на колегите си от страната и днес се очаква декларацията с исканията им да бъде представена пред журналисти.

Обещаните 350 млн. лева за НЗОК днес може и да не бъдат гласувани на заседанието на Министерския съвет. Това пък съобщи вчера зам.-финансовият министър Ана Михайлова. По думите й те могат да бъдат отпуснати, ако се намери откъде да бъдат взети. С увеличението на здравните осигуровки с 2 процента се търси начин за справяне с финансовите проблеми в системата

 

 

Отново конкурс за шеф на РЗОК – Силистра 

След като миналата година директорът на Здравната каса в Силистра д-р Снежана Нончева защити позицията си, явявайки се на конкурс, ще трябва отново да стори същото след промяна на нормативната уредба, влязла в сила в края на 2009-а година.

През лятото д-р Нончева спечели конкурс и договорът й за три години бе подписан от министър Божидар Нанев.

Вчера новата обява за провеждане на конкурсите е вече публикувана. Те са регламентирани с поправки в Закона за здравното осигуряване, според които в срок до три месеца от влизането в сила на този закон /18.12.2009/ директорът на НЗОК обявява и провежда конкурсите за заемане на длъжността директор на РЗОК по реда на чл. 15, ал. 1, т. 11. Заварените до влизането в сила на този закон лица на длъжността директор на РЗОК запазват правата си до провеждането на конкурс по ал. 1 за съответната длъжност, но за не повече от три месеца от влизането в сила на този закон. Срокът за подаването на документите от страна на кандидатите за конкурса е 29 март т.г.

 

Двама столетници – ветерани от Втората световна война 

Двама ветерани от Втората световна война през тази година навършват сто години, съобщи председателят на Съюза на ветераните от войните в България д-р Тодор Дюлгеров – капитан от резерва.

Нека да си спомним за участниците в нея от Добруджа.

Димитър Стоянов Георгиев, който навършва сто години в юбилейната година, е роден на 8 юли 1910 година в с. Поп Кралево. Мобилизиран е в Трийсет и първи Силистренски полк и участва в двете фази на войната. Награден е с орден за храброст и медали.

Сто години навършва и Недялко Стоев Неделчев, роден през август 1910 година в с. Алмалий, сега в Румъния. Мобилизиран е на 12 август 1944 година в Прилеп в Четирийсет и пети Чегански полк. След 9 септември 1944 година полкът получава заповед да се изгонят с военни действия немските поделения, които се намират там. Водят се боеве и с немски поделения, които се връщат от Гърция. 

 

65 години от Дравската епопея

31-ви Силистренски полк си спечелва името "Железният" по време на боевете при Драва, Мур и с. Ястребци

На днешния ден преди 65 години сто и тридесет хиляди български войници и офицери на южния бряг на река Драва водят яростни боеве с преминаващите реката немски дивизии. Това е последната отбранителна операция на Българската армия в хилядолетната й история.

Воюващата Първа българска армия е разпределена в шест дивизии (3, 8, 10, 11, 12 и 16) под командването на генерал Владимир Стойчев. В сраженията, при които смаяхме света с храбростта си, участва и 31-ви Силистренски полк. Нашите бойци са в състава на 12 пехотна дивизия. Полкът си спечелва името "Железният" по време на боевете при Драва, Мур и с. Ястребци.

Четиринадесет денонощия, от 6 до 20 март 1945 г., продължават епичните боеве край Драва. Героизмът, твърдостта и мъжеството на първоармейци, в чийто състав влизат и нашите бойци от 31-ви Силистренски полк, провалят замисъла на немскофашисткото командване и бележат един от върховете на българската бойна слава в тази война.

За героизма на бойците от 31-ви полк в бойните действия научаваме от материал, публикуван на първа страница във в.”Фронтовак”, орган на Първа българска армия, от 22 март 1945 година със заглавие „14 дни ожесточени боеве при Драва”.

„В последни конвулсии врагът прави усилия да се изтръгне от предопределената му участ да загине. На 6 март той извърши отчаяно нападение срещу една руска дивизия. Но тук той срещна наред с червеноармейците и силистренци. И те му дадоха добър урок. В три дневни непрекъснати противонападения българите от Свободна Добруджа начело със своя командир полк. Ботев и под водачеството на помощник – командира Шейтанов, на майор Борис Михайлов и майор Никола Сарачев, го отхвърлиха назад, нанасяйки му тежки и непоправими загуби, голям дял от които има и 2 рота на подпор. Златко Минев.

Врагът обаче изглежда не искаше да се примири със съдбата си и продължи безсмислените си нападения, насочени главно срещу войските на полк. Таралежков. В продължение на два часа противниковата артилерия сипеше своя огън върху нашите позиции, за да подготви удара на нападението си. След това той настъпи, но бе сразен и унищожен от нашите картечари и минохвъргачи и от бомбите на нашите бойци от първата линия. Втора, а след нея и трета вълна от германски гренадири, подкрепени сега и от бойни коли, заля позициите на силистренци.

Отново във в. „Фронтовак”, през март 1945 г. излиза статия със заглавие „Силистренци устояха непоколебимо на ожесточените удари”. В нея по дни са проследени събитията, в които нашите добруджански бойци се прославиха с героизма си:

"Фронтът, март, на 6-ти този месец заранта противникът се опита да застраши положението на един съседен сектор, като с големи пехотни сили направи пробив.

Силистренци – героите от първата фаза на Отечествената война, към 10 часа бяха вдигнати в тревога и в усилен марш, заедно с шуменските артилеристи, се изнесоха бързо в посока на село Чекел. Там те получиха задача да настъпят и атакуват противника. Силистренци, които литнаха с песни и неописуем възторг към бойната линия, посрещнаха противника с такъв напор и стремително нападение, без да огънат своя боен ред, въпреки силния артилерийски огън, с който хитлеристите ги посрещнаха.

                                                              Полк. Никола Ботев,

            командир на 31-ви полк във втората фаза на войната

Още при първата атака противникът бе смутен и въпреки, че бе достигнал почти до линията на шосето, което бе завладял, бързо се оттегли до жп линията. Силистренци замръкнаха на мястото, което стигнаха, и със стоманените си гърди, разбиваха всеки опит на врага да възвърне отново изгубените си позиции.

На другия ден /б.а. - 7 март/ след полунощ врагът предприе енергични контраатаки с внушителен числен състав, въоръжен с шмайзери и картечници. Натискът бе усилен главно пред дружината на подполковник Михайлов, която беше подадена с десния фланг напред. Въпреки бесния напор на противника, дружината стоически понесе кървавата борба за всяка педя земя и с подкрепата на бързия и точен огън на съответното артилерийско отделение и на братските руски войски, противникът бе отбит и принуден да се оттегли на още 500 м с трудно поносими за него загуби. При тая атака, която трая 2 часа, полкът на силистренци и артилерийското отделение на шуменци проявиха не само масова проява на твърдост и неустрашимост, но също вписаха в страниците на Отечествената война нови славни имена на герои, увличащи със своята храброст и непоколебимост.

На 8 март противникът отново активизира своя устрем, като в полунощ поднови с присъщото на СС части ожесточение своите удари, които също се разбиха в отпора на силистренци.

При тия действия особено се отличи командира на 2-а тежко картечна рота подпоручик Златко Минев, който в най-критичния момент грабва една картечница и отива на най-застрашеното място. С точен огън той сеял смърт всред вражите редици. Повдигнал така духа на бойците и, макар ранен, той продължил стрелбата. След 20 минути бива отново ранен и отмалял от изгубване на кръв, насила бил изтеглен от окопа и евакуиран.

За тия смели и твърди действия на полка под умелото и смело ръководство на полковник Ботев, в резултат на които бе запушен направеният пробив в съседния нам сектор, силистренци получиха сърдечна благодарност и похвала от съветското и наше командване”.

Паметни ще останат боевете, които полкът води на унгарска земя. За проявената храброст и мъжество при Чекел и Кишбайом 31-ви Силистренски полк спечелва името си „Железен”.

С още по-голяма решителност и героизъм действат бойците и командирите на 31 полк при форсирането на канала „Принципалис”, пробива на укрепената линия „Маргит”, форсирането на р. Мур и особено много при превземането на с. Ястребци. За овладяването му 31 Силистренски полк получава благодарност от зам.-министъра на Народната отбрана Фердинанд Козовски. Капитулацията на Германия заварва силистренските бойци в гр. Клагенфурт /Австрия/. Това е най-западната точка, до която достигат българските войски в Отечествената война.

Дните, в които се разиграха драматичните събития при Кишбайом – Чекел, влязоха завинаги в страниците на военната история. Легендарни дни, в които добруджанци сътвориха летопис на героизъм и мъжество с живота и кръвта си. Нека да им отдадем заслужена почит. 

Наталия СИМЕОНОВА

уредник в отдел „Най-нова история” в РИМ – Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар