Бр.62/06 април 2010 г.

Силистренски бизнесмени против решение на Общинския съвет
Искат сами да си извозват боклука

Представители на местния бизнес и ръководители на предприятия, позиционирани в Промишлената зона на Силистра, се срещнаха с Александър Сабанов, председател на Общинския съвет, с молба да бъде преразгледано решение на местния парламент от миналата година, с което се прави изменение в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите в община Силистра.
Става въпрос, че с това си решение градските старейшини отнеха дадената преди година възможност на фирмите сами да сключват договори за сметосъбиране и сметоизвозване и оттам многократно завишените размери на такса битови отпадъци на база на данъчната оценка. Определената по този начин такса е неприемлива в условията на финансово-икономическа криза, се посочва в молбата, депозирана от инж. Никола Митиков, изпълнителен директор на ЗММ „Стомана” АД. Той посочва и конкретните размери за доказателство. Докато през 2009 г. такса смет е била в размер на 7 089 лв., то през 2010 г. дължимата такса на предприятието възлиза на 36 521 лв. Както се казва, разликата е очевидна.
Подобно разминаване в цифрите се получава и при двете фирми, стопанисващи хотелите „Данубе” и „Дръстър”. Ако през миналата година са плащали съответно 1853 лв. и 3552 лв. – то през настоящата година техният принос към общинския бюджет трябва да е съответно 71 706 лв. и 26 117 лв.
Жалващите се считат, че е незаконосъобразно да плащат такса битови отпадъци на база данъчна оценка на обекта, при условие, че никога не са предоставяни еквивалентни услуги, съответстващи на платената такса смет. Молбата им е да се определи редът, по който да се установи количеството битови отпадъци, които  изхвърлят обектите им и да се определи такса, която да е в съответствие с количеството на генерираната реално смет.
На следващото заседание ще внеса докладна записка за преразглеждане на решението ни, заяви пред журналисти Александър Сабанов. Това ще съвпадне и с предстоящото актуализиране на общинския бюджет. Ако бъде възстановена практиката фирмите сами да организират сметосъбирането и сметоизвозването си и сами да се договарят с фирмите, ангажирани с тази дейност, хазната ще олекне с около 312 хиляди лева.

Забраниха птичите пазари
Все още няма данни за заболеваемост и смъртност при птиците в региона
            Проба от речна чайка е изпратена до Референтната лаборатория към Националния диагностичен научно-изследователски ветеринарно-медицински институт.(НДНИВМИ) в гр. София. Птицата е намерена мъртва в двор на къща в Силистра. Това докладва на областния управител д-р Владимир Янков и.д. директор на РВМС-Силистра д-р Георги Петров.
Действията на Ветеринарната служба в Силистра са част от мерките, разпоредени от областния управител д-р Владимир Янков за предотвратяване на разпространението на птичи грип в района, заради установеното огнище на болестта в Румъния през месец март т.г.
А заради констатиран птичи грип с високопатогенен щам H5N1, при намерения през месец март мъртъв обикновен мишелов в курорта „Константин и Елена” във Варна, Министерството на земеделието и храните и Националната ветеринарно-медицинска служба обяви „първичен възникнал случай”, съобщи д-р Петров.
В тази връзка  l в петък директорът на РВМС – Силистра е издал заповед, с която се забранява провеждането на изложби, пазари и събирания на домашни и други птици в област Силистра. Заповедта е сведена до знанието на официалните ветеринарни лекари, за да организират строг контрол на територията на общините.
Директорът на ветеринарната служба в Силистра д-р Георги Петров информира, че „към момента няма данни за заболеваемост и смъртност при птиците в областта”.
 Отрицателна е и едната от първите двете проби на мъртви фазан и гълъб в силистренско, които бяха изпратени в националната лаборатория още в края на месец март. За втората проба все още няма данни, уточни д-р Петров.
Припомняме, че всеки ден до обед кметовете на петте граничните с Румъния общини от Силистренска област Тутракан, Главиница, Ситово, Силистра и Кайнарджа представят информация в Районната ветеринарно-медицинска служба /РВМС/ за обстановката. Такава информация, но за седемично, представят и общините Алфатар и Дулово. Органите на МВР и ветеринарните лекари правят ежедневни проверки за нерегламентирани пазари за живи птици, а служителите на Гранична полиция, на държавните горски и ловни стопанства, ловно-рибарските дружества и резервата “Сребърна” следят за евентуални отклонения в здравословното състояние на дивите птици и за намерени трупове на птици.

Стефан РАЙЧЕВ:
Нашите агнета са най-хубави

За българина Великденска трапеза без агнешко не може да се нарече празнична. И през тази година нашенецът, заможен или беден, не се лиши от парчето крехка мръвка. Някои си купиха охладено, други – замразено, едни – българско, други – вносно.
В Силистра се намира най-голямото предприятие в България за производство на месо и месни продукти - „Меком” АД, което е категория „А” и единствено имащо право да изнася за страните от Европейския съюз. На тазгодишния Великден на него се разчиташе да осигури основния контингент агнешко месо за българските магазини. Дали обаче тежката зима и по-специално големите студове на места не се отразиха на популацията на агнетата в страната ни? Въпросът е актуален и в светлината на предстоящия само след месец пореден народен празник - Гергьовден, на който пак агнетата ще дадат основна „кръвна жертва” пред традицията.
Не, зимата по никакъв начин не се отрази, напротив, тази година българските агнета са много по-хубави от предишни години, категоричен е президентът на „Меком” АД Стефан Райчев.
За празниците през кланицата на предприятието са преминали над 130 хиляди български агнета. Купувани са от всички райони на страната. По традиция в периода януари-април 85 на сто от агнетата са родно производство. След април-май започва да се купува продукцията на румънските животновъди.
Качествата на „крехката” родна стока отдавна са оценени по достойнство в чужбина. Охладената /но не замразена/ стока на „Меком” се чака в Италия, Гърция, Кипър, Германия, Малта, Швейцария. Преди да изнесе за тези страни обаче, няколко седмици дружеството зарежда една от големите български търговски вериги, която разчита изцяло на силистренското предприятие да напълни щандовете й с прясно месо. По този договор са осигурени 60 хиляди агнета.
Вече се чу за новозеландското и австралийското „агнешко”, което смирено стоеше и със сигурност пак ще го видим да стои на щандовете за Гергьовден. Освен че на места са открити пратки с изтичащ срок на годност, който го е пробвал, твърди, че трудно се сваря, твърдо е и мазно. Според специалистите това са животни на възраст между големи шилета и овце. Тук само ще припомним, че българските агнета лягат под ножа на месец, месец и половина.
За разлика от предишни години овцевъдите получиха тази пролет много по-добра цена за стоката си, което е добър „празничен” приход в месеците на криза. Изкупните цени на килограм живо тегло бяха между 5 и 5.20 лева. За сравнение – в предишни години тези цени са били между 4 и 4.50 лв. на килограм живо тегло.
Въпреки отчетения над 15-20 на сто спад в потреблението заради трудните времена, в „Меком” АД се надяват да надвият кризата с качеството на продукцията си. Качество, което тръгва първо от неистовите свръхусилия на родните животновъди, отказващи да се предадат въпреки мизерните субсидии и липса на всякаква стратегия за развитие на бранша.

Е.ОН – България монтира платформи за щъркели

Петнайсет платформи върху електрически стълбове за гнездене на бели щъркели ще монтира през тази година Е.ОН – България, част от които в Разградска и Русенска област, съобщиха от компанията.
Такива платформи компанията монтира на територията на Североизточна България вече трета поредна година със съдействието на Българското дружество за защита на птиците, се казва в съобщението.
Досега са монтирани 12 платформи във Варненска, Шуменска, Силистренска и Габровска области.
Времето за монтиране на платформите е съобразено с миграцията на птиците и монтажът се извършва на два етапа. Първият етап започва през месец март и продължава до окончателната пролетна миграция на птиците, а вторият е след есенната миграция през месеците октомври и ноември. Платформите се монтират на безопасно разстояние от въздушните линии на електроразпределителната мрежа, за да не бъде застрашен животът на птиците и да се улесни поддръжката на съоръженията.

Владиката Амвросий освети новия кръст на Ангелушевото кладенче край Срацимир

            Първия си водосвет край лековитото Ангелушево кладенче в района на село Срацимир проведе на втория ден на Великден Доростолският владика Амвросий. “Празникът е идея от пет годин насам на кметството на селото, започната от предшественика ми Станчо Маринов”, заяви за медиите Йордан Чешмеджиев, 30-годишният кмет на селото. Десетки негови съселяни участваха във водосвета, в отслужването на който се включиха и още 4-ма православни светци. Новият дървен кръст е дело на Чешмеджиев старши, с помощта на сина му, по професия IT- специалист.
“Внимавайте да не паднете в кладенчето, защото е дълбоко два метра”, обявява забрадена с черна забрадка местна жена. Тя припомня, че два пъти покойният дядо Иларион е отслужвал на Великден водосвет край кладенчето, но после още два пъти е пропуснал, защото времето било лошо. От екскмета разбираме също, че то е последното в района между двата язовира – Срацимирския и Бръшлянския. “Водата е мътна, но е лековита”, казва някой от свитата на новия владика. “Осребърена”, т.е. осветена, тя се пълни от народа в платмасови бутилки. Срещу лепта, на принципа, “който, колкото даде”. На масата встрани – яйца и козунаци.И свещи, от големите, т.е. от скъпите. Така му прилича на най-големия православен и български празник. Великден е. Край на постите. Добре дошла на пролетта и на въраждането на природата, както и на първото сключено хоро. Наред е славният Гергьовден, все на 6 май. Завъртва се народният календар от празници. И така до “горещниците” през юли. После на ход е Илинден, Богородица и т.н., както е от векове.
Още навремето село Караорман, както се наричали в миналото Срацимир, се прочува в цяла Европа с кладенчето на Ангелуш. Кой е той, научаваме от легендата. Той бил духовник и изградил манастир край Аязмото. Там били посрещани болни хора, идващи с надежда да се излекуват от болестите си
Появата на силистренския лечител се свързва с опашата звезда, наблюдавана от 18 юни до 6 юли 1861 г. Тогава до град Силистра се случва необикновено събитие – струпва се множество от хора, дошли не само от различни краища на българските земи, но и от Бесарабия, Молдова, Влашко, Сърбия и Австрия. Желанието им било да пият вода от Ангелушевото кладенче. Вероятно по това време се ражда преданието за лековития извор. Във Виена е отпечатан ликът на Ангелуш в хиляден тираж и агентът на дружеството “Лойд” го продавал по 22 гроша.
Писателят Илия Блъсков, който е бил в Калипетрово и е съвременник на събитията, заявява: “ О, чудо, чудес! Отде се сбра толкоз свят и мир. То не мяза нито на събор, нито на пазар, нито пък на Джумая панаир! То свят и мир ти казвам. Паплач от хора всякаква рода и вяра. То мравилник, яйце да хвърлиш, не, но игла да хвърлиш биля, нямаше де да падне“. Местността „Кулфарата“, където се намира Аязмото, за кратко време се превръща в панаирно средище.
Като благочестив монах, отец Ангел искал да построи голям манастир с величествен храм и с манастирски сгради, като тия в Светогорието, та да запее там на родния славянобългарски език. Слухът за забогатяването на Ангелуш смутил населението на цяла Добруджа. И типично по български, заради човешката завист, започнал обратен процес. Така заглъхнала песента и хората от различни страни престанали да идват. Аязмото било заличено. Останал обаче споменът за него. След време изворът бил открит “наново”, като над него вярващите поставили кръст, а народът в последните години почнал да го посещава.
Преди 5 години, за пръв път след отслужването на пасхалната литургия в катедралния храм в Силистра, Доростолският митрополит Иларион и свещениците отиват за пръв край Ангелушевото аязмо и благославят присъстващите и извора. Първият след 1871 г. насам каноничен Доростолски митрополит изразяваше намерение за градеж на мъжки манастир на това място, а преди известно време Общинският съвет дори дари 10 дка общинска земеделска земя на митрополията. Манастирът, макар и виртуален засега, си има име - „Воскресение Христово“, а празникът му е “насрочен” за втория ден на Великден, когато според християнсктаа традиция се прави пасхален водосвет с литийно шествие на полето за плодородие.
Говори се също, че край Аязмото на Срацимир има безброй лековити билки, които говорят за силата на водата му. В местността наоколо витае спокойствие, тишина и загадъчност. И само овчарите със стадата си са техни естествени сподвижници от векове.



Над 1100 зрелостници са подали заявления за матура

Общо 1109 зрелостници от Силистренска област са подали заявления за явяване на матура по български език и литература, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование в Силистра. 1175 абитуриенти пък са заявили желание за втори зрелостен изпит. И тази година в региона се запазва тенденцията най-голям да е делът на явяващите се на втори изпит по география - 673 зрелостници. 146 са заявили биология, а 103 - история и цивилизация. Останалите се разпределят между още 10 предмета, от които 5 чужди езика.
Тази година държавният зрелостен изпит по български и литература е на 14 май, а по всички избрани втори предмети на 17 май.
Утре пролетната ваканция за зрелостниците приключва. Останалите ще бъдат на училище на 12 април.

Увеличават се безработните до двайсет и девет години и над петдесетгодишна възраст
В рисковите групи на пазара на труда в Силистренско се увеличават безработните до двайсет и девет години и над петдесетгодишна възраст, показва справка от Регионалната служба по заетостта в Русе.
Младите хора са 17 на сто, а безработните над петдесет години – 38 на сто от регистрираните. Регистрираните безработни лица в трите бюра по труда в област Силистра – Силистра, Тутракан и Дулово, към края на ФЕВРУАРИ са 10 182. В сравнение с края на януари техният брой се е увеличил с 454.
Равнището на безработицата в Силистренска област за февруари от 15.17 на сто е над средното за страната от 10.26 на сто и областта е на седмо място в страната.
Най-много са регистрираните безработни без специалност – 61 на сто. Специалистите са 14 на сто, а хората с висше образование – 6 на сто.
Новорегистрираните в бюрата по труда безработни продължават да са предимно от услугите и индустрията.Постъпилите на работа през февруари регистрирани безработни от областта са 178 (с 486 по-малко от януари).

Мост Силистра-Кълъраш с шанс да залегне в Дунавската стратегия
Евродепутатът Филиз Хюсменова организира публично обсъждане
 „Бъдеще за регионите по Дунав”

Изграждането на мост между Силистра и Кълъраш доби по-ясни очертания и има шанс да залегне като проект в стратегията на Европейския съюз за макрорегиона на Дунав. Това стана ясно днес на публичното обсъждане „Бъдеще за регионите по Дунав”, организирано от евродепутата Филиз Хюсменова в Силистра с подкрепата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).
Искам чрез обсъждането да се популяризира Дунавската стратегия сред жителите на Силистра и областта и да се предизвика мнението на хората за проектите, които трябва да се осъществят в рамките на европейската стратегия за Дунавския макрорегион, заяви Филиз Хюсменова.
Участниците в дискусията – представители на местната власт от Силистренска област и общините Кълъраш, Слобозия и Остров от Румъния, потвърдиха твърдото си желание да работят съвместно по трансграничен проект за осъществяването на този инфраструктурен замисъл. Съветникът на националния координатор по Дунавската стратегия – Белин Моллов, посочи стратегическото значение на връзката между двата града, която надхвърля интереса само на двете крайдунавски общини, а се вписва в концепцията „Дунав – Черно море”. Според него този проект, както и други значими идеи от Дунавската стратегия, имат шанс да бъдат изпълнени, ако получат подкрепата на всички страни от ЕС, заинтересувани от развитието на макрорегона.
Представителят на Европейската комисия Натали Ферскелде от Главна дирекция „Регионална политика” заинтригува препълнената зала с позицията, че поне до 2013 г. действат трите „Не”-та на ЕС – да няма ново финансиране, ново законодателство и нови институции. „Това послание изглежда негативно, но всъщност то е изцяло позитивно, защото стимулира един различен тип мислене и подход към решаване на проблемите”, заяви Ферскелде. Според нея става дума за по-доброто усвояване на европейски средства и за по-ефективното управление на европейските политики. Въпросът не е в липсата на финансиране от ЕС, а в неумението то да бъде използвано за подобряване на живота на хората. В това отношение България и Румъния изостават сериозно и това може да се обясни с най-малкия им „стаж” в Евросъюза и без промяна не биха могли да продължат напред. „Всъщност тези три „Не” са едно голямо „Да” за Дунавската стратегия, стига да се променят нагласите”, каза представителката на ЕК пред медиите.
В дискусията взеха участие още кметът на община Силистра инж. Иво Андонов, народният представител от региона Стефан Господинов, Стоимен Велев от МВнР, началник на отдел в дирекция „Европейски съюз”, както и представители на местната власт, бизнеса, неправителствените организации, граждани на Силистра и областта, кметове и зам.-кметове на населени места от поречието на Дунав и на общините Кълъраш, Слобозия и Остров от Румъния.
„Мога да предложа програмата, по която работим – „Река за утре”, чиято основната идея е хората да се събират, за да творят изкуство”. Тази идея на композитора Маргарита Друмева, изказана в дискусията, включва обединяване на усилията на музиканти, артисти, художници и фотографи, за да се създадат опори за културното сътрудничество и културния туризъм от Видин до Силистра и от Калафат до Кълъраш, от двете страни на реката. „Как да се придвижат нашите идеи, за да се осъществят”, попита Друмева. Тя срещна подкрепа не само от общинарите, но и от представителя на държавата Белин Моллов. Според него такъв проект е също толкова важен, колкото и стратегическите проекти за мост или хидровъзел, защото така ще бъде осигурен балансът за осигуряване на устойчиво развитие.
Организаторът на публичното обсъждане Филиз Хюсменова увери участниците, че ще обобщи и анализира събраните в дискусията и анкетата предложения и идеи и ще ги предаде на националния координатор и в европейските институции. „Всички заедно днес свършихме добра работа. Знам, че Силистра е твърде далеч от Брюксел, но ние работим по общи проблеми, имаме еднакви цели – доказа го и активността в публичното обсъждане”, каза в заключение евродепутат Хюсменова.
Информация за Дунавската стратегия
На 2 февруари тази година Европейската комисия стартира обществени консултации във всички държави от поречието на Дунав, включително онлайн, за да бъдат обхванати различни аспекти от регионалното сътрудничество и да бъдат събрани повече идеи и предложения в процеса на разработване на стратегията. Тя трябва да бъде представена от Европейската комисия през декември 2010 г.
„Североизточният и северозападният български региони са сред най-изостаналите в ЕС и тази стратегия ни дава шанс да направим и родния ми край Силистра по-добър за живеене”, смята Филиз Хюсменова. Според нея широкото участие на всички заинтересовани в консултациите е гаранция, че стратегията ще отговори на потребностите, ще решава проблеми и ще съдейства за развитието на населените места и на целия макрорегион. 
По време на дебати в ЕП през януари т.г. Хюсменова призова Еврокомисията да предостави възможност на всички заинтересовани страни да участват в изработването на стратегията. Тогава Хюсменова, която е съавтор на резолюцията на ЕП за Дунавската стратегия, изрази и своите опасения, че ако публичните обсъждания се съсредоточат предимно в големите градове, малките населени места могат да останат изолирани, а те имат по-голяма потребност от подкрепа за своето развитие.
Стратегията за Дунавския регион ще представлява документ, в който са очертани основните цели и приоритети за развитието на Дунавския регион. Тя ще се състои от кратък политически документ със заявената воля на държавите участнички и от план за действие, в който подробно са разработени приоритетите и са посочени пилотни проекти, срокове и институции за изпълнението им.
Основна цел на стратегията е балансираното устойчиво развитие на териториите, които попадат в Дунавския регион, както и изграждането на капацитет за намиране на трансгранични решения за общите предизвикателства. Предвижда се целенасочената политика за макрорегиона, който обхваща 800 000 кв. км, да се отрази върху живота на над 150 млн. граждани. Подобен документ вече е приет и се изпълнява за друг европейски макрорегион – Балтийско море.
Стратегията за региона от поречието на Дунав е предизвикана и от факта, че с присъединяването на новите страни членки на ЕС през 2004 и 2007 г. разликите в стандарта и качеството на живот в различните европейски държави се задълбочават и това увеличава предизвикателствата пред ЕС. Налице е обща политическа воля различията в икономическото развитие, транспортните системи, околната среда и замърсяването да бъдат решавани чрез общи стратегически мерки и проекти, които да обхващат целия регион на Дунав. Това може да стане само чрез координирани и обединени усилия на заинтересуваните държави. Различията в управлението на държавите членки оказват въздействие върху процесите на планирането, а оттам – и върху развитието им. За да се преодолява изоставането, европейските институции (ЕК и ЕП) приемат, че стратегията е най-адекватният подход за обединяване на конкретни усилия за постигане на общи цели.
Държавите, които ще бъдат обхванати от Дунавската стратегия, са Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Чехия и Словения. В рамките на стратегията ще бъдат консултирани и държави от поречието на Дунав извън ЕС: Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Украйна.
В съответствие с резолюцията на Европейския парламент от януари 2010 г. ЕК залага в рамката за обществените консултации обсъждането на няколко основни приоритета. Първият засяга подобряването на свързаността в макрорегиона и решаването на проблеми за комуникациите, транспорта, навигационната система по реката, енергийните източници, информационното общество. Вторият стълб се отнася за опазването на околната среда – на водите и реките, качеството на въздуха и почвите, биоразнообразието и озеленяване. Третата група проблеми, за които ще се търсят решения със стратегията, е свързана с ускоряването и насърчаването на балансираното социално-икономическото развитие и туристическия потенциал на региона. Става дума за развитието на вътрешния пазар и конкурентоспособността, на иновациите и науката, на пазара на труда, образованието и здравеопазването, на институционалния капацитет и на дунавска идентичност.
За финансиране на Дунавската стратегия ЕС няма да отделя специални средства, а ще бъде пренасочено финансиране от Структурните фондове и Кохезионния фонд, ще бъдат включвани и национални средства. Ще могат да се теглят кредити от международни финансови институции като Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).
За програмния период 2007 – 2013 г. по стратегията ще може да се кандидатства за финансиране по съществуващите оперативни програми с проекти, които да отговарят на Стратегията за Дунавския регион и на плана към нея. Изпълнението на проекти ще продължи и в следващия програмен период 2014 – 2020 г. Дунавската стратегия ще стимулира трансгранични проекти, което отваря пред България и Румъния допълнителна възможност да обединят усилия за ефикасно, икономично и стратегически ефективно решаване на общи проблеми.
В Европейския парламент тече дискусия дали не е целесъобразно през следващия програмен период 2014 – 2020 г. за осъществяване на Дунавската стратегия да бъде обособен специален фонд. Засега няма единно становище по този въпрос.
Хората от региона в различните държави ще бъдат крайните ползватели на благата, които ще бъдат създадени от проектите по стратегията. Тя ще обедини само инициативи, които имат отношение към цялостното балансирано развитие на региона. Ето защо е важно жителите на Дунавския регион да бъдат консултирани за проблемите, които срещат, и за тяхната визия за бъдещето.
Публичната консултация е процес на събиране на мнения от заинтересованите от Дунавската стратегия страни. Тя включва бизнеса, неправителствените организации и асоциации, гражданите и техните обединения. Отделни граждани също могат да дадат своето мнение за това какво е важно да се случи в техния регион. Консултацията се провежда онлайн. Рамковият документ за публичната консултация, както и условията за участие в нея се намират на адрес:

Няма коментари:

Публикуване на коментар